Forside » Hundefoder » Din guide til hundemad: Find det bedste hundefoder

Din guide til hundemad: Find det bedste hundefoder

hund omringet af hundefoderVuffeli hundeblog

Vejen til en sund og glad hund går gennem maven. Det kan både videnskabelige studier og store hundeøjne fortælle om. Du har sikkert stået foran hylderne med hundefoder med spørgsmålet, “hvad er egentlig det bedste for min hund?” Læs med, og find svaret her.

Sådan vælger du hundemad

Der er ikke én slags hundemad, som er den bedste for alle hunde. Hunde er meget forskellige, og deres behov for næring og energi varierer alt afhængig af blandt andet deres alder, størrelse, aktivitetsniveau og livsstadie. Deres behov ændrer sig, ligesom for os mennesker, i takt med deres udvikling.

En hvalp i voksealderen har eksempelvis helt andre næringsmæssige behov end en fuldvoksen hund. Derudover har nogle hunde helbredsmæssige udfordringer, der kræver ekstra opmærksomhed og hensyn.

Gør valget let. Tag Vuffelis fodertest, og find frem til et optimalt foder, der passer til din hund.

GÅ TIL FODERTESTEN

Hvis du er nysgerrig på, hvad der egentlig er i hundefoder, og hvordan forskellige typer hundefoder er tilpasset specifikke hensyn, livsstadier og livsstile – og ikke mindst hvorfor – så læs med i de næste afsnit.

Om Vuffeli
Her hos Vuffeli udvikler vi hundefoder af naturlige råvarer, og vi leverer direkte hjem til dig og din hund efter behov. På baggrund af vores fodertest anbefaler vi et nøje udvalgt foder til den enkelte hund, og samtidig skræddersyer vi en foderplan med anbefalet portionsstørrelse. Derudover giver vores ernæringseksperter en masse gode tips og tricks med på vejen. Du kan også altid booke en samtale til personlig rådgivning – kvit og frit.

Det rigtige tørfoder: Ingredienser med gavnlige effekter

Indholdet i madskålen har stor indflydelse på vores hundes helbred og livskvalitet. Forskning viser, at den rigtige sammensætning af ingredienser er afgørende for deres sundhed.

Fejlernæring kan resultere i ernæringsmæssig ubalance, overvægt, undervægt eller mangel på vigtige næringsstoffer, og det kan lede til en lang række alvorlige helbredsproblemer og sygdomme. Begge dele er forbundet med forringet sundhed og ikke mindst nedsat livskvalitet.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at måltiderne gavner – og det er lige netop vores mission her hos Vuffeli.

Vi udvikler hundefoder af super premium kvalitet. Råvarerne er kød, fisk, grøntsager og ris eller kartofler, og vores ingredienser er altid nøje sammensat for at opnå en opskrift med en ideel næringsprofil. Sammensætningen af proteiner, kulhydrater, fedt, fibre, vitaminer og mineraler er målrettet hundens behov og tilsat for at opnå specifikke sundhedsmæssige fordele.

Alle vores foderblandinger er sprængfyldte med naturlige råvarer, der bidrager til sund hud og pels, god fordøjelse og stærke led og knogler.

Derudover har vi tilført lidt ekstra gode sager. Foderet indeholder blandt andet lakseolie, som er rig på omega-3 fedtsyrer, der er gode for både hud, pels og knogler; glukosamin og chondroitinsulfat, som hjælper med at bevare ledbrusken og medvirker til at opretholde sunde og stærke led og knogler; hørfrø, som er sprængfyldte med kostfibre, der gavner fordøjelse; og afstemte mængder af vitaminer og mineraler. For bare at nævne et par stykker.

Alle de gode ingredienser skal selvfølgelig også smage godt. Derfor har vi naturligvis sørget for, at foderet er guf for en hundesnude. Tusindvis af hundeejere kan forsikre, at smagen er i top.

Læs også: Kylling, ærter og lakseolie? Alt om ingredienserne i din hunds foder

Hvad er der i hundefoder?
Nogle af de mest typiske hovedingredienser i hundefoder er kylling, fisk, kartofler, æg og ærter. Men ingredienserne varierer alt afhængig af, hvad din hund har brug for og hvilke ernæringsmæssige hensyn, der skal tages.

Foder til hvalpe: Er din hund i voksealderen?

For at din hvalp kan få den bedste start på livet, er det afgørende, at den får den rigtige næring, der kan hjælpe den med at vokse og udvikle sig på bedste vis. En hvalp har brug for den rigtige balance af næringsstoffer, der kan være med til at sørge for, at dens knogler, muskler og organer udvikler sig korrekt. Vækstperioden stiller med andre ord store krav til din hvalps måltider.

Det koster masser af energi at vokse så meget på så kort tid. Derfor har foder til hvalpe en højere energidensitet og et højere indhold af fedt og protein end foder, der er egnet til voksne hunde. Derudover indeholder hvalpefoder en afbalanceret mængde af calcium og fosfor.

Calcium og foder er med til at understøtte en sund knogleudvikling og sikre en optimal vækstperiode. Det er meget vigtigt, at mængden af næringsstoffer er tilpasset hvalpens behov. Ellers kan hvalpen risikere at udvikle vækstrelaterede problemer senere i livet.

For at sikre hvalpen den mest optimale mængde næringsstoffer, er det derfor også meget vigtigt løbende at tilpasse fodermængden til hvalpens behov.

Her hos Vuffeli laver vi en skræddersyet foderplan til din hvalp, så du let kan se hvilket foder og hvor mange gram foder, vi anbefaler, at din firbenede ven får serveret hver dag. Vi hjælper dig også med at finde ud af, hvornår det er tid til at ændre portionsstørrelse og skifte til voksenfoder.

Du kan læse meget mere om hvalpefoder lige her.

Hundefoder til store hunde

Store hunde har naturligvis behov for en større portion foder end små hunde. Men sammenlignet med små hunde skal store hunde faktisk ikke have lige så meget foder, som man måske skulle tro. De store hunderacer vil nemlig typisk have behov for et mindre energiindtag pr. kg kropsvægt, sammenlignet med de små hunderacer.

Foruden mængden af kalorier er det naturligvis også vigtigt at sørge for, at foderet indeholder de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som hunden har brug for. Store hunde er mere tilbøjelige til at udvikle ledproblemer end små hunde, og derfor er det vigtigt at sikre sin store hund de allerbedste betingelser for stærke og sunde led og knogler. Vuffelis foder indeholder blandt andet tilskud som glukosamin og chondroitinsulfat, der er med til at styrke led og knogler.

Hvis du er den heldige ejer af en hundehvalp, der hører til vægtklassen store eller ekstra store hunderacer, så er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at dens måltider hverken er for store eller for små, men er tilpasset din hvalps nuværende kaloriebehov. Det er især vigtigt med en afbalanceret mængde calcium til de voksende knogler. Hvis hvalpen får for lidt eller for meget calcium, kan den udvikle vækstrelaterede problemer senere i livet.

Store hunde har generelt en længere vækstperiode end små hunde, og derfor er store hunde også længere tid om at vokse sig fra hvalp til voksen. De fleste store hunde er først voksne, når de er 12-15 måneder gamle, og nogle ekstra store hunderacer vil først være fuldvoksne, når de er helt op til 15-18 måneder gamle.

For at sikre din hvalp de bedste vækstbetingelser, er det vigtigt at tilpasse fodermængden til hvalpens størrelse, alder og aktivitetsniveau.

Et tip om tørfoder
Husk at lukke posen med hundefoder godt og grundigt. Det er vigtigt at opbevare foderet i en tætlukket beholder for at undgå iltning af foderet. På den måde er du med til at sikre, at foderet bevarer alle sine gode næringsstoffer og vitaminer og ikke mindst sin gode duft.

Hundefoder til små hunderacer

Vuffelis foder til små hunde er fremstillet i små piller i stedet for store piller. De små piller gør det nemmere for din lille hund at tygge og nyde sine måltider.

Små hundes energibehov adskiller sig også fra store hundes. Små hunde har generelt brug for flere kalorier pr. kg kropsvægt end store hunde for at kunne holde sig sunde og stærke. Det specifikke behov for kalorier og næringsstoffer afhænger dog af flere forskellige faktorer som eksempelvis hundens alder, størrelse, aktivitetsniveau og kropssammensætning, hvilket vil sige fordelingen af fedt og muskelmasse.

Hvis hunden får mere at spise, end den har behov for, kan den hurtigt blive overvægtig, og det kan lede til en lang række alvorlige helbredsproblemer og nedsat livskvalitet. Derfor er det afgørende, at man vælger et foder med en optimal energisammensætning og ikke mindst passende portionsstørrelser, der tilgodeser hundens behov.

Du kan læse meget mere om foder til små hunde her.

Personlig rådgivning – kvit og frit
Hvis du har spørgsmål eller brug for et godt råd, kan du få en gratis og uforpligtende snak med en af Vuffelis ernærings- eller adfærdseksperter. Vi sidder klar på mail kontakt@vuffeli.dk og telefon +45 52 22 95 96 alle hverdage fra kl. 9-15.

Seniorfoder: Har du en ældre hund?

I takt med at vores hunde bliver ældre, ændrer deres behov sig – også når det kommer til ernæring.

En sund foderblanding, der er målrettet den ældre hund, kan være med til at øge din firbenede vens livskvalitet og levealder.

Det er ganske naturligt, at hundens energi- og aktivitetsniveau falder med alderen. I takt med at hunden ældes, og alt foregår i et lidt lavere tempo, vil den også have brug for færre kalorier. For at din firbenede ven kan føle sig mæt, nyde sine måltider og samtidig undgå at tage på i vægt, har seniorfoder derfor en lavere energidensitet og et lavere fedtindhold end normalt voksenfoder. Det er nemlig vigtigt, at led og knogler ikke bliver belastet mere end nødvendigt.

Vuffelis seniofoder indeholder også supplementer, som kan hjælpe hunde, der er oppe i årene, til et sundt og godt hundeliv. Vi har blandt andet tilsat tilskud som L-carnitin, glukosamin og chondroitinsulfat samt et øget indhold af antioxidanter. L-carnitin medvirker blandt andet til at reducere lagringen af kropsfedt og mængden af fedt i blodbanerne. Glukosamin og chondroitinsulfat styrker led og knogler.

Foderet indeholder også omega-3 fedtsyrer, som er med til at styrke immunforsvaret og sikre sund hud og pels. Derudover er foderet spækket med en masse gode fibre, som er med til at regulere fordøjelsen.

Hvornår er din hund så klar til seniorfoder? Mange hunde kan faktisk betegnes som seniorhunde længe før, man måske skulle tro, og derfor kommer seniorfoder ind i billedet en del før forventet for mange hundeejere.

Timingen afhænger blandt andet både af hundens alder, størrelse og aktivitetsniveau. Hvis du vil have hjælp til at beslutte, hvornår det er tid til at skifte til seniorfoder, så er der hjælp at hente her hos Vuffeli.

Du kan læse meget mere om seniorfoder her.

Allergivenligt hundefoder: Har din hund allergi eller sart mave?

Hvis din hund lider af allergi overfor specifikke ingredienser, er det vigtigt at finde et godt allergivenligt foder med alternative ingredienser, der kan hjælpe din hund af med de gener, som foderallergi kan medføre. Hvis din hund eksempelvis ikke kan tåle kylling, så kan vi tilbyde et foder med en anden proteinkilde, nemlig hvid fisk og sild

Hvis din hund lider af sart mave eller fordøjelsesbesvær, så kan Vuffelis foderblanding med hvid fisk og sild også være et rigtig godt alternativ. Den indeholder nemlig probiotika og præbiotika, som bidrager til god fordøjelse.

Hvis du mistænker, at din hund har foderallergi, så handler det i første omgang om at identificere, hvad det helt præcis er, din hund ikke kan tåle. Det kan du gøre ved at eliminere bestemte bestanddele i foderet. På den måde kan du finde frem til, hvad der er skyld i den allergiske reaktion og undlade at fodre med det i fremtiden.

Inden du med sikkerhed låser sig fast på, at hundens symptomer skyldes foderallergi, er det relevant at overveje andre mulige årsager. Symptomer som kløe, nys, udslæt, dårlig mave og løbende røde øjne er nemlig ikke udelukkende tegn på foderallergi.

Hunde kan også udvikle allergiske reaktioner over for miljømæssige faktorer, og det er faktisk meget mere almindeligt end foderallergi.

Hvis det er foderet, der er problemet, så er det faktisk ofte ikke foderallergi, der er tale om, men derimod foderintolerance. Forskellen er, at foderallergi involverer immunsystemet, hvorimod foderintolerance er et udtryk for, at kroppen har svært ved at fordøje foderet eller en bestemt ingrediens i foderet.

Det kan derfor være svært at identificere årsagen til, at ens hund oplever allergilignende symptomer. Men ved at fjerne bestemte proteinkilder fra sin hunds foder, er du typisk rigtig godt på vej til at finde ud af, om det er foderallergi, der er tale om. Vuffelis ernæringseksperter vil meget gerne hjælpe dig med rådgivning.

Læs meget mere om allergivenligt hundefoder lige her.

Vidste du, at …
… der kan gå helt op til 12 uger efter skiftet til det allergivenlige foder, før din hund slipper af med sine allergiske symptomer? Langt de fleste hundeejere opnår dog positive resultater efter 6-8 uger.

Kornfrit hundefoder: Er det noget, du burde overveje?

Både hundefoder med og uden korn kan være nærende for din firbenede ven, men der kan være specifikke forhold, som gør, at det ene eller det andet er mere hensigtsmæssigt for netop din hund.

Måske du allerede har hørt om kornfrit hundefoder. Når man får muligheden for at vælge mellem korn eller ej, er der mange hundeejere, der vælger en kornfri foderblanding “for en sikkerheds skyld”. Der er nemlig blandt mange opstået en forestilling om, at kornfrit hundefoder er sundere – men det er ikke nødvendigvis tilfældet. 

Faktisk kan hundefoder med korn være med til at hjælpe hunde, der oplever problemer med fordøjelsen, som eksempelvis kan resultere i hård mave eller lind afføring. Korn indeholder nemlig en masse gode fibre, der gør, at hundemaden bliver i hundens fordøjelsessystem i længere tid og sikre en god tarmflora.

Hvis du giver din hund foder med korn i, og du oplever, at den har fordøjelsesproblemer eller symptomer på allergi, kan det være en mulighed at prøve et hundefoder uden korn og gluten, som det vi tilbyder hos Vuffeli.

Vores foderblandinger med korn indeholder ris som den primære kilde til kulhydrater. Vores kornfri foderblandinger indeholder kartofler eller søde kartofler.

Du kan læse meget mere om kornfrit hundefoder lige her.

Vidste du, at …
… en hundesnude er utrolig fintfølende? Undersøgelser peger på, at hundes lugtesans er 10.000-100.000 gange skarpere end menneskers.

Hundefoder til meget aktive hunde

Er din hund en af dem, der har en meget aktiv livsstil? I går måske til hundesport sammen eller løber lange ture flere gange om ugen?

Det kan være svært at vurdere, hvor grænsen går mellem en hund, der har en “normal” livsstil, og en hund, som er særligt aktiv. Der er eksempelvis stor forskel på, om hunden dyrker motion med meget udholdenhed, eller der er tale om en hund, der dyrker intens motion i korte intervaller.

Man kan som udgangspunkt vurdere hundens aktivitetsniveau ud fra tre parametre:

  1. Intensitet: hvor hård motionsformen er
  2. Varighed: hvor længe den pågældende motionsform varer
  3. Frekvens: hvor ofte hunden dyrker motion

Hvis din hund dyrker mange timers motion hver dag, så er der meget vel årsag til at servere et foder målrettet meget aktive hunde.

Jagthunde, brugshunde og ekstra motionsglade familiehunde falder ofte i kategorien meget aktiv.

For at sikre at den meget aktive hund får den rette mængde kalorier, er det typisk hensigtsmæssigt at servere et foder med en højere energidensitet og derfor en højere fedtprocent. Det anbefales at give sin meget aktive hund et næringsrigt foder med høj fordøjelighed – som gerne må have et indhold på 400 kcal pr. 100 g eller mere.

En foderblanding til en normal familiehund indeholder typisk ca. 15-18% fedt, hvorimod en meget aktiv hund typisk vil trives med en foderblanding, der indeholder over 20% fedt eller gerne lidt mere.

En meget aktiv hund som dyrker udholdenhedsaktiviter har også et øget behov for protein for at kunne fastholde sin muskelmasse og opretholde en sund og stærk krop.

Du kan læse meget mere om foder til aktive hunde her.

Exit mobile version