Forside » Hunderacer » Border collie: Den intelligente hyrdehund

Border collie: Den intelligente hyrdehund

Vuffeli hundeblog

Border collien er en populær samarbejdspartner, når det kommer til både hyrdearbejde og hundesport. Men den er også en elsket familiehund med meget mellem ørerne. Læs med.

  1. Border collien er en af de mest anvendte fårehunde i verden
  2. Border collier er kendt for deres intense blik. Der er et ordsprog, der siger, at border collien kan flytte 100 får med øjnene
  3. Border collier er utroligt kvikke. Videnskabelige studier har kåret border collien til den mest intelligente hunderace i verden
  4. Hunderacen er kendt for at være hurtig til at lære og kan huske mange ord og kommandoer. Nogle border collier er blevet lært hundredvis af ord
  5. Border collien har mange rekorder indenfor hundesport. Den har blandt andet udmærket sig indenfor eksempelvis agility, dog dancing og lydighed
  6. Border collien er opkaldt efter det område, hvor den stammer fra. Nemlig grænselandet mellem England og Skotland
  7. De mest velkendte pelsfarver er sort og hvid samt brun og hvid, men border colliens pels kan være mange forskellige farver
  8. Border collier er kendt for at være energiske, opmærksomme og samarbejdsvillige
  9. Border colliens hyrdeinstinkt kan gøre den tilbøjelig til at hyrde alt fra cyklister og børn til ænderne i parken. Derfor er det en god idé at have ekstra fokus på at socialisere og miljøtræne sin border collie fra hvalp af
  10. Det er en hunderace, som typisk knytter sig tæt til sine nærmeste og elsker at have øjnene på sin familie

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid til at lære forskellige hunde at kende, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Undersøg opdrætterne grundigt, og sørg for at hundenes helbred er blevet vurderet. Genetik og opvækst er afgørende for hvalpes sundhed og trivsel, for at de kan vokse op op blive sunde, veltilpasse og glade hunde.

Border colliens historik og oprindelse

Border collien har i flere århundreder været en værdsat fårehund. Hunderacen stammer fra grænselandet mellem England og Skotland, men den har siden spredt sig til det meste af verden. 

Border collien er kendt for sit intense blik, som den i kombination med sit kropssprog, har brugt til at flytte får med i århundrede. I kraft af sin baggrund som brugshund er border collien typisk både udholdende, opmærksom og samarbejdsvillig. Og så har den naturligvis typisk et stærkt hyrdeinstinkt.

Border collien bruges stadig som hyrdehund, men den er også en populær familiehund og ikke mindst tjenestehund, der blandt andet bruges til eftersøgnings- og redningsarbejde. Hunderacen har også udmærket sig til hundesport, hvor den har imponeret til både agility, lydighed og mange andre discipliner.

Racestandarden for en border collie

Border collien hører til FCI-gruppe 1, som omfatter både hyrde- og kvæghunde.

Hyrde- og kvæghunde er kendt for at være opmærksomme og intelligente. De vil typisk gerne passe på deres flok og knytter sig tæt til deres familie. De er generelt alsidige og arbejdsglade hunde med et imponerende højt aktivitetsniveau.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Border colliens udseende, størrelse og pels

Border collien er ca. 53 cm i skulderhøjde.

Den findes i mange forskellige farver. De mest velkendte pelstyper er sort og hvid samt brun og hvid, men border collien findes i utallige forskellige farvekombinationer og mønstre. Pelsen er lang, men kan variere i længden. Nogle border collier har en meget lang og frodig pels, mens andres ikke er helt så lang.

Hvor meget vejer en border collie?

Border collien vejer typisk 14-22 kg som fuldvoksen alt afhængig af højde og drøjde. Tæverne er gennemsnitligt lidt mindre end hannerne.

Hvor gammel bliver en border collie?

En sund og rask border collie bliver ca. 12-15 år gammel.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Læs også: Studie: Hundeejere lever sundere og længere

5 tips til træningen med en border collie

1. Tag højde for hyrdeinstinktet

Border collien kan også godt finde på at bruge sit naturlige hyrdeinstinkt på andet end får. Derfor er det en god idé at øve passering af biler, cykler, løbere, børn og andre objekter i bevægelse. Det er en fordel at starte træningen, mens hunden er hvalp. 

Tænk et skrift foran, således at du får din hvalps opmærksomhed, inden den begynder at vise hyrdeadfærd. Hvis du ser en cyklist nærme jer på turen, så kald din hund hen til dig og beløn den for at kigge på dig, imens cyklen passerer jer. I starten kan det være nødvendigt at øge afstanden til det, som frister, for at sætte din hvalp op til succes.

2. Hold lidt igen med boldkast

Nogle border collier kan have tendens til at blive boldfikserede ved gentagende boldkast. En bold kan være en værdifuld belønning under træning, men undgå boldkast for at køre hunden træt. Det kan nemlig medvirke til, at hunden risikerer at udvikle et højt stressniveau. Tag hellere på en god tur, hvor hunden kan løbe løs, leg med en god hundeven eller løb en tur sammen (først når hunden er voksen).

3. Sæt fokus på fysisk og mental beskæftigelse

Border collien er historisk set avlet til at arbejde som fårehund. Når den skal fungere som en god og rolig familiehund, er det derfor vigtigt, at den bliver stimuleret både fysisk og mentalt. En border collie vil typisk elske at gå til en form for hundesport – det kunne eksempelvis være agility eller rally-lydighed, som også er med til at styrke relationen mellem hund og ejer.

En travetur eller lidt træning under gåturen er også typisk opskriften på en god udflugt for en border collie. Det er også muligt at træne hyrdning på hobbyplan, hvilket de fleste border collier vil elske.

4. Husk på dens intelligens

Border collien er en lynende intelligent hunderace, og derfor er det vigtigt, at man med basis i positive træningsprincipper er opmærksom på at lære den, hvilken adfærd man ønsker fra den. Ellers kan den hurtigt lære uønsket adfærd.

Dette hænger også sammen med vigtigheden i at sørge for, at border colliens behov for mental og fysisk aktivering er dækkede. Hvis ikke border collien bliver stimuleret, kan den ofte selv finde på ting at beskæftige sig med.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

5. Skab rammer for ro

Da border collien er ekstremt vedholdende og arbejdsivrig, kan det anbefales at lære den et start- og slutsignal, som indikerer, hvornår den skal “være på” under træning. Det kan gøre det nemmere for hunden at falde til ro og slappe af udenfor ”arbejdstid”.

Border collie hvalpe: Værd at vide

Border collien karakteriseres som en stor hunderace, og store hunderacer gennemgår generelt en længere vækstperiode end små hunde. Derfor er border collie hvalpen i voksealderen i mange måneder.

Det korte og tekniske svar er, at en hund er færdigudvokset, når dens vækstplader i knoglerne er lukkede. Men hvornår er det? Det varierer fra hund til hund. Som udgangspunkt kan mange store hunde betragtes som voksne, når de er ca. 12-15 måneder.

Voksealderen stiller store ernæringsmæssige krav til din hunds måltider. Her i Vuffeli kan vi hjælpe dig med at vurdere, hvornår det er tid til, at din hund skifter fra hvalpe- til voksenfoder – og ikke mindst hvilken foderplan, der passer til netop din hund.

OM VUFFELI

Sundhed og typiske helbredsproblemer for en border collie

Border collie er generelt en sund hunderace, men den er ligesom andre hunderacer disponeret for en række helbredsproblemer.

Et af de mest udbredte helbredsproblemer indenfor hunderacen er hofteledsdysplasi og albuesledsdysplasi. Det er arveligt betingede sygdomme, men miljømæssige påvirkninger såsom uhensigtsmæssig fodring og overanstrengelse kan også medvirke til udviklingen af sygdommene.

Andre arvelige sygdomme blandt hunderacen er øjenproblemer som eksempelvis grøn stær.

Er du så heldig, at du skal byde en border collie hvalp velkommen i familien, er det derfor vigtigt at sørge for, at den er hvalp af forældre, som er testet fri for arvelige sygdomme.

En af de faktorer, som er med til at sørge for et godt helbred, er de daglige måltider.

Afbalancerede måltider, der bidrager med alle de vigtige næringsstoffer, som hunden har brug for, i afstemte mængder, er med til at skabe sundhed og velvære. Og det behøver bestemt ikke gå på kompromis med den gode smag.

Vuffelis foder er super premium kvalitet og baseret på naturlige råvarer. Samtidig udvikler Vuffeli en personlig foderplan til den enkelte hund, som tager højde for dens alder, race, størrelse, aktivitetsniveau, eventuelle helbredsmæssige hensyn og særlige ønsker. Bestil en gratis prøvepakke – det koster kun fragten (49 kr.). Og det bliver leveret lige til døren.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Pelspleje med en border collie

Border collien har både pels og underuld. Pelsen har godt af at blive børstet et par gange om måneden eller ugentligt – det afhænger af pelsens længde og tendens til at filtre sig sammen. Hvis der danner sig sammenfiltringer i pelsen, kan der nemlig opstå hud- og pelsproblemer, som kan være smertefulde.

Derudover er det naturligvis vigtigt at tjekke hundens krop regelmæssigt, og det er børstningen en rigtig god anledning til. Særligt tænder, poter, øjne og ører har godt af lidt ekstra opmærksomhed.

Motion og aktiviteter med en border collie

Border collien er typisk en energisk hund med et højt aktivitesniveau.

Når man har en border collie som familiemedlem, skal man derfor være indstillet på, at den har brug for masser af motion. Den har behov for at kunne leve et udendørsliv, hvor den kan løbe og bevæge sig frit. Den egner sig derfor til dig, der har en aktiv livsstil, som den kan tage del i. Den vil sandsynligvis elske at komme med på løbe- og vandreture, hvor den kan få vind i pelsen og gang i pulsen.

Motion og aktiviteter skal naturligvis tilpasses hundens alder, helbred og temperament.

Men et aktivt hundeliv handler ikke kun om motion. Mental og social stimulering er også vigtigt for hundens trivsel. Border collien har brug for meningsfulde opgaver, der giver den mulighed for at bruge sine egenskaber og sit drive. Dens intelligens og samarbejdsvillighed gør, at den sandsynligvis vil elske at tage del i sjove aktiviteter. Kun fantasien sætter grænser for, hvad I kan finde på. Måske forhindringsbane i haven eller tricktræning er noget for jer?

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

Exit mobile version