Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

hund snor om halsen

Hunde, der trækker i snoren, er et kæmpe problem for hundeejere overalt. Om det er et mindre træk, der betyder, at dine børn ikke kan gå med hunden, eller du har større udfordringer, som for eksempel aggression og direkte ukontrollerbar adfærd i snor, så er det et problem. Et problem der gør, at du og din familie bliver forhindret i at nyde jeres hund, eller endnu værre, at give den den motion, hunden har brug for. 

At gå med sin hund skal være en fornøjelse. Det skal være sjovt, hyggeligt og roligt for alle parter, så alle har lyst til at gøre det så meget som muligt. 

Læs også: Alt det du bør vide om hundeadfærd

Hvorfor trækker min hund i snoren?

Man skal huske sig selv på, at det er ikke en naturlig ting for hunde at gå i snor. Det er noget, som vi mennesker har implementeret, så vi kan afholde vores hund fra at komme i forskellige faresituationer, såsom at løbe ud på vejen, at komme i stridigheder med en anden hund, at spise noget på gaden, den ikke må spise eller at blive væk fra os. 

Fra naturens side er hunde meget nysgerrige, og når de lever et domesticeret liv, bliver deres sanser stimuleret, når de er ude at gå. Det er også en tid, som de får med deres ejer, og derfor kan mange hunde komme op i et meget højt gear, når de ved, at de skal ud at gå tur.

Prøver min hund at dominere mig?

Det er en misforstået tanke, at hunde trækker i snoren for at vise dominans. Men det er helt rigtigt forstået, at hvis vi lader dem trækker i snoren, så giver vi hunden lov til at stå i den dominerende position i vores forhold. 

Den der leder og styrer, er i den dominerende position. Så selvom årsagen til at din hund trækker er, at den bare gerne vil hen til hundeskoven eller ser en anden hund på gaden, så giver du den retten til at dominere dig i det øjeblik, du lader den trække dig i den retning den gerne vil hen. Hunden har altså muligvis ingen intentioner om at være den dominante. Men den bliver det hurtigt, hvis du lader den lede gåturen 2-3 gange om dagen. 

Gåture er noget, der skal gøres flere gange om dagen, og det er derfor meget vigtigt, at det er en rar oplevelse for både hund og ejer.

skovtur med hund i snor

Hvordan lærer jeg min hund ikke at trække i snoren?

Hvis du skal lære din hund ikke at trække, er der mange ting, du kan gøre. 

Begynd først helt stille og roligt inde i huset med en line og lær din hund, at hver gang linen eller snoren strammer, så skal de give efter for snoren og ikke trække imod. Det er allerførste skridt. 

Hold en godbid i den ene hånd og lav et lille træk i snoren med den anden. Brug godbidden de første par gange til at lokke hunden til at gå mod trækket. Hold trækket stramt, indtil hunden bevæger sig mod godbidden, og giv derefter straks efter og beløn den.

Lav øvelserne indendørs først – derefter udendørs lige foran huset. Så lidt længere væk fra huset. Gentag dette, indtil jeres øvelse med at give efter for snoren ved at stoppe eller gå tilbage mod trækket er helt stabil.

Læs også: Sådan belønner du din hund

Når du er nået til at komme udenfor med din hund, så hold fast i, at din hund skal gå bag dig eller kun på dit initiativ gå foran. 

Gå langsomt frem og lad være med at forvente, at din hund kan gå helt perfekt i alle scenarier efter en dags træning. Det kan være en helt ny oplevelse for din hund at gå tur inde i byen, hvis den er vant til at gå ude i forstæderne i mere rolige omgivelser. Så tag altid et skridt tilbage med træningen, hver gang du kommer i nye omgivelser. 

Husk, at det er ikke hensigtsmæssigt for jeres forhold, at din hund får lov at træffe beslutninger om, hvor I går hen eller hvornår I stopper. Det er dine beslutninger, der gælder. 

De her øvelser kan sagtens bruges, både hvis din hund har gået i snor og trukket dig ned ad fortovet i mange år, eller hvis den er hvalp. I begge scenarier skal der begyndes helt fra begyndelsen.

Må jeg rykke i snoren, når hunden trækker i mig?

Generelt set er mit perspektiv på træning med straf, at det kun virker, hvis man straffer hver gang. Det vil sige, at hvis du glemmer eller ikke orker at rykke i snoren en enkelt gang på en gåtur, når din hund trækker dig afsted, så vil den tro, at det betyder, at det er okay. Det kan være en ekstremt trættende process og ikke særligt hyggeligt eller rart for hverken dig eller din hund.  

I stedet kan det anbefales at vende situationen, sådan at du roser din hund for alt, hvad den gør rigtig og ignorerer alt, hvad den gør forkert. På den måde bliver alt, hvad du ignorerer, opfattet som en opførsel, der ikke kan betale sig, og alt hvad du roser, vil der være en større chance for, at den gør igen, fordi det er rart for den. 

Dette er en meget mere givende og behagelig måde at træne sin hund på. Det betyder, at man kan rose sin hund for at ligge stille på gulvet i stedet for at skælde den ud for at gå rundt og stikke næsen i alting. Og på gåturen kan man ligeledes rose hunden for at gå stille og roligt i stedet for at hive den tilbage, hvis den trækker. 

Tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed

Når din hund har tillagt sig en vane, som f.eks. at den kommer hen til der, hvor den gerne vil hen, hvis den hiver i dig, så kommer det til at tage lidt en del træning, før det går op for den, at den nu i stedet kun kommer hen til den anden hund, hvis den følges pænt med dig. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Læg derfor småt ud og gå langsomt frem. Hvis du er ude på gåturen, og din hund begynder at trække i snoren, så tænk tilbage på, da du stod i køkkenet og holdt fast i linen, indtil hunden gav efter. Det samme gælder på gåturen. Du stopper op, og linen vil stramme til. Her skal du vente, indtil din hund kigger tilbage på dig og tænker “Kom nu, mennesker!”. Her skal du rose den for at kigge tilbage og fjerne noget pres fra linen. Hvis du har en godbid, kan du med fordel præsentere den endnu tættere på dig selv, så der bliver fjernet så meget pres fra linen som muligt. Derefter kan du gå frem igen. 

Husk nu at gøre alt benarbejdet hjemmefra, før du går ud på en gåtur og forventer, at din hund kan alt, hvad du beder den om. Hav tålmodighed og gør det let for din hund at forstå, hvad du mener. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *