Forside » Hundehelbred » Hvorfor er chokolade giftigt for min hund?

Hvorfor er chokolade giftigt for min hund?

hunden må ikke spise chokolade eller kagerVuffeli hundeblog

Må min hund få chokolade? 

Vi kan alle blive enige om, at chokolade er en sikker vinder i de danske hjem, når den søde tand skal tilfredsstilles. Men når spørgmålet kommet til, om hunde må få chokolade er budskabet klart: Din hund må ikke få chokolade. Chokolade er giftigt for hunde, og kan det kan gøre skade på din hund. Men hvad er det, der gør, at chokolade er så giftigt for hunde, og hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude, og ens hund har været i slikposen? Læs med her, og få det store overblik.

Læs også: Fødevarer der er skadelige for din hund

Hvorfor kan hunde ikke tåle chokolade?

Den store synder i chokolade hedder theobromin. Overordnet set er er theobromin skadeligt for din hund, da hundens krop er meget langsom til at metabolisere theobromin. Skrevet på anden vis, så “udnytter” hundekroppen theobromin i meget ringe grad. Det resulterer i, at det ved indtagelse kan skade hundens nervesystem, nyre og hjerte.

Vind et års forbrug af foder
Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsbrev, og så er du automatisk med i lodtrækningen om 1 års forbrug af foder!

Hvor meget chokolade kan en hund tåle?

Det er vanskeligt at redegøre konkret for, hvor meget chokolade den enkelte hund kan tåle, før det bliver skadeligt for den. Det kommer først og fremmest an på størrelsen af hunden, da en mindre hund i sagens natur kan tåle mindre chokolade, sammenlignet med en større race. Endvidere afhænger det også af hvilken chokolade, der er blevet indtaget, da indholdet af theobromin varierer i de forskellige typer chokolade. 

TIP
Det farlige ved chokolade er theobromin. Stoffet kommer fra kakaoplanten, og en tommelfinger regel er derfor: At jo højere koncentrat af kakao, der er i den pågældende chokolade, desto giftigere er det for din hund at indtage. 

Hvid chokolade

Hvid chokolade er den type chokolade, som er mindst skadelig for din hund, da der her er et meget lavt indhold theobromin. Her skal din hund bogstaveligtalt indtage adskillige kilo, før det giftige stof påvirker din hund. Hermed ikke sagt, at hvid chokolade er godt for hunden, da det stadig indeholder sukker og det anbefales, ligesom med alt andet slik, ikke at dele med sin hund. 

Mælkechokolade

I mælkechokolade er theobrominindholdet større, og der skal derfor mindre til, før det er skadeligt for din hund. Hvis hunden har spist omkring 90-100 gram, kan der forekomme symptomer på chokoladeforgiftning, men igen er det forskelligt, da det også afhænger af vægten på den pågældende hund.

Mørk chokolade

Mørk chokolade indeholder i langt de fleste tilfælde en høj mængde theobromin og har din hund spist mørk chokolade, med et højt kakaoindhold, bør du under alle omstændigheder kontakte din dyrlæge. 

HUSK 
Det farlige stof theobromin findes også i kaffe, te og cola. Hold derfor også din hund fra at smage på disse drikke.

Symptomer på chokoladeforgiftning 

Hvis skaden nu er sket, og din nysgerrige og evigt madglade hund har tømt skålen med fredagsslik, er der en reel risiko for, at den er blevet forgiftet. Symptomerne på chokoladeforgiftning kan fremkomme mellem 1-12 timer efter, at chokoladen er blevet spist af hunden. 

Ofte vil hunden vandre hvileløst rundt, uden at kunne finde ro, med en nervøs adfærd. Eftersom at Theobromin er et vanddrivende stof, vil et typisk symptom også være, at din hund drikker og tisser mere end normalt

Har din hund spist en stor mængde mørk chokolade, og derved fået en slem forgiftning, kan symptomerne også ende ud i balancebesvær, kramper og feber. 

Læs også: Må hunde få skaldyr?

Det anbefales ikke at vente på disse symptomer. Vuffeli anbefaler derimod at kontakte sin dyrlæge, hvis man har en mistanke om, at ens hund har spist chokolade. Her vil det hjælpe din dyrlæge at få kendskab til, hvor meget chokolade din hund har spist, hvilken type chokolade det er, og hvilke symptomer, du eventuelt har observeret hos din hund. Chokolade er, og forbliver med at være, udelukkende en menneskelig godbid. 

Exit mobile version