Forside » Hundetips og -tricks » Hvad skal du vide, før du adopterer en internat- eller gadehund fra udlandet?

Hvad skal du vide, før du adopterer en internat- eller gadehund fra udlandet?

Vuffeli hundeblog

Har du et brændende ønske om at hjælpe en gadehund til en familie i Danmark? Eller har du måske allerede set dig varm på en specifik hund fra udlandet, som du ønsker at adoptere? Læs med!

Hjælp en hund til et trygt hjem

Alle hunde fortjener et godt hjem. Hvis du er klar til at påtage dig ansvaret for en svigtet hund, der har boet på gaden eller på et internat, kan du hjælpe en hund til en bedre tilværelse og samtidig få en firbenet bedste ven for livet.

Der er mange grunde til at hunde kan ende med at leve deres liv på gaden eller på et internat. Årsagerne kan blandt andet være adfærdsproblemer, personlige udfordringer, flytning, sygdom eller forsømmelse. Nogle hunde er født på gaden, andre er blevet smidt ud af deres tidligere hjem eller reddet fra et liv med vanrøgt.

Vind et års forbrug af foder
Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsbrev, og så er du automatisk med i lodtrækningen om 1 års forbrug af foder!

Fælles for disse hunde er, at de er vokset op under vilkår, som adskiller sig markant fra dem, en typisk familiehund vokser op under herhjemme i Danmark. Gade- og internathunde har typisk traumatiske oplevelser med i bagagen – de er blevet negligeret eller misrøgtet, og har ofte ingen idé om, hvordan det er at bo i et hus med en kærlig familie. Derfor kræver det en særlig indsats at få tilpasset og trænet en sådan hund til et familieliv i Danmark.

Før man handler på den gode intention om at redde en hund, er der derfor nogle vigtige overvejelser, som er nødvendige at gøre sig. Læs med!

En ny start på livet

Det er en vigtig og hjertevarm tanke at adoptere en hund fra udlandet, men inden man træffer beslutningen om at byde en adoptereret hund velkommen i familien, er det afgørende, at man forventningsafstemmer og lavet et grundigt forarbejde.

Hundredvis af hunde bliver hentet hjem fra udlandet til familier her i Danmark med stor succes. Men mange hunde havner desværre også i omplacering eller på internater, eller de bliver aflivet, fordi deres ejere bliver overrumplet af det ansvar, der kan følge med en hund, der har levet på gaden eller på et internat.

Hvordan adopterer jeg en gadehund?

Det er en længere proces, hvis man ønsker at adoptere en udenlandsk hund, man har set på gaden, på en ferie, eller som man er blevet informeret om mangler et kærligt hjem.

Sundhedstjek og vaccinationer

Dyrlægen er første stop. Her skal hunden gennemgå og bestå et sundhedstjek, hvor den får vurderet sit helbred, bliver undersøgt for eventuelle sygdomme og gennemgår forskellige tests. Eventuelt skal den neutraliseres. Hunden skal også have chip og gennemføre et vaccinationsprogram. Det tager gerne minimum 30 dage efter vaccinationen, før hunden må rejse til Danmark, og det kræver derfor, at du, eller nogen du kender, kan blive i landet med hunden, indtil den er klar til at tage af sted.

Rejseomkostninger, hundepas og registrering

Alt afhængig af hvor hunden kommer fra, og om den opfylder de pågældende krav, kan der være regler om karantæne, der vil gøre rejsen endnu længere for din firbenede ven. Hertil kommer, at hunden skal registreres i tolden, og at den skal indregistreres i Dansk Hunderegister og have en ansvarsforsikring, inden den må træde ind i landet med henblik på permanent ophold.

Læs også: 8 gode råd: Sådan rejser du med din hund i udlandet

Adoption af en internat- eller gadehund gennem et bureau eller en frivillig organisation

Hvis du adopterer en hund gennem et bureau eller en frivillig organisation, vil de oftest tage sig af alt det praktiske med at få hunden sundhedstjekket af en dyrlæge, vaccineret og klar til afgang, så du blot skal hente den i lufthavnen.

