Forside » Hundehelbred » Den nemmeste 5-trins-guide til kræsne hunde

Den nemmeste 5-trins-guide til kræsne hunde

hundeejer har kræsen hund og ved ikke hvad hun skal gøreVuffeli hundeblog

Findes der kræsne hunde? Eller er det bare noget, vi bilder os ind? Nogle eksperter og hundeejere vil sikkert påstå, at kræsenhed ikke er noget, der eksisterer i hundeverdenen – men jeg vil vove at påstå, at den der er ejer af en kræsen hund, vil kunne fortælle dig noget andet.

Læs med her. Målet med denne artikel er at kunne give svar på alt, hvad der er værd at vide, om hvordan kræsenhed opstår hos hunde, og hvordan man kan vende dem af med det igen.

Hos Vuffeli har vi samlet mange års erfaring med netop kræsne hunde, og hvordan man via ændringer i sine egne signaler kan slippe af med denne uhensigtsmæssige og bekymrende adfærd, der omhandler fodringsritualet.

 Vuffeli hundeblog

Hvad gør jeg, hvis min hund er kræsen?

Sørg for, at det er dig, der kontrollerer din hunds måltider, og vær bevidst om, at du ikke forkæler din hund med for mange godbidder. 

Hvis du har den mindste mistanke om, at din hund er syg, bør du straks tage kontakt til din dyrlæge. 

Der er heldigvis meget, som du kan gøre, for at vende din hund af dens kræsenhed.

Se med i den følgende video, hvor vores foderekspert Nanna rådgiver om, hvordan du håndterer kræsenhed.

Hvorfor er det vigtigt at adressere kræsenhed hos hunde?

Med det stigende antal af kræsne hunde over især de sidste 10 år, er markedet for hundefoder eksploderet.

Der findes ikke den smagsnuance, man ikke kan få til sin firbenede bedste ven. Smagsgaranti hos de utallige foderforhandlere gør det endda muligt at komme tilbage med posen, hvis den ikke falder i hundens smag. Men hunden plejer at være ligeglade med smagen – faktisk er hunde ikke særlig gode til at smage forskellige ting. Det er til gengæld typisk duften på foderet, der kan friste den.

Måderne hvorpå man kan tilfredsstille de små snuder er endeløse, og det er, efter vores erfaring, ikke unormalt at hundeejere skal igennem 10-15 forskellige fodermærker, igennem deres hunds liv, da de undervejs oplever, at hunden nægter at spise det, der bliver serveret for den.

Kræsenhed kan drive enhver hundemor eller -far ud over bekymringens rand, og det vil vi gerne hjælpe med at forhindre.

Min hund er kræsen, hvad gør jeg? | Vuffeli

Ligesom hos os mennesker, findes der også nogle hunde, der lever for at spise, mens andre spiser for at leve.

De hunde, der kun spiser for at overleve, kan sagtens lade maden ligge i skålen hele dagen og virker til aldrig at være “rigtig sultne” efter deres hundefoder. De kigger bare på dig, når du stiller skålen foran dem, og vender ofte snuden den anden vej.

De har måske prøvet flere forskellige varianter af både tørfoder, vådfoder, råt kød og rester og lader efterhånden ikke til at ville spise andet end sidstnævnte. Kan du nikke genkendende til dette?

Vi giver dig her en 5-trins-guide til, hvordan du kommer i fuld kontrol over, hvad din hund spiser og hvornår.

Jeg har selv haft en kræsen hund, og her er hvad, jeg har lært

Selv er jeg hundeejer til en mellempuddel, Theodor. Og trods min erfaring i hundeverdenen og min tidligere erfaring fra min forrige hund, har Theo været igennem en fase af kræsenhed.

Jeg har selv været den ejer, der hver uge byttede fodersæk i dyrehandlen for at finde den rigtige, alt imens Theo bare blev tyndere og tyndere.

Jeg har selv været den ejer, der tyede til at give rester i skålen, i ren desperation over at intet andet så ud til at passere de selektive smagsløg.

 jeg kender alt til den frustration og bekymring man går igennem, når man har en hund, der ikke vil spise det, den skal.

 Vuffeli hundeblog

Jeg er dog i dag ejer af en hund, der spiser op to gange dagligt, og indfinder sig med næsten alt, hvad jeg putter i skålen efterhånden.

Efter selv at være blevet hundemor, er jeg kun blevet endnu mere bekræftet i, at de råd og den vejledning, jeg har givet til andre, rent faktisk fungerer.

Mit budskab vil fortsat være, at lederskab og forståelse af hundens natur er de vigtigste egenskaber, man kan besidde som hundeejer.

Hvem er denne her guide til?

Denne 5-trins-guide er til hundeejere, der oplever …

… at deres hund skifter smag i foder, som vi andre skifter underbukser.

… at deres hund ikke spiser det, der er nærende og sundt for den.

… at de ikke kan styre, hvornår deres hund spiser i en travl hverdag.

… at deres hund udvikler en uhensigtsmæssig adfærd omkring foder.

De 5 trin til en kræsen hund

Der findes 5 trin, du skal kende til, for at lære din hund at spise alt det du putter ned i madskålen. Læs videre, for at lære mere!

1. Drop rester og godbidder, og find det rigtige foder

Det kan være super svært at modstå de store hundeøjne og den våde snude, når det kommer til det, der altid synes at kunne vække appetit – nemlig godbidder og rester fra bordet.

Dette er uden tvivl det vigtigste trin af de 5, men også det sværeste for mange. Hvad enten lækkerierne bliver brugt til træning, til at holde hunden beskæftiget eller bare til hygge, er de en stor del af mange kæledyrs hverdag.

 Vuffeli hundeblog

Særligt i den første periode, er det vigtigt at du holder igen med godbidder og fodring med rester, og det er der hovedsageligt to gode årsager til.

Den første er, at fodring med godbidder og rester kan være direkte årsag til kræsenhed hos hunde, fordi de får smag for noget, der er bedre end deres hundefoder.

Menneskemad, især stegt kød, både lugter og smager af mere end hundens tørfoder.

Til gengæld har det ikke et komplet næringsindhold, og det er alt for fedt for vores hundes maver, hvilket kan resultere i både ondt i maven, diarré, og bugspytkirtelbetændelse.

Du kan bestille et fuldfoder, der passer til lige præcis din hund ved at klikke på knappen her:

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Beløn ikke din hund

Den anden årsag er, at rester og lækkerier ofte bliver brugt som en kompensation for alt det tørfoder, hunden ikke har spist i løbet af dagen.

Det mønster har din hund regnet ud, hurtigere end du selv blev klar over det.

Din hund har lært dig, hvad den kan lide og spise, og hvad den ikke kan – og ikke nok med det, så har den lært dig, at hvis den undlader at spise det i skålen, så får den lige præcis det, den gerne vil have, nemlig den hakkebøf du havde til overs fra aftensmaden.

Læs også: Sådan belønner du din hund

Her tænker du nok, “det kan du sagtens sige, men et eller andet skal den jo have at spise, efter ikke at have fået noget hele dagen”.

Du er bestemt ikke den første eller eneste, der har det sådan, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke selv havde ladet mig overgive og kogt det kylling, jeg havde i fryseren, for at få min hund til bare at vise den mindste interesse.

 Vuffeli hundeblog

Det uheldige ved den situation er, at hunden lærer, at hvis ikke den spiser sine grøntsager, så får den en slikpose i stedet.

Ligesom at du giver den en godbid for at sætte sig pænt, giver du den nu en kæmpe godbid for at lade være med at spise det, der er i madskålen.

Vælg det rigtige fuldfoder

Det er altså klart at anbefale at holde sig fra rester og godbidder i et godt stykker tid, indtil et fast fodringsritual er fuldstændigt etableret. Det vil gavne både dig og din hund i det lange løb.

Læs også: Sådan vælger du et godt fuldfoder

Her skal du overveje, hvad der passer til din livsstil. Eksempler på fuldfoder kan være tørfoder, vådfoder eller BARF (rå kost).

Er du i gang med Vuffeli, kunne du ikke finde et bedre udgangspunkt. Foderblandingerne fra Vuffeli indeholder 100% naturlige ingredienser. Altså finder du ingen kunstige kunstige smags- eller farvestoffer.

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Den høje kvalitetsfoder samt den skræddersyede foderplan sikrer, at din hund får lige den næring, den har brug for.

2. Etablér et fodringsritual, der tilgodeser dig

Det kan måske lyde meget hårdt, men dette skridt er faktisk yderst vigtigt, og en næsten gratis tilgang til at få respekt og opmærksomhed fra din hund.

Det eneste, du skal gøre, er at vente med at fodre din hund, til du selv er færdig med at spise.

Grunden til, at dette skridt har så stor betydning, er, at det henvender sig direkte til hundens instinkter. Hunde er af natur flokdyr, hvilket vil sige, at de trives med én leder.

 Vuffeli hundeblog

Dette betyder dog også, at hvis den førstudnævnte leder ikke lever op til sin rolle i flokken, tager hunden med glæde over og udnævner sig selv til leder af flokken.

Hunden lærer så at sige, at hvis ikke den spiser sine grøntsager, så får den en slikpose i stedet.

Denne ændring i magtbalancen kan vise sig på mange måder, og en af de nemmeste måder at vende den tilbage igen er ved at tage lederrollen under fodring.

I naturen spiser lederen ALTID først, og han eller hun spiser ALTID det bedste, hvorefter den resterende flok får lov til at gå til maden.

Husk at det altid er lederen (dvs. dig) der skal give hunden lov til at spise

Nogle synes måske, det kan virke tarveligt at sidde og vifte med maden foran hundens næse, uden at give den det, men dette er faktisk et ganske gratis point til dig i den evige konkurrence om at blive leder af flokken, der foregår inde i din hunds hovede.

Vil du slippe af med uhensigtsmæssig adfærd, både i forhold til fodring, men også generelt, er det faktisk en fordel for dig at spise foran din hund og vende den til at lægge sig ned og vente til det bliver dens tur til at få mad.

3. Giv din hund maden på den rigtige måde

Når det er blevet tid til, at du skal sætte maden foran din hund, så er det vigtigt, at du beder den om at være til stede, sætte sig ned og forholde sig roligt indtil skålen bliver introduceret.

Hvis du vil, kan du benytte dette som en god tid til at øve de kommandoer, din hund har lært.

Jo mere hunden skal arbejde for føden, jo mere føler den, at det er noget, der er værd at beholde.

 Vuffeli hundeblog

Hvis hunden befinder sig i et andet rum, imens der bliver hældt foder op, og hvis den ved, at det altid bare er til rådighed, hvis den får lyst, så er chancen for, at den fra den ene dag til den anden går hen og får travlt med at spise ret lille.

Efter du har stillet skålen foran hunden, uanset om den spiser eller ej, så forlad derefter din hund og skålen, så den ikke føler sig overvåget eller presset.

Du skal være opmærksom på dette trin, hvis du har en hvalp. For en helt ny hvalp, kan det være meget skræmmende at blive efterladt, så dette kan være med til at fjerne fokus fra fodringen.

Start derfor med at træde et par skridt tilbage, for at signalere at du ikke vil forstyrre den, i stedet for at forlade den fuldstændig.

Læs også: Ny hundehvalp – forberedelse og opdragelse

Du kan altid helt gratis kontakte en foderekspert hos Vuffeli, hvis du er i tvivl om, hvordan du fodrer din hund optimalt:

KONTAKT EN FODEREKSPERT

4. Fjern skålen efter 25-30 minutter, uanset om foderet er blevet spist eller ej

Her kommer det sværeste skridt som hundemor eller hundefar. Efter 25 til 30 minutter, skal skålen fjernes fra gulvet igen, og vinduet for at få lov til at spise skal forblive lukket indtil næste måltid.

Fra naturens side er der altid konkurrence omkring mad i en hundeflok. Det starter lige så snart hvalpene bliver født og instinktivt kæmper sig op til deres mor for at få lov til at dige.

Dette fortsætter, selv når de gradvist skifter fra flydende til fast føde. Du har måske set det, da du var ude at besøge din hvalp første gang?

Hvordan de kaster sig ovenpå hinanden og møffer hinandens snuder væk for at komme til enten moderens bryst eller madskålen.

 Vuffeli hundeblog

I naturen fortsætter dette hos voksne hunde, da føden aldrig står til rådighed 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Men hos kæledyr er det jo typisk helt anderledes tilgængeligt.

Det er derfor den instinktive motivation for at spise, vi skal have tilbage. Og dette kan vi hjælpe på vej ved at lade hunden vide, at der kun er mad 2-3 gange om dagen, og at hvis den vil undgå at blive sulten, så må den spise der, for ellers bliver det fjernet.

Repetér trin 2, 3 og 4 to til tre gange om dagen omkring dine egne måltider, indtil din hund har forstået, hvornår den skal spise, og hvem der sætter agendaen for fodringsritualet.

5. Hav is i maven

Nu er der ikke så meget tilbage andet end at have tålmodighed og vente på, at din hund skifter den uhensigtsmæssige vane ud med en, der vil sikre den god næring, faste måltider (og dermed faste eliminationer) og et nyt syn på dig som leder af flokken.

Hvis du følger disse skridt til punkt og prikke, lover jeg dig, at der ikke går mere end 3-4 dage, før din hund spiser i de 30 minutter madskålen står til rådighed.

Husk på, at hunde kan gå meget længere end mennesker uden at spise, så der er derfor ingen grund til bekymring i de første 4 dage.

 Vuffeli hundeblog

Ydermere svinger deres appetit meget som konsekvens af både temperatursvingninger, og svingende aktivitetsniveau kan også variere, hvis den eksempelvis er i løbetid.

Har din hund helbredsmæssige problemer, eller er den drægtig, er det ikke det rette tidspunkt at starte denne guide.

Konsultér i stedet en dyrlæge, hvis din hund viser tegn på sygdom, herunder manglende appetit. Vent til du har en sund og rask hund, der “bare er kræsen”.

129 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *