Hunde, der trækker i snoren, er et velkendt problem for mange hundeejere. Læs med, og lær et par gode tricks til gåturen med din bedste ven.
Uanset om det er et mindre træk, der betyder, at dine børn ikke kan gå med hunden, eller om du har større problemer som for eksempel udadreagerende adfærd i snor, så er det en udfordring. En udfordring, der gør, at du og din familie bliver forhindret i at nyde jeres hund eller endnu værre at give hunden den motion, den har brug for.
At gå med sin hund skal være en fornøjelse. Det skal være sjovt, hyggeligt og roligt for alle parter, så alle har lyst til at gøre det så meget som muligt.
Læs også: Alt det du bør vide om hundeadfærd
Hvorfor trækker min hund i snoren?
Man skal huske sig selv på, at det ikke er en naturlig ting for hunde at gå i snor. Det er noget, som vi mennesker har implementeret, så vi kan afholde vores hund fra at ende i forskellige faresituationer såsom at løbe ud på vejen, at komme i stridigheder med en anden hund, at spise noget på gaden, den ikke må spise eller at blive væk fra os.
Fra naturens side er hunde meget nysgerrige, og når de lever et domesticeret liv, bliver deres sanser stimuleret, når de er ude at gå. For hunden er gåturen også ensbetydende med kvalitetstid med dens ejer, og derfor kan mange hunde komme op i et meget højt gear, når de ved, at de skal ud at gå tur.
Prøver min hund at dominere mig?
Det er en misforstået tanke, at hunde trækker i snoren for at vise dominans. Først og fremmest, kan din hund finde på at trække i snoren, fordi den gerne vil hen til noget. Det kunne for eksempel være et sted hvor en anden hund har tisset eller madrester på fortovet.
En anden ting der kan være medvirkende til trækken, er at hunde naturligt går i et hurtigere tempo end os tobenede. Det kræver derfor noget selvkontrol for din hund at holde et langsommere tempo end den foretrækker. Husk at giv din hund mulighed for at bevæge sig mere frit ved at lade den løbe løs en gang i mellem på et sted. Alternativt kan du bruge en lang spor- eller flexline, hvis indkaldet ikke er helt på plads endnu.
Sådan træner du din hund til at gå pænt i snor
Inden du starter på gå pænt i snor træningen, så sørg for at din hund er veltilpas, hvilket vil sige, at den har fået besørget og fået afløb for sin energi. Du kan derfor med fordel starte med træningen efter en god gåtur.
Det første trin i gå pænt i snor træningen drejer sig om, at din hund har fokus på dig fremfor omgivelserne. Dette kan du træne via kontaktøvelser, hvor du belønner din hund for at kigge på dig og vælge omgivelserne fra.
Næste skridt er at gå et par skridt bagud og belønne din hvalp for at følge med dig. Din hund skal lære, at det kan betale sig at gå efter dig. Herefter kan du begynde at tage et par skridt frem og belønne din hund for at følge med dig. Sørg for at placere belønningen ud fra den side, du ønsker din hund skal gå på fremadrettet.
Hvis din hund mister fokus og begynder at trække i snoren, så stop stille og roligt op og afvent at din hvalp vender fokus mod dig. I dét sekund hvor din hvalp vender hovedet i din retning, så ros og giv en belønning igen ved siden af dit ben.
Læs også: Sådan belønner du din hund
Gå langsomt frem og lad være med at forvente, at din hund kan gå helt perfekt i alle scenarier efter en dags træning. Det kan være en helt ny oplevelse for din hund at gå tur inde i byen, hvis den er vant til at gå ude i forstæderne i mere rolige omgivelser. Så tag altid et skridt tilbage med træningen, hver gang du kommer i nye omgivelser.
Træningen kan både bruges, hvis din hund har trukket dig ned ad fortovet i mange år, eller hvis den er hvalp. I begge scenarier skal der startes helt fra begyndelsen.
Tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed
Når din hund har tillagt sig en vane, som for eksempel at den kommer hen til det sted, hvor den gerne vil hen, hvis den hiver i dig, så kommer det til at tage en del træning, før det går op for hunden, at den nu i stedet kun kommer derhen, hvis den følges pænt med dig.
Husk at gøre alt benarbejdet hjemmefra, før du går ud på en gåtur og forventer, at din hund kan alt, hvad du beder den om. Hav tålmodighed, og gør det let for din hund at forstå, hvad du mener.
Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt
Skal hunde være i snor? Lovgivningen ifølge hundeloven
I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det ifølge hundeloven rent faktisk forbudt, at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser med videre, der er åbne for almindelig færdsel, hvis ikke hunden enten føres i snor eller er ifølge med en person, som har fuldt herredømme over den. Ifølge hundeloven skal hundeføreren også kunne holde hunden tæt ind til sig i snoren, og netop derfor er det særlig vigtigt, at dig og din hund er fortrolige med hundesnoren.
Hundeføreren skal kunne standse hunden, hvis den forsøger at nærme sig andre – og selvom hunden er velopdragen, kan det være en svær sag, hvis først hunden får færden af noget eller bliver bange og forsøger at løbe væk.
Som hundeejer har man derfor pligt til at kunne holde sin hund til sig. Det er altid hundeførerens ansvar, at hunden ikke volder skade eller generer andre – og her er snoren et godt redskab, der kan skabe tryghed. Det er et spørgsmål om sikkerhed.
Du kan læse mere om hundeloven på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.
Derudover er det en god idé at undersøge, hvilke regler for hunde, der gælder netop der, hvor dig og din hund skal hen. Overvejer man eksempelvis at tage sin hund med på stranden, skal man være opmærksom på, at hunde fra april til og med september skal være i snor på stranden, mens nogle strande er decideret forbudt område for hunde.
Orientér dig derfor, inden du medbringer din hund.
God tur!