Da organisationerne kender hundene og har erfaring med adoptionsprocessen, hundetræning og hundeadfærd, kan de være en rigtig god hjælp i vurderingen af, om hunden, du har øje på, passer godt til dig, din familie og jeres livsstil. De fleste organisationer bestræber sig på at matche hund og ejer, og de vil gerne sikre sig, at hunden ikke skal skifte hjem flere gange. Dette imødekommer de ved at bede om motiverede ansøgninger, samtaler og hjemmebesøg, så de kan vurdere hundens potentielt kommende familie.

En kærlig forpligtelse

Udover det praktiske ved at føre en hund til landet er der mange andre overvejelser, som er vigtige at gøre sig, når det gælder adoption af en hund.

Hunde lever længe, de fleste mellem 10-16 år. Det er altså en langsigtet forpligtelse, man siger ja til, når man får en hund. Den skal passes hver dag i mange år. Hvis man handler spontant på sådan en beslutning, er det meget sandsynligt, at man indenfor relativt kort tid bliver mødt med en realitet, som er uholdbar for både hund og ejer.

Ønsket om at adoptere en gade- eller internathund er ofte drevet af kærlighed, medlidenhed og omsorg, og disse er enormt vigtige og hæderlige motiver. Men den gode intention er ikke nok for at få en velfungerende hund. Hunden skal have motion, mental stimulation, disciplin, struktur og respekt i sin relation til mennesker. Det er altså essentielt, at man som ejer er velvillig og kompetent til at løfte dette ansvar.

Læs også: Kender du din hunds kropssprog? Her er 5 vigtige signaler

En gade- eller internathund er oftest ikke vant til de rutiner og relationer, som typisk fører med et liv i en dansk familie. Hunden skal derfor lære en masse nye ting helt fra bunden, og det tager tid – især for hunde, der har mange oplevelser, vaner og udfordringer med i bagagen. Det kan være svært på forhånd at vide, hvilke specifikke udfordringer den enkelte hund har, og derfor skal man være indstillet på at tilpasse sit liv og sit hjem efter hundens behov.

TIP:
Gadehunde og hunde fra internater rummer en masse kærlighed og potentiale, men det kræver en kompetent indsats at vænne dem til et afbalanceret familieliv i Danmark.

5 potentielle udfordringer

Gadehunde og internathunde – og specielt de ældre hunde – kan have vaner og udfordringer, som det kræver træning og omsorg at ændre på.

  1. Det kan være, at hunden er meget sky eller usikker i nærheden af mennesker, hunde eller andre dyr. 
  2. Det kan være, at hunden er meget beskyttende overfor sin mad, fordi den har været vant til at forsvare det overfor andre i sit liv på gaden. 
  3. Det kan være, at hunden strejfer, fordi den aldrig har været vant til at holde sig et sted særlig længe. 
  4. Det kan være, at hunden ikke er renlig, fordi den har været vant til at leve udendørs. 
  5. Det kan være, at hunden reagerer voldsomt på bestemte situationer eller indtryk, såsom lyde, støj eller det at gå i snor. Hvis hunden har haft dårlige oplevelser med sådanne ting førhen, eller hvis den aldrig har været udsat for dem før, kan den blive stresset eller bange.

Der er altså mange ting, man skal være indstillet på at håndtere, når man tager ansvar for en hund, der har levet på gaden eller på et internat. Med den rette omsorg, tid, tillid, træning og tålmodighed kan man dog forsøge at hjælpe sin hund til at ændre adfærdsmønster.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Et nyt hjem og en (ny) familie

For at skabe sikkerhed, stabilitet og udvikling omkring sin hund, og for at undgå farlige situationer, er det vigtigt, at man tager sig sine forholdsregler og aflæser hundens signaler. Hunden kan nemlig reagere uforudsigeligt eller impulsivt på nye indtryk. Det kræver overskud og erfaring at få en omplaceret hund til at falde til, og det kan tage tid at genoprette hundens tiltro til mennesker. Derfor er det en god idé at gå til opgaven med ro, rutiner og respekt.

Vigtige overvejelser

Her er nogle overvejelser, der er gode at gøre sig, inden man siger ja til at adoptere en gadehund:

  1. Hvilke ændringer vil en hund medføre i min hverdag? 
    • Gåture hver dag i alt slags vejr
    • Et dagligt ansvar, som kræver nærvær, tryghed og mental stimulation
    • Økonomiske forpligtelser såsom udgifter til hundefoder, udstyr, dyrlæge og lovpligtig forsikring
  2. Har jeg nogen omkring mig, der kan hjælpe mig, eller står jeg alene med hunden?
    • Er der nogen, der kan hjælpe med pasning af hunden, når jeg har lange arbejdsdage eller skal på ferie?
    • Er der nogen, der kan give mig råd og vejledning til træning og så videre?
    • Er der nogen, der har en rolig hund, der kan hjælpe med socialisering af min hund?
  3. Har jeg erfaring med hunde? Har jeg kompetencerne til at påtage mig ansvaret for en gade- eller internathund?
    • Forstår jeg hundens behov for tryghed, og kan jeg aflæse hundens signaler?
    • Kan jeg lære hunden at vise respekt overfor andre mennesker?
    • Hvad gør jeg, hvis hunden reagerer uhensigtsmæssigt på situationer, fordi den er utryg? 
    • Har jeg tid og tålmodighed til at ligge en masse arbejde og træning i hunden?
    • Har du kendskab til racens behov? Har hunden eksempelvis brug for mere end bare at være familiehund? Selvom internat- og gadehunde er blandingshunde, kan de have træk fra forskellige hunderacer, og disse kan ved med til at indikere hundens behov.

Læs også: Hvor meget ved du egentlig om hunde og motion?

Gode råd til håndteringen af den adopterede hund

Når hunden skal tilvænnes sit nye hjem i Danmark, er det vigtigt at forsøge at nedbringe stress. For at gøre overgangen til hundens nye hjem så stressfri som mulig, må man prøve at forstå og imødekomme, hvilken tilstand hunden befinder sig i.

De første tre dage

Umiddelbart efter hjemkomsten vil hunden være overvældet af rejsen og de nye omgivelser, lugte, lyde og mennesker. Hundens krop er fyldt med stresshormoner (kortisol), hvilket typisk gør at hunden er tilbagetrukket, træt og usikker, men nogle hunde kan modsat også blive hyperaktive.

Det er normalt, at hunden ikke vil spise, fordi den er stresset. Fordi hunden typisk føler sig overvældet og utryg i de første par dage, kan man også forvente, at den ikke vil besørge på gåture, men i stedet venter til den er tilbage i tryggere rammer, hvilket ofte er indendørs.

Råd: 

Efter tre uger

Hunden begynder så småt at føle sig mere komfortabel, og stresshormonerne er langsomt faldende. Efter er par uger er hunden begyndt at være mere tryg ved sine nye omgivelser samt mange af duftene og lydene i hjemmet. Hunden er ved at vænne sig til sin familie og jeres rutiner.

Råd:

Efter tre måneder

De fleste familier har opbygget tillid og et stærkt bånd til deres hund, hvilket gør, at hunden føler sig sikker. Såfremt rutinerne er blevet fastholdt, vil de fleste hunde efter et par måneder afslappede og trygge i deres nye hjem.

Tag jer god tid

Uanset hundens alder og fortid er det en god idé ikke at gå for hurtigt frem. Tag hensyn til hunden, og lad træningen skride frem i et tempo, der passer til den enkelte hund og dens behov. Er din hund eksempelvis stadig utryg ved fremmede mennesker eller nye omgivelser efter et par måneder, så undlad at presse den ud i nye udfordringer.

TIP:
Oplever du, at tilvænningen eller jeres træning ikke forløber planmæssigt, så sæt tempoet ned eller søg kyndig hjælp.

Exit mobile version