Forside » Hundeadfærd » Hundetræning: Sådan træner du din hund

Hundetræning: Sådan træner du din hund

pige træner to hunde på agilitybaneVuffeli hundeblog

Som hundeejer synes du nok, at det er både sjovt og hyggeligt at træne din hund og lære den nye tricks. Hundetræning er dog meget mere end bare en hyggestund – hundetræning er vejen til at få din hund til at adlyde dig og ikke mindst opfatte dig som en leder i flokken. 

Ved at træne din hund vil du få en lang række fantastiske fordele.

6 gode grunde til at træne sin hund

En veltrænet hund …

  • … er nemmere at motionere
  • … er nemmere at have med på offentlige steder
  • … har nemmere ved at være alene hjemme
  • … vil være nemmere at få passet
  • … er nemmere at have omkring børn og andre hunde
  • … vil give dig så meget kærlighed, at du ikke kunne drømme om det

Læs også: Derfor er det vigtigt at motionere din hund

Nye metoder: Fra straf til motivation

Hundetræning var i mange år en disciplin, der gik ud på, at hunden hurtigst muligt skulle lære at makke ret for at undgå en hård fysisk straf fra sin ejer. Lederskab blev ligestillet med ren og skær magt og straf. Den, der kunne slå hårdest eller dominere den anden mest, vandt lederskabet. 

Disse hårde træningsprincipper eksisterer desværre stadig rundt omkring i verden, men udbredelsen af motivation og positive hundetræningsprincipper har været enorm inden for de sidste 15-20 år. 

I dag er mange hundetrænere heldigvis af den opfattelse, at man både kommer meget længere og meget hurtigere frem ved at skabe gensidig kommunikation mellem hund og ejer.

Det handler om at opbygge et partnerskab, og dette gøres ved at lære hunden, hvad det er, vi gerne vil have den til at gøre via forskellige signaler.

Det handler om at arbejde med hundens motivation for at arbejde og hjælpe sin ejer. Det er derfor vores opgave at lære dem, at det kan betale sig at gøre, hvad vi beder om, da det vil resultere i godbidder og ros frem for straf – forskellen er altafgørende. Positive hundetræningsprincipper skaber et stærkt og kærligt bånd mellem hund og ejer.

Læs også: Kender du din hunds kropsprog? Her er 100 signaler din hund kommunikere med

Vejen til en velopdragen hund: Sådan træner du lydighed med din hund

Hvad er klikkertræning?

Klikkertræning eller markørtræning er, efter min mening, den mest effektive måde at etablere god kommunikation mellem hund og ejer på. 

Klikkertræning er helt basalt en metode, der giver adgang til et meget præcist og stabilt tegn for, når hunden udviser den ønskede adfærd. 

En klikker kan ramme det splitsekund, hvor hunden eksempelvis løfter poten, eller når den med næsen rører ved en genstand. Modsat vil et ord, en sætning, eller en godbid ramme upræcist, og det kan give anledning til forvirring og en længere indlæringsproces.

HUSK
Man skal huske på, at man skal ramme rigtigt og præcist op imod 20 til 30 gange, før hunden har forstået øvelsen, og her er en klikker guld værd. 

Sådan kommer dig og din hund godt i gang med klikkertræning

Du kan starte klikkertræning allerede den første dag, du får din hundehvalp hjem. 

Specielt hvalpe kan hurtigt blive distraheret af lyde, tonefald og bevægelser. En klikker kan derfor være behjælpelig med at skabe ro og fokus igennem de første mange basale øvelser.  

Du kan med fordel anvende din hvalps første måltider til at påbegynde klikkertræningen. De første mange sessioner går nemlig ud på at give klikket en værdi for din hund. 

Hunden skal altså lære at forbinde lyden af et klik med en belønning. Dette gøres meget simpelt ved gentagne gange at klikke og give en godbid, klikke og give en godbid, osv. Du skal gøre dette mindst 50-100 gange og være helt sikker på, at din hund kigger op på dig, hver gang den hører et klik, før du går videre til næste fase.

Næste skridt er at få koblet et klik sammen med en bestemt adfærd. 

Sådan lærer du din hund at sitte

Du kan eksempelvis få din hund til at sætte sig ved at løfte hånden med godbidden opad lige foran dens øjne, og hvis den ikke allerede sidder, så kør hånden lidt frem hen over dens hoved. For at kunne holde øje med godbidden uden at vælte, vil det være meget naturligt for din hund at sætte sig ned i stedet. I det sekund hunden sidder, klikker du og giver en godbid. 

Et klik er alt, hvad der skal til

Du behøver ingen anden lyd eller udråb, for du har allerede bygget den værdi, som du behøver, ind i selve klikket.  

Udråb og andre lyde kan modsat få din hund ud af fokus og lede tankerne hen på leg. Det vil gøre processen meget sværere, og det vil samtidig signalere til din hund, at hver gang den har gjort det, som du beder den om, så skal den blive overivrig og hoppe rundt af glæde. Det er ikke, hvad vi ønsker i dette tilfælde. 

Fordelen ved at bruge ord og udråb i træningen af sin hund

I andre sammenhænge kan ord og udråb være en hensigtsmæssig strategi. Et ord eller en lyd kaldes også en verbal markør eller en lydmarkør, og dem kan man bruge i sin hundetræning såvel som i den generelle opdragelse af sin hund.

Anvender man klikkertræning har man ét signal for, hvornår hunden gør noget korrekt, men anvender man en verbal markør, har man mulighed for at lære hunden flere forskellige markører for forskellige ting.

Et eksempel kunne være, at jeg beder min hund om at sætte sig ned, giver den et klik og derefter en godbid. Hunden vil rejse sig, når den er færdig med sin øvelse. 

Det kræver øvelse at få hunden til at høre efter under træning

Når jeg bruger en verbal markør, kan jeg anvende “JA!”, når hunden er færdig med en øvelse og derefter må komme og få sin belønning. Derudover, kan man bruge et ord som “dygtig”, når hunden er i gang med en øvelse, og den gør det helt rigtige, men samtidig IKKE må gå ud af positionen. 

Her kunne et eksempel være, at jeg beder hunden om at sætte sig ned, siger “dygtig”, og giver den en godbid. Derefter, skal hunden blive i position. Så træder jeg væk fra hunden, siger “bliv” og derefter “dygtig” igen. 

Pointen er, at hunden ved, at den gør det rigtige, men samtidig stadig bliver siddende. Jeg beder den måske om at lægge sig ned til sidst. Derefter slutter jeg øvelsen, og råber “JA!”. Hunden springer derefter ud af position, og løber hen til mig for at få en godbid. 

Variationen mellem de to belønningsmarkører er nyttig, når man prøver at lære sin hund nye tricks, men det er helt op til dig, hvad du føler dig mest komfortabel med – og i øvrigt hvor ambitiøs du er med din træning. 

Læs også: Fem gode aktiviteter til dig og din hund på en regnvejrsdag

“Nej” skal efterfølges af alternativ adfærd

Er du ny i lydighedstræning, eller har du en hvalp, er det yderst vigtigt, at du benytter dit sprog og kropssprog til at hjælpe og guide din hund til at forstå, hvad det er den skal, når den kommer i tvivl. 

Gør det så let som overhovedet muligt for din hund at få succes og ros, før du begynder at forvente noget som helst af den. 

Med dette menes for eksempel, at hvis dig og din tager hjem til nogle venner, og du gerne vil have, at din hund lægger sig ned, eller bliver i et bestemt rum, så brug lidt tid på at vise den, at det er den adfærd, du ønsker fra den, og ros den for at lytte. 

Rejser den sig op efter 5-10 minutter, fordi noget andet er mere spændende, så giv den et kort “nej”, eller brug din markør for kort og præcist at vise din hund, at det ikke er en ønsket adfærd.

Vis den derefter igen, hvad det er, som du ønsker, at den skal gøre og ros den, når den adlyder. 

Gør træningen med din hund sjov, og slut altid af på en positiv måde

Et nej eller en korrektion skal altid følges op med et forslag til en adfærd, der kan give en positiv respons. 

Læs også: Sådan belønner du din hund

Gnaver din hund i sofaen, så er det fint at sige nej, men så står den bare der og glor på de gennemtyggede sofapuder eller bliver trykket over at have fået en reprimande. Vær proaktiv i din træning, find din klikker og dine godbidder dem og kald på din hund. Bed den om at sætte eller lægge sig, brug din klikker og ros den, så den slutter kommunikationen af på en positiv måde.

Dette vil også hurtigt lære din hund, at det meget bedre kan betale sig at komme hen og lægge sig ved dine fødder end at tygge i sofapuderne. 

hund har godbid på snuden og kan ikke se den

Benyt tilbud om hvalpetræning og hundetræning for voksne hunde

En rigtig god måde at lære sin hvalp at begå sig i verden på og ikke mindst at styrke dig og din hunds forhold og kommunikation er hvalpetræning. Vil du lære din voksne hund nye tricks eller slippe af med unoder, så husk, at det aldrig er for sent at gå i gang med træningen. Hunde- og hvalpetræningshold kan give rigtig meget positiv læring i kommunikationen mellem hund og ejer. Derudover er holdtræning en rigtig god måde at socialisere sin hund på, og det er ikke mindst en mulighed for dig som hundeejer at kunne sparre med andre, der er i samme båd.

Din hvalp kan lege med andre uvorne hvalpe, og du kan snakke med andre hundeejere, der med sikkerhed oplever mange af de samme udfordringer som dig –  både når de er til træning og i hjemmet.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

Der er mange udfordringer med en lille hvalp, og den største fejl man kan begå som ejer, det er at tro, at hunden kan noget som helst i forvejen. Jo flere ting man gennemgår og gør ud af diverse øvelser, jo bedre kommunikation vil man have til sin hund, når situationen viser sig i virkeligheden.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *