Forside » Hundehelbred » Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

hund kigger til sidenVuffeli hundeblog

Hofteledsdysplasi er også kendt som hoftedysplasi eller blot forkortelsen HDDer er her tale om en genetisk lidelse, der både i mild og slem grad kan opstå hos alle hunderacer. Læs med, og bliv klogere på årsager, symptomer og behandling.

Vuffeli beskriver i denne artikel hvilke symptomer og vanskeligheder hunde med hofteledsdysplasi døjer med, samt hvad du som hundeejer aktivt kan gøre for mindske risikoen for, at din hund får hofteledsdysplasi. Læs med!

Hvad er hofteledsdysplasi, HD, hos hunde?

Helt overordnet opstår hofteledsdysplasi, når hundens lårbenshovede ikke støder korrekt op til hofteskålen. I sidste ende kan dette udvikle sig til slidgigt, der kan give hunden mange gener og begrænsninger. 

Hofteledsdysplasi kan opstå på baggrund af mange bagvedliggende faktorer. Der tales både om hundens størrelse, om hvorvidt hundens forældre har haft lidelsen, hvor meget træning hunden får og sidst men ikke mindst, hvor meget og hvilket foder hunden spiser. 

Symptomer på hofteledsdysplasi hos hunden

En måde hvorpå du kan se, at din hund muligvis lider af hofteledsdysplasi, er ved at se på dens gang, når I er ude at gå tur. Hunde med hofteledsdysplasi vil typisk vrikke meget med bagpartiet, og de vil derved se en smule hjulbenede ud. 

Generelt vil al bevægelse, der belaster hoftepartiet, resultere i ubehag for hunden. Det kan for eksempel være at gå op og ned af trapper, at hoppe op efter frisbeen eller at lege vildt med andre hunde. Ofte vil hundeejeren også kunne observere, at hunden ikke kan stå stille og oprejst i længere tid. Hvis I eksempelvis venter for rødt lys i et kryds, så vil hunden hurtigt sætte sig ned. Hunden kan også have vanskeligt ved at lægge sig ned og rejse sig op igen.

Læs også: Hvornår er hundens knogler færdigudviklede?

Det skal her nævnes, at hofteledsdysplasi kan ramme hunden i forskellige grader og livsstadier, som derfor også medfører, at den pågældende hund enten vil kunne opleve symptomerne i mildere eller slemmere grad.

normalt hofteled og hofteledsdysplasi forskelVuffeli hundeblog

Undgå hofteledsdysplasi

Desværre kan lidelsen ramme alle hunderacer i alle aldre. Heldigvis kan man som hundeejer sørge for nogle enkle og basale ting, som både kan forebygge hofteledsdysplasi samt formindske gener og smerter. Vuffeli kommer altså her ind på de mest centrale områder, hvor du som hundeejer aktivt kan gøre en forskel for din hund og dens hofter. 

Undgå trapper

Bor du for eksempel i lejlighed, så skån din hunds hofter ved at bære den op og ned af trapperne, hvis du har mulighed for det. Dette gælder særligt, når hunden er hvalp, og særligt når de store hunderacer er hvalpe, hvor alle deres knogler skal kunne vokse sig store og stærke. 

Generelt skal hvalpens krop ikke belastes i for høj grad. Det gælder blandt andet både under træning, lange gåture samt voldsom leg. Omvendt kan din hvalp godt klare nogle få trappetrin et par gange om dagen.

Generelt handler det blot om at bruge sin sunde fornuft i de forskellige situtioner og sørge for, at hvalpen ikke overbelaster sine led, for det kan senere hen, muligvis, fremprovokere hofteledsdysplasi. 

Hunderacer med tendens til hofteledsdysplasi 

Til trods for at hofteledsdysplasi kan ramme alle hunde, er der en række forskellige hunderacer, der har en større chance for at udvikle lidelsen

Som det kan ses på den ikke udtømmende liste, er det oftest de store og tunge racer, der er specielt udsat.

Racer med tendens til hofteledsdysplasi, hd, er følgende:

  • Newfoundlander
  • Rottweiler
  • Labrador
  • Sct. Bernard
  • Mastiff
  • Dalmatiner
  • Irsk sætter
  • Boxer
  • Ruhåret hønsehund
  • Schæfer 
engelsk bulldog i blå baggrundVuffeli hundeblog

Overvægtige hunde og hoftedysplasi

En sund og ikke mindst slank hund, der ikke vejer for meget, har en mindre risiko for at udvikle slemme og smertefulde symptomer

En sikker måde at få indsigt i, om netop din hund vejer for meget, er ved at mærke dig frem på hunden. Helt konkret er der fire forskellige steder på hundekroppen, der kan indikere, om vægten er, hvad den skal være, eller om hunden er overvægtig. Vuffeli forklarer hvordan i nedenstående video. Du kan også læse mere om hunde og overvægt i den følgende artikel.  

Læs også: Er din hund overvægtig?

Hundefoder og hofteledsdysplasi

Slankefoder til et sundt vægttab

Har din hund fået konstateret hofteledsdysplasi, vil dyrlægen som noget af det første se på hundens vægt. Skal hunden med hofteledsdysplasi have et vellykket behandlingsforløb, hvad enten det medfører en operation eller medicin, vil en idealvægtig hund altid få de bedste resultater.

Er hunden for rund, kan det derfor være en god idé at sætte fokus på hundens indtag af foder og godbidder, og give sin hund et slankefoder.

Godt og velafbalanceret hvalpefoder

Det er derudvover essentielt for hvalpe, især for større hunderacer, at de får et velafbalanceret foder, der passer til deres behov og intense vækst. En forkert fordring, både med henblik på mængde og indhold, kan resultere i, at hvalpens knogler vokse for hurtigt, og det kan føre til hofteledsdysplasi. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *