Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

Det kan godt virke som en udfording at finde det bedste hundefoder, som passer nøjagtigt til din hund. For at kunne vurdere foderets indhold og næringsværdi, er det vigtigt at sætte fokus på ingredienserne. Læs med, og bliv klogere på, hvad du vil servere for din firbenede bedste ven. 

Hos Vuffeli forstår vi udmærket, at hundeejeren kan blive i tvivl, når blikket falder på ingredienslisten. Fordi hvad gør brune ris egentlig godt for, og hvad er glucosamin overhovedet?

Læs med i denne artikel, hvor vi gennemgår de ingredienser, som du vil finde i en god foderblanding af høj kvalitet, så du derefter kan få fuldstændig styr på ingredienserne, og ikke mindst, hvad de helt konkret giver din hund. 

Læs også: Derfor er tørfoder sundt for din hund

Hvad skal et godt hundefoder indeholde?

Hvad et godt hundefoder skal indeholde, er der ikke ét svar på. Vores holdning her hos Vuffeli det er, at et godt hundefoder er situationsbestemt – forstået på den måde, at det blandt andet skal passe til din hunds alder, aktivitetsniveau og kropstilstand. 

Sagt med andre ord, så er et godt hundefoder et produkt, der tager højde for din hund og hjælper din hund gennem livet. 

Konceptet hos Vuffeli er netop skruet sammen således, at vi kan tage højde for hver enkelt hunds behov og eventuelle udfordringer, det kunne eksempelvis være overvægt, kræsenhed, dårlige led, allergi eller dårlig mave. Indholdet af for eksempel protein, fibre og fedt vil derfor variere ud fra, hvilken hund du har, og hvad den har brug for. 

Brune ris og søde kartofler 

Da Vuffeli både tilbyder korn- og kornfrit foder, benyttes der enten brune ris eller søde kartofler i vores blandinger. Lad os starte denne gennemgang med at berøre det meget omdiskuterede emne, korn eller ikke korn, som hos Vuffeli er et valg mellem brune ris og søde kartofler; og ikke mindst hvorfor de to ingredienser bliver brugt. 

Korn i hundefoder: brune ris

Brune ris, og korn generelt, er en meget misforstået ingrediens, der har fået et ry for at være usundt, og noget, som ofte hunde ofte får allergiske reaktioner på. Det er langt fra korrekt. Brune ris er derimod en ingrediens med et naturligt højt indhold af fibre og kulhydrater, og som derfor gavner din hunds fordøjelse og tarmflora. Derudover er det i forskning påvist at risikoen for, at din hund udvikler forskellige former for proteinallergi rent faktisk er større end at udvikle allergi for korn. Sandheden om brune ris er derfor, at det er en sund og praktisk ingrediens, der specielt er godt for din hunds fordøjelse.

Kornfrit hundefoder: søde kartofler 

Søde kartofler benytter vi som en direkte erstatning til korn. Da søde kartofler er proppet med fibre og kulhydrater, ligesom brune ris, får din hund stadigvæk alt, hvad den skal bruge samtidig med at, korn bliver undgået. Dertil er rodfrugten nemt at fordøje for din hund. Hvis du har en mistanke om, at din hund reagerer dårligt på kornsorter, kan søde kartofler være en glimrende erstatning, og måde at be- eller afkræfte, om det er korn, som hunden ikke kan tåle. 

Kylling

Dehydreret kylling er let fordøjeligt, har massere af smag, og er en vigtig proteinkilde for din hund. Derudover er kyllingelever og kyllingefedt også blevet tilført foderet. Udover at tilføre protein og smag, giver fedt og lever styrke til hundens muskler, hud og pels.

Læs også: Er hunde kødædere eller altædende?

Tun

Fordi tun indeholder en høj mængde omega-3 fedtsyrer, er tun med til at give din hund dens flotte pels. Derudover er den med til at sikre, at hunden har et stærkt immunforsvar.

Lakseolie

På ingredienslisten finder du også lakseolie. Lakseolien fremhæver smagen på foderet, og med den høje koncentration af Omega-3, hjælper det på at holde hundens pels og hud sund og skinnende, og det kan derudover også hjælpe på kløe. Hvis din hund har problemer med sine led, kan lakseolie også være en ingrediens, som kan hjælpe og lindre sådanne problemer. 

Glucosaminhydrochlorid

Der bliver tilført Glucosamin til foderet, for at sikre at hunden kan løbe og lege så problemfrit og smertefrit, som overhovedet muligt uden at have ondt. Blandt andet sener og ledbånd bliver styrket af glucosamin, og det er derfor med til at din hund kan bibeholde sin elasticitet i sine led. Specielt senior hunde, og de større hunderacer nyder godt af denne ingrediens, som er i foderet hos Vuffeli.

 Chondroitinsulfat

Man kan godt sammenligne glucosamin og chondroitinsulfat. Chondroitinsulfat er blevet tilført foderet, da det kort sagt hjælper på den slitage som hundens krop helt naturligt får, når den kommer op i alderen. Foder med chondroitinsulfat hjælper blandt andet på stivhed og ledsmerter. En rigtig god, og vigtig ingrediens, når det kommer til at opretholde bevægeligheden hos hunden

Hørfrø

Hørfrø er en rig kilde til kostfibre, proteiner og essentielle fedtsyrer, herunder omega-3, hvilket er gavnligt for hjernefunktionen. Derudover indeholder hørfrø slimstoffer, som gavner fordøjelsen og lindrer inflammatoriske allergisymptomer på naturlig vis.

Jern

Jern indgår i hæmonologimolekylerne, som er med til at bære ilten rundt med blodet i kroppen. Mangel på jern kan medføre anæmi (blodmangel) hos hunde, på samme måde som hos mennesker. Derfor er der naturligvis også tilført jern i Vuffelis produkter. 

Jod

Dette mineral er nødvendigt af flere årsager. Jod stimulerer næsten alle væv i kroppen til at producere proteiner, ved at øge mængden af ilt. Desuden medvirker jod en sund hjertefrekvens, åndedrætsfrekvens, forbrænding af kalorier, og det hjælper desuden også med at vedligeholde hud, fertilitet og fordøjelse.

Kobber

Kobber er et vigtigt mineral, som blandt andet er en forudsætning for optagelsen af jern og B12-vitamin. Mineralet har også en positiv indflydelse på hundens hormon- og proteinomsætning samt overførselen af nerveimpulser.

Manganoxid samt mangansulfat

Mangan er en nødvendighed til udvikling af knogle- og ledbrusk og virker samtidig som enzymaktivator, der binder enzymer og forøger deres enzymatiske aktivitet. Desuden forbedrer det også immunforsvaret og hjælper på forbrændingen af fedt og sukker.

Selen

Dette enzym fremmer nedbrydningen af affaldsstoffet hydrogenperoxid og reducerer dermed cellulær skade, som forårsages af frie radikaler (kemisk ustabile molekyler). Selen har også en støttende rolle for hundens immunrespons.

Sukkerroer

Sukkerroer besidder et højt fiberindhold, hvor plantefibre stabiliserer tarmflora, og sikrer derved en sund og velfungerende tarm, samt at afføringen har den rette konsistens.

Taurin

Taurin er en aminosyre og antioxidant, der er nødvendig for en sund reproduktion, syn og hørelse. Yderligere har en række undersøgelser vist, at taurintilskud kan hjælpe til behandling af hjerteproblemer.

Tørret cikorie

En naturlig urt som indeholder præbiotisk virkende inulin, som hjælper til et velfungerende tarm- og fordøjelsessystem og forebygger udbredelsen af patologiske baktier i tarmen.

Vitamin A (som retinylacetat)

Vitamin A er vigtigt for hundens syn, da det hjælper med at skabe pigmenterne, som er nødvendige for at øjet kan se farver samt tilpasse sig mørke. Det hjælper også med at reproducere hormoner og danne protein, som er afgørende for udviklingen af muskler.  

Vitamin D3 (som cholecalciferol)

I modsætning til mennesker kan hunde ikke selv producere vitamin D, hvorfor det derfor må suppleres igennem deres kost. Vitamin D er vigtig for optimal optagelse af calcium og fosfor fra tarmene.

Vitamin E (som alfa-tocopherolacetat)

E-vitamin er en antioxidant, som hjælper kroppen med beskyttelse mod nedbrydning af sine celler afledt af udefrakommende faktorer, som eksempelvis forurening eller sollys. E-vitamin hjælper også til et sundt immunforsvar.

Yucca schidigera

Yacca ekstrakt stammer fra Yacca Schidigera kaktussen og er en naturlig ingrediens som indeholder antioxidanter, der hjælper med at reducere afførings- og kropslugt.

Zinkoxid, Zinkchelat af Aminosyrer Hydrat, Zinkoxid samt Zinksulfatmonohydrat

Zink hjælper til at forbrænde kulhydrater, fedt og protein, og det bidrager dertil også til et sundt immunforsvar. Det spiller blandt andet også en vigtig rolle i keratinsyntesen, som er det protein som hår og negle består af, hvilket derfor hjælper til en sund hud og flot pels.

Æg (hele tørret)

Æg indeholder mange af de essentielle aminosyrer, som hunden har brug for, og æg er samtidig rig på protein.

Ærter

Hele ærter indeholder antioxidanter samt fibre og en lang række gavnlige næringsstoffer som vitamin C, K og B1, mangan (styrker knoglerne og regulerer nervesystemet) og folat (vitamin B9).

Ølgær

Ølgær er en tørret inaktiv gær, som er resultatet af fermenteringen af øl. Det er en af de bedste kilder til naturlige B-vitaminer, som hjælper til fordøjelsen og stofskiftet, og samtidig støtter nervesystemet, og som kan medvirke til at holde huden, hår, øjne, mund og lever sund.

Gær er desuden en god kilde til protein. Det er kendt som et komplet protein, da det indeholder alle ti af de essentielle aminosyrer, som er nødvendige for hunde.

Har du spørgsmål?

Hermed er du opdateret på, hvad hver enkelt ingrediens i Vuffelis produkter betyder, og hvad de konkret giver til din hund. Sidder du stadig med et enkelt spørgsmål eller to, så tøv ikke med at kontakte os. Vores fodereksperter sidder klar til at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med.

Exit mobile version