Forside » Hundeadfærd » Hvad betyder min hunds opførsel? 6 udbredte problematikker

Hvad betyder min hunds opførsel? 6 udbredte problematikker

hunde leger sammen på græsVuffeli hundeblog

Har du nogensinde undret dig over, hvad din hunds opførsel betyder? Eller har du oplevet, at din hund har gjort noget, du ikke rigtig forstod? I denne guide hjælper vi dig med at lære din firbenede ven bedre at kende, så I kan kommunikere mere effektivt.

Hvorfor skal jeg lære at forstå min hunds opførsel? 

Vi har længe været optagede af at lære vores hunde at forstå os, så de bliver lydige hunde, der er tilpasset vores liv. Men når du lærer at forstå din hunds signaler, kan du også blive klogere på, hvornår det giver mening for dig at forvente forskellige ting af din hund, og hvad der giver anledning til dens opførsel.

Et af de mest åbenlyse råd man kan give til en ny hundeejer er, at hunde ikke er mennesker. Det lyder umiddelbart som noget, der er helt unødvendigt at sige, men min erfaring siger mig, at det ikke er helt så åbenlyst, når man står i en svær situation, hvor kommunikationen mellem hund og ejer mislykkes. 

9 ud af 10 hundeejere oplever en form for tvivl eller frustration relateret til deres hunds adfærd, og det har vi mennesker valgt at kalde “adfærdsproblemer”. Men er det i virkeligheden problemer i hundes adfærd, eller er det egentlig bare en naturlig adfærd, som vi finder problematisk? 

Læs med, og få forklaringer og løsningsmuligheder på nogle af de mest almindelige problematikker hundeejere oplever i dagligdagen. På den måde kan du måske blive klogere på, hvorfor din hund opfører sig, som den gør.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

 Vuffeli hundeblog

6 typer hundeadfærd, der kan vække bekymring:

 1. Din hund følger dig overalt
 2. Din hund sover meget
 3. Din hund virker nervøs
 4. Din hund trækker i snoren
 5. Din hund vil ikke gå tur
 6. Din hund søger opmærksomhed om natten

Kan du genkende nogle af disse?

Adfærdsproblematikker er ofte forbundet med en række misforståelser mellem hund og ejer. Læs med nedenfor, hvor vi gennemgår alle seks emner og giver gode råd og forklaringer.

1. Din hund følger dig overalt 

Hunde er flokdyr, det kan vi tydeligt se på deres forfædre, ulvene, der både jæger, sover, leger og spiser sammen. Domesticerede hunde opfatter deres familier som deres flok. Selvom de ikke længere er nødsaget til at kæmpe for føde og overlevelse på samme måde, er deres ageren i flokken et instinkt, der hænger ved. 

 Vuffeli hundeblog

Hvis din hund finder ud af, at den selv kan styre slagets gang, kan det give anledning til andre problemer, såsom at din hund trækker i snoren på gåture, at den piver om natten, at den ikke kommer, når du kalder, eller at den begynder at blive aggressiv overfor andre. Alt dette stammer typisk fra, hvis hunden fornemmer en usikker eller ikke-eksisterende leder. Hunden har det meget bedre som partner i dit liv, hvis du sætter nogle regler, den kan trives i.

Tip
Spørgsmål til træningen:
– Giver du din hund klare retningslinjer?
– Træner du jeres kommunikation, det vil sige de gængse kommandoer, der giver dig adgang til at vejlede din hund?
– Afspejler du selv den tilstand, du gerne vil have, din hund befinder sig i?

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

2. Din hund sover meget 

Hunde har ikke samme søvnrytme som os mennesker, og det er derfor ikke unormalt, hvis din hund sover meget. Faktisk har den brug for meget søvn og hvile. Den gennemsnitlige hund sover omkring 13-16 timer i døgnet, og nogle sover helt op til 18 timer i døgnet, når de er i voksealderen. Til sammenligning sover det gennemsnitlige menneske omkring 8 timer i døgnet. 

Hundes søvn er også fordelt på en markant anderledes måde end menneskers. Hunde tager sig gerne en lur flere gange om dagen, og de sover generelt med meget kortere intervaller end os mennesker. Dette betyder også, at de ofte kan risikere at være vågne om natten, mens vi mennesker får en mere sammenhængende og regelmæssig dyb søvn. 

Hunde har brug for meget søvn, men søvnbehovet er individuelt 

Aktivitetsniveauet hos hunde er meget forskelligt. Det varierer blandt andet betydeligt alt afhængigt af race og alder. Unghunde i voksealderen og seniorhunde, der er kommet op i årene, har behov for flere timers søvn end en stærk og energisk unghund i sin bedste alder, og derfor kan de sove helt op til 20 timer om dagen. Hvalpe sover særligt meget, men det foregår ofte i korte intervaller både dag og nat. Derudover er der kæmpe variation ikke bare fra race til race, men også fra hund til hund. 

En labrador kan for eksempel både være en hårdtarbejdende og energifyldt jagthund, men den kan også være en rolig familiehund. Avleren vil typisk, ud fra hvalpens forældre og hvalpens opførsel de første 8 uger, kunne sige lidt om, hvilket energiniveau du kan forvente af din hund. 

Andre ting, der kan have indflydelse på din hunds søvnbehov, er din livsstil. Er hunden meget inaktiv, fordi den er mange timer alene, kan den ikke foretage sig ret meget andet end at sove, mens du er væk. Er hunden med rundt hele dagen, eller har den selv et vigtigt arbejde at udføre, vil den højst sandsynligt bruge alle andre af døgnets timer på at sove, fordi den er blevet stimuleret i sine vågne timer. 

Ligesom for mennesker, er søvnen for hunde også bedst, når de er både fysisk og mentalt trætte. En understimuleret hund kan blive ængstelig og rastløs. 

 Vuffeli hundeblog

Tegn på helbredsproblemer

Hvis din hund ændrer adfærd, og pludselig begynder at sove usædvanligt meget eller uroligt, eller hvis den virker særligt træt og energiforladt, så tag kontakt til din dyrlæge og få foretaget et sundhedstjek.

For meget søvn og manglende energi kan være tegn på sygdom, men det kan også være relateret til foder, mangel på vand, et nyt miljø eller noget helt fjerde.

Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund er syg?

3. Din hund virker nervøs

Hvis din hund viser tegn på ængstelighed, når du forlader den, eller når du sætter den i nye situationer, kan det være en god ide at træne din hunds selvstændighed og selvsikkerhed. 

Hunde, der er meget nervøse eller urolige, har en tendens til ikke at ville hverken spise eller drikke. Dette finder man typisk ud af, når man efterlader sin hund alene hjemme, og den nærmest hopper med hovedet først ned i vandskålen, når man kommer hjem. 

Læs også: Er min hund ked af det?

Hvordan øger jeg min hunds selvtillid?

 • Lav øvelser, der lærer din hund at arbejde selvstændigt. Hunden løser opgaven uden dig. Det kunne for eksempel være sporarbejde eller agility. 
 • Afbryd aldrig din hund, når den sover eller er beskæftiget alene, med mindre den gør noget, den ikke må. 
 • Beløn din hund for at blive liggende, når du ikke har bedt om kontakt. 
 • Giv aldrig efter, når din hund tigger om opmærksomhed eller tager initiativ til opmærksomhed ved for eksempel at hoppe op eller skubbe til dig med sin pote. 
 • Lad din hund gøre noget, før den får en belønning. Den skal bruge sit hoved og løse en opgave, det gør din ros mere værd. 

De ovennævnte øvelser er nogle, der skal implementeres i hundens daglige liv, og som på sigt vil give dig en mere rolig og afbalanceret hund. Oplever du en specifik situation, hvor din hund er angst, skal der selvfølgelig også arbejdes selvstændigt på denne. 

Hvordan kan jeg berolige en ængstelig, bange eller nervøs hund?

 1. Gå altid langsomt frem. Du er lederen for en hund, ikke et rationelt menneske. Sørg for at skabe rammerne for, at din hund kan føle sig tryg og sikker. Gå altid forrest ind i svære situationer, og tag gerne to skridt frem og et tilbage, indtil situationen mister sin nyhedsværdi og bliver til hverdag. 
 2. Beløn kun din hund, når den er rolig. Du må gerne være der, og sætte dig ned tæt ved din hund, når den bliver nervøs, men du skal ikke snakke til den, som du ville snakke til et barn for at forsøge at forklare, at alt er okay. Hvis du bruger en sød og mild tone, kan hunden tro, at den bliver rost for at være nervøs. Din hund opfanger nemlig dit toneleje og dit kropssprog, og derfor er det vigtigt, at du sender et tydeligt og roligt signal i situationer, hvor hunden bliver nervøs.
 3. Forhold dig helt i ro og forbliv stille. I svære situationer kan du eventuelt bruge et knips eller et lille fløjt til at få din hunds opmærksomhed, så den kan se i dine øjne, at du er rolig. 

Vent med at gå videre, til din hund har normaliseret det første skridt i har taget sammen, og tag træningen i et langsomt tempo, så din hund ikke bliver overvældet.

 Vuffeli hundeblog

4. Din hund trækker i snoren

Her er ro, gentagelser og tålmodighed altafgørende. Hvis din hund er bange for at gå forbi “skræmmende” ting, så kan det være en god idé at tage rådene fra listen i ovenstående afsnit i brug.

Hvordan kan jeg vænne min hund af med at trække i snoren?

Start inde i huset med en line, og lær din hund at hver gang linen eller snoren strammer, så skal de give efter for snoren og ikke spænde imod. Det er allerførste skridt. 

Hold en godbid i den ene hånd, og lav et lille træk i snoren med den anden. Brug godbidden de første par gange til at lokke hunden til at gå mod trækket. Hold trækket, indtil hunden bevæger sig mod godbidden, og giv derefter straks efter. De her øvelser kan sagtens bruges, selvom din hund har gået i snor og trukket dig ned af fortovet i mange år. Her kan det faktisk være en fordel at starte helt forfra. 

Lav øvelserne indendørs først, derefter udendørs lige foran huset, og så lidt længere væk fra huset, og så videre, indtil jeres øvelse med at give efter for snoren ved at stoppe eller gå tilbage mod trækket er helt stabil. 

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at gå i snor?

5. Din hund vil ikke gå tur

Der findes næsten kun en ting, der er mere frustrerende, end en hund, der trækker armen af en – og det er en hund, der slet ikke gider gå.

Årsager til dette kan være: 

 • At din hund har smerter eksempelvis i led eller mave, og det derfor er direkte ubehageligt for den at bevæge sig for meget. Udviser din hund symptomer på sygdom eller helbredsproblemer, så kontakt straks din dyrlæge.
 • At din hund er blevet overvægtig, og derfor har problemer med at holde energien oppe under en gåtur.
 • At din hund er blevet bange eller nervøs for specifikke omgivelser, oplevelser med andre hunde eller mennesker eller reaktioner fra dig på en tidligere gåtur.
 • At din hund ikke får det rette nærende foder og derfor ikke trives og har den energi, den burde have. Det er ekstremt vigtigt for din hunds velvære, udvikling og energiniveau, at den får det rigtige foder.
 • At din hund mangler motivation til at komme ud. Dette kan skyldes at gåturene er for ensformige. Hvis du hver eneste morgen og aften går den samme tur med din hund, er der stor sandsynlighed for, at den ikke længere stimulus af lugtene og omgivelserne på ruten.

Omvendt er det også vigtigt, at din hund ikke føler sig stresset eller overvældet ved hver eneste gåtur, så den ikke frygter, hvad der venter den, når den træder uden for døren. Find en balance mellem at møde nyt og at finde tryghed i det genkendelige, der passer til din hunds temperament.

6. Din hund søger opmærksomhed om natten

Daglig kontakt og kærlighed er utrolig vigtigt for din hunds velvære. Hunde er vågne i 8-10 timer om dagen, men der er selvfølgelig nogle timer i døgnet, som ikke er tiden til kontakt.

Det kan dog ikke alle hunde, der har lært dette. Hunden er et flokdyr med mange sociale kompetencer og høj intelligens. Måske din hund derfor har fundet ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at udvise en bestemt opførsel, som for eksempel at pive, gø eller hyle om natten for at vække dig. Får hunden succes med denne uhensigtsmæssige adfærd flere gange, vil det efterhånden blive en rigtig dårlig vane, der ødelægger dig og dine naboers nattesøvn uge efter uge. Det handler derfor om at lære hunden, at den ikke får opmærksomhed ved at larme om natten.

Husk at dække din hunds behov inden sengetid

Hunde kræver tid og energi, og det skal man selvfølgelig give sin hund, før man på nogen måde kan forvente, at den kan slappe af og falde til ro.

En hund, der hyler om natten, skal derfor ikke have opmærksomhed, når den hyler. Men som ejer skal du vide, at din hund måske er understimuleret og rastløs. Du kan derfor med fordel begynde at lave flere nye aktiviteter mellem hverdagshandlingerne i hjemmet, eller sørge for at gå en ekstra gåtur med din hund i løbet af dagen.

Sådan undgår du uheld: 4 tips så din hund ikke tisser om natten

 • Undgå at fodre for sent om aftenen.
 • Undgå at din hund drikker for meget vand lige inden sengetid. En hund skal altid have adgang til vand, men hvis du sørger for, at din hund ikke har det for varmt eller er meget forpustet lige inden sengetid, vil den være tilbøjelig til ikke at være lige så tørstig.
 • Sørg for at aktivere din hund godt inden sengetid, så den er både fysisk og mentalt træt og har haft gode muligheder for at besørge.
 • Luk altid din hund ud, lige inden du går i seng og som det første, når du vågner, så der ikke er for mange timer mellem, den har mulighed for at tisse.

0 Shares:
2 kommentarer
 1. Vores hvalp er 8-9uger og vil simpelhen ikke gå tur med min kæreste hun ligger sig bare og glor på ham. Hvor i mod når jeg går med hende går hun bare med.

  Har i nogen idé om hvad vi kan gøre ved det eller hvad det kan skyldes?

  1. Hej Marie,

   Tusind tak for din kommentar. Det er helt normalt at en hvalp i starten ikke vil gå decideret ture, men i stedet blot vil sætte eller ligge sig ned og observere verden. Det man skal tænke på er, når man får sin hvalp hjem, så er hele dens verden blevet vendt på hovedet. Den har været vant til at være i trygge rammer hos sin mor og kuldsøskende, og pludselig bliver den fjernet og placeret i nogle helt nye omgivelser. Alle ting som hvalpen oplever er fremmede og nyt for den. Eksempler på dette kunne være synet af en cyklist, duften af nyslået græs eller lyden af busdøre der går op. De første par uger er det vigtigste på jeres ture ikke om I går, men i stedet at din hvalp får nogle positive oplevelser, så den lærer at verden er et trygt sted at være. Husk også at få indlagt gode pauser i løbet af dagen, hvor hvalpen kan få hvilet og bearbejdet dagens indtryk.

   I takt med at hvalpen bliver mere tryg i de nye omgivelser, vil I også opleve at den vil begynde at gå med på tur. Dét at din hvalp er mere tilbøjelig til at gå med dig end din kæreste kan skyldes at der har været flere indtryk på de dage, hvor han har gået med ham (måske der har været en skræmmende ny lyd fx sirener), eller at hvalpen har opbygget mere tillid til dig.

   Du ønskes en rigtig god dag. 😊

   Mange logrende hilsner
   Rikke – Foder- og adfærdsekspert hos Vuffeli

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *