Forside » Hunderacer » Golden retriever: Den gyldne familiehund

Golden retriever: Den gyldne familiehund

Vuffeli hundeblog

Vidste du, at golden retriever er den 3. mest populære hunderace i Danmark? Det er der selvfølgelig en grund til. Læs med her, og bliv klogere på den vellidte vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om golden retriever

  1. Golden retriever er oprindeligt en apporterende jagthund. Den blev brugt til at apportere vandfugle, og derfor er den typisk særdeles vandglad og en rigtig dygtig svømmer
  2. Fordi den er opdrættet til at apportere, elsker den typisk også at bære ting i munden. Du kan stimulere dette instinkt ved lege, hvor din golden retriever kan bære ting med munden
  3. Golden retrieveren er avlet til at kunne bære det nedskudte vildt så nænsomt som muligt. Derfor har den en utrolig blød mund
  4. Golden retriever er en af de hunderacer, der er blevet brugt allermest i Hollywood-film og tv-serier
  5. Det er en hunderace, som typisk er social og kontaktsøgende, mild af sind og ivrig efter at behage
  6. Racen har et højt aktivitetsniveau og kræver meget motion og mental stimulering. Den egner sig godt til en aktiv livsstil og vil typisk elske at komme med på vandreture og nye eventyr
  7. De fleste golden retrievers elsker mad og spiser gerne stort set hvad som helst. Derfor er det vigtigt at holde øje med måltiderne og vægten
  8. Golden retriever er en populær familiehund, der typisk er godmodig, legesyg og tolerant over for børn
  9. Grundet sit samarbejdende temperament og lærenemme sind bliver racen ofte brugt som service-, terapi- og arbejdshund
  10. Vær klar på hundehår i hjemmet. Golden retrievers er kendt for at fælde en hel del

Vil du vide mere om den gyldne vuf? Læs med under billedet.

Hvorfor en golden retriever?

Golden retriever er en apporterende jagthund, der i årevis har været meget populær i de danske hjem. Her har den også fået kælenavnet golden. Og det er der god grund til, for golden retrievers er kendt for deres blonde pels, der kan være alt lige fra cremefarvet til helt gylden.

Hunderacen stammer oprindeligt fra Storbritannien, men ligger i dag i toppen af flere internationale lister over mest populære hunderacer. Der er mange grunde til at familier rundt i hele verden har valgt en golden retriever. Det er en hunderace, der er kendt for sit sociale væsen og rolige temperament, og det gør den til et populært valg blandt mange førstegangshundeejere og børnefamilier.

Golden retrievers er generelt kendt for at være kontaktsøgende, arbejdsvillige og opmærksomme. Men det er vigtigt at huske, at der ikke er to golden retrievers, der er ens. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle kvaliteter, og der findes mange forskellige slags golden retrievers. Den enkelte hunds temperament, aktivitetsniveau og egenskaber afhænger blandt andet af hvalpens forældre og opvækst.

FCI – Racestandarden for golden retriever

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Hvor stor bliver en golden retriever?

Golden retriever er en stor hunderace. Som fuldvoksen vejer en golden retriever typisk 25–34 kg. Hannerne bliver normalt 56–61 cm i skulderhøjde og tæverne ca. 51-56 cm i skulderhøjde.

Størrelsen varierer dog fra hund til hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor de regner med, at lige præcis din golden kommer til at blive. På den måde kan du nemmere vurdere, hvad din hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på som fuldvoksen, og dermed forudsige den optimale mængde foder, der passer til dens ernæringsmæssige behov.En golden retriever spiser gennemsnitligt 9-12 kg foder om måneden alt afhængigt af faktorer som størrelse, køn, alder, aktivitetsniveau og foderblanding.

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Hvor gammel bliver en golden retriever?

En sund golden retriever bliver normalt 10–12 år gammel.

Økonomi og golden retriever

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Det gælder eksempelvis løbende udgifter til foder, udstyr som hundekurve, -seler, transportbur og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en golden retriever – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Golden retrievers typiske helbredsproblemer

Ligesom mange andre store hunderacer har golden retrieveren tendens til knogle- og ledproblemer. Den er blandt andet disponeret for hofte- og albueledsdysplasi. Derfor er det en god idé at holde øje med dens bevægelighed og få den tjekket ved regelmæssigt ved dyrelægen.

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Golden retrievere er ligesom mange andre apporterende jagthunde kendt for at være særdeles madglade, og et af de mest udbredte helbredsproblemer blandt hunderacen er faktisk overvægt. Overvægt kan ikke bare have flere negative konsekvenser for hundens livsstil og livskvalitet. Det kan også medvirke til udvikling af sygdomme og problemer med blandt andet knogler og led.

Derfor er det en god idé at lægge en plan for hundens måltider og være opmærksom på, at den ikke bliver overfodret med madrester af alle familiens medlemmer. Bedende hundeøjne kan lokke, men det er vigtigt at huske på, at for mange godbidder og smagsprøver let kan gå ud over hundens sundhed.

Læs også: Overvægt hos hunde

Et godt foder, der er målrettet din hunds ernæringsmæssige behov, kan derimod have positiv indflydelse på din hunds sundhed og livskvalitet. Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde det bedste foder til din hund. Vi giver en gratis prøvepakke – det koster kun fragten.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Pelspleje med golden retriever

En golden retriever er langhåret og har en fyldig pels, der kræver jævnlig pleje. Men dog ikke lige så meget som andre langhårede hunde, der er nødt til at besøge en hundefrisør flere gange om året for at holde pelsen ren og sund.

Børstning et par gange ugentligt plejer at være ganske passende. Det er vigtigt at sikre, at der ikke danner sig sammenfiltninger eller samler sig skidt i pelsen, som kan skabe hudproblemer. 

Du skal ikke blive overrasket, hvis din golden retriever fælder en hel del. Mange hundeejere er forundrede over mængden af fældede hår, men det er ofte helt naturligt, især ved sæsonskifte.

En golden retriever er også godt klædt på til det danske regnvejr takket være dens underuld, der er med til at isolere vand og skidt fra pelsbunden.

Læs også: Min hund fælder, hvad gør jeg?

Gåture og motion med en golden retriever

Golden retriever er en aktiv hunderace med et højt aktivitetsniveau. Den har brug for at bevæge sig hver dag og blive stimuleret både fysisk, socialt og mentalt. 

Mængden af aktiviteter og længden på gåturene varierer fra hund til hund. Den enkelte hunds behov afhænger blandt andet af, hvilken livsfase hunden er i, og ikke mindst dens temperament og interesser.

Prøv jer frem med nye ruter, der byder på forskelligartede indtryk. Din golden vil sikkert nyde at snuse i nye omgivelser og gå på opdagelse i naturen. Gå daglige gåture er også en god mulighed for at genopfriske et par øvelser. Din golden retriever vil sandsynligvis elske at søge efter godbidder eller træne apport, eller måske du kan komme på nogle andre kreative aktiviteter.

Golden retrievere er kendt for at være sociale og imødekommende, og de vil typisk sætte stor pris på kontakt med andre mennesker og hunde. Gode legekammerater på gåturene er derfor et stort plus.

Den vil  typisk også være lykkelig for at kunne følge med dig på udflugter og til arrangementer. Det kan være en skovtur med vennerne eller et familiebesøg.

Golden retrieveren har brug for at blive aktiveret og vil elske at få et meningsfuldt “job”. Det kunne eksempelvis være at bære bagerposen hjem fra bageren eller hente et tæppe i stuen.

Træning med en golden retriever

For at opbygge en tæt relation til din hund og vise den, hvilken adfærd du ønsker af den, er træning essentielt. Allerede mens hunden er hvalp, er det derfor en god idé at prioritere træning.

Det gælder både socialisering og miljøtræning og ikke mindst kommandotræning.

Inden I byder hvalpen indenfor, er det en god idé at snakke om, hvordan I omgås hunden, og hvad I som familie kan gøre for at skabe de bedste rammer for jeres hund. Det er blandt andet vigtigt, at både børn og voksne lærer at aflæse hundens signaler. Og så er det en rigtig god idé at involvere alle familiens medlemmer i træningen af hunden. 

Læs også: 100 signaler din hund sender til dig, som du bør kende til

Golden retrievers er kendt for at være aktive og energiske hunde, og de har en skarp næse, som hurtigt kan lede dem i mange forskellige retninger. Derfor kan gåturen godt udvikle sig til en trækketur, hvis ikke man lærer sin firbenede ven at gå pænt i snor. Når hunden har vokset sig stor, vil den have masser af kræfter, som kan være svære at styre. For at gåturene kan blive en sikker, kontrolleret og behagelig oplevelse for jer begge, er det derfor en god idé at sætte fokus på træning med hundesnoren, allerede fra hunden er hvalp.

Mange hundeejere har også stor glæde af hvalpetræning. Her kan I lægge et godt fundament for træningen, og din hvalp kan blive socialiseret og introduceret til nye omgivelser. Med positive træningsprincipper drevet af ros og belønning kommer man rigtig langt.

Exit mobile version