Min hvalp bider i alt – hvordan stopper jeg det?

hund mellem foder poserVuffeli hundeblog

Hvalpe mellem 8 uger og 12 måneder er super flittige til at bruge tænderne i alle mulige sammenhænge, og oftest sætter de deres flotte bisser i det allermest dyrebare, vi ejer. Det kan nogle gange virke som om, at de gør det, bare så vi kan få skubbet tålmodigheden til bristepunktet. 

Men hvad er egentlig årsagen til, at hundehvalpe bider så meget? Er det den bedste løsning at skælde ud? Og hvordan får vi dem til at holde op med at ødelægge ting så hurtigt som muligt? 

Dette er nogle af de spørgsmål, der vil blive besvaret i denne artikel. Læs med!

Hvorfor bider hvalpe?

Din hvalp er et lille rovdyr

Vi må gang på gang vende tilbage til, at hunde fra naturens side er og bliver et rovdyr. Brug af tænderne samt at gø, springe op, jage, snappe, pibe og så videre er dermed ganske naturlige og almindelige adfærdsformer, hunden har med sig i bagagen.

Ofte kommer denne adfærd til udtryk i situationer, hvor instinkter sætter ind frem for indlæring om alternativ opførsel. Det kan eksempelvis være under leg, både med mennesker og med andre hunde, i mødet med andre dyr, i pressede eller ukendte situationer og lignende. 

Hvalpe udviser ofte mange af disse adfærdsmønstre, simpelthen fordi de er et rent indblik i, hvordan hunde opfører sig fra naturens side, og træning af alternativ adfærd er en betydelig del af hundens udvikling til at blive din bedste ven

Hvalpens opdragelse starter hos dig

Anskaffer man sig en hvalp på omkring otte uger, som er det mest normale i dag, møder man en hund, der indtil da er blevet oplært af sin mor og sine søskende. 

Prioriteten har for hvalpen været at indrette sig i sin lille hundefamilie for at være sikker på at få noget at spise og for at blive en anerkendt del af flokken. Her har den gennem leg med de andre hvalpe, kontakt med mennesker og en konstant afprøvning af sin mors grænser taget de første spæde skridt på vejen mod at lære om de vigtigste sociale regler hunde og mennesker imellem.

hvalpe ligger på tæppeVuffeli hundeblog

Når hvalpen flytter flok, bliver det dit ansvar som leder at fortsætte indlæringen hos hvalpen, så den kan udvikle alle de sociale færdigheder og den viden om verden, den har brug for, for at kunne udfylde sin rolle som familiemedlem, partner, arbejdshund og så videre.

Tandskifte hos hvalpen

Når hvalpen er mellem fire og seks måneder gammel, vil den begynde at skifte mælketænderne ud med permanente tænder. 

Ligesom hos børn kan dette være ubehageligt og give kløe og irritation i gummerne. I denne periode vil mange opleve, at deres hvalp bider ekstremt meget. 

Læs også: Alt om hvalpens tænder og dens tandskifte

Det er super vigtigt, at hvalpen har bidelegetøj, pinde eller andet til rådighed, når den skifter tænder. Dette hjælper hvalpen med at få mælketænderne til at falde ud, det afværger irritationen og kløen, og det holder den samtidigt beskæftiget med at bide i ting, der ikke er dig. 

Undlad at straffe hvalpen fysisk, hvis den bider

Hvis du hiver fat i hvalpen, dasker den i ansigtet eller skubber til den, når den bider, er det meget sandsynligt, at hvalpen enten tror, at det er en del af en leg og derfor kommer farende tilbage med endnu mere tryk på. Eller også bliver den angst og utryg og vil have tendens til at forsøge at forsvare sig selv i fremtiden, når du løfter hånden. Ingen af reaktionerne er særlig hensigtsmæssige og løser ikke problemet. 

Hvis din hund lærer, at du begynder at lege med, hvis den begynder at bide, kan det udvikle sig til noget, der er direkte farligt, når hunden bliver større. Hvis du fysisk interagerer med hunden i voldsom leg, slår og skubber, vil den opfatte dette som de acceptable rammer for leg og sandsynligvis blive voldsommere og voldsommere, som tiden går. Har man en større race, kan hunden meget let komme til at bide rigtig hårdt og gøre skade på folk, selvom den stadig “leger”.

Nogle mener, at det er rart at have en hund, der bare føjer sig og bliver bange, når man skælder den ud – men dette kan faktisk hindre din hund i at lære nye ting i fremtiden. Hvis din hund er mere nervøst anlagt, kan den blive angst, når du griber efter den eller skælder den ud.

Læs også: Ny hundehvalp – forberedelse og opdragelse

Motivation er altafgørende

Hvis man skælder sin hund voldsomt ud for at tage en finger eller et bukseben i munden, når den er hvalp, vil den højst sandsynligt være mere tilbageholdende med at forsøge dette i fremtiden. Det vil sige, at den måske aldrig kommer til at apportere eller lege med bolde eller andre objekter, eller at den vil gå i forsvarsposition, hvis du løfter hånden over den igen, fordi den er bange.

Har man en hund, der skal udføre et arbejde i fremtiden, eller synes man, det er sjovt at lære sin hund nye tricks, skal man altså prøve at bevare dens gåpåmod og motivation i de tidlige år. 

Med det sagt, så skal man jo heller ikke bare lade hunden bide hul i alting – så hvad gør man? 

Fem ting du kan gøre, når din hvalp bider

1. Lær hvalpen grænser

Hvis din hund begynder at udvise uønsket adfærd, er det vigtigt, at du stopper legen. Hvis du sidder på gulvet, og den kommer hen og bider i dig eller hopper op, og det ikke er noget, du ønsker, skal du sørge for, at den forstår, hvor grænsen går.

I stedet for at skælde den ud, kan du rejse dig op og med din krop forsvare det område, der er rundt om dig. Det vil sige: Tager din hund et skridt mod dig, går du imod den med et fast kropssprog, indtil den bakker af. 

hund og babyVuffeli hundeblog

Her er det vigtigt, at du er konsekvent og rejser dig, hver gang hunden går ind i din område og gør noget, du synes er uhensigtsmæssigt. Det er også vigtigt, at du ignorerer alle tegn, din hund viser på at tage kontakt til dig i forbindelse med, at du er ved at bakke den ud af dit “personlige rum”. 

Hunden vil til sidst forstå, hvilke ting den må gøre tæt på dig, som for eksempel at sove eller kæle, og hvilke ting, den skal holde på afstand, som for eksempel voldsom leg, bid og hoppen op. 

2. Afled hundens opmærksomhed

Hvis du kan se på hvalpen, at den bare super gerne vil lege med dig, så modstå trangen til at række ud efter den og tag i stedet fat i noget legetøj, den gerne må bide i. Jo flere positive oplevelser hunden har med at bide i legetøj, samtidig med at du bakker den af, hver gang den bider i dig, jo mere vil den ty til at finde legetøjet fra, når den får trang til at bide i ting. 

3. Træthed frem for kedsomhed – til enhver tid

Kedsomhed er roden til meget ondt, både for hvalpe og voksne hunde. Specielt med hvalpe er det vigtigt at være lidt ekstra opmærksom på dem i deres vågne timer, så de ikke kommer i for mange problemer. Den gode nyhed er dog, at hvalpe sover op til 20 timer om dagen og hviler sig en til to timer uden at sove. Det betyder, at du har to til tre vågne og aktive timer med din hvalp om dagen. Udnyt disse timer til at få aktiveret den, så godt du kan, gerne udenfor, så den er træt, når den kommer ind i huset. En udmattet hvalp er en glad hvalp

Læs også: Sådan træner du din hvalp

TIP:
Et godt trick er at få hvalpen til at bruge sin næse. Aktivering, der involverer lugtesansen, er super effektivt til at dræne den lille vuf for energi. 

4. Lær børn og familiemedlemmer at omgås din hvalp

Børn har en tendens til at lege vildt med familiens hund eller løbe rundt og lege med hinanden eller legekammerater. Når man lærer sine børn om, hvordan man omgås hunde og specielt hundehvalpe, der skal lære nyt, er det dog vigtigt, at man fortæller dem lidt om, hvordan deres opførsel smitter af på hunden

Hvis børnene løber rundt indendørs eller råber og skriger, kan hvalpen få det indtryk, at den også må tumle rundt og gø. Hvis børnene løber fra hunden, når den gerne vil lege eller napper i dem, vil dens naturlige reaktion være at jagte dem, indtil de stopper med at løbe igen. Hvis børnene viser stor interesse for et stykke legetøj, vil hunden højst sandsynligt også begynde at tillægge det stor værdi og få trang til at lege med det. 

Læs også: De bedste hunderacer til børn

Giv børnene nogle klare regler om, hvordan de skal håndtere hunden, når den bider, når den leger, og når den får fat i ting, de ikke vil dele med den. 

Det samme gælder andre familiemedlemmer og venner. Hvis man ønsker at sætte regler og grænser for hunden, om hvorvidt den må lege vildt indendørs eller bide i arme og ben, så er det ekstremt vigtigt, at alle, der kommer ind i huset, håndhæver de fastlagte regler. Hvis hvalpen slipper afsted med at gøre det modsatte af, hvad I gerne vil lære den, så vil den for det første blive forvirret over, hvad der er rigtigt og forkert, og for det andet vil den lynhurtigt gennemskue, at der er nogle smuthuller i reglerne. 

hund inde i vuffeli kasse som der har fået foderVuffeli hundeblog

5. Træning, træning og atter træning

Der findes utroligt mange ting man kan lære sin hund – for eksempel at sitte, dække, rulle rundt eller spille død – men hvad mange glemmer er, at alle andre ting, vi beder vores hund om at gøre eller ikke gøre, også er en del af træningen. 

Vil man gerne lære sin hund ikke at bide, skal man vende situationen om og tænke, hvad kan jeg lære den, at den gerne må i denne situation. Når den bliver glad for at se mig, kan jeg lære den, at den gerne må sætte sig ned eller lægge sig ned og blive kløet på maven. Når den gerne vil lege, kan jeg lære den, at den gerne må hente sin bold eller sit legetøj. Og når den får trang til at bide i mig, kan jeg lære den at give slip og tage fat i noget andet i stedet. 

Tænk altid på, hvad du kan rose for, fremfor hvad du kan skælde ud for, og husk at hvalpe har brug for at have ting i munden. Der skal være ting i rummet, som den gerne må bide i, gerne må flå i, gerne må ligge på og gerne må savle på. Gør det så nemt for hvalpen som muligt at få en succesoplevelse. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *