Forside » Hundehelbred » En smagssag: Så god er din hund til at smage

En smagssag: Så god er din hund til at smage

hund spiser foder fra hundeskål vuffeliVuffeli hundeblog

Hvad er det, der får savlet til at løbe, og hundeøjnene til at bede? Som så mange andre hundeejere har du sikkert også undret dig over, hvor meget din hund egentlig kan smage. Vidste du for eksempel, at hunde kan smage vand? Læs med her.

Som du sikkert ved, er hundens lugtesans enormt veludviklet, og det kan give en naturlig anledning til at tro, at det samme gælder for dens smagssans. Men det er faktisk ikke tilfældet. Hos os mennesker er smagssansen og lugtesansen tæt forbundne, men det er ikke helt det samme for hunde.

Det hænger blandt andet sammen med mængden af smagsløg. For hvor hunden har ca. 1700 smagsløg, har mennesket faktisk ca. 9000 smagsløg.

Hunde er dog stadig i stand til at smage mange af de samme smage, som mennesker kan – sødt, surt, salt og bittert – men det er meget tvivlsomt, at de kan smage helt så mange nuanceforskelle, som mennesker kan.

Smagssansen er faktisk en af de ældste sanser. Helt fra det biologiske livs spæde begyndelse har det været essentielt at kunne skelne mellem, hvilke substanser, der er mad, og hvilke der ikke er mad – og måske direkte farlige – gennem smag og smagenes medfølgende nydelse og ubehag.

I takt med evolutionen blev de enkelte arters smagssanser mere og mere sofistikerede og specialiserede. Ligesom de andre sanser, i øvrigt. Og (dog med væsentlige undtagelser) blev der etableret en slags struktur for, at det der smagte godt, var nærende, og det, der smagte dårligt, var ufordøjeligt eller på anden måde skadeligt. 

Læs også: Hvor god er hundens lugtesans?

Vind et års forbrug af foder
Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsbrev, og så er du automatisk med i lodtrækningen om 1 års forbrug af foder!

Hvad er forskellen på hundens og menneskets smagssans?

Der er en direkte sammenhæng mellem, hvor fintfølende en smagssans er, og hvor mange smagsløg, den pågældende dyrerace gennemsnitligt set har. Som tidligere nævnt har mennesker 9.000 smagsløg, og en gennemsnitlig hund har 1.700 smagsløg. Det er dog for eksempel stadig langt flere end katte, der kun har omkring 470. Men smagsløg er ikke bare smagsløg. De forskellige racers smagsløg er genetisk programmerede til at smage forskellige ting, der har relevans for artens overlevelse. 

Hundes og mennesker smagssans adskiller sig mest gennem smagen af salt. Mennesker reagerer kraftigt på salt, og de fleste kan nok nikke genkendende til, at vi har en tendens til at søge oplevelsen af smagen af salt i den mad, vi spiser. Det er eksempelvis de færreste, der ikke kan lide smagen af chips – en spise, der er overdænget med salt. Og salt er da også en essentiel faktor for en balanceret diæt, som ikke findes i særligt store mængder i grønsager. 

Smagen for kød

Hunden er en kødædende race grundet dens nedstamning fra den grå ulv, hvis diæt hovedsageligt består af kød. Kød er langt mere saltholdigt end grønt, og derfor fik hundenes forfædre stillet deres saltbehov gennem deres naturlige føde. De behøvede således ikke at udvikle smagsløg, der var specielt fintfølende over for salt.

I dag klassificeres hunden oftest som en facultative carnivore, hvilket betyder at dens primære diæt er baseret på kød, men at den også kan fordøje plantemateriale. Hundes smagsløg er dog rettet mod smagen af fedt, sødme og andre smage, der forekommer i kød, hvilket vil resultere i at hunde vil foretrække føde med kød eller med smage udvundet af kød.  

Læs også: Er hunde kødædere eller altædende?

Det smager af vand

Når vi siger, at noget smager af vand, er det ensbetydende med, at det ikke smager af noget som helst. Men en lidt interessant iagttagelse er, at hundes smagsløg også er rettet mod netop vand. Det er en egenskab, som hundens smagssans deler med smagssansen hos andre carnivore dyr – men altså ikke med os mennesker.

Grunden til, at hunden er i stand til at smage vand, er sandsynligvis, at dens oprindelige fødes saltindhold kræver en tilsvarende større indtagelse af vand. Og denne egenskab ved hundenes smagsløg får dem til at nyde at drikke vand og også at drikke betydelige mængder af det.  

Hvilke smage kan hunde ikke lide?

Hunde er generelt ikke meget for de bitre smage. Derfor findes der forskellige remedier – herunder sprays – der eksempelvis er beregnet til at påføre møbler, så hunden ikke gnaver i stoleben og bordkanter. Disse remedier er dog ikke specielt anbefalelsesværdige eller effektive. For de smagsløg, der opfanger den bitre smag, sidder nemlig helt bagerst på tungen. Smagen vil derfor først ramme de smagsløg, der registrerer bitterhed, efter længere tids tygning.

Hos Vuffeli tror vi også på, at den rette opdragelse og træning er nøglen til at få det bedste ud af det med sin hund. Det kan du læse meget mere om i vores artikeldatabase, hvor vi giver dig masser af tips til, hvordan du kommunikerer med din hund på den mest hensigtsmæssige måde.  

Læs også: Sådan træner du din hund

Exit mobile version