Forside » Hunderacer » Har du allergi overfor hunde? Her er de allergivenlige hunderacer

Har du allergi overfor hunde? Her er de allergivenlige hunderacer

pige med allergivenlig hund der ikke fælderVuffeli hundeblog

Desværre får en del af den danske befolkning allergiske reaktioner, hvis dagen bliver tilbragt med en firbenet ven. Heldigvis er der hjælp at hente. Læs med i denne guide, og få gode råd til allergivenlige hunde, og find ud af hvilken hunderace, der er det bedste match for dig med kæledyrsallergi.

I denne artikel får du et kort og brugbart indblik i, hvad der udgør en allergivenlig hund, og hvilken type hund man derfor skal vælge, når der skal tages hensyn til kæledyrsallergi.

Symptomer på hundeallergi

De typiske symptomer på allergi overfor hunde kan minde om høfeber og nældefeber. Bliver du derfor irriteret i halsen, i næsen og i dine øjne, eller kan du få et let udslæt, med kløe, på din hud, hvis du har været i berøring med en hund, kan det tyde på, at du har allergi overfor hunde.

Menneskets krop kan nemlig reagere på et protein fra hunden, der blandt andet bliver udskilt fra hundens hud og pels, og det kan udløse en allergisk reaktion.

TIP
Du kan du blive priktestet for hundeallergi hos din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan tåle hunde. Testen kan påvise, om du er allergisk overfor hunde og andre pelsdyr.

Hvad er en allergivenlig hund?

Ordet allergivenlig er en smule misvisende, og kan fortolkes på flere måder. Mange er af den forståelse, at hvis man anskaffer sig en allergivenlig hund, så medfører det, at den allergiske hundeejer, kan blive fuldstændig fri for at blive påvirket eller få allergiske reaktioner fra hunden.

Det er desværre ikke sandt. Der findes ikke en hunderace, der er foruden disse allergifremkaldende proteiner. En allergivenlig hund kan derfor sagtens fremkalde allergiske reaktioner hos hundeejeren. Dog er chancen for, at de allergiske reaktioner opstår væsentligt mindre. 

En hund bliver betegnet som allergivenlig, når den ikke har nogen underuld, og derfor fælder og skælder langt mindre. Mindre fældning og mindre skæl resulterer i, at de allergifremkaldende proteiner i langt mindre grad bliver spredt og udskilt, og den allergiske hundeejer vil derfor opleve langt færre allergiske reaktioner. 

Læs også: Hvilke race passer til dig?

 Vuffeli hundeblog

Allergivenlige hunderacer

Allergivenlige hunde er altså hunde uden underuld. Har du hundeallergi, anbefaler Vuffeli derfor, at du anskaffer dig en hund, der er foruden underuld. Blot fordi du har allergi overfor hunde, medfører det ikke, at du kun kan vælge mellem to allergivenlige hunderacer. Vuffeli har her oplistet nogle af de mest populære allergivenlige hunderacer i forhold til deres størrelse. Racens størrelse kan variere fra hund til hund. 

Små allergivenlige hunderacer (1 – 10 kilo)

 • Bichon Frisé
 • Coton de Tulear (bomuldshunden)
 • Dværgpuddel
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Shih Tzu
 • Toy Puddel

Mellemstore allergivenlige hunderacer (11 – 25 kilo)

 • Kerry Blue Terrier
 • Soft Coated Wheaten Terrier 

Store allergivenlige hunderacer (25 kilo og derover)

 • Curly Coated Retriever
 • Stor Puddel 

Husk, at dette er ikke en udtømmende liste, og der findes flere allergivenlige hunderacer, der i Danmark bliver mere og mere populære.

Gode råd til den allergiske hundeejer

En rolig hundeadfærd

Har du allergi overfor hunde, er det en god ide at opdrage din hund til at udvise en stille og kontrolleret adfærd, når den er i hjemmet, og fra start vænne hunden til at brænde sin energi af, når den er udenfor i haven, eller på gåtur. En hund, der får lov til at være meget aktiv inde for hjemmets fire vægge, og som hopper op i møbler og senge, kan i højere grad sprede skæl og hår. En hund med en forholdsvis rolig adfærd i hjemmet er derfor at foretrække, hvis man har allergi overfor hunde.

Støvsug ofte

Vuffeli anbefaler også at svinge støvsugeren en gang oftere, end hvad du plejer. Jo færre hundehår og hudskæl fra hunden, der ligger i hjemmet, jo bedre. Et godt råd er at tilkøbe sig et såkaldt HEPA-filter til sin støvsuger, som sikrer, at det er ren luft, som støvsugeren udgiver, når den er tændt. Derved er du helt sikker på, at de allergifremkaldende proteiner forbliver inde i støvsugeren.

Vask hunden

Et sidste råd er at vaske din hund jævnligt med en god hundeshampoo. Det er vigtigt, for din hunds pels og hud, at det er en sæbe, der er beregnet til hunde, og at du derfor ikke bruger din egen. Når du vasker din hund, får du vasket en del af hundens skæl af, som resulterer i, at spredningen af de allergifremkaldende proteiner fra hunden mindskes. 

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også