Forside » Hunderacer » Hvilken hunderace skal du vælge?

Hvilken hunderace skal du vælge?

Hunderacer tegningVuffeli hundeblog

Der er én ting, alle hundeejere tænker på, inden de får en hund: Hvilken hunderace skal jeg vælge? Hvilken én passer bedst til mig? Læs med!

Der er i hvert fald meget at vælge imellem: Inde på Dansk Kennel Klubs hjemmeside finder du mere end 300 godkendte hunderacer. Udover disse, findes der også blandingshunde og gadekryds, som flere danskere vælger at adoptere fra udlandet.

Der er (heldigvis) ikke to hunde, der er ens, og det betyder, at hunde har mange forskellige og individuelle behov. Det kan være, at du har en kræsen chihuahua, en stor grand danois, der hele tiden “skal på potten”, eller et gadekryds, som kræver din opmærksomhed for at lege med bolden. Det betyder, at den bedste måde at lære hunden at kende på, er at bruge tid sammen med den.

En nyttig indikator for, hvad din hunds personlighed kan blive til, er dog hunderacen. Selvfølgelig er der heller ikke to hunde af den samme race, der er ens. Men du ved, at en stor hund nok spiser mere end en lille hund, eller at nogle racer sikkert er bygget til motionere mere end andre. Derfor har vi hos Vuffeli lavet denne lille guide om hunderacer, så du kan få en idé om, hvilken race der passer bedst til dig.

 Vuffeli hundeblog

Gode råd, inden du køber en hund

Hunde giver positiv energi til både store og små, og de er med til at skabe en sund livsstil og gode vaner. Dog skal man være opmærksom på, at det kræver meget af en hundeejer at have en firbenet bedste ven: At gå tur, tage til dyrlægen, træne kommandoer, m.m. Listen er lang, og det er vigtigt, at man som hundeejer er med til at tilfredsstille sin hunds behov.

Selvom du måske allerede har en idé om, hvilken hund du vil have, kan vi anbefale at lære så meget, du overhovedet kan, om racen, inden valget falder på dit næste familiemedlem. Du kan eksempelvis spørge, om du må besøge en familie, der ejer hunderacen, du har tænkt på at anskaffe dig; og selvfølgelig sørge for at finde den helt rigtige opdrætter, der kan gøre dig klogere på forældrenes personlighed og deres helbred.

 Vuffeli hundeblog

Derudover er det vigtigt, at du forbereder dig, inden du får din hund hjem. Vi kan anbefale, at du bruger tid på at tænke lidt på, hvordan hundetræningen skal foregå, og hvad du kan gøre for, at du gør det nemmest for hunden at flytte hjem til dig. Anskaf dig en hundekurv, snor, og alt det udstyr, du får brug for. Tænk grundigt over de forskellige regler hunden skal følge: Må den hoppe op i sofaen? Er der nogle rum, den ikke må være i? Hvor skal den sove? Husk at være konsekvent. Det gælder både, når du anskaffer dig en hvalp eller adopterer en ældre hund.

Læs også: Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

Men ja – du sidder nok stadig og tænker over, hvilken hund du skal gå efter. Læs med her, hvor vi gennemgår nogle af de mest populære hunderacer i Danmark:

 Vuffeli hundeblog

Golden retriever

En golden er en rigtig god familiehund, der ofte trives godt med børn. Men bor du alene ude på landet, eller er du glad for at tage ud at løbe en gang om dagen, er den også mere end perfekt til din livsstil. Racen er kendt for at kunne klare komplekse opgaver. Det er også generelt en relativt aktiv race, som elsker at komme med på eventyr med sin familie. Udover det, elsker den vand og andre sjove aktiviteter. Hvis du søger en hund med et smilende ansigt, som er enormt alsidig, er en golden muligvis en hund for dig.

Læs mere om golden retriever

 Vuffeli hundeblog

Labrador retriever

Ligesom en golden, er labradoren også en meget god familiehund, der typisk trives med børn, men den er også perfekt til mindre familier, som søger en trofast partner. Er du typen, der elsker at dyrke sport udendørs eller går på jagt, så kan labradoren også nemt blive til din bedste ven. Forskellen mellem en labrador og en golden er, at den er korthåret, og kræver ikke så meget pelspleje. Labradoren kan også klare komplekse opgaver, især når der er mad involveret i opgaven. Det er en hund, som er fyldt med empati, der også nemt kan blive til din nye bedste ven.

Læs mere om labrador retriever

 Vuffeli hundeblog

Schæferhund

Schæferen er en af de klogeste hunde, du kan anskaffe dig, og den har derfor brug for mange mentale udfordringer. Det er derfor ikke en hund, der anbefales til førstegangsejere. Når schæferen får den stimuli og opdragelse, den har brug for, kan den nemt blive til den mest loyale hund, du nogensinde har kendt. Den kan også blive til en god familiehund, som elsker at være med sin familie og hjælpe til, hvor den kan. Faktisk er schæferhunden en race, der kan være meget knyttet til ejeren, men samtidigt kan den også være meget selvstændig.

Dette skyldes at dens kloge hoved gør, at den kan finde på sine egne aktiviteter, hvis den ikke får nok opgaver af sin ejer. Husk derfor altid at opdrage din hund (uanset race) med gensidig respekt, og at give den et arbejde, der passer til dens naturlige egenskaber. Det er også vigtigt, at du giver schæferen meget motion og pelspleje.

Læs mere om schæferhunden

 Vuffeli hundeblog

Bichon havanais

En bichon havanais er, uden tvivl, en af de sødeste og nemmeste hunde, især til dem, der bor i lejlighed, da den ikke kræver meget motion og ikke fælder. Den er glad for selskab, børn og indendørs hygge. Men den sætter også pris på en gåtur, hvor der kan ske noget spændende. Det er derfor, at det ikke er en hund, du skal anskaffe dig, hvis du er ude i mange timer om dagen, da det er en selskabshund af natur og ser det som sit job at være i nærheden af dig som ejer. Det er også vigtigt, at du fokuserer på pelspleje – primært er det vigtigt, at du børster hunden jævnligt.

Læs mere om bichon havanais

 Vuffeli hundeblog

Fransk bulldog

Den franske bulldog er i det seneste årti blevet mere og mere populær i Danmark, og det er ikke uden grund. Den rolige og gryntende hunderace er perfekt til familier med børn, der ikke har alverdens tid i hverdagene til timelange gåture og mental aktivering. Den franske bulldog har det ganske fint med to til tre mellemlange daglige spadsereture, hvor den som regel uden problemer kan med lege og socialisere med alle slags hunde. Hunderacen, der kan veje 8-14 kilo, elsker at være familiens midtpunkt og elsker at føle sig værdsat. 

Læs mere om fransk bulldog

Den gør sig også bemærket, når den slumrer hen i sin hundekurv, hvor man kort efter kan høre dens karakteristiske snorken. Både dens snorken og dens mindre behov for motion skyldes hovedet og snudens form. Man skal derfor også være opmærksom på vejrtrækningsproblemer hos racen samt andre lidelser, såsom allergi og ledsygdomme, som har tendens til at opstå hos den franske bulldog.  

 Vuffeli hundeblog

Bomuldshund (eller coton de tulear)

En coton de tulear er en af de mest charmerende små hunderacer, og livet ved siden af den vil altid være fuld af kærlighed. Ligesom en bichon havanais, er den også glad for gåture, hvor der sker noget nyt. Faktisk har bomuldshunden tidligere været både en vagt- og jagthund, så den er glad for mental stimulering. Men samtidigt er den sætter den også pris på at nyde hyggelige stunder i sofaen sammen med hundeejeren. Hvis du anskaffer dig en bomuldshund, er det vigtigt, at du er forberedt på, at den kræver megen pelspleje.

Læs mere om bomuldshunden

 Vuffeli hundeblog

Berner sennen

Hvis du forestiller dig et liv, hvor du bor på en gård, og nyder livet i naturen sammen med din hund, kunne berner sennenhunden være en af de racer, der passer lige ind. Den elsker at være udendørs, og den elsker også sin ejer ekstremt højt. Det betyder, at du skal være forberedt på at gå nogle lange ture sammen med den. Udover det, skal du vide, at det er en fantastisk hund at samarbejde med: Den er meget nem at træne og er glad for at lære nye kommandoer. Selvom den er glad for at være udendørs, er det måske ikke racen, du skal have med ud på en løbetur eller agilitybanen. 

Udover det, skal du også være forberedt på at pleje hundens pels jævnligt.

Læs mere om berner sennen

 Vuffeli hundeblog

Grand danois

Endnu en charmerende, sød og kæmpe stor race. I en grand danois kan du få op til 75 kg kærlighed, som vi er sikre på, du aldrig kommer til at fortryde. Det er en rigtig god hund til familier med ældre børn, som kan styre den meget store race. På grund af dens størrelse er det ekstremt vigtigt, at man holder øje med, at hunden bliver fodret optimalt, fra den er helt lille. Det er også vigtigt, at du tager specielt hensyn til hundetræningen, så musklerne bygges op helt rigtigt. Kontakt derfor en hundetræner, der kan hjælpe dig, for at opnå de helt rigtige resultater.

 Vuffeli hundeblog

Border collie

Hvis du eller din familie har en aktiv livsstil, så er border collien den perfekte hund til jer. Selvom den ikke anbefales til førstegangs hundeejere, da det er en hund, der kræver meget stimulering og træning fra starten af, er en border collie en meget loyal hund, der elsker sin familie. Det er faktisk den perfekte hund til dig, som går meget højt op i lære din hund nye kommandoer, og som ønsker en hund til at dyrke sport med dagligt. Hunden er meget aktiv af natur, da den altid har været anvendt som hyrdehund. 

Så du skal være klar til at kunne give din nye bedste ven nogle rigtigt vilde oplevelser. Da border collien har en arbejdsomhed, som ingen andre racer, kan den være svær at køre træt. Selv for den aktive person. Du skal altså være klar på at tage din hund ud på oplevelser hver dag. I øvrigt er border collien også kendt for at være den klogeste hunderace der findes, og kræver derfor også jævnligt mental stimulering.

 Vuffeli hundeblog

Papillion

Papillionen, der også kendt som sommerfuglehunden på grund af dens meget smukke ører, er alt andet end en kedelig hund. Selvom den er lille og nemt at have med at gøre, når man bor i lejlighed, er det vigtigt, at man ikke glemmer, at hunden skal stimuleres både indendørs og udendørs. Racen har brug for, at der sker noget nyt for den en gang imellem, så den kan stimulere sin jagtinstinkt. Faktisk egner papillionen sig virkelig godt til agility, da det er en rigtigt hurtig race, som er meget stærkere og mere robust, end den ser ud. 

Har du tænkt dig at inkorporere papillionen i en familie med børn, er det meget vigtigt, at du fokuserer på at opdrage både hund og børnene i at vise gensidig respekt. På trods af den langhårede pels, kræver papillionen ikke store investeringer i pelspleje, og man kan nemt sørge for en blank velpasset pels ved at børste hunden en gang om ugen.

 Vuffeli hundeblog

Puddel

Hvis du nogensinde har haft noget at gøre med en puddel, ved du nok godt, at det er en af de klogeste hunderacer, der findes. Det er nok derfor, pudlen er blevet til den perfekte selskabshund men også perfekt til familier med børn. Pudlen har brug for meget motion, da den er meget aktiv, elsker at lege og er meget underholdende i dens tilgang til livet. Pudlen brænder for at bruge sin hjerne, er meget lærenem og vil gøre alt for at få lov til at lege. Den kan fås i alle størrelser, fra helt små til store (stor, mellem, dværg og toy). 

Læs mere om pudlen

Racen kræver selvfølgelig en investering i tid til pelsplejen, da pelsen både skal klippes, vaskes og børstes jævnligt.

 Vuffeli hundeblog

Chihuahua

Chihuahuaen er perfekt til alle dem, der ønsker en lille hunderace, men som også ønsker at lege med deres hund på agilitybanen. Fordi selvom chihuahuaen er en af de mindste hunderacer i hele verden, er den klar til at levere sjove og hyggelige udfordringer til hundeejere, som har lyst til at have et stærkt bånd med deres hund. Dog skal du være klar til at give hunden positive oplevelser, fra når den er helt lille. Den lille mexicanske fås både som korthåret og langhåret. Uanset om du vælger den ene eller den anden, er pelsplejen rimeligt minimal.

 Vuffeli hundeblog

Boxer

Boxeren er, uden tvivl, både en fysisk og socialt aktiv hund. Den elsker motion men også menneskers selskab. Derfor er hunden perfekt til familier, der elsker lange gåture, cykelture, at udfordre hunden på agilitybanen eller som gerne vil have deres hund med overalt. Boxeren har brug for masser af plads, og det er vigtigt, at du overvejer dette, inden du anskaffer dig racen. Du kan i hvert fald glæde dig til en glad og social hund, der vil sætte pris på at nyde hyggelige stunder ved siden af familien med en konstant logrende hale.

 Vuffeli hundeblog

Jack russell terrier

En lille hunderace med stor personlighed. En jack russell terrier er klar til alt: både mentale udfordringer men også til fysisk aktivitet. Hvis hunden trænes rigtigt, kan den lære alt det, du ønsker. Den lille intelligente race har brug for en hundeejer, der sætter pris på det intellektuelle og kan håndtere en hund, der har tendens til selv at sætte dagsordenen, men som også er klar til at udfordre hunden ude i naturen eller kan give mulighed for at lade den løbe fri. Udover det, er pelsplejen nem, og det er ikke en hund, der fælder meget.

Hvis du vælger en jack russell terrier, kan du glæde dig til en race, der er stærkt knyttet til dens familie, og som vil give dig alt den kærlighed, du altid har ønsket.

 Vuffeli hundeblog

Amerikansk cocker spaniel

Den amerikanske cocker spaniel er kendt for at være glad for mennesker, mad og udfordringer grundet dens jagtinstinkt. Så hvis du har brug for en trofast ven til at gå lange ture med, eller en hund til at have med overalt, vil den amerikanske race sikkert være et godt valg. Den sætter specielt pris på at blive belønnet af dens ejer, hvilket gør den nem at træne. Selvom det drejer sig om en jagthund, er der ikke tale om en vagtsom race. 

Til gengæld er det en forholdsvis rolig race når man giver den motionen, den har brug for. Hunden kræver ugentlig pelspleje med daglig fokus på ørene.

 Vuffeli hundeblog

Engelsk cocker spaniel

Ligesom den amerikanske, er den engelske cocker spaniel også en jagthund med behov for motion. Samtidig er hunden også kendt for at sprede positiv energi både til sin familie og fremmede. Grundet dette bruger man den engelske cocker spaniel som en selskabshund i dag. Dog er den stadig glad for at træne og bruge sin næse. Som hundeejer skal du være klar til at bruge tid sammen med din hund, hvis du vælger en engelsk cocker spaniel, da den normalt ikke er glad for at være alene. Ligesom den amerikanske, kræver racen også konstant pelspleje med fokus på ørene.

 Vuffeli hundeblog

Schnauzer

En schnauzer en rolig og loyal hunderace, der går virkelig godt i spænd med familier, der har små børn løbende rundt. Derudover er schnauzeren en klog hund, som derfor også har behov for at blive aktiveret – både fysisk og mentalt. Med en schnauzer får man altså ikke en hund, der slænger sig i hundekurven fra morgen til aften. Den er derimod nysgerrig af natur. Racen forventer at være med, når der sker noget spændende, og den befinder sig bedst i situationer, hvor den kan lære og føle sig nyttig. 

Den til tider stædige 14 til 20 kilo schnauzer har derudover den fordel, at den ikke fælder og fungerer af den grund fantastisk til folk med tendens til allergi over for hunde.

 Vuffeli hundeblog

Malteser

En malteser er en hunderace, der er rigtigt populær i Danmark. En af årsagerne til det er, at den er god til at tilpasse sig hundeejerens livsstil. Sammenlignet med andre hunderacer har malteseren et mindre behov for aktivitet, og sammen med sin størrelse kan den nemt finde sig tilpas i en lejlighed midt i byen. Dermed ikke sagt at en malteser ikke har behov for stimulering, da den som alle andre hunde har brug for leg, udfordringer og motion. Ofte bliver den pæne skødehunds kløgt og nysgerrighed undervurderet, men sandheden er, at malteseren har hovedet godt skruet på og er enormt kvik og lærenem.  

Man skal være opmærksom på at den 3-4 kilo tunge malteser kræver en del pelspleje, hvis man altså ønsker en hund, der ikke lugter eller har madrester, filtre eller andet siddende i pelsen. Det medfører, at man dagligt skal børste pelsen igennem, til tider give den et bad og regelmæssigt få klippet dens hurtigvoksende pels.

Læs mere om malteseren

Lhasa apso

En lhasa apso er en ældgammel race, der stammer tilbage fra de tibetanske klostre, hvor man mente, at racen bragte held. Om lhasa apsoen er en ægte lykkebringer, har Vuffeli ikke fagligt belæg for, men det er helt sikkert en hunderace, der vil give liv og glade dage hos de fleste familier.

Tryghed og tæthed er to ord, der beskriver racens personlighed. En lhasa apso har det altså bedst, når den er ved siden af sin ejer og tæt på sine vante omgivelser. 

Fra begyndelsen af er det altså god ide at vænne racen til at møde andre hunde og være ude blandt folk. Derudover ses en lhasa apso ofte med en hårspænde eller to i pandehåret. Hunderacens pels kræver, at man bruger tid på at børste den igennem, vaske den og at man jævnligt får det lange hår klippet eller trimmet.

Shar pei

En flot og anderledes hunderace, der med sit rynkede udseende bestemt vækker positiv opsigt på fortovet, når man er ude og gå tur. En shar pei er gennem århundreder blevet brugt til alt fra kamphund til hyrdehund og gårdhund. Af den grund skal man være ekstra konsekvent og opmærksom i dens opdragelse og socialisering helt fra, den er hvalp. Den 20-25 kilo tunge shar pei er altså generelt en rolig og kærlig familiehund, men er samtidig også en modig hunderace, der til enhver tid beskytter sig selv og sin folk, hvis den føler sig truet.

Man skal derudover huske på at holde dens karakteristiske rynker og hudfolder fri for fugt, skidt og møg for at undgå bakterier og betændelse.

Dansk-svensk gårdhund

Som navnet antyder, så er racen gennem tiden blevet brugt som gårdhund, hvis primære opgave var at holde rotte- og musebestanden nede. Det medfører også, at den 7-12 kilo tunge hunderace i dag er enormt nysgerrig og fyldt med energi. En dansk-svensk gårdhund har altså et naturligt højt aktivitetsniveau og har derfor også stort behov for at komme ud og brænde sin energi af. Hunderacen elsker at lege og lære, og som ny hundeejer kan man ofte blive overrumplet af dens glæde og iver.

Man skal derfor have tålmodigheden med sig samt nogle lækre godbidder i lommen for opretholde dens fokus. Den dansk-svenske gårdhund er dog overordnet set en nem hunderace at have med at gøre. Den elsker sin ejer, men har derudover også et venligt sind over for fremmede mennesker og har nemt ved at blive, og forblive, venner med andre hunde.  

Dalmatiner

Dalmatineren kan overordnet beskrives som en aktiv, intelligent men også en stædig hunderace. Racen elsker at være i centrum af familien, hvor den kan mærke, at den bliver elsket og holdt af. En anden ting, som dalmatineren elsker, er at bruge sin plettede krop og sin kloge hjerne. Daglig og længevarende motion samt stimulering er derfor et must, hvis man ønsker en rolig og tilfreds dalmatiner. Når man skal aktivere dalmatineren mentalt, kommer man som hundeejer også selv på prøve, da man godt kan pakke den klassiske “hent pinden”-leg langt væk. 

Den 25-35 kilo tunge dalmatiner elsker altså at tillære sig nye aktiviteter, hvor man modsat mister racens fokus og interesse med gentagende og enkle lege. For at dalmatineren derudover skal kunne lege og møde andre hunde, skal den socialiseres fra hvalp af. For at ende med at have en nem, rolig og social dalmatiner, anbefales det derfor også at gå til hvalpetræf og være konsekvent med sin træning.

Newfoundlænder

En newfoundland (på dansk kendt som newfoundlænder) er i gennemsnit lidt over 60 kilo ren kærlighed, og racen er, hvad man helt konkret kan kalde for en vaskeægte vandhund. Racen er gennem tiden altid blevet brugt i og omkring vandet, så den elsker at være i og omkring søer og kyststrækninger. På trods af at racen er godmodig af sind og er en kærlig familiehund, er det ekstremt vigtigt, at man fra start af lærer at kontrollere hunden og tydeligt viser, at du er leder i flokken. 

Årsagen her er, at en 70 kilo tung han ikke er sjov at gå tur med, hvis han trækker i snoren eller hvis han hopper op ad bedstemor, når hun kommer på besøg. 

Lange ture og meget motion er ikke noget, som hunderacen har brug for. Dog passer en newfoundland bestemt ikke ind i lejligheden eller i rækkehuset, da den skal have plads både indendørs og udendørs. Plads er generelt nøgleordet, og man skal derfor spørge sig selv, om man har tilstrækkelig med kvadratmeter til rådighed, inden man anskaffer sig sådan en størrelse hund.  

Cavalier king charles spaniel

Cavalieren er en populær familiehund, der er kendt for at være venlig, stilfærdig og imødekommende af natur. Det er en hunderace, som sandsynligvis både vil elske friske gåture såvel som afslappende hyggestunder derhjemme. Den kommer generelt godt ud af det med både børn og voksne og er god til at tilpasse sig familiens livsstil. Cavalieren er en selskabshund, der er glad for menneskelig kontakt. Du kan med andre ord godt forvente, at den sandsynligvis vil følge med dig tæt ved din side.

Derfor er det også en hunderace, som ikke trives med at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Racen er kendt for at have et følsomt sind, så en positiv indstilling er et godt udgangspunkt for træning og kommunikation. Der er desværre visse udbredte helbredsproblemer inden for racen, og derfor er det vigtigt at henvende sig til en ansvarlig opdrætter og at sikre sundhedstest.

Læs mere om cavalier king charles spaniel

BESTIL EN PRØVEPAKKE

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også