Forside » Hundefoder » Tørfoder til hunde: Find det bedste hundefoder [Guide]

Tørfoder til hunde: Find det bedste hundefoder [Guide]

hund er færdig med at spiseVuffeli hundeblog

Indholdet i madskålen har stor indflydelse på din hunds helbred og livskvalitet. Læs med, hvis du gerne vil vide, hvilken menu, der gavner din hund. Her kommer et par gode råd, som kan hjælpe dig med at træffe beslutningen om, hvad du vil servere for din firbenede bedste ven. Læs med

Foderet skal passe til hunden

Hvad et godt hundefoder skal indeholde, er der ikke ét svar på. Et godt hundefoder er situationsbestemt – forstået på den måde at det skal passe til din hunds alder, livsstadie, størrelse, aktivitetsniveau, kropstilstand og helbred. Et optimalt hundefoder skal med andre ord, passe til din hunds behov og hjælpe den bedst gennem livet.

Indholdet af for eksempel protein, fibre og fedt varierer derfor alt afhængig af, hvilken hund du har, og hvad den har brug for.

Tørfoder er faktisk er en af de sikreste måder, hvorpå du kan sørge for, at din hunds næringsbehov bliver dækket optimalt. Tørfoder er nemlig – hvis det er sammensat rigtigt – en afbalanceret næringskilde, der består af alle de mikro- og makronæringsstoffer, som hunden har behov for.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der rent faktisk er i tørfoderet, og hvordan det passer til din hunds behov.

Læs også: Fødevarer din hund ikke kan tåle

Hvordan vælger man et godt hundefoder?

Mange af de foderblandinger, der findes på markedet, indeholder lange og kryptiske ingredienslister. Du har måske lagt mærke til, at der bag på foderposen kan være listet flere forskellige slags mel eller fjerkræ? Og hvad menes der egentlig med fjerkræ? Det er ikke ligefrem kyllingefilet.

Læs også: Ingredienser, et godt foder bør indeholde

Men heldigvis er det ikke altid sådan!

Hos Vuffeli er sagen en helt anden. Her er målet at skabe sunde og velsmagende foderblandinger baseret på naturlige og nærende ingredienser. Derfor bruger vi nøje udvalgte råvarer såsom kyllingekød, ærter, ris og kartofler, der er forarbejdet på skånsom vis. Det gør vi, fordi vi ønsker at skabe de allerbedste forudsætninger for et godt hundeliv!

Vuffelis hundefoder er super premium kvalitet. På baggrund af din hunds alder, race, livsstil, helbred og særlige hensyn skræddersyer vi en foderplan, der passer til lige netop din hund. Start med en gratis prøvepakke – det koster kun fragten.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Hvad indeholder Vuffelis tørfoder?

Vuffelis foder er udviklet af dyrlæger og ernæringseksperter. Opskrifterne er baseret på naturlige råvarer og indeholder ingen kunstige smags- eller farvestoffer.

Vores foder indeholder blandt andet kyllingekød, ris, ærter, kyllingefedt, tun, hørfrø, cikorie (en naturlig kilde til FOS og inulin), sukkerroer, mineraler, æg og frisk lakseolie.

Se med i nedenstående video, hvor Christian fortæller, hvorfor vi begyndte at lave tørfoder her hos Vuffeli.

Når det kommer til hundefoder, er der særligt to ting, som det er vigtigt at sætte fokus på:

1. Ingredienser

Hundefoder er ofte baseret på kød eller fisk, der er en god proteinkilde, men det er ikke et dårligt tegn, at kødet kombineres med en kulhydratkilde, der indeholder fibre – tværtimod! Fibre har nemlig en masse positive effekter på din hunds fordøjelse. Selvom hunde af natur er kødædere, kan deres fordøjelsessystem sagtens tage imod andre fødevarer.

Hunde kan faktisk karakteriseres som facultative carnivore, hvilket betyder, at deres primære diæt er baseret på kød, men at de kan fordøje plantemateriale.

2. Fremstillingsproces

Det er ikke kun ingredienserne, men også fremstillingsprocessen, som er afgørende for foderets kvalitet.

Meget af det tørfoder, som man kan finde i supermarkedet, er forarbejdet og produceret under processer, der langt fra resulterer i et næringsfuldt foder. Nogle af ingrediensernes egenskaber kan eksempelvis gå til spilde, hvis der bliver tilsat for meget vand under fremstillingsprocessen. Når kød eller grøntsager blandes med meget vand, kan man nemlig risikere, at nogle af vitaminerne eller mineralerne så at sige bliver skyllet ud og dermed forsvinder fra foderet.

Hvis foderblandingen indeholder tilsatte vitaminer, kan det tyde på, at man ikke har prøvet at bevare ingrediensernes egenskaber under fremstillingsprocessen.

MEN med en korrekt håndtering af ingredienserne og en skånsom fremstillingsproces, ja, så er det faktisk muligt at bevare råvarernes gode egenskaber – og det er netop vores mission her hos Vuffeli.

Vind et års forbrug af foder
Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsbrev, og så er du automatisk med i lodtrækningen om 1 års forbrug af foder!

Menneskemad på menuen?

Din hund synes sikkert, det er spændende at spise det samme som resten af familien, og som hundeejer kan det være fristende at ville forkæle sin firbenede ven med madresterne. Men et godt råd er, at hunden oftest ikke har godt af at leve af menneskemad.

Den næring, der er essentiel og gavnlig for mennesker, er nemlig nødvendigvis ikke nærende for hunde – tværtimod kan den faktisk være decideret skadelig.

Os menneskers mad kan variere enormt meget i både salt- og fedtindhold. Spiser din hund en høj salt- og fedtmængde, kan den risikere at udvikle maveproblemer og andre helbredsproblemer som eksempelvis bugspytkirtelbetændelse, der gør hunden alvorligt syg.

En lille smagsprøve kan der godt være plads til, hvis det er noget, din hund kan tåle. Det kan for eksempel være lidt kogt ris blandet med tørfoderet eller en lille bid af det hårdkogte æg, du fik til morgenmad. Men et fuldfoder, der passer til hundens behov, er langt mere fordelagtigt.

Min hund vil ikke spise tørfoder – hvad gør jeg?

Nogle hunde savler bare ved duften af foder, men andre hunde sjældent viser synderlig interesse for deres madskål.

Hvis din hund er kræsen, er det ofte relateret til adfærd og madrutiner. Men har du mistanke om, at din hund er syg, bør du straks tage kontakt til din dyrlæge.

Kræsenhed er oftest en vanesag. Hvis din hund først har fået smag for menneskemad, så kan det være en udfordring at få den til at spise andet. Der er nemlig nogle hunde, der synes, at menneskemad er meget mere spændende, end tørfoderet du sætter på menuen.

Der er massere af smag og duft i Vuffelis tørfoder, men hvis din hund fornemmer, at der er udsigter til andre lækkerier, kan det resultere i, at den måske slet ikke vil smage på foderet.

Kræsenhed kan skabe masser bekymring og frustration i enhver hundemor eller hundefar, og det kan tage tid at få en kræsen hund til at skifte sine madvaner. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre, for at hjælpe din hund med at genfinde appetitten. Se med her: 

Læs også: Gode råd til en kræsen hund

Hvad med BARF som hundefoder?

Hvad er BARF?

I din tid som hundeejer er du måske stødt på ordet BARF og har som mange andre undret dig over, hvad det egentligt er, det går ud på.

BARF er en fodertype som adskiller sig fra tørfoder. BARF er en forkortelse for Biologically Appropriate Raw Food eller Bones and Raw Food, og det er et koncept, der tager udgangspunkt i vilde hunde og ulves diæt. BARF er derfor en fodermetode, der tilstræber at efterligne vilde dyrs fodervaner. BARF består af råt kød og knogler samt brusk, indmad og indvolde, sommetider suppleret med lidt grøntsager eller vitaminer. Fodertypen er kendetegnet ved ikke at være varmebehandlet – i nogle tilfælde er indholdet hakket, i andre tilfælde består det af knogler med kød på. 

Risiko for fejlernæring og sygdom

Der er mange meninger om BARF, og der er forskellige måder at fodre med det på. Derudover er det også forskelligt, hvordan hundene og deres mave-tarmsystem reagerer på denne diæt. Dog er der nogen generelle egenskaber og omstændigheder ved BARF, som kan være hensigtsmæssige at have med i sine overvejelser af, om denne fodertype er gavnlig for ens egen hund.

BARF kan umiddelbart virke som en appetitlig foderløsning, der tilgodeser hundens natur. Men selvom der er mange ligheder mellem den domesticerede hund og dens forfædre, så adskiller vores kæledyr sig markant fra vilde hunde, og efterligning af vilde hundes diæt kan i nogle tilfælde være langt fra optimal for hunden. Mange vilde dyr lider af fejlernæring og den gennemsnitlige levealder på hunde, der lever i naturen, er markant lavere end hunde, der lever et domesticeret liv.

Der mangler stadigvæk studier, som kan medvirke til at evaluere risici og fordele ved at fodre hunde med BARF. På nuværende tidspunkt ved vi, at fodring med BARF, der indeholder knogler og splinter fra ben, blandt andet skaber øget risiko for skader på hundens tænder og i dens mave-tarmsystem. Undersøgelser har yderligere vist, at BARF er mere tilbøjeligt til at bære sygdomsfremkaldende bakterier (også kaldet patogener) som eksempelvis salmonella, der kan være skadelige for både dyr og mennesker. Dette er værd at være opmærksom på, hvis man vælger at fodre sin hund med BARF.

Når valget skal falde på din hunds kost, er det generelt en rigtig god idé at søge kompetent vejledning, så du kan være sikker på, at du opfylder din hunds næringsbehov på en sund måde. Vi kan anbefale at tage kontakt til en dyrlæge eller foderekspert, inden du vælger, hvad du vil servere for din firbenede ven.

Råfoder og tørfoder

Med målet om at opfylde hundens nærringsbehov på en sund og appetitlig måde, er det essentielt af finde en afbalanceret foderløsning, der tilgodeser hunden.

Når man ”barfer”, er det generelt sværere at regulere mængden af eksempelvis aminosyrer, vitaminer og mineraler efter hundens behov, og foderet er derfor ofte ubalanceret. Det vil sige, at sammensætningen af ingredienser risikerer ikke at ramme den ernæringsmæssige balance, som er ideel for hunden, hvilket kan resultere i både overdoseringer såvel som mangeltilstande af vigtige næringsstoffer. Derfor kan det være nødvendigt at supplere fodring med BARF med vitaminer og mineraler. Dette kan dog være svært at dosere, da de analytiske værdier i BARF ofte er ubalancerede og nogle gange svære at kortlægge.

Fodrer du derimod din hund med et sundt tørfoder, der består af naturlige ingredienser, undgår du at skulle supplere med andre fodertilskud. Et tørfoder, der også klassificeres som et fuldfoder, betyder, at foderblandingen indeholder alle de vitaminer og mineraler, som hunden har brug for, og at hundens næringsbehov derfor bliver fuldt opfyldt ved den rette dosering – hvilket netop kan skabe gode forudsætninger for en sund og velernæret hund.

Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os her hos Vuffeli, så vi sammen kan hjælpe din hund bedst muligt.

OM VUFFELI

Exit mobile version