Forside » Hundeadfærd » Min hvalp bider i alt – hvordan stopper jeg det?

Min hvalp bider i alt – hvordan stopper jeg det?

hund mellem foder poserVuffeli hundeblog

Hvalpe på 8 uger-12 måneder er super flittige til at bruge tænderne og sætter oftest deres flotte bisser i alverdens ting og sager. Det kan nogle gange virke som om, at de gør det, bare så vi kan få skubbet tålmodigheden til bristepunktet. Men hvad er egentlig årsagen til, at hundehvalpe bider så meget? Og hvordan får vi dem til at holde op? Læs med.

Hvorfor bider hvalpe?

Vi må gang på gang vende tilbage til, at hunden fra naturens side er og bliver et rovdyr. Brug af tænderne samt at gø, springe op, jage, snappe, pibe og så videre er dermed ganske naturlige og almindelige adfærdsformer, hunden har med sig i bagagen.

Ofte kommer denne adfærd til udtryk i situationer, hvor instinkter sætter ind frem for indlæring om alternativ opførsel. Det kan eksempelvis være under leg, både med mennesker og med andre hunde, i mødet med andre dyr, i pressede eller ukendte situationer og lignende.

Træning af alternativ adfærd er derfor en betydelig del af hundens udvikling til at blive din bedste ven.

I de første måneder af hvalpens liv er den blevet oplært af sin mor og sine søskende. Hvalpen har indrettet sig i sin lille hundefamilie for at være sikker på at få noget at spise og for at blive en anerkendt del af flokken. Her har den gennem leg med de andre hvalpe, kontakt med mennesker og en konstant afprøvning af sin mors grænser taget de første spæde skridt på vejen mod at lære om de vigtigste sociale regler hunde og mennesker imellem.

Når hvalpen flytter hjemmefra, bliver det dit ansvar at fortsætte indlæringen hos hvalpen, så den kan udvikle alle de sociale færdigheder og den viden om verden, den har brug for, for at kunne udfylde sin rolle som familiemedlem og samarbejdspartner.

 Vuffeli hundeblog

Tandskifte hos hvalpen

Når hvalpen er 4-6 måneder gammel, vil den begynde at skifte mælketænderne ud med permanente tænder – og det klør.

Ligesom hos børn kan tandskifte være ubehageligt og give kløe og irritation i gummerne. I denne periode oplever mange hvalpeejere derfor, at deres hvalp bider ekstra meget. 

Læs også: Alt om hvalpens tænder og dens tandskifte

Det er super vigtigt, at hvalpen har bidelegetøj til rådighed, når den skifter tænder. Det kan nemlig hjælpe hvalpen med at få mælketænderne til at falde ud, det afværger irritationen og kløen, og det holder samtidigt hvalpen beskæftiget med at bide i ting, der ikke er dig. 

Undlad at straffe hvalpen fysisk, hvis den bider

Hvis du hiver fat i hvalpen, dasker den i ansigtet eller skubber til den, når den bider, er det meget sandsynligt, at hvalpen tror, det er en del af legen og derfor kommer farende tilbage med endnu mere tryk på. Eller også kan det gøre hvalpen angst og utryg, og det kan give den tendens til at ville forsøge at forsvare sig selv i fremtiden. Ingen af reaktionerne er særlig hensigtsmæssige og løser ikke problemet.

Hvis din hvalp lærer, at du leger med, hvis den begynder at bide, kan det udvikle sig til noget, der er direkte farligt, når hvalpen bliver større. Hvis du fysisk interagerer med din hund i voldsom leg ved eksempelvis at skubbe til den, vil den opfatte det som de acceptable rammer for leg, og legen vil sandsynligvis blive voldsommere og voldsommere, som tiden går. Hunden kan meget let komme til at bide rigtig hårdt og gøre skade på folk, selvom den stadig “leger”.

Læs også: Ny hundehvalp – forberedelse og opdragelse

Motivation er altafgørende

Hvis man skælder sin hund voldsomt ud for at tage en finger eller et bukseben i munden, når den er hvalp, vil den højst sandsynligt være mere tilbageholdende med at forsøge dette i fremtiden. Det vil sige, at den måske aldrig kommer til at apportere eller lege med bolde eller andre objekter, eller at den vil gå i forsvarsposition, hvis du løfter hånden over den igen, fordi den er bange.

Har man en hund, der skal udføre et arbejde i fremtiden, eller synes man, det er sjovt at lære sin hund nye tricks, skal man altså prøve at bevare dens gåpåmod og motivation i de tidlige år. 

Med det sagt, så skal man jo heller ikke bare lade hunden bide hul i alting – så hvad gør man? 

5 ting du kan gøre, når din hvalp bider

1. Lær din hvalp at lade ting være

Brug af tænderne er en ganske naturlig adfærd for hunde. Din hvalp har været vant til at nappe i sine søskende og sin mor. Det er en del af de firbenedes leg og en måde at finde sin plads i det sociale hierarki. Derfor skal din hvalp lære, at det ikke er en måde at kommunikere med mennesker på. Når din nysgerrige og legesyge hundehvalp sætter tænderne i ting, den ikke skal sætte tænderne i, er det en god idé at omdirigere adfærden ved at aflede hvalpens opmærksomhed.

Du kan markere med et “nej”, men undgå at skælde ud. Få kontakt til din hvalp, og ros den for at kigge på dig. Det er en god idé at have noget legetøj klar, som din hvalp gerne må nappe i. Din hvalp vil hurtigt koble signalerne sammen, hvis du og resten af familien er konsekvente med træningen. Og på den måde vil den få smag for at sætte tænderne i de rigtige ting.

At lade ting være betyder i denne sammenhæng, at hvalpen gerne må gå hen og snuse til ting og undersøge dem, men at den ikke må tage ejerskab over det eller putte det i munden. 

Opdragelse af hundehvalp – Tips og tricks | Vuffeli

2. Afled hvalpens opmærksomhed

Hvis du kan se på hvalpen, at den bare super gerne vil lege med dig, så modstå trangen til at række ud efter den og tag i stedet fat i noget legetøj, den gerne må bide i. Jo flere positive oplevelser hunden har med at bide i legetøj, samtidig med at du bakker den af, hver gang den bider i dig, jo mere vil den ty til at finde legetøjet frem, når den får trang til at bide i ting. 

3. Træthed frem for kedsomhed – til enhver tid

Kedsomhed er roden til meget ondt, både for hvalpe og voksne hunde. Specielt med hvalpe er det vigtigt at være lidt ekstra opmærksom på dem i deres vågne timer, så de ikke kommer i for mange problemer. Den gode nyhed er dog, at små hvalpe sover op til 20 timer om dagen og hviler sig en til to timer uden at sove. Det betyder, at du har to til tre vågne og aktive timer med din hvalp om dagen. Udnyt disse timer til at få aktiveret den, så godt du kan, gerne udenfor, så den er træt, når den kommer ind i huset.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

TIP:
Et godt trick er at få hvalpen til at bruge sin næse. Aktivering, der involverer lugtesansen, er super effektivt til at dræne din lille vuf for energi. 

4. Lær børn og familiemedlemmer at omgås din hvalp

Børnenes leg kan hurtigt blive vild, og det gælder også, når de firbenede familiemedlemmer leger med. Når man lærer sine børn om, hvordan man omgås hunde og specielt hundehvalpe, der stadig er ved at lære, er det en rigtig god idé, at fortælle dem lidt om, hvordan deres opførsel smitter af på hunden

Hvis børnene løber rundt indendørs eller råber og skriger, kan hvalpen få det indtryk, at den også må tumle rundt og gø. Hvis børnene løber fra hunden, når den gerne vil lege eller napper i dem, vil dens naturlige reaktion være at jagte dem, indtil de stopper med at løbe igen. Hvis børnene viser stor interesse for et stykke legetøj, vil hunden højst sandsynligt også begynde at tillægge det stor værdi og få trang til at lege med det. 

Læs også: De bedste hunderacer til børn

Giv børnene nogle klare regler om, hvordan de skal håndtere hunden, når den bider, når den leger, og når den får fat i ting, de ikke vil dele med den. 

Det samme gælder andre familiemedlemmer og venner. Hvis man ønsker at sætte regler og grænser for hunden, om hvorvidt den må lege vildt indendørs eller bide i arme og ben, så er det ekstremt vigtigt, at alle, der kommer ind i huset, håndhæver de fastlagte regler. Eller kan hvalpen blive forvirret over, hvad der er rigtigt og forkert, og for det andet vil den lynhurtigt gennemskue, at der er nogle smuthuller i reglerne. 

 Vuffeli hundeblog

5. Træning, træning og atter træning

Der findes utroligt mange ting, man kan lære sin hund – for eksempel at sitte, dække, rulle rundt eller spille død – men hvad mange glemmer er, at alle andre ting, vi beder vores hund om at gøre eller ikke gøre, også er en del af træningen. 

Vil man gerne lære sin hund ikke at bide, skal man vende situationen om og tænke: Hvad kan jeg lære min hvalp, at den gerne må i denne situation? Når den bliver glad for at se mig, kan jeg lære den, at den gerne må sætte sig ned eller lægge sig ned og blive kløet på maven. Når den gerne vil lege, kan jeg lære den, at den gerne må hente sin bold eller sit legetøj. Og når den får trang til at bide i mig, kan jeg lære den at give slip og tage fat i noget andet i stedet. 

Tænk altid på, hvad du kan rose din hund for, fremfor hvad du kan skælde den ud for, og husk at hvalpe har brug for at have ting i munden. Der skal være ting i rummet, som den gerne må bide i, gerne må flå i, gerne må ligge på og gerne må savle på. Gør det så nemt for hvalpen som muligt at få en succesoplevelse. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *