Hvordan belønner jeg min hund?

pige med lille hvid hund

Positive træningsprincipper som bygger på ros og belønning kan hjælpe dig til at få en helt fantastisk kommunikation med din hund.

Ved hjælp af positiv træning kan du ofte mere præcist signalere til din hund, hvad det er du ønsker den skal gøre og ignorere det du ikke gider have, at den gør. 

På den måde er der større sandsynlighed for at din hund bevare evnen til at prøve sig frem i jeres træning og samtidig at den begynder at gentage den opførsel du belønner og undlade den opførsel du ikke gider at belønne med din opmærksomhed eller godbidder. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Ros og selvtillid

Selvtillid hos din hund er super vigtigt i træningsprocessen. Hver gang du ønsker en bestemt opførsel fra din hund, handler det om at fange en ting din hund gør og belønne den, hvorefter du kan begynde at give den handlen et navn/kommando og bede om at få den gentaget. Hvis du i stedet tilnærmer dig træning med straf, truende kropssprog og fysisk berøring for at få den ønskede adfærd ud af din hund sker der følgende to ting.

  • Din hund undlader at tilbyde dig ny adfærd, som du kan gøre til kommandoer med tiden, den nægter måske naturligt at give dig en pote eller et rul rundt, som du dernæst på mindre end 5 minutter kan få den til at gentag. 
  • Den undlader at tænke selv, fordi den bliver tvunget ud i en bestemt adfærd og den nu vil associere adfærden med noget negativt og være mindre tilbøjelig til at tilbyde denne adfærd igen. 

Med ros vil du få en hund der begynder at tilbyde den ene mærkelige opførsel efter den anden, når du hiver en godbid op af lommen, fordi den prøver alt hvad den kan at læse dine tanker og finde ud af hvad der kan udløse godbidden. Har din hund denne mere frie og legende tilgang til træning, vil der ikke være grænser for hvad du kan få din hund til at gøre. 

fransk bulldog kigger på ejer

Præcis kommunikation

Forvirring og upræcise markører er også ofte noget der kendetegner strafbaserede træningsmetoder. Straffen er ikke altid klar for hunden og kan altså give uønskede konsekvenser. 

Læs også: Lær din hunds kropsprog at kende

Det kunne f.eks. være at fanger din hund i at tisse indenfor. Du tænker at det er bedst at straffe din hund for at tisse indendørs, for at den ikke gør det igen. Men hvad din hund måske tænker er at det er fordi den tisser i nærheden af dig at den bliver straffet og smidt udenfor døren, så fremover undlader den fuldstændig at tisse når i er på tur sammen, men tisser kun i stuen, når du ikke er hjemme. Frygt er typisk ikke en særlig effektiv måde at kommunikere på.

Med positiv træning belønner du den adfærd du gerne vil se og ignorere eller omdirigere den opførsel du ikke vil se. Når du skal renlighedstræne din hund med positiv træning, kan du belønne den hver gang den eliminere udenfor, fra den er helt lille. Hvis du er konsekvent, vil din hund vil hurtigt prioritere at vente med at eliminere indtil den er uden for og kan få en belønning. Hvis du ser din hund eliminere indendørs, kan du, sige et simpelt “nej”, tage den under armen og bære den udenfor, så den hjælpes til at associere den handling at eliminere, med at komme udenfor. Der skal dog ikke være nogle hårde bevægelser, trækken eller anden form for straf involveret. Bare et simpelt præg om, at det den laver lige nu foregår udendørs. Gå gerne med din hund ud, sæt den på græsset og hvis den fortsætter med at tisse udendørs, kan du rose den. Ellers siger du bare ingenting, men lader den lige snuse lidt rundt udenfor inden du går ind igen. 

hund bliver trænet og får godbid

Styrker bånd mellem hund og ejer

For de fleste mennesker, er deres hund deres ven, deres familiemedlem og deres partner gennem mange år. Positiv træning med din hund kan hjælpe dig med at styrke det bånd i har sammen og give jer en masse gode oplevelser sammen. Via positiv træning kan du vise din lederrolle, ved at belønningerne, som din hund gerne vil have, kommer fra dig, mens du samtidig styrker dens tryghed ved dig og dens villighed til at lytte til dig i fremtiden. 

Hvis du holder dine træningssessioner, korte, sjove og positive, ved din hund at der venter den noget rart hver gang du beder den om noget og den vil selv begynde at kigge til dig, hver gang den gerne vil aktiveres, frem for at underholde sig selv, som ofte betyder en række handlinger, som du ikke synes er helt lige så sjove som din hund. 

Hvad skal jeg bruge som belønning af min hund?

Der er mange måder at belønne din hund på, hvorfor du som ejer skal vurdere hvad der er mest effektivt for din hund. Er den slet ikke interesseret i mad er det ikke en god belønning, da du ikke kan få hunden til at arbejde i forventning om at få adgang til maden. Er legetøj ikke noget din hund gider at bruge tid på, kan det næsten opfattes som noget negativt for den, at du dribler en bold foran den. Brug lidt tid på at finde ud af, hvilken form for belønning der passer til netop din hund. 

Godbidder

Godbidder er nok den mest almindelig form for belønning inden for hundetræning på hobby niveau og med god grund. Mad er ekstremt effektivt som motivation til at få din hund til at gøre det du ønsker at den skal gøre. Hundens næse er den stærkeste af dens fem sanser, hvorfor en stærkt lugtende godbid ofte kan trænge lige igennem og hjælpe dig til at få den kontakt og det fokus, som du har brug for, når du skal kræve en bestemt adfærd af den.

De fleste hunde er mad motiveret, mens andre ikke rigtig viser interesse i mad. En manglede interesse i mad i visse miljøer, kan være tegn på at din hund er overvældet af andre sanseindtryk eller at den er nervøs og utryg i den givne situation. Mærk efter hvordan din hund reagere og skift om nødvendigt belønning til en af de mange andre muligheder, hvis situationen kræver det. 

Legetøj

Legetøj er tillige en ofte brugt markør for ønsket adfærd. Du vil ofte se en politihund eller en højt trænet jagthund, få et bidelegetøj i stedet for en godbid, for at signalere at de har gjort deres arbejde godt. Dette kan både betyde at de har en større interesse i at jage og bide end de har i at spise, eller at de ofte befinder sig i situationer, hvor deres system er så opkørt at de har nemmere ved at tage imod legetøj, hvor de kan blive i et højt gear, end at stoppe op for at tygge en godbid. Man ser typisk denne adfærd hos hårdtarbejdende meget energiske hunde, eller hunde med meget veludviklede instinkter for at jage, bide eller apportere. Brug af legetøj kan være mindst lige så effektivt som godbidder, så længe det virker for både dig og din hund. 

Stemmeføring

Hundens ønske om at behage sin ejer, kan gøre at lyden af din stemme er nok til at markere positiv adfærd. Hvis du og din stemme, for din hund, er forbundet med noget positivt, kan det frigøre de samme glædeshormoner når din hund hører din stemme. Der er dog ét men, hvis man udelukkende bruger sin stemme til at træne sin hund. Vi mennesker bruger vores stemmer hele tiden og andre mennesker omkring os bruger deres. Derfor er stemmen et forvirrende signal at give sin hund, med mindre man lærer den specifikke, korte, præcise markører som fortæller den at den har gjort noget rigtigt. 

Går du tur med din hund, sammen med en god ven og snakker højlydt til dig under hele turen og du til hende/ham, kan det være en stor udfordring for din hund, at skulle skelne mellem hvad du siger til den og hvad du siger til vennen. Den vil derudover fange jeres toneleje og kan blive i tvivl om hvorvidt den gør noget forkert, hvis du snakker i et hårdt mørkt toneleje. 

Dertil kommer det at en længere sætning, til din hund som “hvor er du god” eller ”dygtig hund” ikke rigtig kan bruges til at markere et specifikt øjeblik i din hunds opførsel, som du ønsker at rose. Det kan være fint til daglig brug, hvis din hund ligger og slapper af og du ønsker at rose det, men det er yderst ineffektivt i det øjeblik du vil markere at hunden drejer hovedet mod dig eller at den løfter poten mv. Det tager simpelthen for lang tid at opfange at hunden gør det du gerne vil have og derefter ytre en helt sætning, som til sidst skal opfattes af din hund. På dette tidspunkt kan øjeblikket være forbi og din hund kan derfor være usikker på hvad det egentlig var du roste den for. 

En kort og kontant stemme markør, eller stemme i kombination, med et klik eller en godbid, kan være ekstremt effektivt, men stemmen alene, kan give langt mere forvirring end du tror og anbefales derfor ikke som den mest effektive belønning.

corgi træner og får godbid

Berøring og kropssprog

Berøring og kropssprog er ligesom stemmen også ting der kan hjælpe din hund til at synes at kontakt med dig er sjovt og trygt og hjælpe dig til at få et budskab igennem. Det kan dog også være upræcist, misvisende og forvirrende. Ligesom stemmen er berøring noget, mange hunde har tidligere erfaring med og det er altså ikke sikkert at din hund associere din hensigt om ros, med en egentlig belønning den gider at arbejde for. Nogle hunde er ekstremt glade for at blive rørt, mens andre er mere påpasselige med det og føler sig måske lidt udsatte under berøring. 

Alle hunde bruger kropssprog som den primære guide til kommunikation. Dit kropssprog vil altså være involveret i din træning uanset hvad, men benytter du kun kropssprog, herunder håndtegn, armbevægelser eller lignende, skal du være super opmærksom på at vælge nogle signaler din hund forbinder med ros og positivitet og ikke frygt og dominans. 

Adgang til ønsket område eller situation 

Den sidste form for belønning jeg vil omtale er adgang til en situation eller et område hvor din hund gerne vil ind. Denne form for belønning kan ikke rigtig bruges alene, men kan i kombination med de andre belønningsformer være super fint. Hvis din hund ekstremt gerne vil indenfor, kan du bede den om at vente og rose den ved at sige “fri” så den kan gå indenfor. Her vil ekstra ros ikke være nødvendigt. Det samme gør sig gældende hvis din hund ønsker at komme op i sengen eller sofaen. Her kan tilladelse til at gøre det den gerne vil også være motivation nok til at du kan bede den om at sitte, lægge sig, snurre rundt eller hente noget til dig, før den får lov til at hoppe op ved siden af dig. 

Hvad skal jeg undgå som belønning til min hund?

Når du belønner din hund, så husk at holde dig for øje at de ting du belønner med skal være noget din hund ser som belønning og ikke noget du mener den burde se som belønning. Et stykke legetøj du synes er fedt er ikke nødvendigvis din hunds yndlings og det samme med godbidder og hjemmelavede snacks.

Følgende er derfor ikke gode belønninger til din hund:

  • Nyt legetøj der endnu ikke har værdi
  • Mad der ikke har værdi for din hund 
  • Neutral eller mørk stemmeføring
  • Truende eller lukket kropssprog

Hvordan timer jeg min belønning til min hund?

Belønning til din hund skal falde inden for ½ sekund af den ønskede opførsel, hvis din hund effektivt skal kunne koble adfærd til enten et positivt eller et negativt signal fra dig. Derfor er timing inden for hundetræning ekstrem vigtig. I dette afsnit kan du læse om to gode måder at opnå en præcis timing af din belønning til din hund. 

Klikkertræning 

Klikkertræning er blevet en af de mest populære måder at træne sin hund på verden over. Træningsformen er en variation af positiv træning, hvor hundetræner eller ejer bruger en lille rekvisit der laver en mekanisk og identisk klik-lyd når man trykker på den. Klikket er kun en måde at markere et meget præcist øjeblik på og få din hund til at associere det øjeblik med noget positivt, hvorefter du har tid til at rose den eller fiske en godbid frem fra lommen, som vil blive koblet på det øjeblik hvor du klikkede i stedet for det øjeblik, hvor du gav rosen/godbidden. Det gode ved klikkeren er at den laver den samme lyd hver gang, så når du har fået din hund til at associere den lyd med noget positivt, vil der på intet tidspunkt herske tvivl om at den har gjort noget godt når det klik lyder. 

Klikkertræning kræver dog at du altid har klikkeren klar og prioritere at have den med dig, så du kan være konsekvent i din måde at lade din hund vide, hvornår den har gjort noget rigtigt. Dernæst kan klikkeren kun markere en form for adfærd, den positive, og kan dermed ikke hjælpe dig til at give din hund information om hvor længe den skal holde den ønskede adfærd eller hvornår den er færdig med træning og altså ikke kan forvente flere kommandoer.

hund med øret oppe

Verbal markør 

At træne sin hund med verbal markører, skal ikke forvirres med det tidligere afsnit om brug af stemmen under træning. Verbale markører er ligesom klikkeren meget bestemte, korte og præcise lyde der markere ting som din hund gør rigtigt eller forkert. Med verbale markører kan du i modsætning til klikkertræning kommunikere flere ting til din hund. Du kan f.eks. Have et ord for at i skal til at starte træningen, som f.eks. “KLAR”. Et andet ord for når den gør en adfærd rigtigt f.eks. “JA”. Et ord for når den gør det rigtigt og skal blive ved med at gøre det “Godt”. Et ord for når den skal prøve en anden opførsel og altså ikke har ramt rigtigt som f.eks. “Nej” eller “om” og endeligt et ord for når den er færdig med træning som f.eks. “Fri” eller “slut”.

Læg mærke til hvor korte og præcise de ovenstående lyde er. De kan siges meget hurtigt og dermed ligesom klikkeren markere en meget præcis adfærd og tillige give meget præcise tegn om hvornår hunden skal træne, er færdig og skal forsøge at gøre noget anderledes for at udløse ros. 

Hvornår må jeg ikke må belønne min hund?

Ligesom der er visse øjeblikke hvor det giver god mening at rose din hund, er der bestemt også mange øjeblikke, hvor det kan være direkte uhensigtsmæssigt at rose din firbenede ven. Der er mange delte holdninger om følgende emne og meningen med denne artikel er ikke at fortælle dig hvad du SKAL gøre, men hvad du KAN gøre i forhold til belønning af din hund. 

Nedenstående vil jeg sætte fokus på hvornår det er mindre godt at belønne din hund og hvorfor. 

Nervøsitet 

Når din hund er nervøs, eller angst i en given situation og ønsker du at den skal ud af dette mønster, kan det være en dårlig ide at bruge ros. Ros betyder at din hund gør noget rigtigt og som beskrevet ovenfor er der mange signaler der kan opfattes som ros af din hund. Når din hund bliver nervøs er det derfor vigtigt at du afspejler den energi du gerne vil have af din hund skal have, tryg sikker og rolig. Du kan derfor med gode resultater gå til din hund og være der for den og gøre den tryg eller lade den trykke sig op ad dig, men det kan have det helt omvendte resultat, hvis du begynder at snakke til den i en rosende stemme, ae den eller give den godbidder. 

Hvis du roser din hund i en situation hvor den meget nervøs vil du signalere til den, at det er den adfærd du ønsker at den skal udvise i lignende situationer. Såfremt du ønsker en hund der er nervøs ved visse situationer eller mennesker er dette op til dig, men hvis du ønsker at fortælle din hund at den skal kigge på dig og finde ro i nye situationer og mennesker, så er dette et godt råd, der er værd at tage med.

Læs også: Er min hund ked af det?

hvid hund løber og har det sjovt på græs

Nogle gange kan godbidderne være nok til at hunden mister interesse i dine hæle og her kan du derfor bare gå frem og tilbage og vise hunden at den får godbidderne når den lader dine ben være. Du kan prøve at teste hunden ved at løbe eller flagre med dine bukseben og dernæst rose den for at lade dem være. 

Hvis hunden stadig går efter dine bukseben, stopper du op, giver et kort “nej”, får kontakt til hvalpen og roser den for at kigge på dig. Hvalpen vil hurtigt koble dine signaler sammen, hvis du og dine familiemedlemmer er konsekvente med træningen. 

Samme fremgangsmåde kan bruges hvis din hund er aggressiv overfor gæster, andre hunde osv. Hold altid din hund i snor, under træning og i offentligheden, hvis den har kræfter nok til at nogen kunne komme til skade ved dens adfærd. 

Overglad energi

Samme situation gør sig gældende ved en meget overglad hund. Vi har det med at afspejle hvad vores hund laver og ikke gå foran og lade den afspejle os. Derfor ender det tit med at man griner og snakker i et højt og lyst toneleje, hvis man møder en meget glad hund, der logrer helt vildt med halen og næsten piver og hyler af glæde. Dette kan forværre situationen for hunden og kan lede den helt op i et manisk niveau af glæde der gør at den tisser på gulvet, hopper op af gæster eller bliver nervøs og utryg fordi den er overvældet. 

Hunde må gerne være glade, med en rolig langsom hale, der svajer med brede strøg og et let sænket hoved er en del sundere for hundens mentale tilstand og signalere balance, frem for det ovenover beskrevne. 

Fortæl derfor nye mennesker der skal besøge din hund at de skal forholde sig rolig, komme hen til hunden sætte sig ned på huk og lade den undersøge dem uden at de rører ved den indtil den er faldet helt ned. Det er spændende nok for vores hunde at møde nye mennesker og dyr, der er tusindvis af nye dufte de skal forholde sig til, så vi behøver ikke gøre det mere overvældende for dem. 

Aggressivitet 

Det bedste du kan gøre er at vise din hund at der ikke kommer noget som helst ud af aggressiv adfærd, men at positiv adfærd derimod får dem tættere på det de gerne vil have. 

Aggressiv adfærd er noget man skal holde i kort line, hos specielt familiehunde. Hunde skal lære at kontrollere deres signaler i en meget tidlig alder, hvis de skal passe ind i vores verden, fordi vi ikke kan klare bid og nap i vores tynde hud, på samme måde som de gør det overfor hinanden i naturen. 

I den tidlige hvalpe tid er det typisk, mad, kontakt eller leg der er motivationsfaktor. Du kan derfor med succes tilbageholde disse ting, hvis der bliver bidt eller udvist anden uhensigtsmæssig adfærd. Hvis din hund bider dig i hælene når du går, så tag nogle godbidder eller legetøj i hånden og indled træning omkring dette. 

Læs også: Min hund knurrer, hvordan stopper jeg det?

hvid hund løber og har det sjovt på græs

Beskyttende adfærd

Den sidste ting det er vigtigt at have fokus på er beskyttende adfærd. Dette kan være overfor dig, overfor hundens mad, legetøj, kurv eller andet den føler den skal beskytte fra udefra kommende. 

Denne form for adfærd har jeg set give folk rigtig store problemer med deres hund og derfor er det vigtigt at understrege at man ikke skal tage let på signalerne om at ens hund beskytter materielle ting eller mennesker, som den tror den har retten til at bestemme over. Alt hvad der er din hunds er også dit og det er meget vigtigt at understrege. Ros derfor aldrig din hund, hvis den beskytter en pind eller et stykke legetøj. Hverken overfor andre hunde eller mennesker.

Lær din hund fra en meget tidlig alder at den skal dele alt med dig og at du må tage dens mad, dens legetøj og dens plads i sofaen lige når du har lyst. Husk at følgere altid flytter og føjer sig for lederen, så hvis du fanger dig selv i at gå uden om din hund eller give den din plads i sofaen, så skal du måske lige genoverveje, hvem der har bukserne på i jeres forhold.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *