Forside » Hundeadfærd » De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

Sådan træner du din hundehvalpVuffeli hundeblog

En hundehvalp er noget af det sødeste, men den kræver også en masse opmærksomhed. I denne artikel bevæger vi os nærmere ind på, hvordan man kan opbygge en god kommunikation med sin hund, og hvilke ting det kan være en god idé at starte med at træne med sin hvalp i de første måneder. Læs med!

Træningen af en hvalp handler i alt sin enkelthed om at lære den at begå sig i vores verden på en rolig, kontrolleret og behagelig måde. Hvis du har eller har haft en hundehvalp, kan du helt sikkert nikke genkendende til, at den fylder ekstremt meget i sine vågne timer de første mange måneder.

Den er overalt, piller ved alt og skal have vejledning i alt, hvad den foretager sig. Den kan ikke være alene, den har ikke lært at gå tur i snor, og det kræver en masse underholdning for at undgå, at den finder på uhensigtsmæssige aktiviteter i hjemmet. 

Hvalpetræning handler primært om 2 ting:

 • At vi lærer hunden at forstå et begrænset antal ord, så vi har et fælles sprog
 • At vi lærer hunden, hvordan den skal agere på baggrund af dette sprog

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

HUSK:
Den mest effektive hvalpetræning er den træning, der bliver opretholdt hver dag.

Lederskab før alt andet

Et godt lederskab bygger på tillid, sikkerhed, samarbejde, tryghed, retning og kommunikation – og dette gælder sådan set både for mennesker og for dyr.

Hvis du skal være en god leder for din hvalp, skal du ikke kun give den mad, vand, kærlighed og gåture – du skal også give den grænser, trygge rammer for indlæring og værktøjerne til at forstå din kommunikation. 

Hvordan kommunikerer du med din hvalp?

Al tidlig opdragelse bør efter min mening overvejende følge principperne for positiv indlæring.

Under positiv indlæring får hvalpen ros, når den gør det rigtige. Når den gør noget forkert, får den derimod ingen opmærksomhed eller alternativt afledt sin opmærksomhed til korrekt opførsel.

 Vuffeli hundeblog

Grunden til, at man har gavn af at benytte sig at belønningsprincipper i stedet for straf, er, at hvalpen på dette tidspunkt skal lære at forstå, hvad du prøver at fortælle den. I skal sammen opbygge en kommunikation, som giver mening for din hvalp, og som kan danne fundamentet for tryghed og samarbejde. Men det sker ikke på én dag – og heller ikke på ti. Hvalpen ved endnu ikke, hvad der er rigtigt og forkert, og det kan man ikke straffe den for. Straf kan lede til angst og frustration hos din hund, og det kan tynge jeres kommunikation i fremtiden.

Hvordan skal man begynde?

Det bedste, du kan gøre, når du får en ny hvalp hjem, er, at tilmelde dig et hvalpetræningshold. Hold for de helt spæde hvalpe hedder også hvalpesocialisering eller hvalpemotivation. Der har været meget udvikling inden for hundetræningsmetoder og -redskaber inden for de seneste 10 år – og selv jer rutinerede hundeejere vil højst sandsynligt kunne få noget ud af at begynde til hvalpetræning.

Samtidig er det vigtigt, at hvalpen bliver socialiseret med andre hunde og hvalpe fra en meget ung alder. Derfor skal du begynde så tidligt som muligt, når din hvalp er vaccineret, med at få den ud blandt andre hunde. 

Ligesom at hvalpen skal bruge meget træning til at lære, hvordan du kommunikerer med den, og omvendt hvordan den kommunikerer med dig, skal den også finde ud af, hvordan den kommunikerer med andre hunde.

 Vuffeli hundeblog

3 gode råd: Grænser, regler og gentagelser i hvalpetræningen

Udover hundetræningshold og socialisering af din hvalp ud af huset er det også vigtigt at starte på basal træning i hjemmet – allerede fra dag et.

Grænser

Hvor må hunden være, og hvor må hunden ikke være? Det kan være, at du gør dit soveværelse til et rum, der er “adgang forbudt” – eller det kan være, det gælder køkkenet, spisestuen, førstesalen, badeværelset eller altanen. 

Når din hvalp bliver uden for rummet, mens du går ind, eller falder til ro uden for døren, mens den står åben, kan du rose den.

Regler

Regler handler om, hvad hunden må og ikke må udover at holde sig inden for de fysiske grænser. Specielt når du får en hvalp ind i familien, er der mange ting, den skal lære, at den ikke må. Den må for eksempel ikke bide i ledninger, sko, tøj, tæpper, sofaen eller børnene. Den må heller ikke besørge indendørs, gø af gæsterne, spise ting på gaden eller løbe fra dig, når du slipper den løs i hundeparken og meget, meget mere. 

Der er mange ting, som hunde synes er super sjove at tage sig til, men som du og din familie vil synes er mindre sjovt. Reglerne er derfor en vigtig komponent i træningen af din hvalp. Men for at etableringen af reglerne ikke skal blive skæld ud på skæld ud, indtil hvalpen ikke længere ved, hvor den skal opholde sig, bør du, som nævnt tidligere, anvende belønningsbaseret træning.

hvalp i haven

Gentagelser

Din hvalp vil uden tvivl prøve at udfordre dig på dine grænser og regler, allerede meget kort tid efter at reglerne er blevet lavet. Her hviler der er stort ansvar på dig. Det handler nemlig om at være konsekvent. 

Hunde kan ikke forstå, hvis de nogle gange må og andre gange ikke må – slet ikke når de er hvalpe.

Hvis din hund en gang er sluppet afsted med en adfærd og ikke er blevet korrigeret, vil den højst sandsynligt forsøge igen og igen og igen, indtil den rammer en grænse. Hunden danner hurtigt en vane, og det er klart at foretrække, at denne vane ikke består af en uønsket adfærd, for kan den være svær at komme af med.

Derfor er det super vigtigt, at du gentager og gentager og gentager – og når du er færdig med det, kan du gentage det en gang mere. Sådan er det bare med hvalpe og unghunde, og det skal man gøre sig klart, før man anskaffer sig en hund. Det er et stort ansvar og et stort arbejde at få en god, nem, rolig og lydig hund i sidste ende, men det er heldigvis slet ikke umuligt.

Lægger man et fornuftigt arbejde i det første år, vil man kunne præge sin hund i den rigtige retning og hjælpe den til at udvise lige nøjagtig den adfærd, man ønsker fra sin hund resten af dens liv. 

Læs også: Sådan forbereder du dig til at få din hvalp hjem

Du kommer langt med ros og godbidder

Positive træningsprincipper er en rigtig god måde at opdrage sin hvalp på, det kan nemlig motivere hvalpen til at udføre den ønskede adfærd, og det kan skabe en god relation mellem hund og ejer.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Et godt råd er derfor at have en pose med godbidder og eventuelt en klikker på sig i de første mange uger. Klik, og beløn din hund, hver gang den gør noget, den gerne må, i stedet for at skælde den ud hver gang den gør noget, den ikke må.

Husk på, at der er mange ting, din hvalp gerne må, som du kan rose den for. Den må gerne lege med sit legetøj, den må gerne komme ud i haven eller gå tur og snuse rundt, den må gerne slappe af i sin kurv, den må gerne sidde ved dig og blive kælet med, og den må gerne lave en masse sjove tricks for at få godbidder.

ALLE disse ting kan du med fordel belønne hvalpen for og opfordre den til. På den måde er der større chance for, at din hund vil ty til denne opførsel, næste gang den mangler noget at lave. 

Sådan korrigerer du din hunds adfærd

Der vil dog uundgåeligt være situationer, hvor din hvalp får snuden i noget, den ikke skal have snuden i. Her kan det anbefales at tage den genstand, for eksempel en sko eller skraldespanden, og inddrage den i dine træningsintervaller i køkkenet eller på stuegulvet. Du kan med fordel bruge samme taktik som nævnt ovenfor i forhold til at sætte grænser. 

Sæt hunden ned, tag en godbid i den ene hånd og en klikker i den anden. Stil skoen foran hunden og dans den lidt rundt. Når hunden viser interesse for skoen, blokerer du den, enten med din krop eller med en hånd og siger en høj, mørk lyd.

Hunden vil højst sandsynlig bakke lidt og kigge på dig helt forvirret. Her skal du klikke og rose den for at tage et skridt tilbage og vende opmærksomheden mod dig.

Fortsæt indtil hunden forstår, at den bliver rost for at lade skoen være i stedet for at tage den. Gentag dette med alle de genstande, som hunden ikke må røre ved, men viser stor interesse for. Husk, at når tingen stilles tilbage på plads, kan du fortsætte med at rose hunden for at ligge og slappe af foran skoene eller skraldespanden – eller gå stille og roligt forbi. 

Vil du vide mere, så se med i videoen her:

1 Shares:
2 kommentarer
 1. Kære Josefine

  Jeg har med stor glæde siddet og læst dine artikler om hunde og hvalpeopdragelse.
  Min søn og scigerdatter har lige fået en lille fransk buldoghvalp,som de har svært ved at takle,jeg har videresendt dine meninger, og håber de kan hjælpe.
  Selv har vi liiige mistet vores dejlige boxer på 9 ( nr 4 i række) og skal bestemt have en ny igen håber inderligt det lykkes!!!
  Så det er jo også dejlig læsning for mig!!!!

  dine artikler, er nemme at gå til og MEGET fint pædagogisk sat op.
  de bedste hilsner
  Margret Løkkegaard

  1. Hej Margret
   Tusind tak for din kommentar. Hvor er jeg glad for at høre, at artiklerne er faldet i god jord!
   Held og lykke med den lille franske bulldog. Du og din familie må endelig skrive, hvis I har nogle spørgsmål.
   Jeg er virkelig ked af at høre, at I har mistet jeres boxer. Det er altid svært. Jeg sender masser af gode tanker fra hele Vuffeli din vej

   Mange logrende hilsner
   Josefine – Vuffeli

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *