Forside » Hunderacer » Bichon havanais: Den populære, silkebløde og familievenlige havaneser

Bichon havanais: Den populære, silkebløde og familievenlige havaneser

Vuffeli hundeblog

Bichon havanais er en lille og livlig selskabshund. Den er kendt for at være både legesyg og lærenem, og så er det den 4. mest populære hunderace her i Danmark. Læs med, og bliv klogere på dens personlighedstræk, pelspleje og meget mere. 

10 ting du (måske) ikke vidste om en bichon havanais / havaneser

  1. Havaneseren er kendt for at være en rigtig god familiehund
  2. Racen kommer i mange forskellige farver: heriblandt sort, forskellige brune nuancer og hvid
  3. Det er den 4. mest populære hunderace i Danmark
  4. I engelsktalende lande bliver racen ofte kaldt en velcro dog, fordi den søger menneskerne omkring sig og helst vil være helt tæt på sin familie
  5. Racen har en høj gennemsnitlig levealder på omkring 12-15 år
  6. Racen har oftest ingen underuld og kan derfor karakteriseres som en allergivenlig hunderace
  7. Dens lange pels er både varme- og kulderegulerende – og den kræver regelmæssig og omhyggelig pelspleje
  8. Idealvægten for hunderacen er ca. 4,5-7,5 kg afhængig af blandt andet køn og kropsbygning
  9. Racen er typisk selskabelig og socialt anlagt
  10. Racen har blandt andet rødder i Cuba og er også blevet udnævnt til Cubas nationalhund; deraf navnet, bichon havanais, der henviser til hovedstaden Havana

Vil du vide mere om den populære bichon havanais? Læs med under billedet.

hvid bichon havanais på blå baggrundVuffeli hundeblog

Hvorfor en bichon havanais (havaneser)?

Bichon havanaiseren, der i daglig tale også bare bliver kaldt havaneseren, er en hund, der typisk trives med tæt social kontakt – og så elsker den generelt at være i nærheden af sin nærmeste familie.

Racen har sin oprindelse i det vestlige Middelhavsområde. De små hunde blev herfra medbragt på skibsrejser til Cuba, hvor de blev særligt efterspurgt blandt velstillede cubanere og udviklede sig til den hunderace, vi kender i dag. Siden da har bichon havanaiserne spredt sig først til USA og dernæst til resten af verden, og det er i dag en vældig elskelig og populær hunderace.

bichon havanais kigger nysgerrigt opVuffeli hundeblog

Racen kan desuden karakteriseres som allergivenlig. En bichon havanais er mindre tilbøjelig til at fremkalde en allergisk reaktion hos menneskerne omkring sig, fordi racen oftest ikke har nogen underuld og generelt fælder mindre. De allergifremkaldende proteiner – også kendt som allergener sidder nemlig blandt andet i hundens hud og pels, og det er derfor typisk hundens hår og skæl, som afgiver de allergifremkaldende proteiner.

Der er dog ingen garanti for, at en bichon havanais ikke fremprovokerer en allergisk reaktion, men kombineret med regelmæssig pelspleje og hyppig rengøring af hjemmet, kan havaneseren være et rigtig godt bud på en allergivenlig hund. Det er altid en god idé at undersøge sin allergi nærmere, inden man anskaffer sig en hund. Du kan eventuelt besøge eller passe en havaneser, inden du får en som familiemedlem.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Læs også: Har du allergi overfor hunde? De her hunderacer burde du vælge

FCI: Racestandarden for en bichon havanais

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Bichon havanaiserens størrelse, alder og pels

En bichon havanais er typisk ca. 21-29 cm i skulderhøjde, og idealvægten for racen er ca. 4,5-7,5 kg afhængig af blandt andet køn og kropsbygning.

Den gennemsnitlige levealder for en sund og rask bichon havanais er høj, så det er derfor ikke usandsynligt, at din bichon havanais kan blive din tro følgesvend i helt op til 12-15 år.

Racen er kendt for sin lange, bløde pels, som også er varme- og kulderegulerende og skærmer mod solen. Nogle vælger at lade deres hund klippe, men skal den deltage i udstillinger, så er det et krav, at pelsen holdes i sin naturlige længde. Pelsen på en fuldvoksen bichon havanais er glat eller bølget og typisk ca. 12-18 cm lang. Nogle havanesere har en letudviklet, ulden underpels, men ofte mangler underpelsen helt

bichon havanais med tungen ud af mundenVuffeli hundeblog

Pelsen på en bichon havanais kommer ifølge DKK i flere forskellige farver, disse tæller:

  • Fawn i forskellige brunlige nuancer, nogle gange med mørke hårspidser
  • Sort
  • Havannabrun
  • Tobaksbrun
  • Rødbrun
  • Hvid

Alle varianterne/nuancerne kan have aftegninger eller tan-markeringer.

Hvem er bichon havanaiserens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Fordi bichon havanais er socialt anlagt og knytter sig tæt til sine mennesker, er det også en hund, som ikke trives med at blive overladt til sig selv i mange timer hver evigt eneste dag. Man skal være indstillet på at alene-hjemme-træningen muligvis kan kræve en del tid og tålmodighed. Det er afgørende, at man går langsomt frem for at sikre, at havaneseren lærer, at det er trygt at være adskilt fra familien.

Havaneseren er typisk en opmærksom hund, der er god til at holde vagt og gerne alarmerer, hvis den bliver opstemt eller oplever noget usædvanligt. Derfor har den tendens til at gø, når der kommer besøg, hvis ringeklokken kimer, eller den er i højt humør. Selvom racen ofte byder gæster højlydt velkommen, så plejer den også hurtigt at falde til ro igen. Med træning er tendensen til gøen en adfærd, som kan kontrolleres, men det er naturligvis et karaktertræk, der er værd at påtænke – især i forhold til naboer.

Økonomi og bichon havanais

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en bichon havanais – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er bichon havanais en god familiehund?

Racen er generelt imødekommende og opmærksom, og kan egne sig rigtig godt som familiehund

For at hunden kan blive et sundt og velfungerende familiemedlem, er det essentielt, at dens behov for social kontakt samt fysisk og mental aktivering bliver opfyldt. Havaneseren er generelt lærenem, og med en masse ros og lækre godbidder kan man få en fantastisk træningsmakker. 

Læs også: Hundetræning: Sådan træner du din hund

Ligesom med alle andre hunde, er det vigtigt at socialisere den, gerne allerede som hvalp, så den kan vænne sig til verden – heriblandt lyde, mennesker og andre hunde. Det er også en god idé at afstemme forventninger og regler i familien, så kommunikationen mellem hunden og familiens øvrige medlemmer er så præcis og problemfri som mulig. Er der børn i familien, så lær dem, hvordan de skal omgås hunden, og opstil nogle klare rammer for, hvordan de færdes sammen.

En bichon havanais kan blive en fantastisk legekammerat, der sandsynligvis er frisk på timevis af sjove aktiviteter med børn såvel som voksne.

brun biachon havanais i græssetVuffeli hundeblog

Det er desuden vigtigt at henvende sig til en ansvarlig opdrætter, der kan fremvise gyldige certifikater og sundhedstest for hvalpen og dens forældre, og ikke mindst at møde hundene – det vil nemlig sige en hel del om jeres kommende familiemedlem. 

Hvad er forskellen på bichon havanais, bolognese, malteser, bomuldshund (Coton de Tulear) og bichon frise?

Når man ser en lille, lys og livlig hund, kan det måske umiddelbart være svært at identificere, hvilken race, der er tale om – især hvis hunden er klippet. Ved første øjekast kan de små selskabshunde med den bløde pels nemlig til forveksling ligne hinanden, men racerne adskiller sig både i oprindelse, standarder, udseende og temperament.

Hvis du har overvejet at anskaffe dig en bichon havanais, eller allerede er den heldige ejer af en, så har du måske også overvejet en af de andre bichonvarianter og undret dig over, hvad forskellene på hundene egentlig er. Læs med.

5 forskellige små hunderacer

Alle fem hunderacer hører ind under kategorien selskabshunde, og de deler mange fælles træk, men de adskiller sig også på flere punkter.

  • En bichon frise er helt hvid. Den har en fin og silkeagtig pels med meget løse og lette proptrækkerkrøller, og så er det den eneste bichonvariant med underuld. Den er typisk højest 30 cm høj og vejer 3-6 kg. Når pelsen klippes i facon, opnår hunden sin karakteristiske runde hovedform.
  • En Coton de Tulear kaldes også en bomuldshund. Racen er hvid, men kan have strejf af lysegråt eller rødgult på ørerne. Hannerne er typisk 25-30 cm høje, hvorimod tæverne er ca. 22-27 cm høje. Racen vejer omkring 3,5-6 kg.
  • En bolognese er helt hvid. Racen er ca. 25-30 cm høj og vejer typisk 2,5-4 kg. Nogle betegner bolognesen som den mest reserverede af bichonvarianterne.
  • En malteser er hvid og har en lang tæt pels. Racen er ca. 20-25 cm høj, og dens idealvægt er typisk 3-4 kg.
  • En bichon havanais kan som sagt komme i flere farvevarianter, heriblandt fawn, hvid og forskellige slags brun. Racen er typisk 21-29 cm i skulderhøjde, og idealvægten for racen er 4,5-7,5 kg.

Alle fem racer har ry for at være livlige, selskabelige og tæt knyttet til deres ejer. De trives med nærkontakt, daglige gåture og mental stimulering, de elsker at bevæge sig, men er ikke specielt motionskrævende. Derudover kræver de alle flittig pelspleje, så uanset hvilken af disse hunderacer, man lever sammen med, så skal man være indstillet på regelmæssig børstning – gerne dagligt. 

HUSK:
Hvis du er i tvivl om, hvilken hunderace, der passer bedst til dig, så er det en rigtig god idé at besøge diverse opdrættere og lære de forskellige hunde bedre at kende. Selvom racestandarden kan indikere, hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Bichon havanaiserens typiske helbredsproblemer

Havaneseren er generelt sund, men der er nogle helbredsmæssige problemer, som desværre oftere opleves indenfor racen. 

Et af disse er tandproblemer. Bichon havanaiseren har tendens til tandsten, og kan i nogle tilfælde opleve udfordringer med tandskiftet fra hvalpetænder til blivende tænder. Sørg derfor for at kontrollere dens tænder, og væn eventuelt din havaner til at få børstet tænder.

Læs også: Sådan holder du din hunds tænder sunde

Havaneseren kan også være udsat for øjenproblemer. Det er ikke unormalt at hunde af denne race har tårerender, men sørg for at holde pelsen omkring øjnene ren og tør eventuelt området med en fugtig klud. En hunds øjne skal være klare uden udflåd, og er det ikke tilfældet, kan det være tegn på alvorlige helbredsproblemer. Udviser din havaneser tegn på øjenproblemer eller andre helbredsproblemer, så kontakt din dyrlæge.

bichon havanais med lang pelsVuffeli hundeblog

Nogle havanesere oplever også problemer med sensitiv fordøjelse. Det kan dog ofte forebygges eller afhjælpes med det rette foder.

Det er vigtigt, at man fodrer sin havaneser med en sund og nærende kost, der dækker dens næringsbehov. Et godt foder kan nemlig være med til at øge din hunds livskvalitet. Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde det bedste foder til din hund, og du er altid mere end velkommen til at kontakte en af vores fodereksperter.

GRATIS PRØVEPAKKE

Læs også: Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

TIP:
Som hvalpekøber kan du bidrage til, at bichon havanais forbliver en sund race og mindske risikoen for arvelige lidelser. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem.

Hvordan ser dagligdagen ud med en bichon havanais?

Pelspleje

Bichon havanais er en hunderace, der kræver hyppig og omhyggelig pelspleje. Hvis du anskaffer dig en havaneser, skal du derfor være indstillet på at være flittig med børsten. Hvis pelsen filtrer og danner knuder, kan det kan gøre ondt på hunden og skabe hudlidelser, og samtidig sker der det, at pelsens isolerende funktion forsvinder.

Hvis man børster hunden ofte, gerne hver dag, kan man undgå sammenfiltringer, eller såkaldte dreadlocks, som kan være særdeles uhygiejniske og ubehagelige eller decideret smertefulde for hunden.

Pandehåret kan studses en anelse, så det ikke dækker for hundens udsyn, eller det kan sættes op med en lille elastik – men vær forsigtig, og søg hjælp, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst hjælper din havaneser.

pige med allergivenlig hund der ikke fælderVuffeli hundeblog

Det er en god idé at vænne sin bichon havanais til pelspleje, allerede fra den er hvalp, så børstning og badning bliver en nem og hyggelig stund for jer begge. Det vil være en kæmpe fordel, især når hunden bliver ældre og pelsen længere og mere krævende at pleje. I perioden hvor hunden skifter fra hvalpe- til voksenpels, vil pelsen typisk også filtre ekstra meget.

Gåture og motion

Bichon havanaiseren kræver ikke meget motion, men det er en race, som typisk er rigtig glad for både fysisk og mental stimulering. Racen trives med daglige gåture og positiv social kontakt med familien, den elsker friske gåture og er typisk klar på leg, nye indtryk og udfordringer. 

Derudover er havaneseren faktisk en rigtig god svømmer, og den vil højest sandsynligt elske en tur i vandet.   

Træning med en bichon havanais

Racen er både nysgerrig og legesyg, og vil derfor elske at tage med på opdagelse eller tage del i sjove aktiviteter. Derudover er havaneseren generelt nem at træne, og den kan hurtigt kan lære tricks. Racens intelligens, samarbejdende temperament og evne til at bevæge sig hurtigt og agilt, gør hundene til dygtige deltagere i blandt andet agility og lydighed.

Da det også er en hunderace, der er kendt for at have et følsomt sind, er det vigtigt, at man bruger ros og belønning under træningen. Sørg for at lade træningen foregå med et roligt stemmeleje og undgå skældud. Med positive træningsprincipper kan man nemlig nå rigtig langt med sin havaneser.

Læs også: Hvordan belønner jeg min hund?

5 Shares:
2 kommentarer
  1. Hvorfor fælder min hund ? Min sorte bliver sat til med hår når jeg har været ved mig. Med venlig hilsen Palle Kingo Hansen.

    1. Hej Palle,

      Tak for din kommentar og undskyld mit sene svar!

      Fældning er en naturlig og nødvendig del af din hunds liv, som hjælper den med at udskifte og forny pelsen. Fældning ses typisk som følge af et sæsonskifte og kan vare mellem 2-6 uger. Du kan afhjælpe fældningen ved at kæmme din hund godt igennem morgen og aften.

      Så længe din hund får Vuffeli foder, kan du være sikker på, at fældningen ikke skyldes mangel på særlige næringsstoffer. Vuffelis foder er et fuldfoder og indeholder de vigtige omega fedtsyrer samt protein af høj kvalitet, som bl.a. er med til at sørge for en sund og blank pels. 😊 Hvis fældningen har stået på i længere end 6 uger, så vil en af Vuffelis fodereksperter meget gerne kigge nærmere på din hunds foderplan.

      Til slut er det også vigtigt at huske på, at fældning er genetisk betinget, hvilket betyder, at nogle hunde fælder mere end andre. Derudover kan hunde også fælde mere i bestemte perioder i deres liv, f.eks. i stadiet fra hvalp til voksen samt når hunden kommer op i årene.

      Med venlig hilsen
      Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *