Forside » Hunderacer » Cairn terrier: Den intelligente jæger

Cairn terrier: Den intelligente jæger

Vuffeli hundeblog

Den skotske rottefænger, cairn terrier, er en imponerende lille hund, som grundet sit mod, sin udholdenhed, sin intelligens og sin vejrafvisende pels er en dejlig, robust kompagnon for både jæger og børnefamilie.

10 ting du (måske) ikke vidste om cairn terrier

  1. Racen er fremavlet til at grave, og derfor er dens forpoter større end dens bagpoter.
  2. Racen har et selvstændigt og impulsivt temperament.
  3. Cairn terrier er en intelligent hunderace.
  4. Racen er typisk eventyrlysten og glad for at komme med på nye oplevelser.
  5. Rollen som Toto i den ikoniske Hollywood-film Wizard of Us (1939) spilles af en cairn terrier.
  6. Racen har en lang gennemsnitlig levetid sammenlignet med andre små hunderacer. En sund cairn terrier bliver typisk helt op til 15 år.
  7. Racen er kendt for at være både legesyg og venlig, og derfor egner den sig ofte godt til børn. 
  8. Racen har tendens til at en del, men det kan kontrolleres med træning.
  9. Racen er opmærksom og giver lyd, når den oplever noget usædvanligt, og derfor er den kendt for at være en ganske god vagthund.
  10. Der er desværre visse udbredte helbredsmæssige udfordringer indenfor racen, som det er en god idé at være særlig opmærksom på.

Vil du vide mere om den lille, modige hund? Læs med under billedet.

 Vuffeli hundeblog

Hvorfor en cairn terrier?

Cairn terrieren er en fornuftig, stærk og selvsikker lille hund. Den lever længe og lader sig ikke slå ud af ret meget. Den pjuskede lille hund er klar til at håndtere det meste, og dens opmærksomme fremtoning med det runde hoved, den rejste hale og de store trekantede ører, gør den svær at stå for.

Cairn terrieren er en af de 10 mest populære hunderacer i Danmark.

FCI’s racestandard for en cairn terrier

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for blandt andet at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCI’s racestandard, når vi beskriver og rådgiver om hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden for netop denne hunderace er.

Cairn terrierens størrelse, alder og pels

Cairn terrieren er lille men robust hund. En cairn terrier tæve er gennemsnitligt 24-30 cm høj og vejer omkring 6-8 kilo. Hannerne kan blive en smule større og har en gennemsnitlig højde på 25-31 cm og en vægt på 8-10 kilo. Cairn terrier hvalpe vejer omkring 200-250 gram, når de bliver født – efter otte uger har de ofte vokset op til to kilo.

Pelsen på en cairn terrier består af en ruhåret ydre pels og en blød underuld, der holder kroppen varm. Racen findes både i cremefarvet, rød, grå, brindle og næsten sort. Farven på pelsen kan variere meget, og det kan ofte være svært at forudse, hvilken farve din cairn terrier egentlig ender op med som voksen, da den kan blive både lysere og mørkere i løbet af sin opvækst. 

 Vuffeli hundeblog

En sund og rask cairn terrier lever længe – typisk helt op til 12-16 år – hvis man ellers sørger for at holde dens vægt nede. Racen har ligesom schnauzeren og labradoren en tendens til overvægt, hvilket man som ejer skal være meget opmærksom på. Holder man ikke deres kost sund og deress livsstil aktiv, kan overvægt hurtigt blive en realitet.

Læs også: Tørfoder til hunden: Find det bedste hundefoder [Guide]

Hvem er cairn terrierens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Cairn terrieren er grundet sin robuste fysik og opmærksomme men rolige personlighed rigtig godt egnet til børn. Den er super tilpasningsdygtig, fælder ikke meget og kræver ikke meget motion. Den behøver derfor ikke den store pelspleje og egner sig derfor godt til travle familier, der enten bor i lejlighed eller hus.

Vidste du, at fordi cairn terrieren er avlet til at grave efter skadedyr, har den udviklet større poter på sine forben end sine bagben? Dette giver den en større flade at grave med, når den skal finde det, den jager efter. Hold derfor måske lige et ekstra øje på dit blomsterbed, hvis du bor sammen med denne race.

 Vuffeli hundeblog

Den lille race siges at være en stor hund i en lille krop. Den kan godt lide at beskytte og dominerer af natur, hvilket gør den til en yderst snaksagelig race. Dens evne til at registrere hver en lille puslen, når den for eksempel jager efter rotter, gør at den kan komme til at gø af selv de mindste lyde og bevægelser uden- eller indenfor døren. Man skal derfor være opmærksom på, at racen har tendens til at gø.

Cairn terrieren har et klassisk terrier-temperament, der betyder, at den fra sin ejer kræver en fast hånd og en tidlig socialisering for at blive blid og glad ved andre hunde og mennesker. Cairn terrieren er dog den race indenfor terrier-racerne, der kan siges at have det bedst med andre husdyr, børn og fremmede individer generelt.

Økonomi og cairn terrier

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en cairn terrier – eller en hvilken som helst anden type hund – er det derfor en god idé at danne sig et overblik over udgifter til hunden og påtænke dem i sit budget.

Er en cairn terrier en god familiehund?

En terrier bærer ikke nag, hvilket kan være både godt og skidt. Det gør racen super velegnet til børn, som kan komme til at træde på hunden, hive den i pelsen eller trække for hårdt i snoren, men det kan også give udfordringer, når hunden ikke tager et nej for et nej. Det kræver mange gentagelser og en konsekvent tilgang at få en velafrettet terrier.

Læs også: Hundetræning – Sådan kan du træne din hund

Det er vigtigt, at du og din familie er ærlige omkring, hvad I kan påtage jer af ansvar over for en hund, der lever længe og kræver tilstedeværelse af en konsekvent leder. Raceportrættet siger et, men alle hunde er individer med deres egen personlighed og karakteristika, og de kan have oplevet ting i den indledende del af deres liv, der gør enten godt eller skidt, i forhold til hvad I ønsker af jeres hund.

Giv jer god tid, når I vælger jeres kommende hund, så I kan få den loyale, modige og robuste partner, I drømmer om. 

Det er vigtigt at have et godt forhold til opdrætteren af det kuld hvalpe, man er interesseret i, og dernæst holde nær kontakt med opdrætteren omkring hvilken hund, der passer ind i netop dit liv. Hvalpens forældre og de generelle avlslinjer kan sige en del om, hvilke karakteristika du kan forvente at få i din kommende hvalp.

Typiske helbredsproblemer for en cairn terrier?

Cairn terrieren er en stærk, mental og fysisk sund race med en høj gennemsnitslevealder. Det er en race, der sjældent bliver ramt af alvorlig sygdom. Dette kan man sørge for at opretholde ved at købe og avle forsvarligt og dermed bidrage til, at racens sundhed bevares.

Der findes dog enkelte alvorlige sygdomme indenfor racen. De mest seete er glaukom, også kaldet grønt stær, og progressiv nefropati, som er en nyresygdom, hvor nyren har en unormal størrelse. 

Fordi cairn terrieren som sagt har tendens til overvægt, er kosten særlig vigtig, når du vælger denne race. Forkert fodring af din hund kan føre til sygdomme, nedtrykthed og negative ændringer i energiniveauet, hvilket på sigt kan få konsekvenser for hundens led, knogler og kognitive evner. 

 Vuffeli hundeblog

Ønsker du at anskaffe dig en cairn terrier, eller er du allerede den heldige ejer af en, kan Vuffeli være en ideel foderløsning. Hos Vuffeli får du en foderplan, der er tilpasset den enkelte hund baseret på dens race, vægt, alder og aktivitetsniveau. Du får tilsendt skræddersyet foder og foderkop samt information om det præcise antal gram, som din hund skal spise på daglig basis. Med Vuffeli undgår du derfor alle bekymringer om, hvorvidt din hund får for meget eller for lidt foder, samtidig med at du kan vide dig sikker på, at alle dens behov for olier, vitaminer og næringsstoffer bliver dækket hver dag.

Hvordan ser dagligdagen ud med en cairn terrier?

Pelspleje med en cairn terrier

Cairn terrierens pels beskytter den mod vind og vejr. Med regelmæssig børstning en gang ugentligt er cairn terrierens pels let at pleje. Det er en god idé at børste pelsen grundigt for at holde den fri fra knuder og døde hår. Mange vælger desuden at trimme den lille hund et par gange om året – på den måde kan man også undgå fældning.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

Gåture og motion med en cairn terrier

Regelmæssige ture er essentielt for at holde cairn terrieren sund og rask. Cairn terrieren er ikke udpræget motionskrævende, men den er en aktiv hund, der er glad for at bevæge sig og har brug for aktivering. Den lille hund er dog generelt rigtig god til at indrette sig efter familien.

Det kan grundet racens selvstændighed være en god ide at indhegne sin have, at have snor på sin hund og at starte træningen tidligt. Det er bestemt ikke umuligt at få en dygtig og lydig cairn terrier, da racen er yderst intelligent, men det kræver konsekvent og konsistent træning.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

Træning med en cairn terrier

Cairn terrieren har den klassiske terrier-attitude overfor sine omgivelser, hvilket kan gøre den svær at træne, hvis ikke man har noget, den virkelig gerne vil arbejde for. Racen anbefales at blive holdt i snor, for hvis dens jagtinstinkt og dygtige næse og ører fanger et spor, så går den som regel ihærdigt efter det. Cairn terriere kan derfor være svære at gøre pålidelige, når det kommer til indkald og impulskontrol. 

 Vuffeli hundeblog

Med en cairn terrier, ligesom med alle andre hunde, gælder det om at få implementeret en masse gode vaner fra dag et. Man gør både sin hund og sig selv en stor tjeneste, hvis man går tidligt i gang med træningen, både i form af socialisering og ved at øve grænser og sjove trick og ikke mindst lege, der styrker samarbejdet og kontakten mellem hund og ejer. Gør man dette, får man en legesyg, tålmodig, intelligent og loyal ven gennem mange år. 

Den både snu og selvstændige natur hos terrieren betyder, at det er vigtigt at have faste retningslinjer for, hvad hunden må og ikke må. Lader man først et terrier slippe afsted med noget en gang, kan det være svært at få den til at lade være en anden gang. Overvej derfor din tilgang til ting såsom tiggen ved bordet, sove i sengen, hoppe op ad mennesker, trække i snoren eller køre bil allerede før et problem opstår, så der ikke opstår tvivl og usikkerhed.

Læs også: De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også