Hundetræning – Sådan bør du træne din hund

pige træner to hunde på agilitybane

Som hundeejer synes du nok, at det er hyggeligt at træne din hund. Men sandheden er, at hundetræning både er vejen til at få din hund til at adlyde dig, og ikke mindst opfatte dig som en leder i flokken. 

Ved at træne din hund aktivt, vil du få en lang række af fantastiske fordele som:

…en veltrænet hund vil være nem at motionere 

…den vil være nem at have med rundt offentlige steder 

…den kan nemmere være alene hjemme

…den vil være nem at få passet

…den vil være nem at have omkring børn og andre hunde 

…og den vil give dig så meget kærlighed, at du ikke kunne drømme om det.

Læs også: Derfor er det vigtigt at motionere din hund

Fra straf til motivation

Hundetræning var i mange år en disciplin, der gik ud på, at hunden hurtigst muligt skulle lære at makke ret for at undgå en hård fysisk straf fra sin ejer. 

Lederskab blev ligestillet med ren og skær magt og straf. Den der kunne slå hårdest eller dominere den anden mest, var den der vandt lederskabet. 

Disse hårde trænings princippet eksisterer desværre stadig rundt omkring, men udbredelsen af motivation og positive hundetræningsprincipper har været enorm inden for de sidste 15-20 år

I dag er mange hundetrænere heldigvis af den opfattelse, at man både kommer meget længere og meget hurtigere frem, ved at skabe gensidig kommunikation mellem hund og ejer.

Det handler om at få et partnerskab op og køre ved at lære hunden, hvad det er vi gerne vil have den til at gøre, når vi siger forskellige ord til den.

Og hundens motivationen til at arbejde og hjælpe sin ejer ligger allerede i hunden. Vores opgave er derfor at lære dem, at det kan betale sig at gøre, hvad vi beder om, da det vil resultere i godbidder og ros – frem for, at hvis de ikke gør det, så vanker der.

Forskellen er altafgørende. 

Læs også: Sådan træner du din hvalp

Klikkertræning

Hvorfor vælge klikkertræning

Klikkertræning eller markør træning er, efter min mening, den mest effektive måde at etablere god kommunikation mellem hund og ejer på. 

Klikkertræning er helt basalt en metode, der giver adgang til et meget præcist og stabilt tegn for, at hunden gør det rigtige. 

En klikker kan ramme det splitsekund, hvor hunden løfter poten, eller når den med næsen rører ved en genstand. Modsat vil et et ord, en sætning, eller en godbid ramme upræcist, og det kan give anledning til forvirring og en længere indlæringsproces.

HUSK
Man skal huske på, at man skal ramme rigtigt og præcist op imod 20 til 30 gange, før hunden har forstået øvelsen, og her er en klikker guld værd. 

Hvordan starter man klikkertræning?

Du kan starte klikker træning allerede den første dag, du får din hundehvalp hjem. 

Specielt hvalpe kan hurtigt blive distraheret af lyde, tonefald og bevægelser.  En klikker kan derfor hjælpe enormt med at skabe ro og fokus igennem de første mange basale øvelser.  

Du kan med fordel anvende din hvalps første måltider til at starte med klikkertræningen. De første mange sessioner går nemlig ud på at give klikket en værdi for din hund. 

Den skal altså lære at sætte lyden af et klik sammen med en belønning. Det gøres meget simpelt ved at klikke og give en godbid, klikke og give en godbid, osv. Du skal gøre dette mindst 50-100 gange og være helt sikker på, at din hund kigger op på dig, hver gang den hører et klik, før du går videre til næste skridt.

Lær din hund forskellige tricks

Næste skridt er at få koblet et klik sammen med en bestemt adfærd. 

Du kan eksempelvis få din hund til at sætte sig, ved at løfte hånden med godbidden opad, lige foran dens øjne, og hvis den ikke allerede sidder, så kør hånden lidt frem hen over dens hoved. For at kunne holde øje med godbidden uden at vælte, vil det være meget naturligt for din hund at sætte sig ned i stedet. I det sekund hunden sidder, klikker du og giver en godbid. 

Et klik er alt, hvad der skal til

Du behøver ingen anden lyd eller udråb, for du har allerede bygget den værdi, som du behøver, ind i selve klikket.  

Udråb og andre lyde kan modsat få din hund ud af fokus og lede tankerne hen på leg. Det vil gøre processen meget svære, og det vil samtidig signalere til din hund, at hver gang den har gjort det, som du beder den om, så skal den blive overivrig og hoppe rundt af glæde. Det er ikke, hvad vi ønsker i dette tilfælde. 

Verbal / lydmarkør frem for klikkertræning

En verbal markør, eller en lydmarkør, det er, når man bruger forskellige ord og lyde i sin hundetræning og i den generelle opdragelse. 

Fordelen ved at bruge ord og udråb i sin træning

Anvender man klikkertræning har man ét signal for, hvornår hunden gør noget korrekt, men anvender man en verbal markør, har man mulighed for at lære hunden flere forskellige markører for forskellige ting.

Et eksempel kunne være, at jeg beder min hund om at sætte sig ned, giver den et klik og derefter en godbid. Hunden vil rejse sig, når den er færdig med sin øvelse. 

Få din hund til at sidde – og forblive siddende 

Bruger jeg derimod en verbal markør, kan jeg anvende “JA!”,når hunden er færdig med en øvelse, og derefter må den komme og få sin belønning. Samtidig, kan man også bruge et ord som “dygtig”, når den er i gang med en øvelse og den gør det helt rigtige, men samtidig IKKE må gå ud af positionen. 

Her kunne et eksempel være, at jeg beder hunden om at sætte sig ned, siger “dygtig”, og giver den en godbid. Derefter, skal hunden blive i position. Så træder jeg væk fra hunden, siger “bliv” og derefter “dygtig” igen. 

Pointen er at hunden ved, at den gør det rigtige, men bliver stadig siddende. Jeg beder den måske om at lægge sig ned til sidst. Derefter slutter jeg øvelsen, og råber “JA!”. Hunden springer derefter ud af position, og løber hen til mig for at få en godbid. 

Variationen af de to belønningsmarkører er nyttige, når man prøver at lære sin hund nye tricks, men det er helt op til dig, hvad du føler dig mest komfortabel med, og i øvrigt hvor ambitiøs du er med din træning. 

“Nej” skal efterfølges af alternativ adfærd

Er du ny i lydighedstræning, eller har du en hvalp, er det yderst vigtigt, at du benytter dit sprog og kropssprog til at hjælpe og guide din hund til at forstå, hvad det er den skal, når den kommer i tvivl. 

Gør det så let som overhovedet muligt for din hund at få succes og ros, før du begynder at forvente noget som helst af den. 

Med dette menes at, hvis du kommer ind til nogle venner og gerne vil have at din hund lægger sig ned, eller bliver i et bestemt rum, så brug lidt tid på at vise den, at det er den adfærd du ønsker fra den, og ros den for at lytte. 

Rejser den sig op efter 5-10 minutter, fordi noget andet er mere spændende, så giv den et kort “nej”, eller din markør for kort og præcist at vise din hund, at det ikke er korrekt, hvad den gør.

Vis den derefter igen, hvad det er, som du ønsker, at den skal gøre og giv den ros. 

Slut altid af på en positiv måde

Et nej eller en korrektion, skal altid følges op med et forslag til en adfærd, der kan give et positivt respons. 

Står din hund og gnaver i sofaen, så er det fint at sige nej, men så står den bare der og glor over de gennemtyggede sofapuder eller bliver trykket over at have fået en reprimande.

Her skal du altid være proaktiv i din træning, finde din klikker og dine godbidder og kalde på din hund, bede den om at sætte eller lægge sig, klikke den og rose den, så den slutter kommunikationen af på en positiv måde.

Dette vil også hurtigt lære din hund, at det meget bedre kan betale sig, at komme hen og lægge sig ved dine fødder end at tygge i sofapuderne. 

Læs også: Sådan belønner du din hund

Benyt tilbud om hvalpetræning og hundetræning

Hold til hvalpetræning og hundetræning kan give rigtig meget positivt, hvis man er i gang med at lære at kommunikere med sin hund. Derudover er holdtræning en rigtig god måde at socialisere sin hund og sig selv med andre, der er i samme båd. 

Din hvalp kan lege med andre uvorne hvalpe, og du kan snakke med andre hvalpeejere, der med sikkerhed oplever mange af de samme udfordringer som dig – både når de er til træning og i hjemmet.

Der er mange udfordringer med en lille ny hvalp, og den største fejl man kan begå som ejer, det er, at tro at hunden kan noget som helst i forvejen. Jo flere ting man gennemgår og gør ud af diverse øvelser, jo bedre kommunikation vil man have til sin hund, når situationen viser sig i virkeligheden. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *