Forside » Hundeadfærd » Forstå din hund: Min hund gør

Forstå din hund: Min hund gør

hund kigger op og gørVuffeli hundeblog

For at kunne håndtere din hunds gøen, er det vigtigt, at du kender til årsagen bag. En hunds gøen kan være ganske naturlig adfærd, men det kan også være blevet en dårlig vane, eller det kan være tegn på en anden adfærdsudfordring. Læs med og bliv klogere på, hvorfor hunde gør, og hvad du kan gøre, hvis din hunds gøen er ved at drive dig til vanvid.

Hundes måde at kommunikere på

Først og fremmest er gøen en naturlig måde for din hund at kommunikere og udtrykke dens følelser på. Det kan for eksempel være forventningens glæde, fordi foderposen åbnes eller være et tegn på usikkerhed overfor en fremmed lyd udenfor. Gøen kan altså ses som hundens sprog, som spiller tæt sammen med kropssproget.

Du har helt sikkert stået i en situation, hvor din hund har prøvet at fortælle dig noget med sin gøen. Det kunne for eksempel være din hund gør, fordi den gerne vil blive løftet op i sofaen, eller fordi den vil gøre dig opmærksom på, at der nogen som har banket på døren. 
Gøen er derfor naturlig hundeadfærd. Men det er vigtigt, at din hunds gøen ikke tager overhånd og bliver en stressfaktor for både dig og din hund.

Nogle racer gør ofte mere end andre

Der er stor forskel på, hvor “snaksaglige” hunde er. Dette kan blandt andet knytte sig til hunderacen. Husk på, at nogle racer faktisk er avlet til at gø; det gælder for eksempel visse hyrde- og vagthunde. Så inden man for eksempel anskaffer sig en Finsk Lapphund, så skal man være indstillet på, at det er en hunderace, der er kendt for give en del lyd fra sig.

Der er selvfølgelig altid undtagelser, men det er en god idé at overveje racens lydniveau, inden man anskaffer sig en hvalp. Særlig hvis man har naboer tæt på eller generelt er lidt sensitiv overfor høje lyde.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

hund gaber gul baggrundVuffeli hundeblog

Gøen for opmærksomhed

Gøen kan ofte ende med at blive en opmærksomhedskrævende adfærd, hvis din hund har haft succes med at få din opmærksomhed, når den har gøet. Det svære ved gøen er netop, at det kan være svært at ignorere det, særligt hvis man bor i lejlighed eller har gæster på besøg. Det er dog vigtigt at huske på, at både positiv og negativ opmærksomhed er opmærksomhed. 

Her er 4 tips, du kan bruge i træningen, hvis din hund gør for at få din opmærksomhed:

  • Beløn ikke gøen. Sørg for at undgå at skælde ud, tale til, kigge på eller røre ved din hund, hvis den gør ad dig. Hvis adfærden er umulig at ignorere eller intensiveres, så gå kortvarigt væk fra din hund 
  • Beløn altid for ro. Husk at have fokus på at belønne din hund, når den udviser en ønsket adfærd. Så vær rundhåndet med godbidder og ros i de situationer, hvor din hund afholder sig fra at gø. Hav gerne en skål med godbidder stående inden for rækkevidde, så du kan nå at belønne din hund i momentet
  • Genkend mønsteret og forebyg adfærden. Overvej, om det er i nogle særlige situationer. Begynder din hund for eksempel at gø, når der kommer gæster på besøg? Du kan med fordel komme din hund i forkøbet i situationer, hvor den normalt vil gø ved for eksempel at give den et tyggeben eller et fyldt aktivitetslegetøj, som inviterer til rolig adfærd
  • Træn på en alternativ adfærd. Det er langt mere effektivt at træne på en ønsket adfærd, som kan være et bedre alternativ for din hund, end det er at korrigere uønsket adfærd. Det kunne for eksempel være, at du lærer din hund at “gå i kurv” og belønner den for roligt at blive liggende

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Kedsomhed eller stress?

Det er også værd at overveje, om din hunds gøen kan skyldes kedsomhed. Hvis din hunds behov for fysisk, mental og social stimulering ikke er dækket, så kan din hund have lettere ved at ty til gøen og anden overivrig adfærd. Gøen kan være en måde at komme af med ophobet frustration og energi på, og derved kan det blive en måde for din hund at “aktivere sig selv” på.

Sørg derfor for, at din hund som minimum får to gode ture om dagen, hvor der er tid til at snuse, lege, hygge, træne og få en på opleveren. Hav også gerne fokus på at give din hund mentale opgaver, som aktiverer både snude og hjerne for eksempel ved at gøre brug af aktiveringslegetøj eller sprede et af måltiderne ud i haven.

hund kigger på enVuffeli hundeblog

Udover mangel på aktivering, så kan gøen også være et resultat af overdreven og uhensigtsmæssig stimulering, som kan virke stressende for hunden. Et klassisk eksempel på dette er hunden i parken, som bliver ved med at gø ukontrolleret, indtil ejer kaster bolden for 50. gang. En sådan hund har typisk kun én ting i hovedet: bolden, og den har hverken tid til at snuse eller besørge. Hvis du genkender dette fra din egen hund, så hold igen med boldkast, og fokusér hellere på mental aktivering såsom tricktræning eller søgelege. Boldkast kan være en god belønning, men det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser, hvis boldkastet bliver brugt som motion.

Overvej om din hund aktiveres tilstrækkeligt – med udgangspunkt i din hunds alder, race og temperament – samt om aktiveringen på nuværende tidspunkt foregår optimalt.

Tegn på, at der er noget andet galt

Til slut er det er vigtigt at huske på, at gøen også kan være tegn på en anden underliggende årsag. Gøen ses for eksempel ofte hos hunde, der har udfordringer med at være alene hjemme, eller hunde som er generelt usikre eller ængstelige. En af årsagerne til dette skyldes, at gøen kan være en selvforstærkende adfærd.

Det betyder, at gøen kan fungere som en slags “selvhjælp” for din hund, der giver den mulighed for at komme af med den frustration eller usikkerhed, som har bygget sig op. Hvis du mistænker, at der ligger en anden underliggende årsag bag din hunds gøen, så handler det om først at få taget hånd om denne udfordring.

0 Shares:
2 kommentarer
  1. Hej Josefine

    Jeg er en pige på 16, som skal være med i unge forskere.
    Jeg har valgt at jeg gerne ville undersøge noget om hvorfor hunde gør, og hvilke frekvenser deres gøen ligger i, og om vi kan komme til at forstå hvad de “siger” med deres gøen.
    Ved du noget om hundes kommunikation med mennesker, altså gennem lyde?
    Skriv lige til mig hvis du har noget.

    Mvh. Ida Marie Odgaard Christensen

    1. Kære Ida Marie,

      Hvor lyder det bare spændende – det er et rigtigt interessant emne, du har valgt at kigge nærmere på😊

      Jeg har hørt en af vores foder- og ernæringseksperter nærmere om emnet, og hun siger, at der findes flere forskellige videnskabelige studier, som undersøger, hvad hundes gøen har af betydning.
      Vi ved, at hunde bruger gøen til at kommunikere til os mennesker, men studier har også vist, at hunde derudover bruger gøen til at levere information fra hund til hund. Et hollandsk studie har vist, at hunde er i stand til at diskriminere mellem gøen i forskellige situationer, samt om gøen kommer fra en ukendt hund eller fra en hund, de kender. Studiet viste, at hundene reagerede mest, når de hørte lyden af en ukendt hund, der gøede ad fremmede, og derimod reagerede hundene mindst på lyden af gøen fra en ukendt hund, som var blevet efterladt alene. Studiet hedder “More Than Noise? – Field Investigations of Intraspecific Acoustic Communication in Dogs (Canis familiaris)”, og det kunne være interessant for dig at dykke ned i.
      Der findes også et engelsk studie, som undersøger, om frekvensen i hundes gøen ændres, i forhold til hvilken situation hunden er i. Dette studie viste en tendens til at, hundes gøen typisk var i lav frekvens i overraskelsessituationer (en fremmed ringer på døren), og i høj frekvens ved isolation- (hunden isoleres fra ejeren) eller legesituationer. Dette studie hedder “Barking in Domestic Dogs: Context Specificity and Individual Identification”, og det kunne måske også være interessant for dig.

      Rigtig god læselyst og ikke mindst arbejdslyst!

      Nora Goodstein – Vuffeli 🐶

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *