Forside » Hundeadfærd » Elsker din hund dig? Lær at forstå din hunds kærlighedssprog

Elsker din hund dig? Lær at forstå din hunds kærlighedssprog

Vuffeli hundeblog

Som hundeejer gør vi alt for at vise vores bedste venner, at vi elsker dem. Læs her, hvordan vores hunde gengælder vores kærlighed gennem deres eget kærlighedssprog.

Elsker min hund mig kun, fordi jeg giver den mad?

Selvom mad er en direkte vej til mange hundehjerter, så elsker hunde deres ejer – også selvom de ikke får mad af den. Siden mennesker for titusind år siden begyndte at domesticere hunde, har hundenes hjerne udviklet sig, så de kan danne tætte emotionelle bånd til deres ejer. 

Helt konkret har forskere målt både hundes hjerner og deres niveauer af oxytocin (der også kaldes kærlighedshormonet) i urinen før og efter, de har været sammen med deres ejer – og testene taler sit klare sprog: Hunde producerer store mængder oxytocin og er i stand til at udvise stærke, kærlige følelser for deres ejere. 

Men da hunde af naturlige årsager ikke kan tale ligesom os, hvordan viser de os så deres kærlighed? 

Berøring 

Berøring er det allerførste kærlighedssprog en hund lærer som hvalp. Ligeså snart den er født, overdynges den med slik, nussen og små skub fra moren, når hun prøver at hjælpe den på vej for at dige eller rengøre den. 

Dette kærlige sprog går igen resten af hundens liv. Når de forsøger at slikke os i ansigtet, skubbe til os eller komme helt tæt på os, er det et tegn på kærlighed og hengivenhed.  

Kropssprog 

Logrende haler, små hop, rysten og buk. Hunde bruger hele deres krop, når de kommunikerer med andre hunde og mennesker. Når de logrer, er det typisk et tegn på, at de er glade. Men en meget høj og stiv logren kan også vise, at hunden er vagtsom. Derfor skal man lære at læse sin hunds kropssprog, så man kan skelne mellem dens logren.

Dog er der et par universelle tegn, der viser, at hunde viser kærlighed. Hvis den bukker sig og spreder poterne en smule, viser den, at den gerne vil lege. Det kaldes også et “play bow”. Blandt andre hunde viser det tydeligt en afslappet og tryg adfærd. 

Hvis din hund begynder at lægge op til leg, ved at komme hen med legetøj eller prøve at skubbe til dig, er det også et tydeligt tegn på dens kærlighed.

En varm velkomst og ivrig gensynsglæde

Mange hundeejere kan nok nikke genkendende til at blive overfaldet af deres hund, ligeså snart man træder ind af døren. Selvom hoppen op på en oftest er noget, vi træner vores hund fra, er det ikke desto mindre et meget tydeligt tegn på, at din hund er vild med dig. Det er en meget impulsiv adfærd fra hunden, som man også typisk kan se, at de har svært ved at styre – også selvom man har trænet på den lidt mere afslappede hilsen mange gange. 

Kærlige øjne 

Tigger din hund, eller kigger den kærligt på dig? I 2015 slog en række japanske forskere fast, at hunde rent faktisk kigger os i øjnene, fordi de mærker vores kærlighed gennem længerevarende øjenkontakt. Det var her, man opdagede, at oxytocin-niveauet hos hundene steg, efter de havde kigget deres ejere i øjnene. Og den samme effekt finder man hos mennesker. Så når vi kigger vores hunde i øjnene, udskiller vi samme varme, kærlighedshormon, som vi får af et kram, kys eller anden form for berøring. 

Det langvarige kærlige blik fra vores hunde er også et af de stærkeste evolutionære effekter af vores domesticering. Ulve bruger nemlig modsat hunde øjenkontakt som en truende adfærd. Så hvis du en dag finder en ulv, der stirrer lidt længe på dig, er det en god idé at komme væk i en fart.  

En blottet mave 

Hvis din hund ofte ligger på sin ryg med helt blottet mave, er det både et tegn på total tillid og en lille kærlighedserklæring. En anspændt eller nervøs hund vil aldrig lægge sig helt blottet, da det er den position, der tager længst tid at løbe væk fra. 

Forstår hunde vores kærlighedssprog? 

Nu hvor vi forstår vores hundes kærlighedssprog, er det så ensbetydende med, at de forstår vores?

Det korte svar er – selvfølgelig! Men du behøver ikke vrikke med din “hale” eller slikke den tilbage i hovedet for at vise, at du elsker din hund. Hunde forstår kærligheden fra os gennem de ting, vi gør sammen med den. Så når du aer, kæler og hygger med din hund i sofaen; leger med den, forkæler med lækker mad eller bare bruger tid sammen med ded, ved de, at du elsker dem. 

Ligesom mennesker er alle hunde forskellige. Nogle elsker sofahyggen mere end en tur i skoven. Heldigvis kender du din hund allerbedst, og ved helt sikkert allerede, hvordan du udviser din kærlighed allerbedst. 

Kunne du tænke dig at få endnu flere nyheder eller inspiration til det gode hundeliv fra Vuffeli? 

Exit mobile version