De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

Sådan træner du din hundehvalpVuffeli hundeblog

Træningen af en hvalp handler i alt sin enkelthed om at lære den at begå sig i vores verden på en rolig, kontrolleret og behagelig måde. Hvis du har eller har haft en hundehvalp, kan du måske nikke genkendende til, at hvalpen fylder ekstremt meget i sine vågne timer de første mange måneder.

Den er overalt, piller ved alt, skal have vejledning i alt, hvad den foretager sig, kan ikke være alene, kan ikke gå tur i snor, og det kræver en masse underholdning for at undgå, at den finder på uhensigtsmæssige aktiviteter i hjemmet. 

Hvalpetræning handler derfor primært om to ting: 

  • At vi lærer hunden at forstå et begrænset antal ord, så vi har et fælles sprog
  • At vi lærer hunden, hvordan den skal agere på baggrund af dette sprog

I denne artikel bevæger vi os dybere ind på, hvordan man kan opbygge kommunikation med sin hund, og hvilke ting det kan være god idé at starte med at træne med sin hvalp i de første måneder. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

HUSK:
Den mest effektive hvalpetræning er den træning, der bliver opretholdt hver dag og den, der giver resultater. Dette er blot ét udgangspunkt til træning blandt mange. Anvend den metode, der virker bedst for dig og din hund. Forhåbentlig kan dette indlæg give inspiration til nogle gode tiltag. 

Lederskab før alt andet

Lederskab er et meget omdiskuteret og i mine øjne misforstået koncept. Et godt lederskab bygger på tillid, sikkerhed, samarbejde, tryghed, retning og kommunikation – og dette gælder sådan set både for mennesker og for dyr. Lederskab begynder på dag ét.

Hvis du skal være en god leder for din hvalp, skal du ikke kun give den mad, vand, kærlighed og gåture – du skal også give den grænser, trygge rammer for indlæring og værktøjerne til at forstå din kommunikation. 

Hvordan kommunikerer du til din hvalp?

Al tidlig opdragelse bør efter min mening overvejende følge principperne for positiv indlæring.

Under positiv indlæring får hvalpen ros, når den gør det rigtige. Når den gør noget forkert, får den derimod ingen opmærksomhed eller alternativt afledt sin opmærksomhed til korrekt opførsel.

hjælp til din hund og digVuffeli hundeblog

Grunden til, at man i tidlig træning har gavn af at benytte sig at belønningsprincipper i stedet for straf, er, at hvalpen på dette tidspunkt skal lære at forstå, hvad du prøver at fortælle den. I skal sammen opbygge en kommunikation, som giver mening for din hvalp. Men det sker ikke på én dag – og heller ikke på 10. Hvalpen ved altså endnu ikke, hvad der er rigtigt og forkert, og det kan man ikke straffe den for. 

Ubegrundet straf kan på denne måde lede til angst og med tiden frustration hos din hund, og det kan tynge jeres kommunikation i fremtiden. Straf og overreaktion på ting, som din hvalp ikke endnu forstår, kan tillige få den til at tvivle på dine evner som leder, da straf hverken signalerer tryghed, samarbejde eller god kommunikation. Dette kan gøre, at den er mindre tilbøjelig til at følge og lytte til dig i fremtiden. 

Hvordan skal man begynde?

Det bedste, du kan gøre, når du får en ny hvalp hjem, er, at tilmelde dig et hvalpetræningshold. Hold for de helt spæde hvalpe hedder også hvalpesocialisering. Der har været meget udvikling inden for hundetræningsmetoder og redskaber inden for de seneste 10 år – og selv jer rutinerede hundeejere vil højst sandsynligt kunne få noget ud af at begynde til hvalpetræning. Samtidig er det vigtigt, at hvalpen bliver socialiseret med andre hunde og hvalpe fra en meget ung alder. Derfor skal du begynde så tidligt som muligt, når din hvalp er vaccineret, med at få den ud blandt andre hunde. 

Ligesom at hvalpen skal bruge meget træning til at lære, hvordan du kommunikerer til den, og omvendt hvordan den kommunikerer til dig, skal den også finde ud af, hvordan den kommunikerer med andre hunde, og hvad deres mange signaler betyder.  

mops kigger op og schæferhund liggerVuffeli hundeblog

3 gode råd: Grænser, regler og gentagelser i hvalpetræningen

Udover at melde dig til hundetræning og få påbegyndt socialiseringen af din hvalp er det også vigtigt at starte på basal træning i hjemmet fra dag et. De tre vigtigste ord i denne sammenhæng er grænser, regler og gentagelser. 

Grænser er vigtige i træning af din hvalp

Med grænser menes fysiske grænser. Hvor må hunden være, og hvor må hunden ikke være. Det kan være, at du gør dit soveværelse til et rum, der er “adgang forbudt” – det kan også være, det gælder køkkenet, spisestuen, førstesalen, badeværelset eller altanen. 

Når din hvalp bliver uden for rummet, mens du går ind, eller falder til ro uden for døren, mens den står åben, kan du rose den. Når den overskrider en grænse, kan du blokere den med din krop og “skubbe” den ud af rummet, til den bakker af. Dette vil sende et klart signal til din hund om, at dette er dit territorium. 

Det er sundt for din hund at have steder i huset, hvor du har adgang, men den ikke har. I forhold til lederskab er det et frikort til at få rang over hunden uden at røre den, skælde den ud eller dominere den på nogen form for negativ måde. Det er et simpel signal om, at du styrer, hvem der har adgang til hvilke rum. 

Regler

Regler handler om, hvad hunden må og ikke må udover at holde sig inden for de fysiske grænser. Specielt når du får en hvalp ind i familien, er der mange ting, den skal lære, at den ikke må. Den må for eksempel ikke bide i ledninger, sko, tøj, tæpper, sofaen eller børnene. Den må heller ikke besørge indendørs, gø af gæsterne, spise ting på gaden eller løbe fra dig, når du slipper den løs i hundeparken og meget, meget mere. 

Der er mange ting, som hunde synes er super sjove at tage sig til, men som du og din familie vil synes er mindre sjovt. Reglerne er derfor en vigtig komponent i træningen af din hvalp. Men for at etableringen af reglerne ikke skal blive skæld ud på skæld ud, indtil hvalpen ikke længere ved, hvor den skal opholde sig, bør du, som nævnt tidligere, anvende belønningsbaseret træning.

Sådan gør du

Hav i de første mange uger en pose med godbidder, og også gerne en klikker, på dig hele tiden. Klik, og beløn din hund, hver gang den gør noget, den gerne må, i stedet for at skælde den ud, hver gang den gør noget, den ikke må. Selvom det ikke virker sådan i starten, så husk på, at der også er mange ting, din hund gerne må. Den må gerne lege med sit legetøj, den må gerne komme ud i haven eller gå tur og snuse rundt, den må gerne slappe af i sin kurv, den må gerne sidde ved dig og blive kælet med, og den må gerne lave en masse sjove tricks for at få godbidder.

ALLE disse ting kan du med fordel belønne hunden for og opfordre den til ofte. På den måde er der større chance for, at hunden vil ty til denne opførsel næste gang, den mangler noget at lave. 

Der vil dog uundgåeligt være situationer, hvor din hvalp får snuden i noget, den ikke skal have snuden i. Her kan det anbefales at tage den genstand, for eksempel en sko eller skraldespanden, og inddrage den i dine træningsintervaller i køkkenet eller på stuegulvet. Du kan med fordel bruge samme taktik som nævnt ovenfor i forhold til at sætte grænser. 

Sæt hunden ned, tag en godbid i den ene hånd og en klikker i den anden. Stil skoen foran hunden og dans den lidt rundt. Når hunden viser interesse for skoen, blokerer du den for hunden, enten med din krop eller med en hånd og siger en høj, mørk lyd. Hunden vil højst sandsynlig bakke lidt og kigge på dig helt forvirret. Her skal du klikke og rose den for at tage et skridt tilbage og vende opmærksomheden mod dig. Fortsæt dette så mange gange, som det kræves, før hunden forstår, at den bliver rost for at lade skoen være i stedet for at tage den. Gentag dette med alle de genstande, som hunden ikke må røre ved, men viser stor interesse for. Husk, at når tingen stilles tilbage på plads, kan du fortsætte med at rose hunden for at ligge og slappe af foran skoene eller skraldespanden – eller at gå stille og roligt forbi. 

Læs også: Sådan forbereder du dig til at få din hvalp hjem

Gentagelser

At være konsekvent med sine regler og sine grænser er om noget endnu mere vigtigt end at sætte dem til starte med. Din hvalp vil uden tvivl prøve at udfordre dig på dine grænser og regler, allerede meget kort tid efter at reglerne er blevet lavet. Her hviler der er stort ansvar på dig. 

Hunde kan ikke forstå, hvis de nogle gange må og andre gange ikke må – slet ikke når de er hvalpe. Det er ikke ligesom børn, hvor man kan rationalisere med dem og give dem slik om fredagen og ikke alle andre dage i ugen. Hvis hunden en gang er sluppet af sted med en adfærd og ikke er blevet korrigeret, vil den højst sandsynligt forsøge igen og igen og igen, indtil den rammer en grænse. Når den har gentaget adfærden nok gange, vil den danne en vane. Dette kunne måske være, at den hopper op i sengen og ruller sig, hver gang den er kommet ind ad døren, eller at den kommer over og hopper op, når I sidder og spiser.

Så hvis du ikke har stillet dig op og blokeret for soveværelset i et par dage eller en uges tid, så vil det blive en vane for hunden at smutte derind, og det vil ret sikkert blive en del sværere at komme af med denne adfærd igen. Derfor er det super vigtigt, at du gentager og gentager og gentager – og når du er færdig med det, kan du gentage det en gang mere. Sådan er det bare med hvalpe og unghunde, og det skal man gøre sig klart, før man anskaffer sig en hund. Det er et stort ansvar og et endnu større arbejde at få en god, nem, rolig og lydig hund i sidste ende, men det er heldigvis slet ikke umuligt.

Lægger man et fornuftigt arbejde i det første år, vil man kunne få lige nøjagtig den adfærd, man ønsker fra sin hund resten af dens liv. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *