Forside » Hundehelbred » 13 populære planter, der er giftige og farlige for hunde

13 populære planter, der er giftige og farlige for hunde

Populære planter der er giftige og farlige for hundeVuffeli hundeblog

De er smukke udenpå, men giftige indeni. Her giver Vuffeli dig en oversigt over, hvilke populære planter, blomster og buske, der er giftige for hunde at spise. Desværre findes der en hel del forskellige planter, der bestemt ikke hører til i en nysgerrig hundekrop.

Hvilke planter er giftige for hunde?

Der er faktisk mange planter, blomster og buske, som er almindelige at finde i danske haver, stuer eller ved tilvoksede områder, hvor man typisk går tur med sin hund, som er giftige for hunde. Læs med, og find ud af hvilke samt symptomer på forgiftning og behandling, hvis uheldet er ude.

Læs også: Fødevarer der er giftige for hunde

Taks

Man husker måske bærrerne, der hænger på taks-busken fra folkeskolens biologitime. Taks er nemlig en af de mest giftige træer i Danmark, og man har hørt om flere sager, hvor selv heste er blevet slemt forgiftet ved indtagelse. 

Det er specielt bærrets kerne, der er utrolig giftige for hunden, da de indeholder giftstofferne Taxine A og B. Blot en mængde på to til tre gram per kropsvægt er for hunden en dødelig dosis at indtage. 

Gå derfor en stor bue rundt om taksbusken, når i er ude at gå tur.

Efeu

Den populære slyngplante, Efeu, der både findes kravlende på husets facade, på havens plankeværk eller til pynt inde i stuen, er giftig for din hund, da planten indeholder giftstoffet hederagin.

Specielt er det Efeuens bær, der er giftige, hvor selve bladene derimod ikke kan gøre meget skade, da koncentrationen af hederagin er lav.

Erantis

Den gule vinter- og forårsblomst, der spirer lystigt i landets haver fra januar og helt frem til maj måned, er ikke god for din hund at spise, da blomstens rødder indeholder skadelige glykosider

Erantissen er ikke dødbringende for din hund at indtage, og du skal derfor ikke frygte for din hunds liv, hvis den blot har spist en enkelt blomst eller stængel. 

Der skal i langt de fleste tilfælde en større mængde til, førend det kan blive skadeligt for hunden.

HUSK:
Er planten giftig for din hund, så er den højest sandsynlig også giftig for os mennesker. Hold derfor også et vågent øje på nysgerrige, små børn, der muligvis kunne finde på at undersøge de flotte planter med munden.  

Tulipan

De lange, flotte og farverige tulipaner, der både kan blomstre i havens bed og i en vase indenfor i vindueskarmen, indeholder tulipin, der er skadeligt for din hund

Både tulipanens blomst, stilk og blade er giftige, men indholdet af tulipin er størst i blomstens løg, og er derfor også det mest skadelige på blomsten.

Risikoen for at din hund tager stor skade ved at spise tulipaner er lav. Hunden skal indtage en større mængde førend det kan blive rigtig farligt. I de fleste tilfælde, vil hunden få dårlig mave og kaste op.

Påskelilje

Det mest skadelige ved påskeliljen er løget og saften. 

Blot få gram kan skade nyren og i værste tilfælde være dødeligt for din hund. Vær derfor opmærksom på, om du har påskeliljer i haven, hvis du har en nysgerrig hund, der samtidig kan lide at grave i jorden.

Rent faktisk er det ikke kun påskeliljen, der er farlig og giftig for din hund. Alle liljer er skadelige for hunden at spise, og hvis skaden pludselig sker, anbefales det, at du hurtigst muligt får undersøgt din hund.

Vintergæk

Den flotte, hvide blomst, der dukker op af sneens dække indeholder giftstoffer som narcissin og narcipoetin

Hele planten er giftig, men den mest skadelige del på planten er selve løget

Så hvis du skal sende et gækkebrev til din hund, så læg en godbid fra Vuffeli med i stedet for en vintergæk.  

Fingerphilodendron

Den populære plante, der typisk ses indenfor på stuegulvet, indeholder oxalsyre og calciumoxalat. Der skal et stort indtag til, før det kan gøre alvorlig skade på din hund. 

Dog er den stadig giftig, og planten kan give din hund smerter og diarré.  

Bjørneklo

Bjørneklo vokser vildt i skove og generelt ved andre bevoksede steder rundt om i hele landet. Planten kan give din hund slemme og smertefulde forbrændinger, de steder hvor den ikke har pels. Det kan være mellem trædepuderne, i ørene eller på maveskinnet.

Hvis din hund bliver forbrændt af en bjørneklo, skal du først og fremmest få den i skygge og dernæst tage kontakt til din dyrlæge. Skygge er vigtigt, da huden bliver overfølsom for sol, hvis den har været i kontakt med en bjørneklo. 

Er der mulighed for det, skal det pågældende sted på hundens hud skylles med vand.

Hyacint

En populær og farverig blomst, der både kan ses i havens bed, og på bordet til pynt. 

Hyacinten indeholder skadelige alkaloider, som er giftigt for din hund af indtage. 

Det mest skadelige på hyacinten er løget.

Kartoffelplante

Selve det grønne skud på kartoffelplanten indeholder en høj mængde solanin. Ej heller den rå kartoffel er sundt for hunden at indtage. 

Vuffeli anbefaler derfor, at du enten koger eller bager kartoflen, inden du giver den til din hund. Når kartoflen er kogt eller bagt, er den altså ikke farlig eller giftig.

Her kan man skrive sig bag øret, at det ikke blot er kartoffelplanten, men størstedelen de af planter, der tilhører natskyggefamilien, som er giftige for din hund at spise. Derfor er bladene på eksempelvis en tomatplante også skadelige for hunden at indtage.

Overvej derfor om havens plantebed skal afskærmes for den nysgerrige lille hvalp eller den altspisende store hund. 

Liguster

Liguster er en af Danmarks mest udbredte hækplanter, som man også skal holde sin nysgerrige hund fra at smage på. 

På en liguster er det både blade og bær, som er giftig for hunde. Dog indeholder bladene på hækken et stof, der gør dem bitre i smagen, og det er derfor usandsynligt at hunden vil smage, og derefter også synke ligusterens giftige blad. 

Derimod er ligustaens giftige bær søde i smagen, og hunden har derfor en større tendens til at mæske sig i disse.

Mistelten

En plante, som mange har hængene over dørkarmen i juletiderne. Sørg for, for din hunds skyld, at både blade og bær hænger godt fast, så der ikke falder noget ned i hundehøjde, og dermed hurtigt kommer til at ødelægge den hyggelige julestemning. 

En mistelten indeholder blandt andet stofferne cholin og acetylcholin og både bær og blade er giftige for hunden at spise.

Kristtorn

Kristtorn er en giftig plante, der findes i mange danske haver, og som endvidere også er fast inventar i juledekorationen, når det bliver december måned. Dog skal du både holde sin hund fra kristornen i haven, og fra den flotte juledekoration. 

Dels kan de skarpe blade gøre skade i hundens mund, mave og tarm, og dels indeholder kristtornens blade og bær giftige toxistiske stoffer.

Symptomer på forgiftning ved indtagelse af en giftig plante:

HUSK:
Mistænker du, at din hund har spist en giftig plante, blomst, bær eller løg? Afvent ikke symptomer, og prøv ikke selv at klare skærene. Rådet fra Vuffeli er, at du hurtigst muligt får din hund tilset af en dyrlæge, da der i nogle tilfælde ikke skal meget til, førend det kan gøre skade på hunden.

Hvad gør du, hvis din hund har spist en giftig plante?

Kontakt dyrlægen

Kontakt din dyrlæge, og informer om følgende: Hvilken plante du mener, at din hund har spist, samt hvor stor en mængde, der er blevet indtaget. Derudover kan du også hjælpe din dyrlæge ved at være opmærksom på din hunds følgende adfærd og symptomer.

Læs også: Kaster din hund op?

Vand og vandskål skal være tilgængelig

Sørg derudover for, at din hund altid har vand til rådighed. Ved hyppig opkast og slem diarré, bliver hundens krop hurtig tørlagt, og for at undgå dehydrering, skal hunden have adgang til vand for at opretholde den naturlige væskebalance.  

Behandling ved indtagelse af en giftig plante

Har din hund spist en giftig plante vil behandlingen, igen, variere ud fra hvor stor en mængde, der er blevet indtaget, samt hvilken plante der er tale om. Den typiske behandling fra en dyrlæge vil dog oftest være at give hunden et brækmiddel, så hunden krop kan udskille den pågældende plantes giftstoffer.

Exit mobile version