Forside » Hundeadfærd » Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

hund snor om halsenVuffeli hundeblog

Hunde, der trækker i snoren, er et velkendt problem for mange hundeejere. Læs med, og lær et par gode tricks til gåturen med din bedste ven.

Uanset om det er et mindre træk, der betyder, at dine børn ikke kan gå med hunden, eller om du har større problemer som for eksempel aggression og direkte ukontrollerbar adfærd i snor, så er det en udfordring. En udfordring, der gør, at du og din familie bliver forhindret i at nyde jeres hund eller endnu værre at give hunden den motion, den har brug for. 

At gå med sin hund skal være en fornøjelse. Det skal være sjovt, hyggeligt og roligt for alle parter, så alle har lyst til at gøre det så meget som muligt. 

Læs også: Alt det du bør vide om hundeadfærd

Hvorfor trækker min hund i snoren?

Man skal huske sig selv på, at det ikke er en naturlig ting for hunde at gå i snor. Det er noget, som vi mennesker har implementeret, så vi kan afholde vores hund fra at ende i forskellige faresituationer såsom at løbe ud på vejen, at komme i stridigheder med en anden hund, at spise noget på gaden, den ikke må spise eller at blive væk fra os. 

Fra naturens side er hunde meget nysgerrige, og når de lever et domesticeret liv, bliver deres sanser stimuleret, når de er ude at gå. For hunden er gåturen også ensbetydende med kvalitetstid med dens ejer, og derfor kan mange hunde komme op i et meget højt gear, når de ved, at de skal ud at gå tur.

Prøver min hund at dominere mig?

Det er en misforstået tanke, at hunde trækker i snoren for at vise dominans. Men det er helt rigtigt forstået, at hvis vi lader dem trækker i snoren, så giver vi hunden lov til at indtage den dominerende position i vores forhold. 

Den, der leder og styrer, er i den dominerende position. Så selvom årsagen til at din hund trækker er, at den bare gerne vil hen til hundeskoven eller ser en anden hund på gaden, så giver du den retten til at dominere dig i det øjeblik, du lader den trække dig i den retning, den gerne vil. Hunden har altså muligvis ingen intentioner om at være den dominante, men den bliver det hurtigt, hvis du lader den lede gåturen to-tre gange om dagen. 

Gåture er noget, der skal gøres flere gange om dagen, og det er derfor meget vigtigt, at det er en rar oplevelse for både hund og ejer.

 Vuffeli hundeblog

Hvordan lærer jeg min hund ikke at trække i snoren?

Hvis du skal lære din hund ikke at trække i snoren, er her et par gode overordnede råd til træningen:

  • Lok din hund til at gå mod trækket
  • Gå langsomt frem og gentag øvelserne
  • Start indenfor og fortsæt derefter træningen udendørs
  • Fortsæt træningen, indtil hunden går på dit initiativ

Disse øvelser kan både bruges, hvis din hund har trukket dig ned ad fortovet i mange år, eller hvis den er hvalp. I begge scenarier skal der startes helt fra begyndelsen. Læs med videre, og få brugbare tips til hundetræning i snor.

Sådan træner du din hund til at gå pænt i snor

Det er en god idé at begynde helt stille og roligt inde i huset med en snor. Lær din hund, at hver gang snoren strammer, så skal hunden give efter for snoren og ikke trække imod. Dette er det allerførste skridt

Hold en godbid i den ene hånd, og lav et lille træk i snoren med den anden hånd. Brug godbidden de første par gange til at lokke hunden til at gå mod trækket. Hold trækket stramt, indtil hunden bevæger sig mod godbidden, og giv derefter straks efter og beløn den.

Start med at lave øvelserne indendørs – derefter kan I rykke udendørs lige foran huset og dernæst lidt længere væk fra huset. Gentag dette, indtil jeres øvelse med at give efter for snoren ved at stoppe eller gå tilbage mod trækket er helt stabil. Når du er nået til at komme udenfor med din hund, så hold fast i, at din hund skal gå bag dig eller kun på dit initiativ foran dig. 

Læs også: Sådan belønner du din hund

Gå langsomt frem og lad være med at forvente, at din hund kan gå helt perfekt i alle scenarier efter en dags træning. Det kan være en helt ny oplevelse for din hund at gå tur inde i byen, hvis den er vant til at gå ude i forstæderne i mere rolige omgivelser. Så tag altid et skridt tilbage med træningen, hver gang du kommer i nye omgivelser. 

Husk, at det ikke er hensigtsmæssigt for jeres forhold, at din hund får lov at træffe beslutninger om, hvor I går hen, eller hvornår I stopper. Det er dine beslutninger, der gælder. 

Må jeg rykke i snoren, når hunden trækker i mig?

Generelt set er mit perspektiv på træning med straf, at det kun virker, hvis man straffer hver gang. Det vil sige, at hvis du glemmer eller ikke orker at rykke i snoren en enkelt gang på en gåtur, når din hund trækker dig afsted, så vil den tro, at det betyder, at det er okay. Det kan være en ekstremt trættende process, og det er ikke særligt hyggeligt eller rart for hverken dig eller din hund.  

I stedet kan det anbefales at vende situationen, således at du roser din hund for alt, hvad den gør rigtig og ignorerer alt, hvad den gør forkert. På den måde bliver alt, hvad du ignorerer, opfattet som en opførsel, der ikke kan betale sig, og alt hvad du roser, vil der være en større chance for, at hunden gør igen, fordi det er en god oplevelse for den. 

Læs også: Hvordan belønner jeg min hund?

Positive træningsprincipper er en meget mere givende og behagelig måde at træne sin hund på. Det betyder, at man kan rose sin hund for at ligge stille på gulvet i stedet for at skælde den ud for at gå rundt og stikke næsen i alting. Og på gåturen kan man ligeledes rose hunden for at gå stille og roligt i stedet for at hive den tilbage, hvis den trækker. 

 Vuffeli hundeblog

Tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed

Når din hund har tillagt sig en vane, som for eksempel at den kommer hen til det sted, hvor den gerne vil hen, hvis den hiver i dig, så kommer det til at tage en del træning, før det går op for hunden, at den nu i stedet kun kommer derhen, hvis den følges pænt med dig. 

Læg derfor småt ud og gå langsomt frem. Hvis du er ude på gåturen, og din hund begynder at trække i snoren, så tænk tilbage på, da du stod i køkkenet og holdt fast i linen, indtil hunden gav efter. Det samme gælder på gåturen. Du stopper op, og linen vil stramme til. Her skal du vente, indtil din hund kigger tilbage på dig og tænker “kom nu, menneske!”. Her skal du rose den for at kigge tilbage og fjerne noget pres fra linen. Hvis du har en godbid, kan du med fordel præsentere den endnu tættere på dig selv, så der bliver fjernet så meget pres fra linen som muligt. Derefter kan du gå frem igen. 

Husk at gøre alt benarbejdet hjemmefra, før du går ud på en gåtur og forventer, at din hund kan alt, hvad du beder den om. Hav tålmodighed, og gør det let for din hund at forstå, hvad du mener.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

 Vuffeli hundeblog

Skal hunde være i snor? Lovgivningen ifølge hundeloven

I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det ifølge hundeloven rent faktisk forbudt, at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser med videre, der er åbne for almindelig færdsel, hvis ikke hunden enten føres i snor eller er ifølge med en person, som har fuldt herredømme over den. Ifølge hundeloven skal hundeføreren også kunne holde hunden tæt ind til sig i snoren, og netop derfor er det særlig vigtigt, at dig og din hund er fortrolige med hundesnoren.

Hundeføreren skal kunne standse hunden, hvis den forsøger at nærme sig andre – og selvom hunden er velopdragen, kan det være en svær sag, hvis først hunden får færden af noget, bliver bange og forsøger at løbe væk eller i værste tilfælde bliver aggressiv.

Som hundeejer har man derfor pligt til at kunne holde sin hund til sig. Det er altid hundeførerens ansvar, at hunden ikke volder skade eller generer andre – og her er snoren et godt redskab, der kan skabe tryghed. Det er et spørgsmål om sikkerhed.

Du kan læse mere om hundeloven på Fødevarestyrelsens hjemmeside her

 Vuffeli hundeblog

Derudover er det en god idé at undersøge, hvilke regler for hunde, der gælder netop der, hvor dig og din hund skal hen. Overvejer man eksempelvis at tage sin hund med på stranden, skal man være opmærksom på, at hunde fra april til og med september skal være i snor på stranden, mens nogle strande er decideret forbudt område for hunde.

Orientér dig derfor, inden du medbringer din hund.

God tur!

7 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *