Forside » Hunderacer » Engelsk cocker spaniel: Den hengivne jagt- og familiehund

Engelsk cocker spaniel: Den hengivne jagt- og familiehund

Vuffeli hundeblog

Den populære familiehund med de lange hængeører og de store runde øjne er kendt for at være både sporty, loyal og godmodig. Læs med, og bliv klogere på den populære spaniel.

10 ting du (måske) ikke vidste om den engelske cocker spaniel

 1. Engelsk cocker spaniel er den 6. mest populære hunderace i Danmark i følge Dansk Hunderegister
 2. Den engelske cocker spaniel var oprindeligt en fuglejæger, og hunderacen er faktisk også opkaldt efter en fugl. Den gik oprindeligt under navnet “cocking spaniel”, fordi den blev brugt til at jagte skovsnepper, som på engelsk kaldes woodcocks
 3. Engelsk cocker spaniel er en aktiv hunderace med masser af energi
 4. En af de mest populære cocker spaniels er kendt fra det store lærred. Den firbenede og feminine hovedrolle i den velkendte Lady og Vagabonden (1955) er en engelsk cocker spaniel. Hunderacen udviklede stor popularitet i årene efter filmens udgivelse
 5. Cocker spaniels er kendt for at være intelligente og opmærksomme
 6. Den engelske cocker spaniel er også populær i royale kredse. Det engelske kongehus har eksempelvis haft flere firbenede medlemmer af hunderacen engelsk cocker spaniel
 7. Der findes 18 forskellige farvevarianter inden for racestandarden
 8. Den engelske cocker spaniel har en utrolig skarp næse, der gerne leder den i zigzag i skoven og i retning af godbidderne
 9. Den engelske cocker spaniel har typisk et muntert temperament og er kendt for at logre meget med halen
 10. Engelsk cocker spaniel har en fortid som apporterende jagthund, og derfor elsker den typisk at bære ting i munden

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet

glad cocker spaniel er ude at gå turVuffeli hundeblog

Engelsk cocker spaniels historie og oprindelse

Den engelske cocker spaniel stammer fra Storbritannien. Mere præcist har den sine rødder i Wales og Sydengland. Her blev den brugt som jagthund til at apportere det nedskudte vildt. Typisk var det småfugle, som skulle hentes fra krat og græs.

Den engelske cocker spaniel har en lang og traditionsrig historie, der går helt tilbage til 1100-tallet, men først i 1892 blev den anerkendt som en selvstændig hunderace.

Cocker spanielen bliver stadig brugt til jagt, men i dag er den også en populær familiehund, som de sidste mange år har ligget i toppen af listerne over de mest populære hunderacer i meget af verden.

Der er stor variation på cocker spaniels, både hvad angår udseende og temperament. De cocker spaniels, der går på udstilling eller lever livet som familiehunde, er typisk mindre jagtlystne og energiske, end dem, der går på jagt. Det kommer meget an på, hvilke egenskaber hvalpens forældre har givet videre, og hvilken opvækst og livsstil hvalpen bliver formet med.

Racestandarden for en engelsk cocker spaniel

Den engelske cocker spaniel hører til FCI-gruppe 8, der dækker over apporterende jagthunde som blandt andet retrievere og vandhunde.

Hunderacer i denne kategori er kendt for at være kontaktsøgende og opmærksomme. De er typisk aktive, energiske og samarbejdsvillige og meget kærlige. Derudover har de tendens til at elske vand – og mad.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Engelsk cocker spaniels farver og størrelse

Den engelske cocker spaniel er en mellemstor hunderace. Hannerne er ca. 39-41 cm i skulderhøjde, og tæverne er ca. 38-39 cm i skulderhøjde.

Den engelske cocker spaniel har en glat og silkeagtig pels. De mest velkendte farver er gylden, rød, sort og chokolade. Men cocker spanielen kommer faktisk i mange forskellige farver. De kan både være helfarvede, tofarvede, trefarvede eller roans, hvilket vil sige at pelsen er spættet.

Cocker spaniels pelsfarve kan være:

 1. Sort
 2. Rød
 3. Gylden
 4. Liver (chokolade)
 5. Black-and-tan
 6. Liver-og-tan
 7. Sort og hvid
 8. Orange og hvid
 9. Liver og hvid
 10. Lemon og hvid
 11. Sort, hvid og tan
 12. Liver, hvid og tan
 13. Blue roan
 14. Orange roan
 15. Lemon roan
 16. Liver roan
 17. Blue roan og tan
 18. Liver roan og tan
sort og brun engelsk cocker spaniel hvalpVuffeli hundeblog

Hvor meget vejer en engelsk cocker spaniel?

Den engelske cocker spaniel vejer typisk 13-14,5 kg alt afhængig af højde og drøjde. Hannerne er generelt lidt større end hunerne.

Hvor gammel bliver en engelsk cocker spaniel?

En sund og rask engelsk cocker spaniel bliver typisk 12-15 år gammel.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere, hvilken type hund man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

5 tips til træningen med en engelsk cocker spaniel

1. Øv jer på indkald

Cocker spanielens fortid som jagthund har gjort den til en jagtlysten og energisk hunderace. Det er en hunderace, som typisk sætter stor pris på at få lov til at løbe løs i både skov og på strand. Racen har grundet sin fortid et medfødt jagtinstinkt, så det er en rigtig god idé at sætte fokus på at træne indkald allerede fra en tidlig alder.

Indkald er et af de vigtige redskaber, der kan få din hund til at lytte og vende sin opmærksomhed mod dig i vigtige øjeblikke, hvor der kan være andre ting, der trækker, som for eksempel en fugl, der flyver lavt. Det er med til at skabe sikkerhed, men det styrker også kommunikationen og samarbejdet mellem dig og din hund.

Her kommer nogle generelle tips til indkaldstræningen:

 • Sær din cocker spaniel op til succes ved at opstarte træningen indendørs uden fristelser og forstyrrelser
 • Vælg et signal, som skal bruges til indkald, som du ikke bruger i daglig tale
 • Forbind dit indkaldssignal med noget, din hund finder meget attraktivt. Det kunne være de lækreste godbidder i skuffen eller yndlignslegetøjet
 • Hvis din hund ikke kommer, når du giver dit indkaldssignal, så undgå at gentage signalet, da signalet ellers kan miste sin værdi
 • Når du træner indkald udenfor hjemmet, så start med at træne i snor, så din hund ikke får succes med at løbe andre veje, når du kalder på den.

Gentag øvelsen, og opbyg langsomt erfaring med kommandoen i forskelligartede situationer i takt med din hvalps udvikling. Så er I godt på vej.

2. Sæt fokus på selvkontrol

Selv hvis cocker spanielen ikke bliver brugt til jagt, ligger jagtinstinktet stadig lige under overfladen. Når den får færden af noget interessant, er den derfor typisk hurtig til at reagere. Særligt bevægelser og dufte har tendens til at vække dens instinkter. I situationer hvor det kan være uhensigtsmæssigt eller decideret farligt, er det derfor vigtigt at kunne kontrollere trangen til at sætte efter.

sort cocker spaniel leger i mudderVuffeli hundeblog

Det kan man for eksempel gøre med øvelser, der lærer hunden at beherske sin lyst til at handle på impulser – såkaldte fristeøvelser.

En fristeøvelse kan være, at du tager en godbid i hver hånd og lader din hund se dem. Stræk herefter begge arme ud i skulderhøjde. Ros og beløn din hund med en af godbidderne, i dét sekund din hund retter sit blik væk fra hænderne og over på dig. Skift med fordel, hvilken hånd du belønner fra.

3. Bliv fortrolig med hundesnoren

Cocker spaniels er kendt for at være aktive og energiske hunde, og de har en skarp næse, som hurtigt kan lede dem i uforudsigelige retninger. Derfor kan gåturene også hurtigt blive en trukket fornøjelse i strakt arm.

Derfor er det en rigtig god idé at sætte fokus på at lære hunden at gå pænt i snor. Start gerne, mens din cocker spaniel er hvalp, og sørg for at gåturene bliver en sikker, kontrolleret og behagelig oplevelse for jer begge. Med positive træningsprincipper drevet af ros og belønning kommer man rigtig langt.

Husk dog stadig på, at en engelsk cocker spaniel har et stort behov for at snuse, løbe og lege frit, så indlæg gerne sjove pauser på turen, hvor den får lov til at løbe løs eller skift til en flex- eller sporline, hvis indkaldet ikke er helt på plads endnu.

Læs også: Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

4. Opbyg en god plejerutine

Cocker spanielens pels kræver en del pleje. Derfor er det en god idé at vænne sin cocker spaniel til håndtering og pelspleje fa en tidlig alder. På den måde kan børstning, badning, trimning og klipning af pels og negle blive en nem og hyggelig stund for jer begge.

Det er en rigtig god idé at starte, mens din cocker spaniel er hvalp. Introducér børster, negleværktøj, trimmer og saks i en tidlig alder ved at rose og belønne hunden for at snuse og dufte til udstyret.

Opstarten af selve håndteringen bør ske langsomt og på hvalpens præmisser. Hvis hvalpen bliver utryg eller søger væk, så stop og hold en pause. Reservér gerne nogle af de ekstra lækre godbidder til denne træning, og træn kun i korte træningspas på 1-2 minutter. Det er også en rigtig god idé at træne “kigge i ører” og “holde på poter”, da disse områder ofte kræver ekstra pelspleje hos en cocker spaniel. Det er en god idé at starte, mens din hvalp er træt og veltilpas.

5. Sæt tid af til alene-hjemme-træning

Cocker spaniels er typisk meget loyale over for deres nærmeste og vil gerne være tæt på deres familie hele tiden. Det kan gøre dem tilbøjelige til at blive utrygge eller stressede, hvis de bliver separeret fra deres familie. Derfor er det essentielt at prioritere alene-hjemme-træning, så din hund kan lære at være tryg uden dit selskab. Ved langsomt at opbygge en god rutine med alene-hjemme-tid, kan cocker spanielen få rigtig gode forudsætninger for at kunne slappe af alene.

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

cocker spaniel sidder i græssetVuffeli hundeblog

Husk:
Som hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Mød hvalpens mor og hvis muligt flere slægtninge – de fortæller nemlig en hel del om den lille hvalp.

Sundhed og helbred for en engelsk cocker spaniel

Engelsk cocker spaniel er generelt en sund hunderace, men som alle andre hunderacer er den disponeret for en række arvelige helbredsproblemer.

Nogle af de helbredsproblemer, som ses mere hyppigt indenfor cocker spaniels, er hofteledsdysplasi og problemer med knæskallerne. En anden udbredt helbredsproblematik blandt racen er øjenproblemer. De lange hængeører gør også hunderacen mere tilbøjelig til at udvikle problemer med ørerne, heriblandt ørebetændelse og eksem.

Derfor er det vigtigt at holde øje med sin hunds helbred og huske de årlige sundhedstjek hos dyrlægen. 

Cocker spaniels er typiske madglade, og derfor kan de let blive overvægtige, hvis de bedårende hundeøjne bliver fodret med lækkerier lidt for ofte. For mange godbidder, forkert fodring eller mangel på motion kan medføre en vægtstigning, og det kan resultere i helbredsproblemer og nedsat mobilitet, der kan gå ud over hundens livskvalitet.

gylden cocker spaniel har stukket snuden i en pose VuffeliVuffeli hundeblog

Afbalancerede måltider, der bidrager med alle de vigtige næringsstoffer, som hunden har brug for, i afstemte mængder, er med til at skabe sundhed og velvære. Og det behøver ikke gå på kompromis med den gode smag.

Vuffelis foder er super premium kvalitet og baseret på naturlige råvarer. Vuffeli designer samtidig en personlig foderplan til hver enkelt hund, som tager højde for dens alder, race, størrelse, aktivitetsniveau, eventuelle helbredsmæssige hensyn og særlige ønsker. Bestil en gratis prøvepakke – det koster kun fragten. Og det bliver leveret lige til døren.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Pels og pleje med en engelsk cocker spaniel

Cocker spanielens silkebløde pels kræver en del pleje. Den har godt af at blive børstet et par gange ugentligt og også gerne trimmet og klippet jævnligt.

Når det kommer til at rede pelsen, er det en stor fordel at bruge både timmer, kam og børste. Pelsen har tendens til særligt at filtre sig sammen på og under ørerne og fanerne på benene, så her er det en god idé at være ekstra flittig med børsten. 

Husk at fjerne hår i ørerne og rense dem regelmæssigt.

Motion og aktiviteter med en engelsk cocker spaniel

Cocker spaniels er kendt for være aktive og energifulde. De har behov for en god portion beskæftigelse og motion hver dag og trives med en aktiv livsstil.

Det er en hunderace, som passer til dig, der er indstillet på, at de daglige gåture byder på mere end en tur ned af de lokale fortove. Cocker spaniels er typisk rigtig glade for at løbe i det fri, hvor de har mulighed for at lade deres næse lede dem på vej. 

den brune cocker spaniel NemoVuffeli hundeblog

Men det er vigtigt at huske, at en aktiv livsstil også handler om meget mere end motion. Cocker spanielen er typisk en kontaktsøgende hund, der trives med masser af mentale udfordriner og social kontakt. Cocker spaniels er derfor en oplagt makker til træning og aktiviteter, hvor den kan bruge sin adræthed og sit kvikke hovede.

Mange cocker spaniels er eksempelvis også rigtig glade for at dyrke hundesport, og det har gjort dem dygtige til blandt andet agility og sporarbejde.
Med en legende og positiv tilgang til træningen kan man lægge fundamentet for et fantastisk samarbejde.

Hvad er forskellen på engelsk cocker spaniel, amerikansk cocker spaniel og ft cocker spaniel?

Der findes flere forskellige slags cocker spaniels. De ligner hinanden og har mange fælles egenskaber, men der er faktisk også stor forskel.

Engelsk cocker spaniel og amerikansk cocker spaniel er to forskellige hunderacer med hver deres oprindelse og racestandard. Den amerikanske cocker spaniel er gennemsnitligt lidt mindre end den engelske cocker spaniel.

Den største forskel ligger i snudelængden. Den den amerikanske cocker spaniel har en kortere snude end den engelske cocker spaniel. Derudover har den amerikanske cocker spaniel en lang og frodig pels. Og de engelske cocker spaniels har typisk et stærkere jagtinstinkt.

En tredje type cocker spaniel er engelsk cocker spaniel ft. Ft står for Field Trial. De er avlet som brugshunde og har derfor et stærkt jagtinstinkt og en udpræget arbejdsiver. De bliver typisk brugt til jagt, men er også fantastiske familiehunde, så længe de får deres behov for fysisk og mental aktivering dækket.

1 Shares:
2 kommentarer
 1. Hej Nora og tak for din fine artikel/anmeldelse af cockerspaniels, det er en utrolig charmerende race:-)
  Men jeg tænkte om det mon kunne være en ide at nævne noget om racens problemer med aggresioner, og hvilke trænings metoder der er tilrådelige? Jeg har læst at der hvert år er ret mange cockerspaniels der aflives gpa. netop denne udfordring. Og så er der jo også det med cockerspaniel rage syndrom eller soa (sudden ofset aggression).
  og måske også noget om udfordringerne vedr. seperationsangst.
  Måske man kunne afhjælpe nogle af de tragedier der desværre sker hvert år pga. uvidenhed.
  Mvh. Torben Jakobsen

  1. Hej Torben,

   Tusind tak for din kommentar og gode input til vores artikel!

   Vi har valgt ikke at skrive nærmere omkring agonistisk adfærd i relation til race. Grunden til dette er, at vi ikke ønsker at “stemple” en bestemt hunderace, fordi variationen indenfor racer er stor, og man derfor kan finde mange ikke-aggressive cocker spaniels, og tilsvarende mange hunde af andre racer, som også udviser pludselig aggression.

   Der er dog studier, som tyder på, at nogle racer er mere tilbøjelige til at udvise aggressiv adfærd.

   Skulle man eje en cocker spaniel, som udviser en sådan adfærd eller lider af seperationsangst, er det bedste man kan gøre at kontakte en certificeret adfærdsbehandler. De kan nemlig komme ud til dig, opleve problematikken sammen med dig og din hund, og derudfra give specifik rådgivning. Her findes en liste over mulige behandlere: https://sea-hund.dk/find-en-adfrdsradgiver.

   Med venlig hilsen
   Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *