Forside » Hundeadfærd » Min hund gør – Hvorfor gør hunde?

Min hund gør – Hvorfor gør hunde?

hund kigger op og gørVuffeli hundeblog

Det kan være ekstremt generende, når vores firbenede venner får til vane at gø. Nogle gange føles det endeløst, og det kan være frustrerende både for dig og dine naboer. Læs med, og bliv klogere på hvordan du kan stoppe larmen.

Årsagerne, til at en hund begynder at gå, kan være mange. Måske hører din hund en lyd udenfor, måske ringer det på døren, eller måske din hund blot savner lidt opmærksomhed.

Det bedste vi kan gøre, er at forsøge at forstå, hvorfor vores hunde gør, for derigennem kan vi forsøge at afhjælpe adfærden.  

Hundens måde at kommunikere på

Hunde opretholder den sociale struktur ved hjælp af to former for kommunikation: stemme og kropssprog.

Hunde formår faktisk at kommunikere, mere end vi mennesker kan forestille os.

De kommunikerer meget med kropssproget, som består af ansigtsmimik, kropsholdning, haleføring og bevægelser med ørene. 

Hunde er meget kærlige, loyale og hengivne overfor deres flok. Det viser de ved at slikke på snuder og næser, ved at snuse og gnubbe sig op af flokmedlemmer, samt sænke hovedet og logre roligt og bredt med halen. 

Hundes ordforråd omfatter piven, bjæffen, klagende lyde, gøen, knurren og hylen.

I en vild hunde- eller ulveflok, vil der være kontant afregning overfor alfaparret for at trodse deres anvisninger, ikke med vold, men med magt. 

Hunde gør for at få opmærksomhed

Hos os mennesker er sagen lidt anderledes. Vi menneskeliggører ofte vores hunde, og prøver at overføre vores egen kommunikation til dem. Et eksempel kan være, at vi skælder hunden ud, og siger “Fido ti stille!”, hvis den gør, når det ringer på døren. 

– Men det forstår hunden ikke! 

Det eneste hunden opfatter er, at den får opmærksomhed og opbakning, imens den gør. Chancen for at hunden vil gentage sin opførsel næste gang, er derfor høj.

Næsten al gøen er tillært gøenDet vil sige, at det er en opførsel, der er blevet forstærket og fremprovokeret af mennesker. Dette kan være sket allerede fra når hunden er 3-4 uger gammel, og den første gang opdager, at den får opmærksomhed, når den gør. 

Læs også: Sådan træner du din hvalp

 Vuffeli hundeblog

Hvad gør jeg, når min hund gør ved døren?

Brug dit kropssprog og ingen lyd

En “afstraffelse” som din hund vil forstå med det samme vil være at stille dig ind foran hunden, bakke den ind i et andet lokale, ved brug af din krop, bøje dig ind over den, og lægge en hånd på dens nakke med et let tryk nedad.

Ingen lyd, ingen råben, ingen slåen, hverken hiven eller trækken vil fungere så godt, som det her.

At nusse hunden, at tage den op, eller holde den tilbage vil blive betragtet som opmærksomhed, og vil kun bekræfte og forstærke hunden i sin gøen. Det samme gælder, hvis dine gæster samtidig hilser på din hund og lader hunden hoppe op af dem.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Træn øjenkontakt med din hund, og få dens opmærksomhed

Øjenkontakt vil hjælpe dig til at få afbrudt den tilstand, som din hund kommer i, når den begynder at gø. 

Hvis din hund gør og du kan sige “kig på mig” og få øjenkontakt med din hund, vil den begynde at læse din adfærd og reagere på den, fremfor at forblive i den ophidsede situation, som den står i.

Hvis du har kontakt til din hund, kan du give den signaler, der afhjælper situationen i stedet for at forværre den ved at råbe og skrige. 

Ved et kort signal som et fløjt eller et “kig på mig” kan man få et øjebliks øjenkontakt og stilhed, som man kan belønne. Dette vil fortælle din hund, at det er den adfærd, der er rigtig at udvise i situationen.

HUSK
Lyd (især høj lyd) kan virke meget ophidsende for din hund. Få derfor øjenkontakt med hunden, så den kan læse dine signaler. 

Et eksempel: Der kommer gæster og hunden gør

Vær altid et skridt foran din hund. Hvis din hund altid gør, når der kommer gæster, så forbered dig på, at du skal have kontakt til din hund med en godbid, et legetøj, eller en fløjte, når de kommer. 

Inden hunden begynder at gø, tager du “ejerskab over hoveddøren”. Det vil sige, at du ikke lader din hund stå og hoppe op ad døren. Få din hund mindst et par meter væk.  

Fortæl dine gæster, at de må ringe eller banke på, og så vente til døren åbner. Når det ringer eller banker på døren, vil din hund højest sandsynligt komme op i gear og fare frem. 

Det er ikke her, at du åbner døren. 

Du beder dine gæster om at vente, og bruger denne tid på at markere over for hunden, at dette ikke er noget, som den skal tage stilling til. Den skal bakke væk og forholde sig i ro inden døren bliver åbnet. 

Trin for trin: Sådan gør du

 • Markér arealet rundt om døren. Dette er dit område og ikke din hunds
 • Få nogen til at ringe på døren
 • Få din hund til at bakke væk fra døren, ved at gå bestemt mod den
 • Vent til din hund lytter til din anvisning
 • Bed hunden om at blive
 • Gå mod døren, sæt hånden på håndtaget, og gå tilbage og ros din hund
 • Giv igen hund en “bliv-kommando”, og gå tilbage til døren på ny. Denne gang tager du i håndtaget trækker det ned, og går igen tilbage til din hund og roser den
 • Giv kommandoen “bliv” endnu engang, og gå denne gang tilbage, og åbn døren
 • Gå tilbage og ros din hund for at blive endnu engang
 • Giv kommandoen “bliv” endnu engang og gå denne gang tilbage og hils på dine gæster og lad dem træde inden for
 • Hunden skal derefter blive liggende eller siddende bag en, hvis grænse du har trukket, mens gæsterne kommer til hunden, frem for omvendt
 • Tillad aldrig din hund, at fare frem mod gæster i huset eller mod døren generelt 

HUSK
Al hundetræning handler om at bryde en længere situation op i små bidder, så hunden til sidst kan sætte det sammen og forstå, hvad du forventer af den i en given situation. 

Hvad gør jeg, hvis min hund ikke vil lytte?

Hvis hunden ikke gør, som du beder den om, skal du tage et skridt tilbage i processen. 

Bak den længere væk, og træn yderligerekontakt kommandoer med den, så den holder fokus på dig. Husk at ros hunden hver gang den tier stille, og hver gang den bliver siddende. 

Brug gerne en klikker, så du kan rose de øjeblikke, der er stilhed og lydighed, hvis der er langt imellem disse til at starte med. 

Og ja, det kræver stor tålmodighed og stringents. Jo flere gange din hund har fået lov til at slippe afsted med at gø inden døren går op, jo flere gentagelser af den ønskede opførsel vil det kræve. 

Kommuniker kort og præcist med din hund

Sørg for at holde kommandoer korte, kontante og ensformige, når du træner ny adfærd med din hund. Hunde forstår ikke lange sætninger, og vores skiftende toneleje kan give stor forvirring. 

Læs også: Det burde du vide om din hunds kropsprog

Fløjt, klik, korte kommandoer og kropssprog giver den mest effektive form for kommunikation mellem hund og ejer. 

 Vuffeli hundeblog

Hvad gør jeg, hvis min hund gør om natten? 

Hvis din hund gør om natten, er det muligvis et tegn på, at den er rastløs grundet manglende motivering og motion, eller at den har set eller hørt noget udenfor, som den synes den skal advare dig om.

Hunde er aktive, sociale og intelligente væsener, og dette betyder, at du skal opfylde deres krav om mental og fysisk stimulering, deres behov for kærlighed.

Læs også: Er min hund ked af det?

Hunden gør, fordi den har set eller hørt noget udenfor

Bloker din hund fra hvor den står og gør, og bak den væk fra området, så den forstår, at den ikke skal holde øje og alarmere ved at gø.

Læs også: Sådan vænner du din hund til fyrværkeri og høje lyde

Begræns hundens udsyn

Hvis det er muligt at lukke en dør mellem hunden og lavthængende vinduer, kan dette være en god ide. 

Hunde er ofte vågne med jævne mellemrum om natten og hvis de kan komme til at kigge ud, kan der være mange ting, som de mener, at du også skal se eller høre.

Brug dit kropsprog – ikke din stemme

Gå hen til din hund, ogbak den tilbage, for at vise at du ikke er der for at give opmærksomhed eller omsorg, men for at markere dig. Vent på et øjebliks stilhed, og ros dette STORT

Tal aldrig til din hund, specielt ikke om natten. Dette giver hunden et signal om at det er okay at søge opmærksomhed fra dig om natten, og vil kun gøre problemet værre. Ignorer så meget opførsel som muligt, og brug dit kropssprog til at signalere til din hund, hvor den må være og ikke må være om natten. 

 Vuffeli hundeblog

Min hund gør, fordi den vil have opmærksomhed 

Der må aldrig gives opmærksomhed til en hund der gør for at få kontakt. Hvis du giver kontakten, forbinder hunden hurtigt at gø med at få dit fulde fokus. 

Nye hundeejere gør sig selv en bjørnetjeneste ved at lærer ens hvalpe, at hvis den larmer, så kommer skynder vi os hen, og får kontakt til den. 

Gør i stedet det omvendte. Søg væk fra hunden, hvis den larmer uden at få kontakt til den, og opsøg hunden, når den er rolig, og har en ønsket opførsel. 

Hvis hvalpen piver og gør fordi den er utryg og ikke for opmærksomhed, så stil dig ved den med ryggen til og lad den søge ind mellem dine ben og dufte dig, uden at kigge på den eller tage aktiv kontakt, indtil den er faldet til ro.  

Hunderacer, der ikke gør

Som sagt, kan der være mange årsager til, at din hund begynder at gø på en overdreven og konstant måde.

Det kan være at den er stresset, meget entusiastisk, keder sig, er frustreret, understimuleret, nervøs og usikker osv.

Store hunde kan ofte gø MINDRE end små hunde, fordi de i færre tilfælde føler sig udsatte, truede eller stressede; hvor små hunde kan opleve verden som meget overvældende, hvis ikke man guider dem sikkert og trygt igennem. Balance og et fast lederskab er altså det bedste råd man kan give til folk der leder efter en hund der ikke gør. 

Læs også: Find den hunderace der passer til dig

Der er dog nogle racer, som genetisk set er mindre disponerede til at gø end andre. Her kommer 3 hunderacer, som grundet deres natur og nedarvede egenskaber ikke gør ret meget

Basenji

 Vuffeli hundeblog

Den relativt ukendte race Basenji er en lille afrikansk race, der oprindeligt blev brugt til jagt af mindre vildt, som fx. kaniner. Den lever stadig i Afrika, som halvt vild, men er også en højt elsket familiehund i store dele af verden

Basenjien er meget selvstændig af natur, og kan ikke gø. Når den gør, kommer der kun en hæs jodlen ud, som kan lyde meget underholdende. Basenjien er livlig og meget intelligent, så den skal aktiveres godt af sin familie, men er en dejlig kompagnon uden stemme, der ikke har noget imod lidt alenetid. 

Fransk Bulldog

Den franske bulldog er en lille hund, med en stor personlighed og stammer originalt fra England, hvor den blev avlet og brugt som familiehund og selskabshund. 

 Vuffeli hundeblog

Man har derfor siden før industrialiseringen avlet racen baseret på dens egenskaber som ledsager til mennesket, og det har givet racen en meget social natur. Frenchien er en yderst stabil og næsten naiv og lalleglad ledsager, der ikke lader sig slå ud af særlig meget. Den er ikke avlet til at arbejde eller beskytte, og ser derfor heller ikke grund til at verbalisere sig ret meget. Den har dog et udpræget behov for selskab, så den skal ikke være for meget alene.

Shar Pei

 Vuffeli hundeblog

En Shar Pei er en loyal og rolig hunderace, som er tæt knyttet til sin familie og reserveret over for hunde og andre mennesker. Den har en udtryksfuld ophøjethed i sin væremåde, og hviler meget i sig selv. Skønt at den er blevet brugt som vagthund ved paladser i Kina, er dette en race der ikke gør ret meget og er utrolig nem at gøre stueren.

Vær dog opmærksom på at denne race har brug for megen socialisering og en autoritær hundeejer som kan håndtere det selvstændige og stædige sind. 

Står du og overvejer hvilken hund der passer til dig?

Husk at sæt dig godt ind i racerne, opdrætterne, den enkelte hvalps karakteristika og dens fulde behov, før du vælger dit nye familiemedlem. Lad altid din træning og din kontakt til din hund være afgørende, frem for hvad du tror du får, baseret på et raceportræt. Din hund bliver, hvad du gør den til.

0 Shares:
2 kommentarer
 1. Hej Josefine

  Jeg er en pige på 16, som skal være med i unge forskere.
  Jeg har valgt at jeg gerne ville undersøge noget om hvorfor hunde gør, og hvilke frekvenser deres gøen ligger i, og om vi kan komme til at forstå hvad de “siger” med deres gøen.
  Ved du noget om hundes kommunikation med mennesker, altså gennem lyde?
  Skriv lige til mig hvis du har noget.

  Mvh. Ida Marie Odgaard Christensen

  1. Kære Ida Marie,

   Hvor lyder det bare spændende – det er et rigtigt interessant emne, du har valgt at kigge nærmere på😊

   Jeg har hørt en af vores foder- og ernæringseksperter nærmere om emnet, og hun siger, at der findes flere forskellige videnskabelige studier, som undersøger, hvad hundes gøen har af betydning.
   Vi ved, at hunde bruger gøen til at kommunikere til os mennesker, men studier har også vist, at hunde derudover bruger gøen til at levere information fra hund til hund. Et hollandsk studie har vist, at hunde er i stand til at diskriminere mellem gøen i forskellige situationer, samt om gøen kommer fra en ukendt hund eller fra en hund, de kender. Studiet viste, at hundene reagerede mest, når de hørte lyden af en ukendt hund, der gøede ad fremmede, og derimod reagerede hundene mindst på lyden af gøen fra en ukendt hund, som var blevet efterladt alene. Studiet hedder “More Than Noise? – Field Investigations of Intraspecific Acoustic Communication in Dogs (Canis familiaris)”, og det kunne være interessant for dig at dykke ned i.
   Der findes også et engelsk studie, som undersøger, om frekvensen i hundes gøen ændres, i forhold til hvilken situation hunden er i. Dette studie viste en tendens til at, hundes gøen typisk var i lav frekvens i overraskelsessituationer (en fremmed ringer på døren), og i høj frekvens ved isolation- (hunden isoleres fra ejeren) eller legesituationer. Dette studie hedder “Barking in Domestic Dogs: Context Specificity and Individual Identification”, og det kunne måske også være interessant for dig.

   Rigtig god læselyst og ikke mindst arbejdslyst!

   Nora Goodstein – Vuffeli 🐶

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *