Forside » Hundefoder » Kylling, ærter og lakseolie? Alt om ingredienserne i din hunds foder

Kylling, ærter og lakseolie? Alt om ingredienserne i din hunds foder

Vuffeli hundeblog

Kvaliteten og næringsværdierne i din hunds foder afhænger blandt andet af ingredienserne. Er du også nysgerrig på, hvad der egentlig er i din hunds foder og hvorfor? Læs med her.

Ingredienslisten bag på foderposen kan være super forvirrende, og der kan nemt opstå tvivl, når blikket falder på ingredienslisten bag på foderposen. For hvad betyder glucosamin, og hvad gør ærter og ris egentlig godt for i en hundemave?

smilende aussie hvalpVuffeli hundeblog

Læs også: Derfor er tørfoder sundt for din hund

Hvad skal et godt hundefoder indeholde?

Hvad et godt hundefoder skal indeholde, er der ikke ét svar på. Et godt hundefoder er situationsbestemt – forstået på den måde, at det blandt andet skal passe til din hunds alder, størrelse, aktivitetsniveau og kropstilstand. Et optimalt hundefoderet skal med andre ord, passe til din hunds behov og hjælper den bedst gennem livet. 

Her hos Vuffeli tager vi højde for den enkelte hunds behov og eventuelle udfordringer, det kunne eksempelvis være overvægt, kræsenhed, udfordringer med led, allergi eller dårlig mave. Indholdet af for eksempel protein, fibre og fedt varierer derfor alt afhængig af, hvilken hund du har, og hvad den har brug for. 

Vuffelis foder er lavet på naturlige råvarer og indeholder hverken kunstige smags- eller farvestoffer.

Læs med under billedet, og bliv klogere på, hvilke ingredienser vi bruger i Vuffelis foder og hvorfor.

Hvilke ingredienser er der i hundefoder? | VuffeliVuffeli hundeblog

Ingredienserne og deres gode egenskaber

Ris eller kartofler? 

Både ris og kartofler har et naturligt højt indhold af fibre og kulhydrater, som gavner din hunds fordøjelse og tarmflora.

Vuffeli tilbyder både hundefoder med og uden korn. Vores kornfri foderblandinger indeholder kartofler, hvorimod vores foderblandinger med korn indeholder ris.

Ris, og korn generelt, er en meget misforstået ingrediens, der ærgerligt nok har fået ry for at være usund og i nogles øjne endda allergifremkaldende. Dette er dog langt fra korrekt. Forskning har påvist, at risikoen for, at din hund udvikler forskellige former for proteinallergi, rent faktisk er større, end risikoen for at udvikle allergi for korn. Men hvis du har en mistanke om, at din hund reagerer negativt på en eller flere kornsorter, kan kartofler være et rigtig godt alternativ.

Læs også: Et indblik i kornfrit hundefoder: Hvad er det, og hvordan kan det hjælpe din hund?

Kylling

Dehydreret kylling er letfordøjelig proteinkilde af høj kvalitet og indeholder en god smag. Kyllingeprotein bidrager med vigtige aminosyrer, der fungerer som byggesten til hundens krop. Udover kyllingeprotein indeholder Vuffeli foder også kyllingefedt, som bidrager med vigtige omega-6 fedtsyrer, som er et essentielt næringsstof, som hunden skal modtage gennem sin kost.

Læs også: Er hunde kødædere eller altædende?

Tun

Tun er en proteinkilde, der medfører aminosyrer til foderet, samt indeholder tun en høj mængde langkædede omega-3 fedtsyrer, og det er med til at give din hund sin flotte pels. Derudover er det med til at sikre, at hunden har et stærkt immunforsvar.

Hvid fisk (blåhvilling)

Blåhvilling er en rig proteinkilde, der bidrager med hundens 10 essentielle aminosyrer. Derudover er blåhvilling særdeles rig på B-vitamin, samt indholdet af omega 3, 6 og 9 fedtsyrer er højt. Derfor er denne proteinkilde med til at sikre, at hundens hud og pels har optimale betingelser, samt den er med til at understøtte hundens kredsløb.

Sild

Sild er også en rig proteinkilde, der er bidrager med alle de essentielle aminosyrer til foderet, som er vigtige byggesten for hundens krop. Sild er særdeles rig på A-vitamin, D-vitamin, selen, zink, jod og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er essentielle fedtsyrer, der har gavnlig virkning på hjerte og kredsløb.

Lakseolie

På ingredienslisten finder du også lakseolie. Lakseolie indeholder en høj koncentration af de langkædede omega-3 fedtsyrer, EPA og DHA, der hjælper med at holde hundens pels og hud sund og skinnende. Omega-3 fedtsyrer medvirker også til at styrke din hund led og knogler samt opretholde en god og sund fordøjelse.

Glukosamin

Glukosamin er med til at styrke sener og ledbånd, og medvirker derfor til at din hund kan bibeholde elasticiteten i sine led. Der bliver tilført glukosamin til foderet, for at sikre at hunden kan løbe og lege så problemfrit og smertefrit, som overhovedet muligt. Særligt seniorhunde og de større hunderacer nyder godt af denne ingrediens.

 Chondroitinsulfat

Glukosamin og chondroitinsulfat har mange af de samme egenskaber. Chondroitinsulfat bliver tilført foderet, da det kort sagt hjælper på den slitage som hundens krop helt naturligt får, når den kommer op i alderen. Foder med chondroitinsulfat hjælper blandt andet på stivhed og styrker led og knogler. Det er derfor en rigtig god, og vigtig ingrediens, når det kommer til at opretholde bevægeligheden hos hunden

Hørfrø

Hørfrø er en rig kilde til kostfibre og fedtsyrer, herunder omega-3 fedtsyrer. De ufordøjelige kostfibre nedbrydes ikke i hundens mave-tarm kanal, men derimod medvirker til at stimulere væksten af gode mikroorganismer til fordel og gavn for din hunds tarmflora og fordøjelse.

Jern

Jern indgår i hæmoglobinmolekyler, som er med til at bære ilten rundt med blodet i kroppen. Mangel på jern kan medføre anæmi (blodmangel) hos hunde, på samme måde som hos mennesker. Derfor er der naturligvis også tilført jern i Vuffelis foder. 

Jod

Dette mineral er nødvendigt af flere årsager. Jod stimulerer næsten alt væv i kroppen til at producere proteiner ved at øge mængden af ilt. Desuden medvirker jod til at sikre en sund hjertefrekvens og åndedrætsfrekvens, og det hjælper også med at vedligeholde hud, fertilitet og fordøjelse.

Kobber

Kobber er et vigtigt mineral, som blandt andet er en forudsætning for optagelsen af jern og B12-vitamin. Mineralet har også en positiv indflydelse på hundens hormon- og proteinomsætning samt overførslen af nerveimpulser.

Mangan

Mangan er en nødvendighed til udvikling af knogle- og ledbrusk og virker samtidig som enzymaktivator, der binder enzymer og forøger deres enzymatiske aktivitet. Desuden forbedrer det også immunforsvaret.

Selen

Dette enzym fremmer nedbrydningen af affaldsstoffet hydrogenperoxid og reducerer dermed cellulær skade, som forårsages af frie radikaler (kemisk ustabile molekyler). Selen har også en støttende rolle for hundens immunrespons.

Sukkerroer

Sukkerroer besidder et højt fiberindhold. Plantefibre er med til at stabilisere tarmfloraen og derved sikre en sund og velfungerende tarm. Det er også med til at sikre, at afføringen har den rette konsistens.

Taurin

Taurin er en aminosyre og antioxidant, der er nødvendig for en sund reproduktion, syn og hørelse. En række undersøgelser har også vist, at taurintilskud kan hjælpe til behandling af hjerteproblemer.

Tørret cikorie

En naturlig urt, der indeholder præbiotisk virkende inulin, som hjælper til et velfungerende tarm- og fordøjelsessystem og forebygger udbredelsen af patologiske bakterier i tarmen.

Vitamin A

Vitamin A er vigtigt for hundens syn, da det hjælper med at skabe pigmenterne, som er nødvendige for, at øjet kan se farver samt tilpasse sig mørke. Det hjælper også med at reproducere hormoner og danne protein, som er afgørende for udviklingen af muskler.  

Vitamin D3

I modsætning til mennesker kan hunde ikke selv producere D-vitamin. Derfor er det vigtigt, at det suppleres gennem deres kost. D-vitamin er vigtigt for optimal optagelse af calcium og fosfor fra tarmene.

Vitamin E

E-vitamin er en antioxidant, som hjælper kroppen med beskyttelse mod nedbrydning af sine celler afledt af udefrakommende faktorer, som eksempelvis forurening eller sollys. E-vitamin hjælper også til et sundt immunforsvar.

Yucca schidigera

Yacca ekstrakt stammer fra Yacca Schidigera-kaktussen og er en naturlig ingrediens, der hjælper med at reducere afførings- og kropslugt.

Zink

Zink hjælper til at forbrænde kulhydrater, fedt og protein, og det bidrager også til et sundt immunforsvar. Det spiller blandt andet også en vigtig rolle i keratinsyntesen, som er det protein som hår og negle består af, hvilket derfor hjælper til en sund hud og flot pels.

Æg

Æg indeholder mange af de essentielle aminosyrer, som hunden har brug for, og æg er samtidig rig på protein.

Ærter

Hele ærter indeholder antioxidanter samt fibre og en lang række gavnlige næringsstoffer som vitamin C, K og B1, folat (vitamin B9) og mangan, der styrker knoglerne og regulerer nervesystemet.

Ølgær

Ølgær er en tørret, inaktiv gær, som er resultatet af fermenteringen af øl. Det er en af de bedste kilder til naturlige B-vitaminer. Det hjælper til fordøjelsen og stofskiftet, og samtidig støtter det nervesystemet, hvilket medvirker til at holde hud, hår, øjne og lever sund.

Gær er desuden en god kilde til protein. Det er kendt som et komplet protein, da det indeholder alle ti essentielle aminosyrer, som er nødvendige for hunde.

Har du spørgsmål?

Hermed er du opdateret på, hvad hver enkelt ingrediens i Vuffelis produkter betyder, og hvad de konkret giver til din hund. Sidder du stadig med et enkelt spørgsmål eller to, så tøv ikke med at kontakte os. Vores fodereksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

FODEREKSPERT

62 Shares:
8 kommentarer
 1. hej har et sprøgsmål, når I skriver en masse gode ting, som kylling og lign. er det knust kylling ben der er blevet til mel,eller hvordan skal man tolke det??

  1. Hej Anders

   Mange tak for din kommentar – det er et rigtig godt og relevant spørgsmål.

   Jeg kan fortælle, at vi bruger dehydreret kyllingeprotein i vores foder. Det vil sige, at foderet indeholder kyllingekød, hvor vandet er trukket ud. Vi bruger dermed ikke kød- og benmel.

   Vi benytter dehydreret kyllingeprotein for at kunne levere et foder af høj kvalitet og med en høj fordøjelighed. Vuffelis hundefoder er premium hundefoder, som er den højeste kvalitet af tørfoder på markedet. Premium hundefoder er højkvalitetsfoder, som sikrer en høj fordøjelighed af de tilføjede ingredienser. Dette betyder, at kyllingekødet i vores foder består af selve kødet fra kyllingen og ikke benene fra kyllingen.

   Skriv endelig til os, hvis du har flere spørgsmål.

   Rigtig god dag!

   Nanna – Vuffeli

  1. Hej Elin

   Vores tørfoder fremstilles ved at blande våde ingredienser sammen med tørrede ingredienser, så det danner en slags dej. I selve ekstruderingsprocessen bliver dejen opvarmet og skubbet ud gennem en maskine, som netop skærer pillerne i de ønskede forme. Herefter bliver pillerne tørret.

   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.

   Rigtig god dag.

   Mange logrende hilsner,
   Nanna – Vuffeli <3

 2. Hej
  Jeg har en kræsen hund med tendens til overvægt, han kan ikke tåle kylling, da det udløser urinsten hos ham.
  Jeg tog for sjov jeres guide, men endte så op i kyllingefoder som forslag.
  Kan I sammensætte foder til ham, kan faktisk godt li tanken om kornfrit foder.
  Mvh Marianne

  1. Hej Marianne.

   Tusind tak for dit spørgsmål.

   På nuværende tidspunkt indeholder alle vores foderblandinger en større eller mindre del kyllingekød. Vi lancerer dog en splinterny kornfri allergivenlig blanding, som er baseret på hvid fisk og sild her i foråret. Denne blanding kommer også til at være god til hunde med sart fordøjelse, da den indeholder probiotika. Hvis det lyder interessant, vil jeg meget gerne skrive dig op på vores venteliste, så du bliver kontaktet så snart den er klar? 😊

   Mange logrende hilsner
   Rikke – Foder- og adfærdsekspert hos Vuffeli

  1. Hej Thyra,

   Tusind tak for din kommentar. Vi vil meget gerne være med til at finde et nyt foder til Elmer, som er tilpasset til hans behov 😊. Du har mulighed for at bestille en gratis prøvepakke inde på vores hjemmeside, hvor vi skræddersyr en foderplan baseret på hans oplysninger og særlige behov. Hvis du er i tvivl om hvilket foder du ønsker, så kan du også ringe og få en snak med os på 52229596 mellem 9-12 alle hverdage 📞 Hvis Elmer har nogle særlige helbredsudfordringer eller adfærdsrelateret udfordringer såsom kræsenhed, kan vi også tilbyde at en foder- og adfærdsekspert ringer dig op, så du kan modtage vejledning til hvordan du bedst håndtere denne udfordring.

   Du ønskes en rigtig god dag. ☀️

   Mange logrende hilsner
   Rikke – Foder- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *