Forside » Hunderacer » Malteser: Den lille hvide selskabshund

Malteser: Den lille hvide selskabshund

Vuffeli hundeblog

Malteseren er kendt for at være både livlig, hengiven og intelligent. Og så er det en hunderace med en lang og unik historie. Læs med, og bliv klogere på den lille, hvide selskabshund.

10 ting du (måske) ikke vidste om malteseren

  1. Malteserens lange, silkebløde pels kræver grundig og regelmæssig pelspleje – gerne dagligt
  2. Malteseren er også kendt som silkehunden
  3. Malteseren er en meget gammel hunderace med en lang historik, der involverer både romerriget og renæssancekunst
  4. Malteseren var den 9. mest populære hunderace i Danmark i 2020, hvor der ifølge Dansk Hunderegister blev registreret 1426 malteserhvalpe
  5. Den er kendt for at være rolig og selskabelig derhjemme og samtidig livlig og aktiv, når det er tid til tur
  6. Malteseren er en allergivenlig hunderace
  7. Malteseren er på grund af sin pels mere følsom overfor sol og kulde end mange andre hunde
  8. Malteseren er blevet brugt til at bekæmpe mus og rotter
  9. Malteseren er en af de mindste hunderacer og vejer typisk 3-4 kg
  10. Malteserens navn kommer af ordet “màlat”, som betyder tilflugtssted eller havn

Vil du vide mere om den silkebløde vuf? Læs med nedenfor.

hvid malteser med tungen ud af mundenVuffeli hundeblog

Hvorfor en malteser?

Den lille malteser er et populært familiemedlem. Selvom den er lille af statur, er den kendt for at have en stor personlighed og være både aktiv og hårdfør for sin størrelse. Den elsker typisk at lege og være i centrum.

Malteseren er en meget gammel hunderace, og dens historik går faktisk flere tusinde år tilbage. Helt tilbage til antikken og romerriget. Racen har nemlig sin oprindelse i middelhavsområdet, hvor den blev brugt til at fange og skræmme mus og rotter.

Mange var også overbevist om, at den lille hunderace havde en healende kraft, og derfor kunne man finde på at lægge den på et ømt område af kroppen, som behandling mod smerte.

Malteseren udviklede enorm popularitet blandt royale og overklassen generelt, og derfor blev den særdeles eftertragtet.

Hunderacen er blandt andet også blevet portrætteret i malerier gennem århundrede, gerne på skødet eller for fødderne af profilerede kvinder. Måske du kan spotte den på et renæssanceværk eller to? Men malteseren er ikke kun god på billeder; den er også et fantastisk familiemedlem med masser af gode egenskaber.

Malteseren er generelt en sund race og lever typisk længe. Den gennemsnitlige levealder er 12-15 år.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Hvor stor bliver en malteser?

Ud af de ca. 20 miniature hunderacer er malteseren en af de mindste. Skulderhøjden for hannerne er ca. 21-25 cm. Tæverne er ca. 20-23 cm i skulderhøjde. Som fuldvoksen vejer en malteser typisk 3-4 kilo, men den kan veje mindre afhængig af dens kropsbygning.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Malteserens pels

Et af malteserens mest karakteristiske kendetegn er dens lange, fine og silkeagtige pels. Og racen er faktisk også kendt under navnet silkehunden. Den har ingen underuld og fælder minimalt. Derfor er den også en allergivenlig hunderace, der kan være velgenet til dig med pelsdyrsallergi. Der er dog ingen garanti for, at en malteser ikke kan fremkalde en allergisk reaktion, og derfor er det en god idé at teste sin pelsdyrallergi, inden man anskaffer sig et firbenet familiemedlem.

Malteserens pels er helt hvid. Den er oftest rent hvid, men kan have en elfenbensfarvet nuance eller et blegt, orange skær.

På grund af sin pelsstruktur er malteseren mere følsom overfor kulde og varme end mange andre hunde. Derfor er det også vigtigt at beskytte den mod kraftig sol og lave temperaturer.

hvid malteser sidder på græsplæneVuffeli hundeblog

Hvem er malteserens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Malteseren er kendt for at være en alsidig og tilpasningsdygtig hund, der typisk både kan trives med at leve en aktiv livsstil, men også nemt tilpasser sig en mere afslappet tilværelse.

Den er kendt for at være livlig og kontaktsøgende. Indendørs er den som regel rolig og hengiven og udenfor hjemmets fire vægge har den gerne en nysgerrig og legesyg tilgang til verden. Den elsker typisk at være tæt på sin familie og kan trives i hus såvel som lejlighed, så længe dens behov for social kontakt, motion og mental beskæftigelse bliver stillet.

Det er vigtigt at være indstillet på, at malteseren ikke trives med at være alene hjemme i mange timer hver dag. Det er en social hund, som søger selskab og har det bedst, når den er omgivet af sin nærmeste familie.

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

malteser hviler sig med hovedet på gulvetVuffeli hundeblog

Økonomi og malteseren

Som du sikkert ved, er der flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Derfor er det en god idé at påregne løbende udgifter til forsikring, dyrlæge, foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og eventuelt træning. En malteser har brug for regelmæssig pelspleje, og derfor er der også behov for børster, badeprodukter og frisør, hvis du ikke selv står for klipningen.

Kærlighed har naturligvis ingen pris, men inden man anskaffer sig en malteser – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er malteseren en god familiehund

Den lille selskabshund elsker typisk menneskelig kontakt og er vældig socialt anlagt. Derfor vil den ofte søge nærkontakt og sætte stor pris på at være lige i nærheden af dig. Dens livlige og samarbejdsvillige sind gør den også til en oplagt legekammerat for både børn og voksne.

For at malteseren kan udfylde sit fulde potentiale og blive en velfungerende familiehund, er det vigtigt, at den bliver socialiseret – gerne allerede mens den er hvalp.

Socialisering og miljøtræning handler om at vænne sin hund til nye situationer, lyde og mennesker, at lære den at tolerere nye indtryk og gøre den tryg i forskelligartede situationer. Det klæder den godt på til at kunne håndtere de mange forskellige oplevelser, som livet med os mennesker byder på.

hvid malteser i sele på gåturVuffeli hundeblog

Det er også afgørende, at hele familien bliver enige om hvilke regler og retningslinjer, der skal gælde for netop jeres hund, så både to- og firbenede kan trives. Det er essentielt, at I bruger tid på at lære jeres hund nogle gode rutiner og opbygge en stærk og tillidsfuld relation.

For at malteseren, eller en hvilken som helst anden hund, skal kunne trives som familiehund, er det afgørende, at dens behov bliver opfyldt – både dens fysiske, mentale og sociale behov og interesser er afgørende for dens sundhed og trivsel.

Læs også: Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

En maltesers typiske helbredsproblemer

Malteseren er generelt en sund hunderace, men der er visse ting, som det er vigtigt at være ekstra opmærksom på med en malteser i familien. Hud-, tand- og øjenproblemer er nogle af de mest udbredte helbredsudfordringer blandt racen.

Malteseren har tendens til at udvikle problemer med tårekanalerne. En af de tilstande, som blandt andet kan opstå, er epifora. Epifora er tåreflåd, der enten skyldes infektion i tårekanalerne, at hunden producerer for meget tårevæske, eller at hunden er genetisk disponeret for snoede tårekanaler. Derudover er malteseren disponeret for grøn og grå stær samt betændelsestilstande i nethinde og øjenlåg.

Den fine pels og manglen på underuld gør malteseren særligt udsat ved skarp sol og frostgrader. Solskader, eksem og andre hudproblemer er derfor noget, man skal være ekstra opmærksom på, når man har en malteser som familiemedlem.

Derudover er malteseren som mange andre små hunderacer disponeret for tandsten, plak og paradentose, men dette kan i høj grad afværges med god mundhygiejne og tandpleje fra en tidlig alder.

malteser hvalp med blide øjneVuffeli hundeblog

Nærende og afbalancerede måltider kan være med til at styrke malteseren knogler og led, opretholde en sund fordøjelse og sikre en sund og skinnende pels.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde en sund og nærende kost til din hund. Vores foder er baseret på naturlige råvarer, og vi udvikler en personlig foderplan, der er tilpasset lige netop din malteser.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvordan ser dagligdagen ud med en malteser?

Pelspleje

Malteserens lange, glansfulde pels er et af dens mest iøjnefaldende og velkendte karakteristika. Den kræver omhyggelig og jævnlig pelspleje og har bedst af at blive børstet dagligt. Ellers kan pelsen let filtre sig sammen, og det kan resultere i hud- og pelsproblemer, der kan være til stor ubehag eller smerte. Den lange pels kan nemt samle snavs, små grene og mudder, der kan sætte sig i pelsen, og danne sammenfiltringer.

Derfor er det også en god idé dagligt at soignere dens skæg og området omkring øjnene.

Nogle vælger at klippe deres malteser korthåret, så pelsplejen bliver mindre omfattende. En kort pels kræver dog stadig børstning og ikke mindst regelmæssige besøg hos en hundefrisør eller en dedikeret selvlært.

malteser går tur på strandenVuffeli hundeblog

Det er vigtigt at være indstillet på, at der følger en del pelspleje med den lille, silkebløde vuf.

Det er en rigtig god idé at vænne sin malteser til at blive håndteret, allerede mens den er hvalp, så pelsplejen bliver en velkendt, nem og hyggelig stund for jer begge. Brug tid på at introducere din malteser for børste, saks og andet udstyr i rolige omgivelser. Med den rette tilgang kan pelsplejen blive en hyggelig stund for jer begge.

Gåture og motion

Malteseren er en hunderace med et lavt aktivitetsniveau. Men selvom det ikke er en hunderace, der behøver store mængder motion hver dag, men den har behov for at bevæge sig og elsker typisk at løbe og lege. Den er kendt for at følge nysgerrigt med i sine omgivelser og vil derfor sikkert elske at få mulighed for at komme med på eventyr.

Læs også: Hvor meget ved du egentlig om hunde og motion?

Træning med en malteser

Malteseren er kendt for at være samarbejdsvillig og med en positiv og legende tilgang til træningen kan man nå rigtig langt.

Det er dog vigtigt at gribe træningen an i et tempo, der passer til hunden, så man fastholder dens motivation. Start med fordel træningen tidligt, og etablér nogle klare retningslinjer, der gør det lettere for din hund at forstå, hvad du ønsker fra den.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *