Forside » Hundetips og -tricks » Studie: Hundeejere lever sundere og længere

Studie: Hundeejere lever sundere og længere

Vuffeli hundeblog

Hunde byder på uendeligt meget kærlighed og kilometervis af gåture. Det kommer nok ikke som en overraskelse. Men undersøgelser viser faktisk, at der er flere sundhedsmæssige fordele forbundet med et logrende familiemedlem. Læs med, og bliv klogere på de mange positive effekter.

Hundeejere lever længere

Hunde går lige i hjertet – i mere end en forstand.

American Heart Association har stillet skarpt på hundeejere og foretaget en omfattende undersøgelse, der har forbundet det at have hund med forlænget levetid. Undersøgelsen bygger på knap 70 års forskning og består af en lang række studier baseret på flere millioner mennesker på tværs af hele verden.

Helt præcist antyder undersøgelsen, at det at være hundeejer er forbundet med 24 % lavere risiko for tidlig død uanset dødsårsag. Undersøgelsen viser også, at personer med hjerte-kar-sygdomme, der tidligere har haft et slagtilfælde eller hjerteanfald, er mindre tilbøjelige til at blive ramt ingen, hvis de har en hund.

Hunde er godt for hjertet, og det er der flere årsager til.

4 grunde til at en hund kan gøre dig sundere

1. Bedre helbred

Hunde har en helt særlig evne til at få det bedste ud af os mennesker, og faktisk kan deres nærvær have positiv indflydelse på vores overordnede helbred. Nærkontant med en hund har vist sig at kunne medvirke til lavere blodtryk og nedsat stressniveau. Faktisk viser en undersøgelse, at der i nogle tilfælde ikke skal mere end at ae en hund til, før blodtrykket falder. 

Vuffeli hundeblog

Nærkontakt med hunde stimulerer kroppen til at frigive kærlighedshormonet oxytocin, og det har en masse positive effekter. Meget tyder på, at det blandt andet medvirke til at berolige dig, sørge for at pulsen falder, mindske stresshormoner, påvirke dit kolesteroltal, skabe velvære og meget, meget mere.

2. Mere motion

Et logrende familiemedlem kræver daglige gåture, og det bringer en aktiv livsstil med sig. Selv når regnen siler og vinden virkelig blæser, er der grund til at finde hundesnoren frem og gå en tur i det fri. Derfor er hundeejere mere motiverede for at røre sig og holde et højt aktivitetsniveau. Som hundeejer får du sandsynligvis masser af kilometer i benene og timevis af frisk luft i naturen. Det er godt for både krop og sjæl – fysisk aktivitet og naturoplevelser er nemlig forbundet med øget sundhed.

hund sidder i armene på sin ejerVuffeli hundeblog

Læs også: Hvor meget ved du egentlig om hunde og motion?

3. Mental sundhed

Din hund er en af dine bedste venner – hvis ikke den allerbedste. Hunde er loyale, empatiske og intuitive væsener, og det gør dem i stand til at skabe helt unikke følelsesmæssige bånd. De følger deres familie i tykt og tyndt, og de kan skabe tryghed, hvilket også kan medvirke til at afhjælpe angst og depression.

Forventningsfulde hundeøjne og pelsede knus er bare godt for sjælen. Hunde kan blive begejstrede for selv de mindste ting – igen og igen – og deres glæde har det med at smitte af. Du kan sikkert nikke genkendende til, at din hunds tosserier giver årsag til masser af grin og godt humør. 

Læs også: Kærlighed på fire ben: Sådan ved du, om din hund elsker dig

4. Social kontakt

Det er ikke uden grund, at vi kalder hunden for menneskets bedste ven. Din hund er måske faktisk den, du bruger allermest tid sammen med.

Men hunde giver også anledning til at møde nye venner. En logrende hale er nemlig ofte noget, der fanger folks opmærksomhed. Som hundeejer kommer du på dine mange gåture typisk i kontakt med andre hundeejere og nysgerrige hundebeundrere, og det kan skabe nye bekendtskaber og relationer. Derfor er hundeejere tilbøjelige til at opleve mindre social isolation.

fransk bulldog kigger på ejerVuffeli hundeblog

Hvis du har lyst til at dele din hundeglæde og -erfaringer, så er der også rig mulighed for at tage del i fællesskaber og initiativer, der drejer sig om hundeluftning og hundetræning eller bare hundehygge.

Læs også: Den nemmeste 5-trins-guide til kræsne hunde

Livet med en hund

Der er altså rigtig mange gode grunde til at få en hund. Men man kan ikke bare anskaffe sig en hund og så forvente at se sundhedsbarometeret stige.

Det er en stor beslutning, og det kræver nøje overvejelse, at byde en hund velkommen i familien. En hund er et stort ansvar, der kræver forpligtelse. Og hver hund er forskellig og har sine egne behov og interesser.

Læs også: Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

Selvom meget peger på en sammenhæng mellem en sundt og langt liv og det at have hund, så betyder det ikke, at hundeejere er garanteret et hverken længere eller sundere liv. Undersøgelsen beviser ikke en direkte årsagssammenhæng, og der er flere faktorer, den ikke tager højde for. Men én ting er sikkert, den peger på en masse af de kvaliteter og evner, som en hund kan mestre.

Der er udsigter til masser af ny og spændende forskning i fremtiden, der kan gøre os endnu klogere på de mange positive effekter ved et logrende familiemedlem.

Vuffeli hundeblog

OM VUFFELI

Undersøgelsen omtalt i denne artikel er refereret på baggrund af følgende kilde:

Kramer, C. K., Mehmood, S., & Suen, R. S. (2019). Dog ownership and survival: a systematic review and meta-analysis. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes12(10), e005554.

17 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *