Min hund bider, hvordan stopper jeg det?

hund kigger op og venter på godbidVuffeli hundeblog

Skarpe tænder og store kæber: det er ikke sjovt at blive bidt af en hund. Bideri er en naturlig del af hundens adfærd, men det kan blive et yderst alvorligt emne, hvis hunden ikke kun sætter tænderne i sit legetøj, sin mad eller pindene på gåturen. I denne artikel hjælper Vuffeli dig med at finde ud af, hvorfor din hund bider, og hvad du kan gøre for at stoppe det.

Hunden bider, fordi “den bare vil lege” 

Det er meget naturligt for hunde at bide hinanden blidt og kærligt, når de leger. Dog vil typisk de ældre hunde hurtigt sige fra, da det ikke er respektfuldt at lege på den måde med en hund, der er højere oppe i  “hunde-hierarkiet”.  

Respektløs opførsel hunde imellem vil altså naturligt blive korrigeret i naturen. Så hvis dig eller dine gæster skal undgå at blive nappet i hænder og fødder, skal du konsekvent sige fra og vise sin hund, at det ikke er en ønsket opførsel. Hvis man gør det modsatte og lader det stå på, vil hunden i fremtiden tænke, at den kan løbe om hjørner med dig og forsætte sin adfærd. 

Generelt skal bid og små nap fra start af ikke betragtes som kært eller nuttet, for hvis hunden begynder at forbinde bid og nap med ros, vil den blot forsætte. Det er derfor vigtigt, at du lærer din hund, at den ikke får noget positivt ud af at bide.

huskies leger i sneVuffeli hundeblog

Hunden bider, fordi den er aggressiv

Nogle hunde kan også finde på at bide på grund af aggressivitet. Dette problem skal løses hurtigst muligt, da det kan være farligt for andre mennesker og hunde. 

Der er meget, du kan gøre for at ændre på din hunds opførsel, hvis du oplever, at den bider på grund af aggressivitet. I de følgende afsnit gennemgår vi, hvordan man kan komme af med den dårlige vane.

TIP:
Tydelige tegn på aggressivitet kommer til udtryk, når hunden viser tænder, trækker læberne tilbage og lægger ørene ned, samtidig med at den knurrer.

Din hund spejler sig i dig

For det første er det meget vigtigt, at du husker, at din hund lærer mere af at få en positiv belønning, end af at du skælder den ud. 

En aggressiv energi fra din side kan derudover få situationen til at eskalere yderligere, fordi hunden ofte vil afspejle din energi og tænke, at den har fat i den lange ende ved at hidse sig op.

Tænk på dig selv som en dirigent. Du skal altid være et skridt foran din hund, og du skal altid afspejle den energi og sindstilstand, som du ønsker, at din hund skal afspejle.

Hvalpen bider

Størstedelen af små, nysgerrige hvalpe napper og bider. Det er derfor essentielt, at du går i gang med en basal lydighedstræning så tidligt som muligt. 

Rådet fra Vuffeli er at få kontrol over de situationer, hvor hvalpen bider. Her skal man huske, at det er en naturlig fase, at hvalpens tænder vokser, hvor den derfor også har større trang til at bide i ting. Her skal hvalpen fra start lære, hvornår det er okay at bide, og ikke mindst hvad der er okay at bide i

Legetøj, træning og ros er en stor del af denne træningsproces. Læs mere om det i følgende artikel, hvor Vuffeli kommer i dybden med, hvordan man bedst muligt opdrager og træner sin nye hundehvalp. 

Læs også: Hjælp! Min hvalp bider i alt

Lær din hund at kontrollere dens bid 

Hunde, der leger med tøjdyr, bolde, eller lignende, har typisk det problem, at de ikke kan kontrollere, hvor kraftigt de tager fat i deres legetøj. Det kan hurtigt komme til at gøre ondt, hvis hunden vælger at tage fat i din hånd i stedet for bidetorvet.

