Forside » Hundehelbred » 5 gode råd til dig og din hund under coronakrisen

5 gode råd til dig og din hund under coronakrisen

hundeejer og hund i coronaVuffeli hundeblog

Det er en meget uvis og bekymrende tid, som vi verden over befinder os i lige nu. Der tales om coronavirus alle steder, og virussen har påvirket samfundets muligheder for bevægelse og kontakt med hinanden.

Hunde og coronavirus

Hvornår det hele får en ende er uvist, men lige nu skal vi forberede os på, at der kan gå et stykke tid før tingene er tilbage til noget, der minder om normale tilstande igen. Vi må derfor gøre vores bedste for at indrette os med nye vaner, der kan holde os i gang og ved godt mod, i denne svære tid.

Læs også: Kan hunde få corona?

Læs med, og få et par gode råd til, hvordan dig og din firbenede bedste ven kommer bedst igennem coronakrisen på sikker vis.

1. Lad turen gå nye steder hen

Det er vigtigt for vores hunde, at de kommer uden for deres egen matrikel. Hunde bliver ekstremt stimuleret, når de går tur i nye omgivelser, og dette er vigtigt for deres fysiske og mentale helbred. Vigtigt er det dog også, at vi tager alle de forholdsregler, vi kan, for at passe på os selv og hinanden. 

I denne tid kan man derfor udfordre sin kreativitet og finde nye ruter, som måske er knapt så befærdede, som de sædvanlige ture i hundeparken. Hunde elsker at blive udfordret på deres eventyrlyst, så man kan med fordel prøve at gå uden om stierne i skoven og derved gå på nye ukendte underlag. Her kan din hund måske gå igennem dybe lag af blade eller hoppe over åer med mudder – og ikke mindst få en masse nye og spændende duftindtryk. Alt dette er med til at dræne hundens energi, og give den nye stimulerende oplevelser. 

2. Undgå myldretiden

Et andet godt råd i den forbindelse er, at man går tur med hunden uden for den såkaldte myldretid. Hvis man ønsker at møde så få mennesker som muligt på sin vej, så kan man vælge at gemme gåturene til tidspunkter, hvor der er færre mennesker på gaden – f.eks. tidligt om morgenen eller senere på aftenen. På den måde får hunden stadig den friske luft, den har brug for, men I undgår større forsamlinger af mennesker.

3. Alternative lege i hjemmet og i haven

Hvis det kniber med at få tid til at komme ud med hunden, eller hvis du på anden måde er forhindret i at bevæge dig ud i denne tid på grund af restriktioner, sygdom eller øget risiko, og derfor begrænser din færdsel i det offentlige rum, kommer her nogle alternative ting, som du kan sætte din hund til, så den ikke keder sig. 

Læs også: Gode aktiviteter til dig og din hund i hjemmet

Få fat i godbidden

En god leg for de madglade hunde, som vil gøre næsten hvad som helst for at få tænderne i noget lækkert, går ud på at spænde en godbid fast til en snor og hænge snoren ned fra et dørhåndtag, et træ i haven, en stol, et loft eller andet. Hæng gerne snoren så højt, at hunden skal stå på bagben for at få fat i den. Hunden skal derefter få fat i godbidden, selvom snoren svinger rundt og gør det svært for hunden at hapse godbidden.

Dette kan de fleste hunde bruge mange gode timer på. Hvis man har et træ i haven eller i gården, kan man hænge så mange snore op, som man orker, og lade hunden være beskæftiget. 

Har man børn, kan man give dem snoren og lade dem løbe rundt med den. På denne måde bliver der leget, samtidig med at hundens jagt er fokuseret på noget, der er i behørig afstand fra barnet selv.

Søg

At søge er super sjovt for de fleste hunde. Lugtesansen er den mest udtalte sans hos en hund, og når man leger “søg” med dem, er det netop den, de får lov til at bruge. 

Tag noget, der dufter kraftigt, det kunne eksempelvis være en godbid af tørret kød. Træk godbidden hen langs græsset eller stuegulvet. Du vil ikke kunne lugte det, men det vil din hund. 

Lad hunden side et andet sted, mens du forbereder sporet. Læg godbidden for enden af sporet, og tag derefter hunden i line og gå sporet med den. Når hunden finder frem til godbidden, har den færdiggjort sit arbejde. Dette kan man også gøre med t-shirts, man har sovet eller løbet i, og lade præmien være, at hunden finder frem til et familiemedlem. Vær kreative og gør sporet kringlet og sjovt for hunden.

Lydighedstræning

Lydighedstræning er en af de mest effektive måder at få udløst din hunds energi på. Træning af både nye og gamle kommandoer og øvelser kræver fokus, koncentration og hukommelse fra din hunds side af. Dette vil være med til at gøre den træt, få den til at føle sig nyttig og give dig mulighed for at give den ros, når den gør noget rigtigt. 

Træning bør være en del af alle hundes liv, og det kan lige så fint foregå indendørs som udendørs. Klikkertræning kan være en super god måde at lære din hund at bruge sit hoved på – med minimal forvirring i signalerne fra dig. Vil du vide mere om klikkertræning, så læs med i artiklen om hundetræning lige her nedenunder.

Læs også: Hundetræning: Sådan træner du din hund

En veltrænet og træt hund er en glad hund, og en ejer med en veltrænet hund er en glad ejer. Jo mere du arbejder på at præcisere kommunikationen mellem dig og din hund, jo færre misforståelser og jo mindre uhensigtsmæssig opførsel, vil deropstå. Derfor er denne tid super godt givet ud. 

Vær kreativ

Der er mange gøremål og aktiviteter i hjemme, som du kan træne din hund til at hjælpe dig med. Du kan for eksempel få din hund til at hente ting til dig eller få den til at gå rundt med en spand, mens du rydder legetøj eller lignende op. Der er ingen grænser for, hvad din hund kan lære, hvis du giver dig tid til at kommunikere med den – og tid er der for mange familier rigeligt af for tiden. 

Lad hunden finde ting og lad den bringe det tilbage til dig, lad den holde balancen, lad den søge/arbejde for sin mad eller søge efter dig og dine børn. Vær kreativ, og gør det sjovt for din hund at løse de opgaver, som du stiller den. 

4. Tag din hund i snor i befærdede områder

Mange af os, inklusive mig selv, bruger sjældent snor på gåturen i vante omgivelser. Jeg stoler blindt på, at min hund er ved min side eller udforsker terrænet lige i nærheden, og jeg ved, at hvis nogen bukker sig for at sige hej, er han mere end villig til at modtage et par klap og søde ord. Sådan ved jeg at mange andre hundeejere også har det med deres hunde, specielt når de er i hundepark. 

I denne tid kan det dog være klogt at være mere afholdende overfor klap og nus fra andre mennesker og for meget nærkontakt dyrene imellem. Coronavirus kan potentielt overføres gennem berøring af hunde, fordi partiklerne kan sætte sig på hundens poter og pels ligesom på andre overflader og derfra blive ført videre til andre mennesker.

Vi kan derfor kun opfordre til, at man på endnu et område er forsigtig, både når man griber ud efter naboens hund, og giver den en krammer, men også når man lader sin egen hund blive klappet af andre og derefter lader den sove i sengen, eller giver den et møs på snuden. 

En snor giver uundgåeligt mere kontrol over, hvem hunden nærmer sig, og det kan derfor også hjælpe dig til at signalere til andre mennesker i tide, hvis du ikke ønsker, at de rører ved din hund.

Læs også: Min hund trækker i snoren

Hvis du kender nogle eller møder folk på din vej, som endnu ikke er opmærksomme på, at hunde muligvis kan bære smitte videre, så sig det endelig videre, så vi sammen kan mindske spredningen af coronavirus.

5. Hold god hygiejne omkring din hund for at mindske risikoen for smitte med coronavirus

Det er en god idé, at være lidt ekstra opmærksom på sin hunds, såvel som sin egen hygiejne i disse tider. Man kan med fordel skylle sin hund efter en gåtur og lige lade den gå igennem en balje med vand, så det værste snavs er fjernet fra dens poter og pels. Afhængig af hundens pelstype, kan man også klippe sin hunds pels lidt kortere, da den dermed ikke vil slæbe rundt på så meget skidt og snavs udefra. 

HUSK
Pleje er en meget intim ting. Det kan styrke båndet mellem dig og din hund, hvis du langsomt gør den tryg ved at lade dig tjekke de mest sensitive steder på hundens krop – eksempelvis ørene, mellem poterne, tænderne eller halen. Dette vil give din hund en intens opmærksomhed fra dig, og det vil samtidigt stimulere dens hjerne, da det kan være en udfordrende opgave at sidde stille og lade dig introducere nye spændende redskaber og øvelser i forbindelse med plejen. Husk altid at gøre pleje sjovt og respektfuldt, så din hund kan føle sig tryg. 

Derudover er det anbefalelsesværdigt at gemme de fleste kys og kram til denne tid er forbi. Hunde kan bære på vira og føre vira med ind i huset og dermed medvirke til, at man lettere kan opsnappe viruspartikler.

Skyller man sin hund af efter gåture, og vasker man sine egne hænder efter at have haft kontakt til sin hund, inden man rører noget andet, kan man mindske denne risiko og dermed minimere risikoen for smitte med coronavirus.

Exit mobile version