Forside » Hunderacer » De 20 mest populære hunderacer: Hvilken hund skal du vælge?

De 20 mest populære hunderacer: Hvilken hund skal du vælge?

Hunderacer tegningVuffeli hundeblog

Der er én ting, alle hundeejere tænker på, inden de får en hund: Hvilken hunderace skal jeg vælge? Hvilken én passer bedst til mig? Læs med!

Logrende familiemedlemmer kommer i mange forskellige størrelser, former og farver og med forskellige aktivitetsniveauer og temperamenter.

Nogle hunde er meget sociale, andre har behov for mange udfordringer og meget motion, og nogle har en pels, der kræver ekstra opmærksomhed.

Vidste du, at der findes racestandarder for mere end 400 forskellige hunderacer?

Og så er der, for ikke at glemme, alle de mange blandingshunde, som har arvet lidt fra flere forskellige slags hunde.

Hvis du er i tvivl om, hvilken hund, der passer bedst til dig, så er det en rigtig god idé at besøge diverse opdrættere og lære forskellige hunde bedre at kende.

Måske der er inspiration at hente blandt nogle af de mest populære hunderacer?

De 20 mest populære hunderacer i Danmark i 2020

  • glad berner sennenhundVuffeli hundeblog
  • to-rottweilere-sidder-og-venterVuffeli hundeblog
  • old-english-bulldog-med-ejerVuffeli hundeblog
  • sort-puddel-vuffeliVuffeli hundeblog
  • Jack-russell-terrier-udenforVuffeli hundeblog
  • engelsk-springer-spaniel-tungen-ud-af-mundenVuffeli hundeblog
  • Staffordshire-bull-terrier-dufter-til-godbidVuffeli hundeblog
  • dansk-svensk-gårdhundVuffeli hundeblog
  • Cavalier-king-charles-spaniel-hviler-sigVuffeli hundeblog
  • malteser-smilerVuffeli hundeblog
  • gravhund-giver-poteVuffeli hundeblog
  • Chihuahua-laver-agilityVuffeli hundeblog
  • Coton-de-Tulear-sidder-i-græssetVuffeli hundeblog
  • glad-shih-tzuVuffeli hundeblog
  • Engelsk-cocker-spaniel-blå-baggrundVuffeli hundeblog
  • Fransk-bulldog-på-gåturVuffeli hundeblog
  • langhåret-schaeferhundVuffeli hundeblog
  • Golden-retriever-på-pink-baggrundVuffeli hundeblog
  • klippet-bichon-havanaisVuffeli hundeblog
  • sort-voksen-labrador-retrieverVuffeli hundeblog

Kilde: Dansk Hunderegister 2021

Der er også en masse mindre kendte hunderacer, som måske kunne være et godt match for dig. Du kan læse meget mere om de mange hunderacer lige her.

Her kommer en kort beskrivelse af top 10

Vuffeli hundeblog

1. Labrador retriever

Labradoren er en mellemstor hund med et højt aktivitetsniveau. Den vejer typisk 25-34 kg, og findes i både sort, brun og gul. Den blev oprindeligt anvendt som apporterende jagthund og er i dag både en populær jagt- og familiehund.

Læs meget mere om labradoren her

Vuffeli hundeblog

2. Bichon havanais

Havaneseren kommer i mange forskellige farver og er en allergivenlig hunderace. Den fælder minimalt, men kræver regelmæssig pelspleje i form af blandt andet børstning og klipning. Den lille og livlige selskabshund vejer typisk 4,5-7,5 kg.

Læs mere om bichon havanais her

Vuffeli hundeblog

3. Golden retriever

Golden retrieveren er en stor hund med et højt aktivitetsniveau. Den hører til gruppen af apporterende jagthunde og er kendt for at være social og hengiven og rigtig glad for vand – og mad. Den vejer typisk 27-36 kg.

Læs mere om golden retrieveren her

Vuffeli hundeblog

4. Schæferhund

Schæferhunden vejer typisk 25-40 kg og har et højt aktivitetsniveau. Den er kendt for at være en meget intelligent, adræt og loyal hunderace, der knytter sig tæt til sin ejer, men samtidig kan den også være selvstændig.

Læs mere om schæferhunden her

Vuffeli hundeblog

5. Fransk bulldog

Hunderacen, der kan veje fra 8-14 kilo, er kendt for at være lidt af en selskabspapegøje. Den er grundet sin karakteristiske hovedform disponeret for det brachycephale syndrom, og det kan give den vejrtrækningsproblemer.

Læs mere om den franske bulldog her

Vuffeli hundeblog

6. Engelsk cocker spaniel

Den populære familiehund med de lange hængeører er kendt for at være både sporty, loyal og godmodig. Cocker spaniel hører til gruppen af apporterende jagthunde og har en skarp næse. Den vejer typisk 12-14 kg.

Læs mere om cocker spanielen her

Vuffeli hundeblog

7. Shih tzu

Shih tzuen er kendt for at være livlig og social. Den lille selskabshund har en imponerende pelspragt, der består af en lang, glat og tæt overpels og en blød underuld. Shih tzuen vejer typisk 4,5-8 kg og er ca. 27 cm fra pote til skulder.

Læs meget mere om shih tzuen her

Vuffeli hundeblog

8. Coton de Tulear (Bomuldshund)

Coton de Tulear har ingen underuld og er derfor allergivenlig. Pelsen kræver børstning og klipning. Bomuldshunden elsker typisk at være helt tæt på sin familie og er kendt for at være alsidig og livlig. Den vejer typisk 3,5-6 kg.

Læs mere om bomuldshunden her

Vuffeli hundeblog

9. Chihuahua

Chihuahua er verdens mindste hunderace. Den elsker typisk nær kontakt og er kendt for at være både nysgerrig og selvstændig. Den vejer som regel 1,5-3 kg og kan enten være langhåret eller korthåret.

Vuffeli hundeblog

10. Gravhund

Der findes mange forskellige slags gravhunde. Både korthårede, ruhårede og långhårede gravhunde – og dværggravhunde. De er kendt for at være selvstændige, trofaste og modige hunde med et stærkt jagtinstinkt.

Små hunderacer, mellem hunderacer og store hunderacer

Hver hunderace har sin egen racestandard, som beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Nogle hunderacer er avlet til at tjene særlige formål og kan have stærke instinkter og behov. Nogle hunderacer kræver omfattende pelspleje eller helbredsmæssige hensyn.

De racespecifikke standarder kan blandt andet indikere hvilke egenskaber, den hund, du har i tankerne, vil være tilbøjelig til at have.

Racestandarderne er fastsat af FCI (Fédération Cynologique Internationale), som er en sammenslutning af nationale kennelklubber fordelt over det meste af verden. Det danske medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Der findes racestandarder for mere end 400 forskellige hunderacer, og alle disse er inddelt i ti forskellige FCI-grupper.

populære hunderacer portrætVuffeli hundeblog

Der er stor forskel på hunderacerne i hver enkelt FCI-gruppe, ligesom der er stor forskel fra hund til hund. Selvom hunderacen kan fortælle meget om hundens gener, forventede egenskaber og behov, så har hver hund sin egen personlighed og temperament – og heldigvis for det. Man kan ikke forudse hvilken hund, der bliver en del af familien. Du kan kun glæde dig til at lære din hund at kende.

TIP:
Vær opmærksom på, at nogle hunderacer kan være genetisk disponerede for en række helbredsproblemer. Hvis du har forelsket dig i en bestemt hunderace, så undersøg derfor racen grundigt og overvej potentielle racespecifikke udfordringer.

Læs også: Studie: Hundeejere lever sundere og længere

Gode råd: Inden du får et firbenet familiemedlem

Hunde giver positiv energi til både store og små og en masse gode oplevelser. Men inden man byder en hund velkommen i familien, er det en rigtig god idé at overveje, hvordan den vil passe ind i din hverdag, og hvilke behov og hensyn hunden kræver.

Selvom du måske allerede har en idé om, hvilken hund du vil have, er det en rigtig god idé at lære en masse om hunderacen, inden valget falder på dit næste familiemedlem. Du kan eksempelvis passe en hund af den hunderace, du har øje på. Og selvfølgelig sørge for at finde den helt rigtige opdrætter, der kan gøre dig klogere på forældrenes personligheder og helbred.

Derudover er det vigtigt, at du forbereder dig, inden din hund flytter ind. Vi kan anbefale, at du bruger tid på at tænke lidt på, hvordan hundetræningen skal foregå, og hvilket udstyr du skal bruge til livet med en firbenet ven. Det gælder for eksempel hundekurv, snor, legetøj og foder.

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Tænk også over de forskellige regler, hunden skal følge: Må den hoppe op i sofaen? Og hvor skal den sove? For at hunden ikke bliver forvirret, er det vigtigt, at alle i familien følger de samme regler.

Læs også: Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *