Forside » Hunderacer » Fransk bulldog: Den snorkende og sociale selskabshund

Fransk bulldog: Den snorkende og sociale selskabshund

Vuffeli hundeblog

Fransk bulldog er den 5. mest populære hunderace her i Danmark. Den lille hund med de såkaldte flagermuseører er kendt for at være selskabelig og hengiven. Læs med her, og bliv klogere på den populære vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om den franske bulldog

  1. Det er en hunderace, som fælder en del, men dens pels er nem at pleje med børstning
  2. Sammenlignet med mange andre hunderacer, har den generelt et lavere aktivitetsniveau
  3. Racen kaldes også en frenchie
  4. Den er typisk et trofast familiemedlem, der elsker at være i nærheden af mennesker
  5. Racen er kendt for sine karakteristiske opretstående ører, som mange kalder flagermusører Nogle franske bulldogs har mere afrundede ører, disse kaldes roseformede ører
  6. Racen kommer i flere forskellige farver såsom fawn, der er en form for beige, og brindle, der også er kendt som “tigerstribet”
  7. Det er en race, der typisk hellere vil lege end løbe og motionere
  8. Du skal være klar til at håndtere nogle af de helbredsproblemer, der kan opstå hos en fransk bulldog
  9. Fransk bulldog er en kortsnudet hunderace, der karakteriseres ved det såkaldte brachycephale syndrom. Det kan medføre vejrtrækningsproblemer, snorken og grynten
  10. Franske bulldogs er typisk rigtig madglade, og det kan give tendens til overvægt, hvis ikke man er opmærksom på, hvad den får at spise og ikke mindst hvor meget

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet.

Den franske bulldogs historie og oprindelse

Den franske bulldog har en lang historie, der strækker sig helt tilbage til molosserne i Romerriget. Men racen udviklede sig først til den hunderace, vi kender i dag, i slutningen af 1800-tallets Paris, hvor den hurtigt blev utrolig populær.

Den er kendt for at være venlig, selvstændig og tilpasningsdygtig.

FCIs racestandard for en fransk bulldog

Den franske bulldog kategoriseres som en selskabshund, og den tilhører tilhører derfor FCI-gruppe 9.

Selskabshunde er kendt for at elske at være tæt på deres nærmeste og befinder sig typisk bedst med meget social kontakt. Mange selskabshunde er livlige og opmærksomme, men de er generelt rigtig gode til at tilpasse sig familiens aktivitetsniveau.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Den franske bulldogs størrelse, alder og pels

Den franske bulldog er en lille men robust og muskuløs hund, der som fuldvoksen typisk vejer ca. 8-14 kg og er ca. 24-35 cm høj fra skulder til pote. Tæverne er gennemsnitligt lidt mindre end hannerne.

En sund og rask fransk bulldog bliver gerne 10-12 år gammel.

Et af den franske bulldogs mest iøjnefaldende kendetegn er dens stående ører, som mange også kalder flagermuseører. Racen har en korthåret og tætliggende pels uden underuld og kommer i flere forskellige farver.

De godkendte farver ifølge DKK er fawn, der karakteriserer en brun nuance med en sort maske, og brindle, der også er kendt som tigerstribet. Brindle-varianten er ofte født næsten helt sort, og det flotte farvespil kommer altså først til syne, når hvalpen vokser sig stor – selv som voksen kan hunden faktisk synes sort ved første øjekast, men kigger man godt efter, vil man kunne se nuancerne i dens pels.

Både fawn og brindle kan have mindre eller større hvide aftegninger, og derfor kan nogle franske bulldogs karakteriseres som brogede. En brindle med større hvide aftegninger kaldes også “pied”, hvorimod en fawn med større hvide aftegninger kaldes “fawn og hvid”.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

Boligsituation og aktivitet

Som nævnt er de fleste franske bulldogs fans af en afslappet livsstil. Men ligesom alle andre hunde skal de selvfølgelig stimuleres både fysisk, socialt og mentalt.

Selvom det ikke er hunderacen, du skal løbe et marathon med, så vil den typisk være rigtig glad for at blive taget med på farten, hvis det er til steder, hvor den er tryg ved at være. Den trives ikke med at være alene hjemme i mange timer hver dag. Så tag den gerne med til dine daglige aktiviteter – eller med på arbejde. Det er typisk en fantastisk kontorhund, der vil trives med mange forskellige mennesker og miljøer, så længe den er blevet velsocialiseret som hvalp.

Franske bulldogs er typisk også rigtig glade for at lege, så når det kommer til fysisk aktivitet, er det en god idé at være kreativ. Hvis du skal stimulere eller motionere din franske bulldog, så kommer du langt med en kreativ tilgang. De vil typisk elske en god omgang trækkeleg eller mental aktivering eksempelvis i form af problemløsningsopgaver, hvor der er en lækker godbid på spil.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Økonomi og fransk bulldog

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge. Inden man anskaffer sig en fransk bulldog – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Vær forberedt på, at en fransk bulldog typisk kræver flere dyrlægebesøg, eftersom racen er disponeret for adskillige helbredsproblemer. For at sikre hundens sundhed, er det derfor vigtigt, at man følger dens tilstand i samråd med kyndige eksperter.

På grund af tendensen til helbredsproblemer er prisen på forsikring til denne hunderace ofte højere end til mange andre hunderacer.

Giv jer god tid, når I vælger jeres kommende hund, så I kan få den glade og loyale partner, I har drømt om, og som passer bedst ind i lige netop jeres familie.

Er en fransk bulldog en god familiehund?

Racen er typisk rolig og loyal af sind, og hvis de er blevet godt socialiseret fra hvalp af, kommer de generelt godt ud af det med de fleste andre hunde. Den franske bulldog kan også typisk finde sig til rette i de fleste boliger. Den hygger sig med at være, hvor I er, og er typisk god til at tage sig en lur på sofaen til familiens lyde i baggrunden. De er altså ideelle til den travle, sociale familie i byen, der bare mangler en bedste ven, der hviler i sig selv.

Den franske bulldog har desuden en stærk og kompakt fysik, der gør sig godt til yngre børn, der typisk kan være lidt voldsommere i deres bevægelser.

Læs også: Børnevenlige familiehunde: Hvilke hunderacer er bedst til børn?

Hvad er forskellen på en fransk bulldog og en mops?

Hvis du tænker på at anskaffe dig en fransk bulldog, så har du måske også overvejet at anskaffe dig en mops, da det er to racer, der minder meget om hinanden. Måske du derfor også har undret dig over, hvad de væsentligste forskelle på de to racer egentlig er.

Mopsen er ligesom den franske bulldog en selskabshund. En mops er dog lidt mindre end en fransk bulldog. Mopsen vejer typisk 6-8 kg, og den er af kinesisk og engelsk oprindelse. Derudover er det værd at nævne, at mopsen typisk kræver ekstra kontrol i fodringen og aktivitet, da racen tit har tendens til at blive overvægtig. Ligesom den franske bulldog er den typisk glad for at ligge i sofaen.

Mopsen har desuden nogle af de samme helbredsproblemer som den franske bulldog, specielt når det kommer til vejrtrækning. Som udgangspunkt har både mopsen og den franske bulldog et roligt temperament, en nem pelspleje og et lavt aktivitetsniveau.

Typiske helbredsproblemer for en fransk bulldog

Den franske bulldog bliver desværre ofte udfordret med visse helbredsproblemer.

Racen er blevet avlet til at opnå sit nuttede ansigt og sin kompakte og muskuløse krop, men dette har også resulteret i, at racen kan opleve vejrtrækningsproblemer. Den franske bulldog klassificeres som en brachycephal hunderace, det vil sige en fladnæset hunderace med forkortede næseknogler, forsnævrede næsebor og snævre luftveje.

Hunde med det brachycephale syndrom har større risiko for åndedrætsbesvær og overophedning, og det skal man derfor være ekstra opmærksom på. Undgå hård fysisk aktivitet, når det er varmt, og sørg for at hunden har adgang til skygge og vand.

Det brachycephale syndrom gør også, at franske bulldogs ofte grynter og snorker ganske højlydt. Hvis hundens livskvalitet er kraftigt forringet af vejrtrækningsproblemer, kan det være en mulighed at overveje operation i samråd med en dyrlæge.

Racen har også tit problemer med øjnene, og der er desværre en del franske bulldogs, der oplever at få såkaldte “cherry eyes”, hvor en kirtel i øjet popper ud ved hundens øjenkrog. Mange dyrlæger anbefaler at operere kirtlen på plads igen.

Du skal muligvis også være klar til at byde et familiemedlem med en sart mave velkommen. Franske bulldogs er nemlig kendt for at prutte mere end gennemsnittet.

Hvis du har en fransk bulldog, vil Vuffeli hellere end gerne hjælpe dig med at finde frem til det helt rette foder.

GRATIS PRØVEPAKKE

Tip:
S
om hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Mød hvalpens mor og hvis muligt flere slægtninge – familiemedlemmerne fortæller nemlig en hel del om den lille hvalp.

Hvordan ser hverdagen ud med en fransk bulldog?

Pelspleje med en fransk bulldog

Den franske bulldogs korte pels er nem at pleje. Da racen fælder en del, kan det dog være en god idé at børste den regelmæssigt, gerne ugentligt. Nogle franske bulldogs oplever hudproblemer, så det er vigtigt at være opmærksom på. Det er også en god idé at kontrollere og pleje hundens ører og ikke mindst at rengøre dens hudfolder i ansigtet for at undgå, at der opstår irritation eller betændelse.

Gåture og motion med en fransk bulldog

Racen har generelt et behersket motionsbehov. De har behov for daglige gåture, aktivering og mental stimulering, og de er typisk glade for leg. Men franske bulldogs elsker typisk også at sove på sofaen og slappe af for dine fødder. Derfor er det heller ikke usandsynligt, at din franske bulldog ikke gider gå tur i regnvejr. 

Den franske bulldogs kompakte statur og korte ben gør den desuden ikke til en god svømmer – hold derfor ekstra øje med din franske bulldog, hvis den nu skulle finde på at ryge i bølgen blå.

Den franske bulldog bliver nemt påvirket af varme. Hunde kan ikke regulere deres kropstemperatur, på samme måde som mennesker kan, og derfor er det vigtigt at tage hånd om sin firbenede ven i varme situationer – for eksempel under årets varmeste måneder, i en varm bil eller under motion på varme dage.

Den franske bulldogs korte snudeparti og snævre næsebor og luftveje gør den særligt udsat for at få vejrtrækningsproblemer og hedeslag, og racen har derfor brug for blive kølet ned, når den har det varmt. På særligt solrige dage er det derfor en god idé at undgå intens fysisk aktivitet og at flytte gåturene til tidspunkter med lavere temperaturer foruden at holde hunden i ro og skygge i de varmeste timer.

Sørg desuden altid for, at din firbenede ven har adgang til friskt koldt vand i rigelige mængder.

Træning med en fransk bulldog

Inden du bliver den heldige ejer af en fransk bulldog, er det en god idé, at du eller familien lægger en plan for, hvordan hundens hverdag skal se ud, og hvilke regler I ønsker at etablere.

Læs også: Ny hundehvalp – Forberedelse og opdragelse

En fransk bulldog kan være både følsom og stædig, og træningen kan kræve en del tålmodighed fra din side af. Når det er sagt, så er racen dog generelt også både godmodig, social og samarbejdsvillig – når man imødekommer dens behov og legesyge sind.

Exit mobile version