Hundetræning der bygger på positive træningsprincipper giver både glade hunde og hundeejere. Læs med i denne artikel og få vores råd til en effektiv og hyggelig træning med din hund.
Ved hjælp af positiv træning kan du kommunikere til din hund, hvilken adfærd du ønsker fra den. Udover at metoden er effektiv og holdbar, så er det også en fantastisk måde at få skabt et tæt og tillidsfuldt bånd mellem dig og din hund.
Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt
Hvad bygger positive træningsprincipper på?
Positive træningsprincipper indebærer, at du belønner din hund for ønsket adfærd og ignorer uønsket adfærd. Det er det modsatte af strafbaseret træning, der går ud på at korrigere din hvalp, hvis den udviser en uønsket adfærd.
Ved positiv træning er hunden motiveret for at arbejde for at opnå noget behageligt. Det kunne være en lækker godbid, ros, yndlingslegetøjet eller noget helt fjerde. Hvis din hund oplever at det kan betale sig at udføre en bestemt adfærd, så vil den med stor sandsynlighed tilbyde adfærden igen. Dette kaldes positiv forstærkning.
Hvis du går til træning med en positiv tilgang, så sørger du for, at træningen er en sjov og tryg oplevelse, hvilket lægger fundamentet til et godt træningssamarbejde fremadrettet.
Hvad skal jeg bruge som belønning til min hund?
Der er mange måder at belønne din hund på, hvorfor du som ejer skal vurdere, hvilken belønning din hund finder mest attraktiv. Er den ikke interesseret i mad, er spiselige godbidder ikke en optimal belønning. Brug derfor lidt tid på at finde ud af, hvilken form for belønning, der passer til netop din hund.
Godbidder
Godbidder er nok den mest almindelig form for belønning inden for hundetræning på hobbyniveau, og det er med god grund. Mad er ekstremt effektivt som motivation til at få din hund til at gøre det, du ønsker, at den skal gøre. Hundens lugtesans er den stærkeste af dens fem sanser, hvorfor en stærkt lugtende godbid ofte kan trænge lige igennem og hjælpe dig til at få den kontakt og det fokus, som du har brug for, når du skal kræve en bestemt adfærd af din hund.
Læs også: Fintfølende snuder: Om hundes lugtesans
De fleste hunde er motiverede af mad, men der er en del, der ikke viser interesse i mad. En manglede interesse i mad i visse miljøer kan være tegn på, at din hund er overvældet af andre sanseindtryk, eller at den er nervøs og utryg i den givne situation. Mærk efter, hvordan din hund reagerer og skift om nødvendigt belønning til en af de mange andre muligheder, hvis situationen kræver det.
Legetøj
Legetøj kan være en meget værdifuld belønning for hunde, som ikke er specielt motiveret for at arbejde for spise belønninger. Det er en belønningsform som ofte ses hos brugshunde såsom politihunde. Selve legetøjet kan være belønning i sig selv, men måske endnu bedre, kan du invitere din hund til leg sammen med dig. Her kan et godt træktov være givet godt ud.
Belønning med legetøj kan også være en en rigtig god måde at få mere tempo på en øvelse. Et eksempel på dette kunne være indkald, hvor vi ønsker hunden hurtigt kommer, når vi kalder.
Adgang til ønsket område eller situation
Den sidste form for belønning er adgang til en situation eller et område, hvor din hund gerne vil hen. Denne form for belønning kan ikke rigtig bruges alene, men kan i kombination med de andre belønningsformer være super velfungerende. Hvis din hund ekstremt gerne vil bade i havet, kan du bede den om at vente og rose den ved at sige “fri”, så den kan hoppe ud i bølgen. Her vil ekstra ros ikke være nødvendigt, da selve adfærden er belønnende i sig selv. Det samme gør sig gældende, hvis din hund ønsker at komme op i sengen eller sofaen. Her kan tilladelse til at gøre det, den gerne vil, også være motivation nok til, at du kan bede den om at sitte, lægge sig, snurre rundt eller hente noget til dig, før den får lov til at hoppe op ved siden af dig.
Hvordan timer jeg min belønning til min hund?
Belønning til din hund skal optimalt falde inden for ½ sekund af den ønskede opførsel, hvis din hund effektivt skal kunne koble belønningen til den ønskede adfærd. Derfor er timing inden for hundetræning ekstrem vigtig. I dette afsnit kan du læse om to gode måder, hvorpå du kan opnå en præcis timing af din belønning til din hund.
Klikkertræning
Klikkertræning er blevet en af de mest populære måder at træne sin hund på verden over. Træningsformen er en variation af positiv træning, hvor hundetræner eller ejer bruger en lille rekvisit, der laver en mekanisk og identisk klik-lyd, når man trykker på den.
Klikkeren giver dig mulighed for præcist at markere den adfærd, du ønsker at belønne din hund for. Ved hjælp af en klikker kan du ramme det splitsekund, hvor din hund eksempelvis løfter poten. Ligegyldigt hvor hurtige reflekser du har, vil det være svært at nå at få fisket en godbid op af lommen og få den serveret med samme præcise hastighed som et klik.
En anden god ting ved klikkeren er, at den laver den samme lyd hver gang, så når du har fået din hund til at associere den lyd med noget positivt, vil der på intet tidspunkt herske tvivl om, at den har gjort noget godt, når netop dette klik lyder.
Verbale signaler
Verbale signaler er enstavelsesord, som kan videregive en bestemt information til din hund. Du kan for eksempel have et ord for, at I skal til at starte træningen – det kunne være “klar”. Når den udfører en ønsket adfærd, kan du bruge “ja”. Når den gør noget rigtigt, og du ønsker, den skal blive ved med at gøre det, kan du bruge “godt”. Når den skal prøve en anden opførsel og altså ikke har ramt rigtigt, kan man for eksempel vælge at sige “nej” eller “om”. Endeligt kan man kommunikere at træningen er slut for nu med markører såsom “fri” eller “slut”.
Det er blot vigtig at huske på, at den samme markør bruges hver gang til den ønskede adfærd f.eks. “sit” for at sidde. Anvender man et verbalt signal i kombination med et håndtegn, skal dette håndtegn også være ens hver gang og gives sammen med den verbale markør hver eneste gang. Dette er vigtigt, da det er kombinationen hunden har lært at tilkoble adfærden på.
Held og lykke med træningen derude. Husk vores ekspertteam altid står klar til at svare på spørgsmål vedrørende ernæring, adfærd og træning.