Forside » Hundetips og -tricks » Sådan gør du: Fjern en tæge eller flåt på din hund

Sådan gør du: Fjern en tæge eller flåt på din hund

hund og tægeVuffeli hundeblog

Når vores firbenede venner har løbet i skovbunden og leget i græsset, kan utøj nemt bide sig fast under pelsen, og det kan være ganske farligt – for de kan nemlig bære alvorlige sygdomme. Læs med i denne guide, og bliv klogere på flåtbid og flåter, og lær hvordan du bedst muligt fjerner flåter fra din hund.

Hvad er forskellen på flåter og tæger?

Det første der er vigtigt at vide er, at det ikke er tæger, der bider sig fast og suger blod. Faktisk er tæger ganske ufarlige. Det er derimod flåter der kan give din hund helbredsproblemer.

Ikke desto mindre er det en udbredt misforståelse. Grunden til at mange af os forveksler tæger og flåter skyldes sandsynligvis, at skovflåten på engelsk kaldes for en ‘tick’.

Men det er altså ikke tægen, der bider sig fast. Det gør flåten. Og sker det, handler det om at reagere hurtigt og få fjernet “tægen” fra hunden.

Vind et års forbrug af foder
Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsbrev, og så er du automatisk med i lodtrækningen om 1 års forbrug af foder!

Men hvordan fjerner man en tæge (altså en flåt) fra sin hund, hvis skaden er sket?

Sådan fjerner du en tæge eller flåt fra din hund:

Brug en pincet til følgende:

  1. Start med at dele håret i området, så du nemt kan komme til. Når du skal fjerne en flåt, kan du bruge en særlig flåttang, men du kan også sagtens bruge en pincet.
  2. Tag fat i flåten så tæt på hundens hud som muligt. Du skal helst have fat helt inde under flåtens hoved.
  3. Når du har fat, drejer du rundt 1-2 gange. Hiv derefter flåten ud i en hurtig bevægelse.

Fjern flåten (eller tægen) hurtigst muligt

Flåter, som du måske kender som tæger, skal ikke sidde på din hund i mere end 24 timer for at undgå at din hund bliver smittet med en sygdom.

Selvom det ikke er alle flåter, der bærer smitsomme og farlige sygdomme, vil du kunne undgå en dårlig oplevelse for din hund ved at fjerne flåten i tide. Sker dette ikke, kan du risikere, at din hund får borrelia, anaplasmose, TBE eller babesia, som alle er alvorlige sygdomme.

Læs også: Leishmania hos hunde: Årsager og behandling

Hvad sker der hvis hovedet sidder fast?

Selv med flåtmiddel kan du risikere, at en af de små bæster sniger sig ind forbi pelsen og sætter sig fast. Og så er det vigtigt, at du sørger for at få hele flåten med ud. 

Det er dog lidt forskelligt, hvad folk mener om den sag. Nogle mener, at flåten absolut skal helt med ud, mens andre mener, at hvis der sidder noget tilbage, kommer det ud af sig selv.

Hvis du ikke får det hele med, skal du under alle omstændigheder sørge for at holde øje med din hund. Bliver området meget rødt, eller kommer der en lille kugle, bør du kontakte din dyrlæge.

Undersøg jævnligt din hund for flåter

Det er altid vigtigt, at du holder øje med, om din hund trives. Hvis du opdager en eller flere af følgende symptomer, er det derfor vigtigt, at du reagerer hurtigt og kontakter din dyrlæge. Oplever du en af disse symptomer ved din hund, kan det nemlig skyldes, at din hund har fået eksempelvis borrelia eller TBE.

Læs også: Er min hund syg?

Symptomer på at din hund har fået en flåtoverført sygdom:

Men det er altså ikke tægen, der bider sig fast. Det gør flåten. Og sker det, handler det om at reagere hurtigt og få fjernet “tægen” fra hunden.

Forebyggende flåtmidler

I dag findes der heldigvis forskellige præparater, der har en forebyggende virkning. Nogle virker ved at frastøde flåter på hunde, mens andre virker ved, at flåten dør, hvis den kommer i kontakt med huden.

På den måde kan du beskytte din hund mod flåter, hvilket er særligt relevant om sommeren, hvor flåterne er meget aktive. 

Flåtmidler modvirker også lus og lopper og kan fås som både spot-on præparater, tyggetabletter og halsbånd.

På den måde kan du slå to fluer med et smæk, og selvom det stadig er vigtigt, at du holder øje med tæger/flåter på din hund, kan du føle dig lidt mere tryg ved at gå lange ture i skoven eller på marken.

Læs også: Fem gode aktiviteter til dig og din hund på en regnvejrsdag

OM VUFFELI

Exit mobile version