Er du i tvivl om, hvornår du skal vaccinere din hund? Din hund skal vaccineres som hvalp – det har du sikkert styr på. Men hvis du vil sikre din hund bedst muligt mod sygdomme, skal din hund faktisk vaccineres med jævne mellemrum resten af sit liv. Så hvad skal din hund vaccineres for? Hvor ofte skal din hund vaccineres? Og er der nogle særlige tilfælde, hvor det er ekstra vigtigt? Læs med.
Vaccination af hvalpe – hvornår starter du?
Det er faktisk ikke lovpligtigt at få sin hund vaccineret i Danmark. Ikke desto mindre anbefaler den danske dyrlægestand, at du som minimum giver din hund en kernevaccination.
En kernevaccination gives efter 8, 12 og 16 uger – det er altså allerede som lille hvalp, du bør starte med vaccinerne af din hund. Prisen på vaccination skifter fra dyrlæge til dyrlæge, så spørg din egen dyrlæge for en konkret pris.
Præcis ligesom vi mennesker kan få ubehag og let feber, når vi bliver vaccineret, kan det samme ske med hunde og særligt hvalpe. Sørg derfor for at være hjemme med din hund efter en vaccination.
Læs også: Er min hund syg?
En kernevaccination til hvalpe beskytter mod:
- Hundesyge
- Parvovirus
- Smitsom leverbetændelse
Med en kernevaccination sikrer du din hund en god start på livet, hvor den er beskyttet mod diverse sygdomme. Men hvornår er det så tid til at vaccinere den igen?
Vaccination af hunde – hvornår er det relevant?
Når din hvalp har fået sin første vaccination, skal du allerede et år efter 16-ugers vaccinationen give din hund det, der hedder en re-vaccination. Herefter er det tilstrækkeligt at få din hund vaccineret med tre års mellemrum – og så er din firbenede ven godt kørende og godt beskyttet.
Eller næsten. For når du udsætter din hund for nye omgivelser, kan det faktisk være relevant at få den vaccineret igen. Anbefalingerne med hensyn til vaccinationer varierer alt afhængig af, hvor din hund befinder. Derfor kan det være tilfældet, at dig og din hund bor et sted, hvor din hund har brug for mere end en kernevaccination.
Læs også: Leishmania hos hunde: Årsager og behandling
Bor du med din hund på landet?
Hvis du bor et sted, hvor din hund kan have kontakt med overfladevand eller rotter, kan det være en god idé at give din hund vaccination mod leptospirose.
Vaccinationen er mest relevant for jagthunde eller hunde, der opholder sig meget ved dambrug og åer.
Skal du have din hund med ud at rejse?
Skal du have din hund med ud at rejse? Så skal du sørge for, at din hund er vaccineret mod rabies. Selvom de samme regler ikke gælder i alle lande, så er det i EU-lovpligtigt, at du vaccinerer din hund mod rabies forud for en rejse. Vaccinationen gives én gang, og så holder den i tre år.
Du skal kunne bevise vaccinationen af hunden, ved at den er attesteret i et pas, som skal følge hunden under rejsen.
Læs også: Sådan rejser du med din hund
Hvorfor vaccinerer man hunde mod rabies?
Som udgangspunkt behøver du ikke længere at vaccinere din hund mod rabies, hvis du ikke skal have din hund med ud at rejse. Rabies findes spredt over Asien, Amerika og Afrika, men også flere steder i Europa kan opleve rabiesudbrud fra tid til anden.
Og et af de steder er Danmark. I en periode var det nemlig meget udbredt, at der kom ræve fra Tyskland, som bar rabies med sig. Det er heldigvis et overstået kapitel nu, men rabies er noget, du bør være opmærksom på, hvis du overvejer at rejse til udlandet med din hund.