Når det drejer sig om leg mellem mange hunde, plejer de at lære af sig selv, hvor hårdt de må bideEksempelvis hvis en hund kommer til at bide en anden hund for hårdt, kan du være sikker på, at der vil komme en høj pibelyd. Det vil ofte resultere i, at begge hunde vil blive stoppet i deres leg.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Når de begynder at lege igen, er de ét skridt tættere på at have lært, at det ikke er smart at bide for hårdt.

TIP:
At sige en høj pibe-lyd, når hunden kommer til at bide for hårdt, kan også bruges af hundeejeren. I stedet for at skælde hunden ud og blive vred, kan man hyle, hvine eller pibe højt, for netop at signalere til hunden, at det gjorde ondt. 

hund trækker i legetøjVuffeli hundeblog

Synes din hund, det er sjovt at nappe? Prøv disse 3 tricks

1. Find noget bidelegetøj 

Det bedste du kan gøre, det er at finde noget, din hund gerne må bide i. Find noget legetøj, og læg det ved siden af dig, mens du sidder og slapper af i sofaen. Når din hund kommer, og vil lege med dig, bør du give den det legetøj hunden må bide i, så snart du ser dens mund komme tættere på din hud.

Sørg for at hundens legetøj er så spændende som muligt. Hvis en arm eller en fod stadig er mere spændende end det stykke legetøj, som du har valgt, vil hunden snart vende tilbage til din hud.

2. Beløn hunden, når den lader sig ae

Der er mange hunde, der synes, det er sjovt at tage fat i din hånd, mens du aer den.

For at undgå dette, så prøv at røre hunden med den ene hånd, og fodre den med den anden. På den måde lærer hunden, at det er positivt at lade sig ae, uden at den behøver at svare tilbage på det med et kærligt bid.

Læs også: Sådan belønner du en hund

3. Lær hunden at kontrollere sig 

For at kunne kontrollere hunden, når den bider, er det også positivt at fokusere på hundetræning. Invester tid i at lære din hund de vigtigste kommandoer, så du kan få den til at sidde ned, så snart den begynder at blive for ophidset

Husk, at det er dig, der bestemmer. Det giver samtidig hunden en følelse af sikkerhed. Det viser hunden, at du har styr på tingene, og at du ved, hvad der er bedst for den.

Min voksne hund bider

Først og fremmest skal det siges, at der ikke er nogen hund, der af natur begynder at bide som det første. 

Ejeren skal sørge for at læse situationen og hundes signaler.  Hvis din voksne hund bider, er det bedste at finde en hundetræner, der kan hjælpe dig med udfordringen. 

Nogle bid kan være uskyldige, men til tider kan hunden også udvise aggressivitet, og dette kræver højest, at man tager problemet op med en professionel træner.

Start med ros og nemme opgaver

Når vi taler om uskyldig biden, kan det være, at det er fordi, at hunden vil lege, eller fordi den bliver for ophidset, når du står med bolden, og du skal til at kaste. I dette tilfælde skal du forsøge at træne hunden på den samme måde, som du ville gøre det med en hvalp.

Start med nemme opgaver, som du ved, at din hund kan håndtere, og ros den, når den ikke prøver at bide

Det er vigtigt at opgaverne foregår i et roligt miljø, hvor der er fokus på opgaven og ikke på alt muligt andet, da mange hunde kan have svært ved at holde fokus. 

Stop legen eller ignorer hunden efter den har prøvet at nappe eller bide dig. Efter et stykke tid, vil hunden forstå, hvad der forventes af den.

TIP:
En god øvelse er den, der hedder “lad den ligge”, hvor ejeren skal kunne ligge og fjerne et objekt fra hunden, og lægge det ned lige foran næsen på den, uden at den tror, at det er den, der ejer det. Det skal altid være ejeren, der har kontrol, men det skal trænes mange gange, og leg er typisk et sted, hvor hunden er alt for ophidset til at få noget ud og det.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *