Forside » Hunderacer » Engelsk cocker spaniel: Den hengivne jagt- og familiehund

Engelsk cocker spaniel: Den hengivne jagt- og familiehund

Vuffeli hundeblog

Den populære familiehund med de lange hængeører og de store runde øjne er kendt for at være både sporty, loyal og godmodig. Læs med, og bliv klogere på den populære spaniel.

10 ting du (måske) ikke vidste om den engelske cocker spaniel

 1. Engelsk cocker spaniel er den 6. mest populære hunderace i Danmark i følge Dansk Hunderegister
 2. Den engelske cocker spaniel var oprindeligt en fuglejæger, og hunderacen er faktisk også opkaldt efter en fugl. Den gik oprindeligt under navnet “cocking spaniel”, fordi den blev brugt til at jagte skovsnepper, som på engelsk kaldes woodcocks
 3. Engelsk cocker spaniel er en aktiv hunderace med masser af energi
 4. En af de mest populære cocker spaniels er kendt fra det store lærred. Den firbenede og feminine hovedrolle i den velkendte Lady og Vagabonden (1955) er en engelsk cocker spaniel. Hunderacen udviklede stor popularitet i årene efter filmens udgivelse
 5. Cocker spaniels er kendt for at være intelligente og opmærksomme
 6. Den engelske cocker spaniel er også populær i royale kredse. Det engelske kongehus har eksempelvis haft flere firbenede medlemmer af hunderacen engelsk cocker spaniel
 7. Der findes 18 forskellige farvevarianter inden for racestandarden
 8. Den engelske cocker spaniel har en utrolig skarp næse, der gerne leder den i zigzag i skoven og i retning af godbidderne
 9. Den engelske cocker spaniel har typisk et muntert temperament og er kendt for at logre meget med halen
 10. Engelsk cocker spaniel har en fortid som apporterende jagthund, og derfor elsker den typisk at bære ting i munden

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet

 Vuffeli hundeblog

Engelsk cocker spaniels historie og oprindelse

Den engelske cocker spaniel stammer fra Storbritannien. Mere præcist har den sine rødder i Wales og Sydengland. Her blev den brugt som jagthund til at apportere det nedskudte vildt. Typisk var det småfugle, som skulle hentes fra krat og græs.

Den engelske cocker spaniel har en lang og traditionsrig historie, der går helt tilbage til 1100-tallet, men først i 1892 blev den anerkendt som en selvstændig hunderace.

Cocker spanielen bliver stadig brugt til jagt, men i dag er den også en populær familiehund, som de sidste mange år har ligget i toppen af listerne over de mest populære hunderacer i meget af verden.

Der er stor variation på cocker spaniels, både hvad angår udseende og temperament. De cocker spaniels, der går på udstilling eller lever livet som familiehund, er typisk mere robuste og mindre jagtlystne og energiske, end dem, der går på jagt. Det kommer meget an på, hvilke egenskaber hvalpens forældre har givet videre, og hvilken opvækst og livsstil hvalpen bliver formet med.

Racestandarden for en engelsk cocker spaniel

Den engelske cocker spaniel hører til FCI-gruppe 8, der dækker over apporterende jagthunde som retrievere, stødende jagthunde og vandhunde.

Hunderacer i denne kategori er kendt for at være kontaktsøgende og opmærksomme. De er typisk aktive, energiske og samarbejdsvillige og meget kærlige. Derudover har de tendens til at elske vand – og mad.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Engelsk cocker spaniels farver og størrelse

Den engelske cocker spaniel er en mellemstor hunderace. Hannerne er ca. 39-41 cm i skulderhøjde, og tæverne er ca. 38-39 cm i skulderhøjde.

Den engelske cocker spaniel har en glat og silkeagtig pels. De mest velkendte farver er gylden, rød, sort og chokolade. Men cocker spanielen kommer faktisk i mange forskellige farver. De kan både være helfarvede, tofarvede, trefarvede eller roans, hvilket vil sige at pelsen er spættet.

Cocker spaniels pelsfarve kan være:

 1. Sort
 2. Rød
 3. Gylden
 4. Liver (chokolade)
 5. Black-and-tan
 6. Liver-og-tan
 7. Sort og hvid
 8. Orange og hvid
 9. Liver og hvid
 10. Lemon og hvid
 11. Sort, hvid og tan
 12. Liver, hvid og tan
 13. Blue roan
 14. Orange roan
 15. Lemon roan
 16. Liver roan
 17. Blue roan og tan
 18. Liver roan og tan
 Vuffeli hundeblog

Hvor meget vejer en engelsk cocker spaniel?

Den engelske cocker spaniel vejer typisk 13-14,5 kg alt afhængig af højde og drøjde.

Hvor gammel bliver en engelsk cocker spaniel?

En sund og rask engelsk cocker spaniel bliver typisk 12-15 år gammel.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere, hvilken type hund man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

5 tips til træningen med en engelsk cocker spaniel

1. Øv jer på indkald

Cocker spanielens fortid som jagthund har gjort den til en jagtlysten og energisk hunderace. Mange cocker spaniels har et udpræget jagtinstinkt, og derfor er det en god idé at sætte fokus på lydighed fra en tidlig alder. 

Indkald er et af de vigtige redskaber, der kan få din hund til at lytte og lystre i vigtige øjeblikke. Det er med til at styrke jeres kommunikation og skabe sikkerhed.

Her kommer et træningstip:

Først og fremmest skal din hvalp lære, hvad den hedder. Det er vigtigt, at din hvalp forstår, at den skal søge din opmærksomhed, når den hører sit navn.

 1. Sig din hvalps navn
 2. Ros og beløn din hvalp, når I får øjenkontakt
 3. Gentag de to første steps, og øg gradvist distancen mellem dig og din hvalp
 4. Få eventuelt en ven til at holde din hvalp, mens du stiller dig på afstand og kalder din hvalps navn. På den måde bliver øvelsen en sjov leg. Ros din hvalp, og giv den en belønning, når den kommer hen til dig

Gentag øvelsen, og opbyg langsomt erfaring med kommandoen i forskelligartede situationer i takt med din hvalps udvikling. Så er I godt på vej.

2. Sæt fokus på selvkontrol

Selv hvis cocker spanielen ikke bliver brugt til jagt, ligger jagtinstinktet stadig lige under overfladen. Når den får færden af noget interessant, er den derfor typisk hurtig til at reagere. Særligt fugle har tendens til at vække dens instinkter. I situationer hvor det kan være uhensigtsmæssigt eller decideret farligt, er det derfor vigtigt at kunne kontrollere trangen til at sætte efter.

Det kan man for eksempel gøre med øvelser, der lærer hunden at beherske sin lyst til at handle på impulser. På den måde kan man skabe gode forudsætninger for, at hunden ikke udvikler et højt stressniveau eller springer op, så snart den fornemmer noget interessant.

 Vuffeli hundeblog

3. Bliv fortrolig med hundesnoren

Cocker spaniels er kendt for at være aktive og energiske hunde, og de har en skarp næse, som hurtigt kan lede dem i uforudsigelige retninger. Derfor kan gåturene også hurtigt blive en trukket fornøjelse i strakt arm.

Derfor er det en rigtig god idé at sætte fokus på at lære hunden at gå pænt i snor. Start gerne, mens din cocker spaniel er hvalp, og sørg for at gåturene bliver en sikker, kontrolleret og behagelig oplevelse for jer begge. Med positive træningsprincipper drevet af ros og belønning kommer man rigtig langt.

Læs også: Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

4. Opbyg en god plejerutine

Cocker spanielens pels kræver en del pleje. Derfor er det en god idé at vænne sin cocker spaniel til håndtering og pelspleje. På den måde kan børstning, badning, trimning og klipning af pels og negle blive en nem og hyggelig stund for jer begge.

Det er en rigtig god idé at starte, mens din cocker spaniel er hvalp. Introducér børster, negleværktøj, trimmer og saks i en tidlig alder, og ros og beløn din hund, når den forholder sig roligt, idet du tager “plejeværktøjet” frem. Det er en god idé at starte, når hvalpen er træt og veltilpas.

5. Sæt tid af til alene-hjemme-træning

Cocker spaniels er typisk meget loyale over for deres nærmeste og vil gerne være tæt på deres familie hele tiden. Det kan gøre dem tilbøjelige til at blive utrygge eller stressede, hvis de bliver separeret fra deres familie. Derfor er det en god idé at prioritere alene-hjemme-træning, så din hund kan lære at være tryg uden dit selskab. Ved langsomt at opbygge en god rutine med alene-hjemme-tid, kan cocker spanielen få rigtig gode forudsætninger for at kunne slappe af alene.

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

 Vuffeli hundeblog

Engelsk cocker spaniel hvalpe: Socialisering og miljøtræning

Er du så heldig, at der flytter en hundehvalp ind hos dig?

En hvalp skal lære, hvordan den omgås andre hunde og mennesker, og hvordan den begår sig i verden. Det er det, man indenfor hundetræningsverdenen kalder socialisering og miljøtræning. Det handler om at vænne sin hund til nye situationer, lyde og mennesker og gøre den tryg i forskelligartede situationer. Det klæder den godt på til at kunne håndtere de mange forskellige oplevelser, som livet med os mennesker byder på.

Mange har stor glæde af at deltage i et hvalpetræningskursus, hvor der er mulighed for at lære og lege i trygge og sjove omgivelser.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Mød hvalpens mor og hvis muligt flere slægtninge – de fortæller nemlig en hel del om den lille hvalp.

Sundhed og helbred for en engelsk cocker spaniel

Engelsk cocker spaniel er generelt en sund hunderace, men som alle andre hunderacer er den disponeret for en række arvelige helbredsproblemer.

Nogle af de helbredsproblemer, som ses mere hyppigt indenfor cocker spaniels, er hofteledsdysplasi og problemer med knæskallerne. En anden udbredt helbredsproblematik blandt racen er øjenproblemer. De lange hængeører gør også hunderacen mere tilbøjelig til at udvikle problemer med ørerne, heriblandt ørebetændelse og eksem.

Derfor er det vigtigt at holde øje med sin hunds helbred og huske de årlige sundhedstjek hos dyrlægen. 

Cocker spaniels er typiske madglade, og derfor kan de let blive overvægtige, hvis de bedårende hundeøjne bliver fodret med lækkerier lidt for ofte. For mange godbidder, forkert fodring eller mangel på motion kan medføre en vægtstigning, og det kan resultere i helbredsproblemer, såsom ledproblemer og nedsat mobilitet, der kan gå ud over hundens livskvalitet.

 Vuffeli hundeblog

Afbalancerede måltider, der bidrager med alle de vigtige næringsstoffer, som hunden har brug for, i afstemte mængder, er med til at skabe sundhed og velvære. Og det behøver ikke gå på kompromis med den gode smag.

Vuffelis foder er super premium kvalitet og baseret på naturlige råvarer. Vuffeli designer samtidig en personlig foderplan til hver enkelt hund, som tager højde for dens alder, race, størrelse, aktivitetsniveau, eventuelle helbredsmæssige hensyn og særlige ønsker. Bestil en gratis prøvepakke – det koster kun fragten. Og det bliver leveret lige til døren.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Pels og pleje med en engelsk cocker spaniel

Cocker spanielens silkebløde pels kræver en del pleje. Den har godt af at blive børstet et par gange ugentligt og også gerne trimmet og klippet jævnligt.

Når det kommer til at rede pelsen, er det en stor fordel at bruge både kam og børste. Pelsen har tendens til særligt at filtre sig sammen på og under ørerne, så her er det en god idé at være ekstra flittig med børsten. 

Husk at fjerne hår i ørerne og rense dem regelmæssigt, og tjek særligt poter, tænder og øjne.

Motion og aktiviteter med en engelsk cocker spaniel

Cocker spaniels er kendt for være aktiv og energifulde. De har behov for en god portion beskæftigelse og motion hver dag og trives med en aktiv livsstil.

Det er en hunderace, som passer til dig, der er indstillet på, at de daglige gåture byder på mere end en rundtur ned af de lokale fortove. Cocker spaniels er typisk rigtig glade for at løbe i det fri, hvor de har mulighed for at lade deres næse lede dem på vej. 

 Vuffeli hundeblog

Men det er vigtigt at huske, at en aktiv livsstil også handler om meget mere end motion. Cocker spanielen er typisk en kontaktsøgende hund, der trives med masser af positiv kontakt. Cocker spaniels er derfor en oplagt makker til nye øvelser og aktiviteter, hvor den kan bruge sin adræthed og sit kvikke hovede.

Mange cocker spaniels er eksempelvis også rigtig glade for at dyrke hundesport, og det har gjort dem dygtige til blandt andet agility og sporarbejde.
Med en legende og positiv tilgang til træningen kan man lægge fundamentet for et fantastisk samarbejde.

Hvad er forskellen på engelsk cocker spaniel, amerikansk cocker spaniel og ft cocker spaniel?

Der findes flere forskellige slags cocker spaniels. De ligner hinanden, og har mange fælles egenskaber, men der er faktisk også stor forskel.

Engelsk cocker spaniel og amerikansk cocker spaniel er to forskellige hunderacer med hver deres oprindelse og racestandard. Den amerikanske cocker spaniel er gennemsnitligt lidt mindre end den engelske cocker spaniel. En anden udseendemæssig forskel på de to hunde er hovedformen, som på den amerikanske cocker spaniel er mere rund. Derudover har den amerikanske cocker spaniel en lang og frodig pels. Og de engelske cocker spaniels har typisk et stærkere jagtinstinkt.

En tredje type cocker spaniel er engelsk cocker spaniel ft. Ft står for Field Trial. De er avlet som brugshunde, og har derfor et stærkt jagtinstinkt og en udpræget arbejdsiver. De er generelt mere energiske og muskuløse.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *