Forside » Hundeadfærd » Kærlighed på fire ben: Hunde kan have følelser for hinanden

Kærlighed på fire ben: Hunde kan have følelser for hinanden

Vuffeli hundeblog

Ligesom os mennesker kan hunde føle alt fra kærlighed til afvisninger og sorg. Det har man blandt andet fundet ud af ved at måle hundes niveauer af “krammehormonet”.

Tika var lidt af en vildbasse, der blev forelsket i den rolige Kobuk. De skændtes tit, som kun gifte par kan – særligt når Kobuk prøvede at hapse noget af Tikas mad. Men de opfostrede en masse unger sammen, indtil den dag, hvor Tika desværre fik en ondartet svulst på Tikas ben. Kobuk blev ved hendes side, og alarmede endda deres ejer, da Tika pludselig ikke var kontaktbar, så de kunne skynde sig til hospitalet, hvor Tika nåede at få behandling i tide. Kobuks opmærksomhed og kærlighed reddede hendes liv.

Lyder det som et plot fra en romantisk, Hollywood film? Det er faktisk den sande historie mellem to hunde, der giver et billede på, hvilke kærlige følelser hunde rent faktisk er i stand til at have over for hinanden. 

Hunde har også “kramme-hormonet”

Vi mennesker har en meget naturlig evne til at læse vores egne følelser og handlinger ind i den måde, vores hunde opfører sig på. Men et bistert udtryk i ansigtet er ikke altid lig med, at din hund er sur. 

Hundens kropssprog kan faktisk betyde en masse forskellige ting, afhængig af situation og race. Og den opførsel hunde har over for os mennesker kan ikke nødvendigvis “oversættes” til det sprog, de har overfor deres artsfæller. 

LÆS MERE: Sådan ved du om din hund elsker dig

Så hvordan finder man ud af, om hunde oplever kærlighed mellem hinanden? Det satte Marc Bekoff sig for at undersøge, og vi synes, at hans resultater er ret interessante. Han er professor emeritus ved Universitetet i Colorado, og han har dedikeret en stor del af sit videnskabelige virke til at undersøge hundes relationer og følelsesliv. 

Bekoff har blandt andet undersøgt hundes niveauer af oxytocin i blodet. Oxytocin bliver også kaldt “kramme-hormonet”, da kroppen producerer det, når man krammer eller føler forelskelse. Biologisk fungerer hormonet også som en afstresser for kroppen. 

Bekoff fandt ud af at – ligesom hos os mennesker – stiger hundens niveauer af oxytocin, når de er sammen med hunde, de udviser tilfredshed og glæde sammen med. Der blev især målt høje niveauer af oxytocin hos de hunde, der var par, som havde fået hvalpe sammen. 

Vuffeli hundeblog

Et monogamt hunde-kærlighedsliv 

Betyder det, at hunde oplever kærlighed på samme måde som os mennesker? 

  • Hvis du definerer kærlighed, som en forpligtelse over for en anden. På den måde, at når man ikke er sammen, så savner man hinanden og vil gøre alt, hvad man kan for at være sammen. Så ja! Hunde er bestemt i stand til at føle den slags kærlighed, forklarer Berkoff til mediet Vice

Bekoffs forskning viser også, at hunde foretrækker at finde én partner og leve i et monogamt forhold. Hunde kan også fornemme, når andre hunde allerede “er i et forhold”, hvilket kan give lidt spændinger – særligt blandt hanhundene. 

  • Det er ikke uvant, at en hanhund vil prøve at snige sig hen til sin udkårne, når hun ikke er sammen med sin partner, for at prøve at lægge an på hende. Den opførsel kalder vi “snigeren”, forklarer Bekoff. . 

Hjertesorger er desværre også en del af kærligheden. Det går hunde heller ikke fri for. Når hunde bliver afvist eller mister deres relationer, sørger de også. De bliver energiforladte og mister appetitten. Virker det bekendt?

LÆS MERE: Kender du din hunds kropssprog? 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *