Forside » Hunderacer » Puddel: Den intelligente og krølhårede hunderace

Puddel: Den intelligente og krølhårede hunderace

Vuffeli hundeblog

Den elegante hund med den krøllede pels er kendt for at være både sjov, aktiv, vagtsom og kærlig. Derudover stryger den til tops i flere statistikker. Læs med, og bliv klogere på hunderacen med de mange frisurer.

10 ting, du (måske) ikke vidste om pudlen:

  1. Pudlen kræver regelmæssig klipning – gerne hver tredje måned
  2. Pudlen er flere gange blevet kåret til en af de mest intelligente hunderacer i verden
  3. Hunderacen findes i både miniature (toy), lille (dværg), mellem og stor (standard-/kongepuddel)
  4. Pudlen er typisk en hunderace, der er velegnet til dig med pelsdyrsallergi
  5. Pudler ser elegante ud, men faktisk er de kendt for at være både sjove og fjollede hunde
  6. Den findes i mange forskellige farver
  7. Pudler har en høj gennemsnitlig levealder på 14-16 år
  8. Pudler har masser af energi og kan let blive rastløse, hvis de ikke stimuleres både fysisk og mentalt
  9. Pudlen er blevet en populær hunderace at krydse andre hunderacer med. Det har blandt andet skabt blandingerne labradoodle, golden doodle, aussiedoodle og cockapoo
  10. På grund af deres intelligens og agilitet blev pudler i en lang årrække ofte brugt som cirkushunde

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet.

Pudlens historie og oprindelse

Selvom det ved første øjekast måske kan se ud som om, at den sofistikerede hund med de fantastiske, krøllede lokker er for fin til at hoppe i vandet, er pudlen faktisk oprindeligt avlet til at apportere mindre vildt i vandløb og søer. Puddelklippet opstod faktisk som en måde at holde led, bryst og lænd varm, mens hunden opholdt sig i det kølige vand.

Pudlen er kendt for sin tårnhøje intelligens og loyale natur, der typisk gør den meget samarbejdsvillig. Så længe der er ros og kærlighed i den anden ende, vil pudlen ofte gå hele vejen for sin ejer.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

FCI: Racestandarden for en puddel

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Pudlens størrelse, alder og pels

Pudlen inddeles i fire forskellige størrelser:

Der er derfor stor variation i højde og drøjde inden for hunderacen.

Pudlen kommer også i mange forskellige farver, der blandt andet tæller abrikos, grå, brun, hvid og sort.

De fleste pudler har en tæt, bølget eller krøllet pels, som typisk fælder meget lidt. Dette gør dem velegnede til folk med allergi. Det er en hunderace, som kræver en del pelspleje, både i forhold til at holde pelsen ren og filterfri og i forhold til klip og trim, som typisk er tiltrængt med ca. 3 måneders mellemrum året rundt. Den fine hårstruktur gør, at pelsen har tendens til let at filte sammen.

Pudler har en høj gennemsnitlig levealder på 14-16 år og vil derfor sandsynligvis være din loyale ven gennem rigtig mange år.

Læs også: Har du allergi overfor hunde? De her hunderacer burde du vælge

Økonomi og puddel

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en puddel – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er pudlen en god familiehund?

Pudler har ofte potentiale til at blive fortræffelige familiehunde. De er typisk meget sociale hunde, der er kendt for at have et blidt sind og elske at arbejde for sin ejer.

Racen knytter ofte et stærkt bånd til sin familie og kan typisk sagtens agere med både voksne, børn og andre hunde. Grundet dens store loyalitet overfor sin familie og dens forsigtige sind, kan den dog være tilbageholdende eller nervøs overfor fremmede. Derfor er det også vigtigt, at man træner selvstændighed og starter alene-hjemme-træningen tidligt. 

Læs også: Børnevenlige familiehunde: Hvilke hunderacer er bedst til børn?

Pudlens typiske helbredsproblemer

Pudlen er generelt en sund hunderace, der lever rigtig længe. Til trods for dette er der dog enkelte sygdomme, som desværre ses hyppigere indenfor racen. Øjensygdomme og epilepsi er to af de mest fremtrædende.

Øjensygdomme hos pudlen

Den mest udbredte øjensygdom hos pudler kaldes PRA. PRA står for progredierende retina atrofi og er udtryk for fremskridende nethindesvind. Sygdommen, hvor nethinden langsomt forsvinder fra øjet, er arvelig og kan ikke altid ses hos hvalpe. Køber man en puddel af en kennel, der ikke har øjenlyst og testet forældre og/eller bedsteforældre, kan man derfor risikere, at ens puddel udvikler PRA og bliver blind.

Epilepsi hos pudlen

Epilepsi hos hunde kan vise sig på mange forskellige måder. Nogle af de mest normale symptomer er muskelkramper, ufrivillig vandladning, opkast, ukontrollerbar gøen, at hunden ikke kan genkende sin familie eller anden pludselig og voldsom forvirring.

Det er endnu ikke fastlagt, om epilepsi hos hunde kan siges at være direkte arveligt. Men det er en god idé at sikre sig, at der ikke er tilfælde at epilepsi i hundens nærmeste familie. Epilepsi kan være ekstremt smertefuldt for hunden, og der findes desværre ikke en direkte behandling af sygdommen.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til, at pudlen forbliver en sund race. Undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Hvalpene skal være rolige, glade og trygge ved både mennesker, andre dyr og hverdagssituationer.

Et godt foder er med til at øge din hunds sundhed og livskvalitet. Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde det bedste foder til din hund. Du er altid mere end velkommen til at kontakte en af vores fodereksperter.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvordan ser dagligdagen ud med en puddel?

Pelspleje

Det næste, man skal huske, er, at pudler kræver næsten daglig pelspleje, med mindre man holder deres pels meget kort. Hvis ikke man dedikerer tid til at børste pelsen ud dagligt eller et par gange om ugen, kan pudlen risikere at få dreadlocks eller såkaldte ugleredder i pelsen, der kan stramme og i værste tilfælde give smerter, ømhed eller rødmen i huden.

Gåture og motion

En puddel har masser af energi og kan derfor også let blive rastløs, hvis den ikke bliver aktiveret nok i hverdagen og får afløb for den ophobede energi. Pudler er typisk opfindsomme og intelligente og kan finde på forskellig slags uhensigtsmæssig adfærd, hvis de er alene for længe. Puddelhundens evner gjorde den i sin tid derfor også oplagt som cirkushund og apportør.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

Træning med en puddel

Med positive træningsprincipper, der gør træningen sjov og legende, kan man bevare pudlens energiske gåpåmod og skabe et fantastisk samarbejde.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Når du anskaffer dig en puddel, er det yderst vigtigt, at du finder en ansvarlig avler. Social prægning af pudlen er afgørende for dens mentale helbred og skal gerne starte allerede hos opdrætteren. Mangel på social prægning overfor både andre dyr og mennesker kan blive en udfordring for din hunds fremtidige udvikling. Dertil har tidligere avlslinjer og sindet hos hvalpens forældre også indflydelse på den lille hvalp. Giv dig derfor god tid til at vælge en avler, der prioriterer hvalpenes sundhed og lægger vægt på at præge hvalpene allerede fra en tidlig alder.

Exit mobile version