Forside » Hunderacer » Schæferhund: Den populære brugs- og familiehund

Schæferhund: Den populære brugs- og familiehund

Vuffeli hundeblog

Schæferhunden er en særdeles alsidig hunderace. Den er kendt for at være både en formidabel brugshund og en kærlig familiehund. Læs med, og bliv klogere på den vagtsomme og vellidte vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om schæferhunden

  1. Det er kendt for at være en lærenem og arbejdsvillig hunderace, der hurtigt kan lære nye kommandoer
  2. Schæfer kommer af det tyske ord schäfer, som betyder “fårehyrde
  3. Der findes både såkaldte korthårede og langhårede schæferhunde. De officielle betegnelser er stockhåret schæferhund og langstockhåret schæferhund – begge med underuld
  4. Racen er intelligent, modig, stærk og adræt, og derfor er den en af de mest brugte hunderacer som servicehund, vagthund og arbejdshund i eksempelvis militæret og politiet
  5. Idealvægten for en schæferhund kan ligge på 22-40 kg afhængig af blandt andet køn og kropsbygning
  6. Schæferhunden er generelt en meget loyal hunderace med et stærkt beskytterinstinkt overfor sin familie
  7. Schæferhunden findes i flere forskellige farver
  8. Det er en hunderace, der typisk fælder meget
  9. Schæferhunden fødes med hængeører, som rejser sig op til stå-ører med alderen
  10. Schæferhunden er typisk loyal og venlig overfor sin familie og venner, men den kan godt være tilbageholdende overfor fremmede

Vil du vide mere om den alsidige schæferhund? Læs med under billedet.

Hvorfor en schæferhund?

Schæferhunden er kendt for at være en venlig og arbejdsom hunderace.

Dens høje intelligens, mod og opmærksomme gemyt gør den ofte til en formidabel arbejdshund og tjenestehund. Den er også en er vældig populær familiehund for familier med en aktiv livsstil. Det gør den også til en af de mest udbredte hunderacer i verden. 

Schæferhunden blev oprindeligt opdrættet som hyrdehund i Tyskland, hvor den havde til opgave at vogte dyr. På engelsk hedder hunderacen derfor også German Shepherd Dog. Hunderacen stammer officielt fra 1899, hvor den første racestandard for schæferhunden blev opstillet, og den første schæferhundeklub blev stiftet. 

I dag arbejder schæferhunde ofte som brugs- og tjenestehunde, hvor dens vagtsomme temperament, styrke, udholdenhed og intelligens bliver brugt indenfor blandt andet politi, militær, vagt- og redningsarbejde, terapi og service.

Schæferhunden er også en udbredt familiehund, der elsker opmærksomhed fra sin nærmeste familie. Den er både loyal, kærlig og beskyttende overfor sin familie.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

FCI: Racestandarden for en schæferhund

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Schæferhundens størrelse, alder og pels

Ifølge racestandarden bliver hannerne ca. 60-65 cm i skulderhøjde og tæverne ca. 55-60 cm i skulderhøjde.

Schæferhundens idealvægt er 22-40 kg afhængig af blandt andet køn og størrelse. Hannernes idealvægt er ca. 30-40 kg, og tævernes idealvægt er ca. 22-32 kg.

En sund og rask schæferhund har en gennemsnitlig forventet levealder på 9-13 år

Der findes to pelsvarianter indenfor DKKs racestandard: stockhåret og langstockhåret.

Ifølge DKK er de godkendte farver for både stockhåret og langstockhåret schæferhund sort-brun i forskellige nuancer, ulvegrå og sort.

I udlandet findes der flere forskellige typer schæferhunde, både når det kommer til pels, pelsfarve og kropsbygning.

Hvem er schæferhundens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Schæferhunden har et højt aktivitetsniveau og kræver masser fysisk og mental stimulering. Den er generelt udholdende, har masser af gåpåmod og er typisk ikke bange af natur. Den har brug for at leve et aktivt liv og trives ikke med at blive overladt til sig selv i lang tid hver evig eneste dag. Aktivitet og social kontakt er med andre ord altafgørende for schæferhundens trivsel – ligesom det er for alle andre hunderacer.

Det er en hunderace, der har brug for plads til at udfolde sig. Derfor vil den nyde rigtig godt af en indhegnet have, hvor den kan bevæge sig og holde sig beskæftiget, udover på jeres gåture.

Økonomi og schæferhund

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge

Schæferhunden er en stor hund, der har brug for store måltider, og det løber op i mange kilo foder om måneden, alt afhængig af faktorer som blandt andet aktivitetsniveau, køn, størrelse, alder og foderblanding. 

Inden man anskaffer sig en schæferhund – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Er en schæferhund en god familiehund?

Schæferhunden er en hunderace, som er kendt for at kunne blive en rigtig god familiehund. Den er robust, omgængelig, lærevillig og loyal, og den knytter sig oftest tæt til sin nærmeste familie.

Ligesom med alle andre hunde, er det vigtigt at socialisere den i en tidlig alder, så den vænner sig til forskellige indtryk såsom lyde, miljøer og mennesker omkring den, så den ikke bliver stresset. Herigennem kan man skabe de bedste forudsætninger for at undgå reaktiv, nervøs eller overbeskyttende adfærd i fremtiden.

Det er vigtigt at imødekomme schæferhundens arbejdsinstinkt med fysisk og mental stimulering. Bliver dens behov opfyldt, og sætter man fokus på socialisering og opdragelse med basis i positive træningsprincipper, kan den blive en god familiehund, som knytter sig tæt til sin familie.

Der findes mange forskellige slags schæferhunde, både hvad angår temperament, energiniveau, mod og fysik. Arbejdshunde er eksempelvis ofte avlet ud fra ønsket om særlige karakteristika og temperament.

Der er ikke to schæferhunde, der er ens. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle kvaliteter, og opdrættere avler hundene med fokus på meget forskellige træk. Dette gør, at hundenes personligheder og kropstilstande kan være meget forskellige, alt afhængigt af hvilke karakteristika avleren har lagt vægt på.

TIP:
Lær opdrætteren, hundens forældre og avlslinjer godt at kende, inden du beslutter dig for, hvilken hund du vil tilføje til familien. På den måde kan du forventningsafstemme og finde en hund, der passer til din livsstil.

Fordi schæferen er en hyrdehund, kan den let blive urolig, når familien adskilles. Derfor kan det for nogle hunde være en udfordring at følge et familiemedlem til bussen eller sætte dem af på vejen.

Schæferhundens typiske helbredsproblemer

Nogle af de mest udbredte sygdomme blandt schæferhunde er albue- og hofteledsdysplasi.

Hofteledsdysplasi er et udtryk for, når hundens lårbenshovede ikke støder korrekt op til hofteskålen. Tilstanden er arvelig, men kan også blive fremprovokeret af udefrakommende faktorer som eksempelvis livsstil.

Når en hund lider af hofteledsdysplasi, vil al bevægelse, der belaster hoftepartiet, typisk resultere i ubehag for hunden. Det kan for eksempel være at gå op og ned af trapper, at hoppe op efter bolden eller at lege vildt med andre hunde. Hunden vil typisk vrikke meget med bagpartiet, ofte kan den ikke stå stille i længere tid, og den vil have vanskeligt ved at lægge sig ned og rejse sig igen.

Læs også: Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

En anden sygdom, som er udbredt blandt schæferhunde er degenerativ myelopathi – en langsomt fremadskridende lidelse i rygmarven, som viser sig ved slingrende bevægelser og lammelse af bagparten. Det er en alvorlig sygdom, som langsomt bliver værre.

Fordi schæferhunden er tilbøjelig til at få ledproblemer, er det vigtigt at sørge for, at schæferhundehvalpen vokser i et passende tempo. Derfor er det essentielt at fodre sin hvalp med et foder, der passer til dens behov og vækstperiode.

Nærende og afbalancerede måltider kan være med til at sikre en optimal udvikling af knogler og led, opretholde en sund fordøjelse og sikre en sund og skinnende pels.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde en sund og nærende kost til din schæferhund. Vores foder er baseret på naturlige råvarer, og vi udvikler en personlig foderplan, der er tilpasset lige netop din hund.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvordan ser dagligdagen ud med en schæferhund?

Pelspleje

Schæferhunden er kendt for at fælde meget. Derfor er det en god idé at børste den et par gange ugentligt. Det kan hjælpe med at fjerne nogle af de mange løse hår og sørge for, at de ender i børsten i stedet for på gulvet eller på tøjet. Med en schæferhund som familiemedlem kommer man dog nok ikke udenom hundehår i rigelige mængder.

Schæferhundens pels beskytter godt mod vind og vejr, og pelsen er typisk let at holde ren.

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Gåture og motion

Det er vigtigt at imødekomme schæferhundens behov for aktivitet. Det er en hunderace, som kræver meget motion, og man skal derfor være klar på 2-3 daglige gåture af god længde – gerne hvor hunden også har mulighed for at løbe frit. Det er ikke en hunderace, der kan nøjes med et par korte ture rundt i nærområdet.

Derudover er det vigtigt at stimulere schæferhunden med mentale udfordringer og fysiske aktiviteter. Motion og mental stimulering er essentielt for at have en glad og tilfreds schæferhund og for at undgå kedsomhed og ophobet energi.

Bliver din hund ikke stimuleret, eller får den ikke afløb for sin energi, kan det resultere i frustration og uhensigtsmæssig adfærd såsom stress, urolighed, udfald på gåture, gøen eller tyggen i ting, der ikke skal tygges i.

Schæferhunden kan også være en rigtig god løbe- eller vandremakker, ligesom den sandsynligvis vil elske at blive sat på opgaver, hvor den kan bruge sin lyst til at arbejde.

Den vil nyde godt af leg og aktiviteter, hvor den kan få mulighed for at bruge sine mange gode egenskaber.

Træning

Der findes mange forskellige slags schæferhunde, både hvad angår temperament, energiniveau og fysik. Arbejdshunde er eksempelvis ofte avlet ud fra ønsket om særlige karakteristika og temperament.

Det er derfor vigtigt at kende til opdrætteren, hundens forældre og avlslinjer, inden man beslutter sig for, hvilken hund man vil byde velkommen i familien.

Schæferhunde er kendt for at være dygtige til både agility og lydighedstræning. Deres lærevillige sind og adrætte kropsbygning gør dem velegnede til hundesport, sporarbejde og søgning.

Det er en rigtig god idé at socialisere sin schæferhund fra en tidlig alder. Schæferhunden er en hunderace, der er kendt for være beskyttende, og derfor er det vigtigt, at man lærer den at omgås andre mennesker og være til stede i forskellige situationer fra hvalp af.

Ellers kan den blive utilpas eller nervøs omkring fremmede, og du kan risikere, at den vagtsomme adfærd forværres.

Læs også: Hundetræning: Sådan træner du din hund

Exit mobile version