Har du på fornemmelsen, at din hund er syg og har feber? Virker den varm med forhøjet kropstemperatur? Læs med, og få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at din hund har feber.
Ligesom mennesker kan hunde også blive syge og få feber. Men hunde bliver ikke altid syge på samme måde, som vi gør. Det kan derfor være meget svært at vurdere, om der er noget galt med ens hund – og ikke mindst, hvad man bør gøre ved det.
Det er ikke unormalt, at hunde bliver syge og får feber, men det kan være svært at vurdere symptomerne. Der kan nemlig være mange årsager til, at din hund får en højere kropstemperatur.
Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund har det godt?
Hundens normale temperatur
Hundes normale kropstemperatur er højere end os menneskers. Hundens normale temperatur ligger mellem 37,5 og 39,2°C. Som oftest har små hunde en højere normaltemperatur end store. Du skal altså ikke blive bekymret, hvis din bedste ven virker lidt varmere end dig. Men hvilke typiske symptomer har feber så?
Symptomer på feber
For at finde ud af om en hund har feber, er det vigtigt at forstå, hvad feber er.
Feber er en stigning i kropstemperaturen, der blandt andet opstår på grund af infektioner med bakterier, virus eller parasitter. Feber er en vigtig forsvarsmekanisme for kroppens immunforsvar, og den bidrager til at bekæmpe de fjendtlige elementer, som angriber og invaderer hundens krop.
Hvis du mistænker, at din hund har feber, skal du overveje, om hunden viser andre tegn på, at den kunne være syg. Vær opmærksom på følgende:
- Sløvhed
- Mangel på appetit
- Kuldegysninger / Hunden ryster
- Halsen / Hurtig vejrtrækning
- Depression
- Opkast
- Diarré
- Træthed
- Vil ikke gå tur eller lege
- Sår
- Hævelser i huden
Oplever du nogle af disse symptomer, anbefaler Vuffeli, at du tager kontakt til din dyrlæge. Dyrlægen vil som noget af det første måle din hunds temperatur, og bruge denne information til at vurdere hundens tilstand. Du kan også selv måle din hunds temperatur – men hvordan?
Mål hundens temperatur med et termometer
Du kan også selv måle din hunds temperatur. Det kan gøre det nemmere for dyrlægen, over telefonen, at vurdere, om din hund skal tilses akut.
Du har sandsynligvis hørt, at det er en god idé at mærke på hundens ører eller snude for at vurdere, om kropstemperaturen er for høj. Måske du har hørt, at en tør hundesnude er tegn på feber. Varme ører og tørre snuder kan dog skyldes mange forskellige ting – og det er sjældent feber.
Hos Vuffeli mener vi derfor, at den bedste måde hvorpå du kan vurdere, om din hund har feber eller ej, det er ved at tage dens kropstemperatur med et helt almindeligt termometer.
Og ja, termometeret skal indsættes forsigtigt i hundens bagdel – på et minut vil det kunne fortælle dig hundens temperatur.
Et hundetermometer er nemt at bruge, og det er endvidere meget præcist. Der er dog nogle få og essentielle ting, som du skal sikre dig, når du tager din hunds temperatur. Termometerets spids skal helt ind, da temperaturen yderst i anus er lavere end i resten af hunden. Derudover skal termometeret helst have kontakt med slimhinden, temperaturen i afføring kan nemlig være lavere end ved slimhinden.
HUSK:
Har din hund netop motioneret, er temperaturen med stor sandsynlighed højere end normalt. Det er derfor vigtigt, at du lige lader din hund slappe af, inden du måler dens temperatur. Og! Har din hund netop givet den gas nede i parken, som den normalt gør, kan du være ret sikker på, at den har det fint, selvom dens temperatur er højere end normalt.
Hvorfor har min hund fået feber?
Din hund kan udvikle feber af mange forskellige grunde. Nogle af de typiske årsager til feber er:
Feber forekommer, som førnævnt, hvis der sker en infektion på grund af en virus eller bakterie. Feber kan også ses, hvis immunforsvaret overreagerer, hvilket eksempelvis en vaccination kan fremprovokere.
Feberen kan også opstå, hvis din hund uheldigvis har indtaget noget giftigt.
Nogle af årsagerne til at din hund har feber kan være:
- Alle former for infektioner med bakterier, virus eller parasitter
- Bylder
- Klobetændelse
- Livmoderbetændelse
- Lungebetændelse
- Hjernehindebetændelse
- Bugspytkirtelbetændelse
- Leverbetændelse
- Mave-tarmbetændelse
- Nyrebetændelse
- Betændelse i prostata
- Betændelse i brystkirtler
- Blærebetændelse
- Betændte sår og ørebetændelse – Giver sjældent feber
- Giftige stoffer, så som: visse madvarer, husholdningsprodukter, medicin, eller planter (Giver dog sjældent feber)
- Flåtbårne sygdomme såsom anaplasma/borrelia
Som du kan læse, kan feber skyldes mange forskellige underliggende faktorer, som både kan være mere eller mindre alvorlige. Vuffeli vil derfor anbefale, at du får din hund tilset af en dyrlæge, hvis du er i tvivl og mistænker, at din hund har feber.
HUSK
Har du været ude at rejse med din hund? Hvis ja, så kan det muligvis være, at din hund har fået en sygdom med hjem, der har givet den feber. Det gælder specielt lande i Sydeuropa, såsom: Grækenland, Spanien og Italien.
Disse sygdomme, der blandt andet giver din hund feber, kan udvikle sig til noget mere alvorlige. Har din hund fået tegn på feber efter en tur til sydens sol, skal du altså kontakte din dyrlæge.
Læs også: Leishmania hos hunde: Årsager og behandling
Kan det være, at min hund er forkølet?
Ja, det kan godt være: Hunde kan godt blive forkølet.
Dog skal man ikke nødvendigvis tro, at hunden har feber, fordi den er forkølet. Faktisk er det unormalt, at din hund udvikler en højere temperatur på grund af dette. Hvis du oplever symptomer på forkølelse, og hunden samtidigt har feber, er det sandsynligvis fordi, den har det vi kalder for “hundeinfluenza”. Hundeinfluenza minder om vi menneskers influenza, der bliver betragtet som en luftvejsinfektion.
Læs også: Min hund hoster, hvad er der galt?
Symptomerne på forkølelse kan være:
- Hoste
- Nyse
- Løbende næse
- Øget tåreflåd
Hvis din hund udviser nævnte symptomer og samtidig udvikler feber, anbefaler vi, at du konsulterer din dyrlæge.
Husk, at din hund altid skal have adgang til vand, da den hurtigt kan blive dehydreret, hvis det er varmt, hvis den har diarré, eller hvis den har feber. Vand er vigtigt, da dehydrering kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for hunden.