Forside » Hunderacer » Labrador retriever: Den vandglade familiehund

Labrador retriever: Den vandglade familiehund

Vuffeli hundeblog

Labradoren topper ofte listerne over yndlingsfamiliehunde, og faktisk er det den absolut mest populære hunderace her i Danmark. Du kender helt sikkert en labrador eller to. Læs med, og bliv klogere på hunderacen.

10 sjove facts om labrador retriever

  1. Labrador er den absolut mest udbredte hunderace i Danmark
  2. I 2020 blev der ifølge Dansk Kennel Klub født hele 2.921 nye labrador retriever hvalpe i Danmark
  3. Racen er avlet til hente nedskudte vandfugle og fisk. Derfor er den kendt for at være en rigtig dygtig svømmer, og de fleste labradors elsker vand
  4. Racen er opkaldt efter regionen Labrador i det østlige Canada, men den har faktisk sin oprindelse på øen Newfoundland, der ligger lige syd for Labrador
  5. Det er en af de mest udbredte racer blandt servicehunde
  6. Der findes tre godkendte pelsfarver indenfor racen: gul, brun og sort
  7. Racen er kendt for at være særdeles madglad. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, hvad ens labrador får at spise og ikke mindst hvor meget
  8. Racen har en skarp og veludviklet lugtesans, der blandt andet bliver brugt til at opsnuse diabetes og kræft
  9. Labrador retriever er en af de foretrukne jagthunde her i Danmark
  10. En labrador har tendens til gerne at ville bære ting i munden og tygge på lidt af hvert. Dens baggrund som apportør har gjort den i stand til at samle ting forsigtigt op og bære dem meget nænsomt i munden

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet.

Hvorfor en labrador?

Labradoren har sin oprindelse i Canada, men den udviklede sig først til den hunderace, vi kender i dag, da den blev bragt til England. Her opnåede den stor popularitet, og blev hurtigt bragt til resten af Europa.

Labradoren blev oprindeligt anvendt som apporterende jagthund. Det var dens opgave at finde og hente nedskudt vildt. Men det er specielt hunderacens nære kontakt med vand, der har været vigtig i dens historie. Labradoren blev nemlig brugt til at bringe fisk i land i forskellige kystbyer. Dette gør labradoren til en hunderace, der er specielt glad for at svømme, men også for at løse opgaver, der går ud på at finde og hente ting – især hvis der er godbidder involveret.

Labradorens historik har gjort den til en meget samarbejdsvillig hunderace. Den er topmotiveret for at udføre opgaver, og det er derfor vigtigt, at den får mulighed for dette.

Labradoren bliver ofte beskrevet som en børnevenlig og madglad vandhund – og det er med god grund. Racen er kendt for at være lydhør og trofast, og det gør den til en populær familiehund. Labradoren har tilbøjelighed til at være glad for tæt kontakt med mennesker, og det kan netop skabe et godt udgangspunkt for en omsorgsfuld relation mellem hunden og familiens øvrige medlemmer. Men for at både hund og ejer kan trives, er det vigtigt, at man respekterer hundens behov og signaler. Lad for eksempel hunden være, når den sover, og lær at aflæse dens kropssprog.

Læs også: Kender du de 20 mest populære hunderacer?

FCI – Racestandarden for labrador retriever

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Labradorens størrelse, alder og pels

Hannerne bliver typisk ca. 56-57 cm i skulderhøjde og tæverne omkring 54-56 cm. Labradoren vejer normalt mellem 25-34 kg. Størrelsen afhænger af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor lige netop din labrador kommer til at blive. På den måde kan du vurdere, hvad din voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på. Det er nemlig afgørende i forhold til eksempelvis foder, udstyr og transport.

En sund labrador bliver typisk 10-12 år gammel.Labradoren kommer i tre forskellige farver: sort, gul og brun. Den har en korthåret pels og er kendt for at have tendens til at fælde meget, især når det er sæson for pelsskifte.

Boligsituation og aktivitet

Det er vigtigt for labradorens trivsel, at den kan leve en aktiv livsstil, der sikrer den en passende mængde daglig aktivitet og stimulering. Den vil sandsynligvis elske at kunne boltre sig i en have eller nyde den friske luft på en terrasse.

En labrador kan som så mange andre hunde, aktiveres på mange måder både fysisk, socialt og mentalt. Da labradoren er en hunderace, der har tendens til at være glad for kontakt med andre mennesker, er det ikke kun godt for den, at du går lange ture, men også, at du giver den positiv kontakt. De fleste labrador vil elske at komme med til sociale sammenkomster som familiemiddag eller en skovtur med vennerne. Især, hvis der er vand involveret.

Det er en god idé at give hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, så den kan trække sig fra eksempelvis støj, som man normalt finder i en børnefamilie.

Ligesom alle andre hunde, ændrer labradorens behov sig med alderen. Derfor er det vigtigt at tilpasse hundens livsstil til dens alder, helbred, temperament og behov.

HUSK:
For at kunne have hunden med på farten, er det essentielt at kunne transportere den nemt og forsvarligt. Kan din hund være i din bil? Eller er der andre gode transportmuligheder, din hund kan nyde godt af? Det er en god idé at overveje sådan nogle spørgsmål, inden du drømmer om at tage din hund med på nye oplevelser.

Økonomi og labrador retriever

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Det gælder eksempelvis løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -seler, transportbure og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en labrador – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

En labrador spiser gennemsnitligt 9-12 kg foder om måneden alt afhængigt af faktorer som størrelse, køn, alder, aktivitetsniveau og foderblanding. Da labradoren typisk tager imod alt, der er spiseligt, kan det være fristende at fodre den med menneskemad. Men der er mange gode grunde til at droppe leverpostejsmaden! Er hundens måltider ikke sammensat med udgangspunkt i dens ernæringsmæssige behov, kan den risikere at blive fejlernæret, og det kan have mange negative konsekvenser for både dens helbred og livskvalitet.

Er labradoren en god familiehund?

Labradoren er en af de mest populære familiehunde i Danmark – og det er der selvfølgelig en god grund til. Det skyldes blandt andet dens glade sind og dens behov for nærkontakt og kærlighed.

Men man skal ikke glemme, at labradoren trods alt er en apporterende jagthund med en god portion energi og instinkter.

Labradoren gør sig ikke kun godt som familiehund. Den er også en oplagt mulighed til dig, der ønsker en jagthund.

Derudover er den en populær service- og tjenestehund. Den bliver blandt andet brugt som førerhund, redningshund og narko- og bombehund.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Labradorens typiske helbredsproblemer

Labradoren er generelt en sund hunderace, men som andre hunderacer, er den disponeret for en række helbredsproblemer.

Hofteledsdysplasi og albuedysplasi samt arvelige øjensygdomme er nogle af de mest udbredte helbredsproblemer blandt hunderacen. Fordi labradoren har tendens til at udvikle problemer med dens albuer og knæ, er det en god idé at få tjekket begge dele regelmæssigt ved din dyrlæge.

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Et andet udbredt helbredsproblem blandt racen er overvægt. Den madglade labrador har nemlig tendens til at labbe rigeligt med lækkerier i sig, og det kan let resultere i, at den tager på i vægt. Faktisk er labrador den hunderace, som har den højeste dokumenterede forekomst af overvægt.

De fleste labradorejere kan nikke genkendende til, at deres hund ikke har en såkaldt stopknap, når det kommer til mad, og derfor er det vigtigt, at man som ejer tager kontrol over hundens måltider og adgang til mad.

En labrador slikker typisk krummerne op og følger trofast efter det familiemedlem med mad i hånden. Og det kan være fristende at give efter for de bedende hundeøjne. Men når for mange godbidder eller smagsprøver bliver en vane blandt flere familiemedlemmer, kan labradoren hurtigt tage på i vægt. Overvægt kan have mange negative følgevirkninger, der kan forringe hundens helbred og livskvalitet. Det kan blandt andet belaste hundens knogler og led, nedsætte dens mobilitet og øge risikoen for andre helbredsproblematikker og sygdomme.

Læs også: Overvægt hos hunde

Her i Vuffeli kan vi hjælpe dig med at finde et kvalitetsfoder, der passer til din hund. Samtidig designer vi en foderplan, der passer til dens behov og dine ønsker. Vi giver en gratis prøvepakke – det koster kun fragten.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Hvordan ser dagligdagen ud med en labrador?

Pelspleje med en labrador

Labradoren har en korthåret pels, som ikke kræver den store pelspleje. Men den har godt af at blive børstet jævnligt for at fjerne de fældede hår fra pelsen. En labrador fælder meget, og det er typisk ganske normalt, især ved sæsonskifte. Hvis man byder en labrador indenfor i familien, skal man derfor være indstillet på hundehår i hjemmet og på tøjet.

Læs også: Hjælp, min hund fælder meget!

Mange labradors bliver tiltrukket af vand – uanset om I er på stranden, går tur ved en sø, å eller vandløb eller bare en vandpyt. Det er en god idé at tørre hunden, efter den har været i vandet, især om vinteren. Fjern også mudder eller andet skidt, der kan sidde i hundens poter eller pels. På den måde kan man nedbringe risikoen for hotspots, som hunde, der bader meget, er ekstra udsatte for. Et godt tip er altid at have et håndklæde med i bilen, når I er på tur længere væk hjemmefra.

Gåture og motion med en labrador

Labradoren har en højt aktivitetsniveau, og den har brug for daglige udflugter, hvor den kan bevæge sig og få nye indtryk. Derfor er gåturene vigtige tidspunkter i labradorens hverdag.

Det er en god idé at være kreativ, når det kommer til ruterne, så gåturene bliver en spændende oplevelse for hunden. Undgå at gå den nøjagtigt samme tur hver dag, men find på nye omgivelser, som I kan udforske sammen.

En hund skal stimuleres både fysisk, mentalt og socialt. Et aktivt hundeliv er derfor meget mere end bare motion. Mange aktiviteter og hyggestunder kan både foregå indendørs og udendørs. Men gåturene er en rigtig god mulighed for at styrke jeres samarbejde og genopfriske et par øvelser. Din labrador vil sandsynligvis elske at søge efter godbidder i græsset eller lege apport. Eller måske I har lyst til at lege i haven med vandslangen eller gå tur på stranden?

Labradorer er kendt for at være sociale hunde, og derfor vil de typisk nyde positiv kontakt og leg med andre mennesker og hunde.

Træning med en labrador

Labradoren er kendt for at være både samarbejdsvillig og tålmodig. Griber du træningen an med positive træningsprincipper og værdifulde belønninger, kan du nå rigtig langt med din labrador.

Det er en god idé at starte træningen, mens din hund er hvalp. På den måde kan du skabe et godt fundament for at opbygge et fælles sprog og et stærkt samarbejde.

Når labradoren har vokset sig stor, er den en tung og stærk hund. Derudover er den typisk social og imødekommende og vil ofte gerne i kontakt med forbipasserende. Og samtidig har den et jagtinstinkt. Derfor er det en god idé at sætte fokus på lydighed og lære den at gå pænt i snor fra starten af. Det gælder især hvis familiens mindste medlemmer skal kunne gå tur med hunden.

Mange har stor glæde af at tage deres hvalp med til hvalpetræning, hvor den kan blive socialiseret og vænne sig til at omgås andre hunde og mennesker. Samtidig er det et rigtig godt sted at øve sig på samarbejde og kommandoer i sjove rammer og en god mulighed for at dele erfaringer med andre hundeejere.

Labradoren er typisk glad for øvelser, hvor den kan få lov til at hente noget til sin ejer. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund. Det kan man også udnytte som belønning, for eksempel ved at hunden får lov til at hente en apport i stedet for en godbid.

Mange fuldvoksne labradors elsker også at gå til forskellige slags hundesport. Måske det er noget, dig og din labber har lyst til at prøve?

Exit mobile version