Forside » Hundehelbred » Sådan behandler du din hunds dårlige mave – og undgår det i fremtiden

Sådan behandler du din hunds dårlige mave – og undgår det i fremtiden

Vuffeli hundeblog

Mange hundeejere oplever en gang imellem, at deres hund får dårlig mave. Der kan være mange årsager til, at din hunds afføring ikke er, som den skal være. Læs med her, og få gode råd til, hvordan du kan slippe af med problemet.

Behandling af diarré

For at kunne nå frem til den bedste behandling til din hund, er det vigtigste at have en passende diagnose. Det kan være alt fra, at din hund har indtaget noget, den ikke kan tåle til foderintolerancer eller sygdomme i tarmen.

Uanset hvad årsagen er, så husk altid at give din hund masser af vand for at undgå at den bliver dehydreret.

Overvej din hunds spisevaner

Hvis din hund har tendens til sart mave, er det en god idé at lægge vægt på din hunds spisevaner. Mange fordøjelsesproblemer kan løses ved at ændre på fodringen – og ved at have fuld kontrol over, hvad hunden spiser. Hvis I bor mange sammen, kan det være en god idé at etablere regler om, hvad hunden må få at spise og ikke må få at spise. Selv små bidder, kan være årsag til dårlig mave.

Hvornår skal jeg kontakte dyrlægen?

Mange sygdomme, som for eksempel gastroenteritis (betændelse i mave og tarm), orm eller parasitter i mave og tarme, kan give anledning til opkast og dårlig fordøjelse. I tilfælde af at der er noget alvorligt galt, som skal behandles, er det vigtigt, at man får sin hund undersøgt af en dyrlæge. Opsøg derfor altid en professionel, hvis du opdager, at din hund pludselig bliver sensitiv overfor visse fødevarer eller oplever vedvarende ubehag i mave-tarmregionen.

Årsager til tynd mave/diarré hos hunde

Der er mange faktorer, der kan påvirke en hunds fordøjelsessystem, og det er derfor vigtigt at prøve at finde ud af, hvad der kan have ledt til den dårlige mave. Det kan være alt fra for mange godbidder, til at din hund er kommet til at spise noget, den ikke kan tåle. En måde, hvorpå man kan undgå den slags problemer, er ved at have fuld kontrol over, hvad ens hund får at spise i løbet af dagen.

1. Nyt foder kan fremprovokere fordøjelsesbesvær

Hvis din hund har en sensitiv mave, kan det være, at den får tynd mave, hvis du skifter foderblanding. Det er helt normalt, og det betyder nødvendigvis ikke, at du er nødt til at gå tilbage til det gamle hundefoder igen. Det er en rigtig god idé at lave en gradvis overgang til et nyt foder.

2. Din hund har spist noget, den ikke kunne tåle

Hvis din hund har sat tænderne i noget, den ikke kunne tåle, får den oftest dårlig mave af det. 

Årsagen kan være alt fra dine børns madrester, til noget den er kommet til at spise på gåturen. Flere fødevarer er giftige for hunde at spise, det samme gælder visse planter. Hold derfor godt øje med, at din hund ikke gnasker på noget, den ikke kan tåle.

Læs også: Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

3. For mange godbidder

For mange godbidder, eller andet mad, der indeholder meget fedt, kan også skabe lind afføring. 

Hvis du fodrer din hund med “menneskemad”, såsom leverpostej eller madrester, der indeholder meget fedt, kan det nemt resultere i diarré, især hos små racer, eller hvis din hund ikke er vant til det.

Man skal huske, at en hunds fordøjelsessystem er kortere end et menneskes. Hvis hunden får mad, der indeholder meget få fibre, vil fordøjelsen af foderet typisk gå hurtigere, og der er derfor større sandsynlighed for lind afføring.

4. Andre ukendte årsager til dårlig mave

De nævnte punkter er som oftest hovedårsagerne til diarré hos hunde, men det kan også være at diarréen kommer af andre ukendte årsager. Udviser din hund tegn på sygdom eller helbredsproblemer, så kontakt din dyrlæge.

Læs også: Er min hund syg?

Exit mobile version