De fleste hunde oplever en stor begejstring i forbindelse med, at det er spisetid, og appetitten vil ingen ende tage. Som hundeejer til en madglad hund kan man nemt blive fristet til at komme lidt ekstra foder i madskålen eller servere godt med godbidder, som i værste tilfælde kan føre til overvægt.
Men hvordan finder du ud af, om din hund vejer for meget? Og hvordan får du den til at veje det, der er bedst for den? Læs med.
Hvorfor skal du holde øje med vægten?
Overvægt hos hunde er en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer, og samtidig er det også en af de mest undervurderede helbredsparametre. Dette er et udbredt og stigende problem, som er estimeret til at ramme et sted mellem 19,7–59,3% af alle hunde i vesten. Ifølge et studie fra Københavns Universitet, der er baseret på 268 danske hunde, lider 46,6% af let til svær overvægt (BCS 6-9), heriblandt var 26,1% let overvægtige (BCS 6), mens hele 20,5% var overvægtige til svært overvægtig (BCS 7-9).
Overvægt kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser og følgesygdomme, og det kan være med til at forkorte din firbenet vens liv og ikke mindst reducere dens livskvalitet.
I Danmark er der registreret ca. 800.000 hunde, og ifølge ovennævnte studie betyder det, at cirka 372.800 danske hunde lider af en let til svær grad af overvægt.
Læs også: Hvad er min hunds idealvægt?
Konsekvenser ved overvægt
En længere række veldokumenterede helbredsproblemer kan forbindes med overvægt hos hunde. Her er der blandt andet tale om:
- gigt
- diabetes
- nedsat fertilitet
- kræft
- hjerte-, nyre-, hud-, pels- og blærerelaterede problemer
Ovenstående helbredsproblemer risikerer ikke kun at nedsætte hundens levetid – de kan også drastisk reducere hundens livskvalitet.
Derfor bør enhver hundeejer, som vil give sin hund de bedste forudsætninger for et godt hundeliv, være opmærksom på hundens kropstilstand.
Sådan ved du, om din hund er overvægtig
Det er vigtigt, at man jævnligt er opmærksom på sin hunds kropstilstand. På den måde kan man løbende foretage ændringer og justeringer i forhold til fodring samtidig med, at man hurtigere kan opdage, hvis vægten er på vej i den forkerte retning.
Men når man skal vurdere kropstilstanden på sin hund, så er det faktisk ikke udelukkende vægten, der er afslørende. Du kan se med her, hvor dyrlæge Søren Pejstrup fortæller, hvordan du nemt og overskueligt kan vurdere, om din hund er overvægtig:
Inden for enhver hunderace findes der naturlige variationer i forhold til vægt. En hurtig søgning på nettet kan eksempelvis vise, at vægtintervallet for en labrador retriever spænder helt fra 25-40 kg. En sund og rask labrador kan altså have en kropsvægt, der varierer med helt op til 15 kilo.
Spørgsmålet er så bare: Hvilken vægt er ideel for din hund?
Er din hund ældre, steriliseret eller kastreret?
Ældre hunde og overvægt
Ældre hunde har øget tendens til at blive overvægtige. Når vores hunde bliver ældre, oplever vi i nogle tilfælde, at de begynder at tabe muskelmasse, samt de begynder at deponere mere fedt blandt andet fordi, at deres aktivitetsniveau er dalende.
Denne udfordring kan blandt andet forebygges, hvis du sørger for at servere light foder for din ældre hund. En seniorfoderblanding har en lavere energidensitet, da indholdet af fedt er reduceret. Derudover indeholder seniorfoder et højt indhold af letfordøjelig proteiner, som hjælper med at vedligeholde din ældre hunds muskelmasse.
I Vuffeli anbefaler vi at skifte til light foder, hvis du oplever, at din ældre hund har et reduceret aktivitetsniveau og ønsker at forebygge overvægtsproblemer. Det skal dog nævnes, at fodermængde altid er den altafgørende faktor, og foderet derfor altid bør gives i den rette mængde uanset, om du giver din seniorhund light foder eller ej.
Læs også: Sådan fodrer du en ældre hund
Steriliserede og kastrerede hunde
Er din hund blevet kastreret eller steriliseret, skal du være opmærksom på, at det kan medføre, at din hund øges i vægt. Efter en sterilisation eller kastration vil der nemlig ske en ændring i aktiviteten af kønshormoner, og det kan have indflydelse på din hunds aktivitetsniveau. Hvis du oplever et fald i din hunds aktivitetsniveau efter en neutralisering og ønsker at forebygge overvægt, kan det være en god idé at finde en passende foderblanding eller justere fodermængden.
Læs også: Det skal du vide om at neutralisere din hund
Overfodring og for mange godbidder
Det er utrolig vigtigt at servere den mængde foder, der passer til din hunds behov. Så snart din hund indtager flere kalorier end nødvendigt, vil den deponere det som energi i form af fedt og glykogen, som den kan bruge på et senere tidspunkt. Hvis din hund indtager for mange kalorier hver dag, vil det resultere i, at den øges i vægt.
En stor synder, som ofte resulterer i overvægt hos hunden, er, at ejeren ikke tager hensyn til, at godbidder, madrester og andre lækre snacks også indeholder kalorier. Hvis du derfor er vant til at give din hund godbidder så husk på, at disse kalorier skal medregnes i det samlede kalorieregnskab.
HUSK
Den generelle anbefaling er, at maksimalt 10% af hundens daglige kaloriebehov må blive dækket af godbidder, madrester eller andre lækre snacks.
Aktivering og motion
Før i tiden blev hunden ofte brugt som arbejdshund. Den levede udenfor og havde et helt andet dagligt formål end hunden, der nu er vores bedste ven i hjemmet. I takt med, at hunden er blevet et kæledyr, der er flyttet indenfor i familien, har dens livsstil og behov ændret sig markant. Det har blandt andet betydet, at dens aktivitesniveau er faldet, og derfor er dens daglige energibehov også faldet.
Gåture, leg og aktivering er en rigtig god måde, hvorpå du kan sikre, at din hund får motioneret og brugt en masse energi.
Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt
Sådan vurderer du din hunds vægt og kropstilstand
Trin 1: Kontrollér vægten
Første skridt: Det er vigtigt at kende til sin hunds idealvægt. Typisk vil man få oplyst hundens idealvægt igennem dyrlægen eller opdrætter. Det er vigtigt at kende til sin egen hunds idealvægt og ikke selve racens idealvægt, da der kan forekomme store variationer inden for hver enkelt race. Det kan være svært præcis at vide, hvad din hunds idealvægt er, da der kan være stor variation inden for hver enkelt race. Derfor er vægten i sig selv ikke nok til at vurdere din hunds kropstilstand.
Trin 2: Tjek vægtskemaet ud fra 5-point-skalaen
For at kunne vurdere hvilken kropstilstand din hund har, og dermed om din hund burde tabe sig eller ej, er der udviklet en særlig tabel med en 5-point-skala, hvor man selv kan vurdere sin hunds kropstilstand.
Det er den samme skala, som vi benytter i vores fodertest.
Hvis du er i tvivl, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores dygtige ernærings- og adfærdseksperter, der altid gerne vil give dig en hånd med at finde ud af, om din hund er overvægtig.
Vægtkontrol til overvægtige hunde
Hvis du er medlem hos Vuffeli, er du allerede i trygge hænder. Når vi skræddersyer din hunds foderplan, tager vi forbehold for de faktorer, der er afgørende for din hunds sundhed og næringsbehov. Det gælder blandt andet aktivitetsniveau, alder og fysisk tilstand. I Vuffeli vil vi sørge for, at din hund får en skræddersyet foderplan, der er tilpasset netop dens behov. På den måde kan vi sammen sikrer, at din hund kan få det bedste ud af livet.
Er du nysgerrig eller endnu ikke medlem hos os, så har vi her nedenfor samlet en masse gode råd.
Foder til overvægtige hunde
Light foder til overvægtige hunde indeholder mindre fedt, hvilket medvirker til en mindre energidensitet i foderet. Dette betyder, at du vil kunne fodre din hund med en større mængde foder sammenlignet med en normal foderblanding med højere fedtindhold uden, at dens daglie kaloriebehov overstiges. Derudover er der en større mængde fibre i slankefoder, som medvirker til, at hunden vil føle en bedre mæthedsfornemmelse.
Hunde, der er overvægtige, vil også have en tendens til at overbelaste sine led. Derfor vil du i light foderet fra Vuffeli finde funktionelle ingredienser, der er ideelle for hundens led og pels.
Light foder behøver hverken være kedeligt eller gå på kompromis med den gode smag. Vuffelis tørfoder til seniorhunde og overvægtige hunde er fuld af smagfulde og næringsrige ingredienser, der vækker hundeglæde.
Læs også: Den nemmeste 5-trins-guide til kræsne hunde
Foderplan til overvægtige hunde
Hvis du ønsker en foderplan, der tager højde for, at din hund skal tabe sig og opnå sin idealvægt, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er vigtigt at sikre sig, at ens hund ikke taber mere end 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da vi risikerer, at den taber muskelmasse i stedet for fedt.
Når din hunde har opnået sin idealvægt, skal du herefter fodre med en energimængde tilpasset dens idealvægt, således den ikke fortsat vil tabe sig. Studier viser, at cirka halvdelen af hunde, der har opnået et ønsket vægttab, tager på igen. Derfor kan det være fordelagtigt at fortsætte på et light produkt eller at fodre lidt under vedligeholdelsesmængden.
8 gode råd til at håndtere din hunds overvægt
- Find ud af, hvad din hunds idealvægt er.
- Vej din hund.
- Vurder din hunds kropstilstand ud fra 5-point-skalaen.
- Udregn, og vurder, hvor meget din hund skal tabe sig for at opnå sin idealvægt.
- Vi anbefaler at skifte til light foder, som indeholder mindre fedt.
- Hvis du vil fortsætte på din nuværende foderblanding, skal du fodre med en mængde tilsvarende din hunds idealvægt og skære en del af denne mængde fra for at opnå et vægttab. Tag gerne kontakt til os, hvis du ønsker hjælp med den anbefalede mængde.
- Sørg for at din hund ikke taber sig mere end 1-2% om ugen.
- Hvis du er bekymret for, om din hund er sulten, kan det være en god idé at dele måltiderne op, så du fodrer mere end én gang om dagen.
Tips til at veje din hund:
- Små hunde: Vej først dig selv. Vej derefter dig selv med din hund. Træk disse to tal fra hinanden, og du har nu din hunds vægt.
- Store hunde: Få din hund vejet hos dyrlægen.
4 tips: Sådan kan du undgå, at din hund bliver overvægtig
- Sørg for jævnligt at kontrollere din hunds vægt, så den ikke tager på eller taber sig for meget.
- Sørg for, at din hunds næringsbehov er opfyldt, således den hverken får for mange eller for lidt kalorier.
- Sørg for, at din hund bliver aktiveret og får tilstrækkelig med motion.
- Husk at medregne godbidder i det samlede kalorieregnskab og sørg for, at du ikke overstiger din hunds daglige kaloriebehov.
Kilde:
Bjørnvad, C. R., Gloor, S., Johansen, S. S., Sandøe, P., & Lund, T. B. (2019). Neutering increases the risk of obesity in male dogs but not in bitches: A cross-sectional study of dog- and owner-related risk factors for obesity in Danish companion dogs. Preventive Veterinary Medicine, 170, [104730]. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2019.104730