Forside » Hundehelbred » Fintfølende snuder: Om hundes lugtesans

Fintfølende snuder: Om hundes lugtesans

corgi laver agility og dufter til godbidVuffeli hundeblog

Nogle hunde opsnuser krummer på gulvet og egern i haven, andre bruger også deres lugtesans professionelt i vigtige samfundsfunktioner. En ting er sikkert; hundes snuder er enormt veludviklede. Men hvor god er hundens lugtesans helt præcist? Læs med her, og bliv klogere på din hunds snude.

Ét er, at hunde er et af de mest trofaste væsener, der overhovedet findes. Ét andet er, at hunde har nogle sanser, som i kombination med, at hunde gerne vil glæde deres ejer, har gjort hunden til et nyttedyr i århundreder – hvis ikke længere.

Selvom hunden fortrinsvis er at betragte som et familiemedlem nu om dage, er der stadig områder, hvor hundens skarpe sanser bruges til at løse krævende opgaver. Det gælder blandt andet opsporingsarbejde inden for politiet eller andre myndigheder såvel som jagt, hvor jægere bruger hundens skærpede sanser til at spore sig ind på byttet. 

Læs også: Hundens høresans: Hvor godt kan en hund høre?

Hvor god er hundes lugtesans?

Hundens lugtesans overstiger menneskets med mange længder. Undersøgelser peger på, at hundes lugtesans er mellem 10.000 og helt op til 100.000 så skarp som menneskers.

Det er næsten helt ubegribelige tal. Hvis vi prøver at omsætte det til evnen til at kunne se, vil det betyde, at mens vi som mennesker er i stand til at se en eller anden genstand på 30 meters afstand, vil en hund være i stand til at se den samme genstand lige så tydeligt på 30 kilometers afstand. Og det er imidlertid, hvis vi tager det laveste tal, som de føromtalte undersøgelser peger på. 

Èn ting er videnskabelige undersøgelser. En anden ting er konkrete og praktiske eksempler fra de arbejdsområder, hvor man bruger hundens lugtesans som et effektiv instrument til at snuse sig frem til lidt af hvert. Hunden er et dyr, der er forholdsvist let at træne til ting, som både giver os glæde, og som også giver hunden glæde. Det er en af de helt essentielle grunde til, at der er så mange hundeelskere.

Det er muligt at træne hunde til at reagere, når den opfanger bestemte dufte.

Der findes troværdige historier, om hvordan en hund eksempelvis har snuset sig frem til 15 kg narkotika i en plastikbeholder, som var nedsænket i benzin inde i en tank. Og det er på ingen måde et enkeltstående eksempel. I nyere tid har man sågar haft ubetinget succes med at træne hunde i at opsnuse kræft i helt tidlige stadier i mennesker, og lignende tilfælde gør sig gældende for blandt andet diabetes og parkinsons. 

Læs også: En smagssag: Så god er din hund til at smage forskellige ting

Hvordan fungerer hundens lugtesans?

Hundens snude er, i langt højere grad end menneskets, genetisk designet til at være et fintfølende organ. Når en hund får færten af noget, passerer luften med duftmolekyler ind igennem dens snude og videre ind i næsehulen.

Hundens næsehule er opdelt af bruskplader, som er oprullet i en labyrintlignende struktur, som øger overfladearealet. Bruskpladerne er beklædt med følsomme lugtceller, der sender information om duften videre til hjernen.Overfladearealet i hundens næsehule er estimeret til at være omkring 150m2 og indeholder helt op til 300 millioner lugtceller. Hvis man sammenligner tallene med os mennesker, så har menneskets næsehule kun et overfladeareal på 5m2 med et indhold på cirka seks millioner lugtceller.

Vi mennesker mister “færten” af noget, så snart vi ånder den luft ud, der indeholder duftmolekylerne. Sådan forholder det sig ikke hos hunde. Deres nasale indretning er nemlig adskilt fra de luftveje, de bruger, når de trækker vejret.

Og det stopper ikke bare dér. For den del af hjernen, der er i stand til at analysere de dufte, der opfanges via de mange lugtceller, er hele 40 gange større hos hunde end mennesker. Man kan derfor konkludere, at hunden gennem årtusinders evolution er designet til at orientere sig via sin lugtesans i langt, langt højere grad end mennesket.

Faktisk er der væsentligt mange andre faktorer, der også gør hundens lugtesans så imponerende god. Videnskaben er kun lige begyndt at kradse i overfladen i forhold til at udvikle et apparat, der kan tilnærmelsesvis det samme som hundens naturlige sanseapparat, selvom der bliver arbejdet indgående på sagen. 

Læs også: Kræsenhed hos hunde: Forebyg den ved at stimulere hundens lugtesans

Hvad bruger hunden sin gode lugtesans til?

Hunden bruger sin gode lugtesans til at orientere sig i sine omgivelser og analysere alt den møder på sin vej. Hunden har også vist sig at være at en effektiv partner i opsporingen af jagtbytte og mennesker. Mennesker og dyr efterlader sig hele tiden et spor af duftmolekyler, hår og hudceller, som hunde med deres fintfølende snuder er i stand til at registrere.

Hundens instinkter er styrende for dens færden, og hunden er vant til at arbejde med sporing, da den selvstændigt vender tilbage til det punkt, hvor den sidst opfangede noget, hvis den har tabt færten. Det er enormt imponerende, hvordan hunden arbejder forholdsvist analytisk med de indtryk, den får.  

Hunden bruger også sin lugtesans til at kommunikere med. Det gør den fortrinsvis ved at markere sig med sin urin. Således har hunde deres helt eget meddelelsessystem, der gør, at de kan kommunikere med hinanden, uden at være i direkte kontakt.

I den meddelelse, som urinen repræsenterer, findes der blandt andet informationer om den pågældende hunds alder, rang i det sociale hierarki, helbred samt cyklus og brunst. Urinen bruges også til at markere hundens territorium. Derfor er markeringen markant i randområder af de steder, hvor hunden lever. Dette ser man for eksempel også stadig hos vilde ulve i naturen.

Hundes lugtesans er en hel videnskab for sig selv. Det er blot én ud af mange grunde til, at vi elsker vores firbenede venner og deres karakteristiske våde snuder.

Exit mobile version