Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

pige med lille hvid hundVuffeli hundeblog

Positive træningsprincipper som bygger på ros og belønning kan hjælpe dig til at få en helt fantastisk kommunikation med din hund.

Ved hjælp af positiv træning kan du ofte mere præcist signalere til din hund, hvad du ønsker, den skal gøre, men du kan også afbryde eller ignorere den adfærd, du ikke ønsker

På den måde er der større sandsynlighed for, at din hund bevarer evnen til at prøve sig frem i jeres træning, og samtidig at den begynder at gentage den opførsel, du belønner, og at den undlader den opførsel, du ikke gider at belønne med din opmærksomhed eller godbidder. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Ros og selvtillid

Selvtillid hos din hund er super vigtigt i træningsprocessen. Hver gang du ønsker en bestemt opførsel fra din hund, handler det om at fange en ting, din hund gør, som du kan belønne den for. Herefter kan du begynde at give den handling et navn, der kan fungere som kommando, og med denne kommando kan du bede hunden om at gentage handlingen.

Hvis du i stedet tilnærmer dig træning med straf, truende kropssprog og fysisk berøring for at få en ønsket adfærd ud af din hund, sker der følgende to ting:

  • Din hund undlader at tilbyde dig en ny adfærd, som du kan gøre til kommandoer med tiden. Den nægter måske naturligt at give dig en pote eller et rul rundt, som du dernæst på mindre end fem minutter kan få den til at gentage. 
  • Din hund undlader at tænke selv, fordi den bliver tvunget ud i en bestemt adfærd, som den nu vil associere med noget negativt, og derfor vil den være mindre tilbøjelig til at tilbyde den ønskede adfærd igen. 
 Vuffeli hundeblog

Med ros vil du få en hund, der begynder at tilbyde den ene mærkelige opførsel efter den anden, når du hiver en godbid op af lommen, fordi den prøver at læse dine tanker og finde ud af, hvad der kan udløse godbidden. Har din hund denne mere frie og legende tilgang til træning, vil der ikke være grænser for, hvad du kan få din hund til at gøre. 

Præcis kommunikation

Forvirring og upræcise markører er ofte noget, der leder til strafbaserede træningsmetoder. Straffen er ikke altid klar for hunden og kan altså give uønskede konsekvenser. 

Læs også: Lær din hunds kropsprog at kende

Forestil dig for eksempel, at du fanger din hund i at tisse indenfor. Nogle kan forfalde til tanken om at straffe hunden for at tisse indendørs, for at slå fast at den ikke skal gøre det igen. Men dette vil blot resultere i en negativ association for hinden. Hunden kan tænke, at den bliver straffet, fordi den tisser i nærheden af dig. Eller hvis den bliver straffet og smidt udenfor døren, så undlader den måske fremover fuldstændig at tisse når i er på tur sammen, og tisser derfor kun i stuen, når du ikke er hjemme. Frygt er typisk ikke en særlig effektiv måde at kommunikere på.

Renlighedstræning: Sådan omdirigerer du den uønskede adfærd

Med positiv træning belønner du den adfærd, du gerne vil se, og du ignorerer eller omdirigere den opførsel, du ikke vil se. Når du skal renlighedstræne din hund med positiv træning, kan du belønne den, hver gang den besørger udenfor. Hvis du er konsekvent, vil din hund hurtigt prioritere at vente med at besørge, indtil den er udenfor og kan få en belønning. Hvis du ser din hund besørge indendørs, kan du sige et simpelt “nej”, tage den under armen og bære den udenfor, så du hjælper den til at associere handlingen med at komme udenfor. Der skal dog ikke være nogle hårde bevægelser, trækken eller anden form for straf involveret. Bare et simpelt præg om, at det den laver lige nu, det foregår udendørs. Gå gerne med din hund ud udenfor, sæt den på græsset og hvis den fortsætter med at tisse udendørs, kan du rose den. Ellers siger du bare ingenting, men lader den lige snuse lidt rundt udenfor, inden I går ind igen. 

 Vuffeli hundeblog

Træning, der styrker bånd mellem hund og ejer

For de fleste mennesker, er deres hund deres ven, deres familiemedlem og deres partner gennem mange år. Positiv træning med din hund kan hjælpe med at styrke det bånd, dig og din hund har, og det kan give jer en masse gode oplevelser sammen. Ved hjælp af positiv træning kan du også vise din lederrolle, i og med at belønningerne, som din hund gerne vil have, kommer fra dig. Samtidig styrker det dens tryghed ved dig og dens villighed til at lytte til dig i fremtiden. 

Hvis du holder dine træningssessioner korte, sjove og positive, så ved din hund, at der venter den noget rart, hver gang du beder den om noget. Den vil højest sandsynligt selv begynde at kigge til dig, hver gang den gerne vil aktiveres, i stedet for at underholde sig selv, hvilket ofte betyder en række handlinger, som du ikke synes er helt lige så sjove som din hund. 

Hvad skal jeg bruge som belønning til min hund?

Der er mange måder at belønne din hund på, hvorfor du som ejer skal vurdere, hvad der er mest effektivt for din hund. Er den ikke interesseret i mad, er spiselige godbidder ikke en god belønning, da du ikke kan få hunden til at arbejde i forventning om at få adgang til maden. Er legetøj ikke noget, din hund gider bruge tid på, kan det næsten opfattes som noget negativt for den, at du dribler en bold foran den. Brug derfor lidt tid på at finde ud af, hvilken form for belønning, der passer til netop din hund. 

Godbidder

Godbidder er nok den mest almindelig form for belønning inden for hundetræning på hobbyniveau, og det er med god grund. Mad er ekstremt effektivt som motivation til at få din hund til at gøre det, du ønsker, at den skal gøre. Hundens lugtesans er den stærkeste af dens fem sanser, hvorfor en stærkt lugtende godbid ofte kan trænge lige igennem og hjælpe dig til at få den kontakt og det fokus, som du har brug for, når du skal kræve en bestemt adfærd af din hund.

Læs også: Fintfølende snuder: Om hundes lugtesans

De fleste hunde er motiverede af mad, men der er en del, der ikke viser interesse i mad. En manglede interesse i mad i visse miljøer kan være tegn på, at din hund er overvældet af andre sanseindtryk, eller at den er nervøs og utryg i den givne situation. Mærk efter, hvordan din hund reagerer og skift om nødvendigt belønning til en af de mange andre muligheder, hvis situationen kræver det. 

Legetøj

Legetøj er også en ofte brugt markør for ønsket adfærd. Du vil ofte se en politihund eller en højt trænet jagthund få et bidelegetøj i stedet for en godbid, som signal for at de har gjort deres arbejde godt. Dette kan både betyde, at hundene har en større interesse i at jage og bide, end de har i at spise, eller at de ofte befinder sig i situationer, hvor deres system er så opkørt, at de har nemmere ved at tage imod legetøj, hvor de kan blive i et højt gear, end at stoppe op for at tygge en godbid. Man ser typisk denne adfærd hos hårdtarbejdende og meget energiske hunde eller hunde med meget veludviklede instinkter for at jage, bide eller apportere. Brug af legetøj kan være mindst lige så effektivt som godbidder, så længe det virker for både dig og din hund. 

Stemmeføring

Hundens ønske om at behage sin ejer kan gøre, at lyden af din stemme er nok til at markere positiv adfærd. Hvis din hund forbinder dig og din stemme med noget positivt, kan det frigøre glædeshormoner, når din hund hører din stemme. Der er dog ét men, hvis man udelukkende bruger sin stemme til at træne sin hund. Vi mennesker bruger vores stemmer hele tiden, og andre mennesker omkring os bruger deres. Derfor er stemmen et forvirrende signal at give sin hund, med mindre man lærer den specifikke, korte, præcise markører, som fortæller den, at den har gjort noget rigtigt. 

Går du tur med din hund sammen med en god ven, og snakker I højlydt sammen under turen, kan det være en stor udfordring for din hund at skulle skelne mellem, hvad du siger til den, og hvad du siger til vennen. Den vil derudover fange jeres toneleje og kan eksempelvis blive i tvivl om, hvorvidt den gør noget forkert, hvis du snakker i et hårdt, mørkt toneleje. 

Lange sætninger kan skabe forvirring

Dertil kommer det, at en længere sætning såsom “hvor er du god” eller ”dygtig hund” ikke rigtigt kan bruges til at markere et specifikt øjeblik i din hunds opførsel, som du ønsker at rose. Det kan være fint til daglig brug, hvis din hund ligger og slapper af, og du ønsker at rose det, men det er eksempelvis yderst ineffektivt, i det øjeblik du vil markere, at hunden drejer hovedet mod dig, eller at den løfter poten. Det tager simpelthen for lang tid at opfange, at hunden gør det du gerne vil have, og derefter at ytre en helt sætning, som til sidst skal opfattes af din hund. På dette tidspunkt kan øjeblikket være forbi, og din hund kan derfor være usikker på, hvad det egentlig var, du roste den for. 

En kort og kontant stemmemarkør, eller stemme i kombination med et klik eller en godbid, kan være ekstremt effektivt, men stemmen alene kan give langt mere forvirring, end du tror, og anbefales derfor ikke som den mest effektive belønning.

 Vuffeli hundeblog

Berøring og kropssprog

Berøring og kropssprog er, ligesom stemmen, ting, der kan hjælpe din hund til at synes, at kontakt med dig er sjovt og trygt, og det kan hjælpe dig til at få et budskab igennem. Det kan dog også være upræcist, misvisende og forvirrende. Ligesom stemme er berøring noget, mange hunde har tidligere erfaring med, og det er altså ikke sikkert, at din hund associerer din hensigt om ros med en egentlig belønning, den gider at arbejde for. Nogle hunde er ekstremt glade for at blive rørt, mens andre er mere påpasselige med det, og de kan føle sig lidt udsatte under berøring. 

Alle hunde bruger kropssprog som den primære kilde til kommunikation. Dit kropssprog vil altså være involveret i din træning uanset hvad, men benytter du kun kropssprog, herunder håndtegn, armbevægelser eller lignende, skal du være super opmærksom på at vælge nogle signaler, din hund forbinder med ros og positivitet og ikke frygt og dominans. 

Adgang til ønsket område eller situation 

Den sidste form for belønning, jeg vil omtale, er adgang til en situation eller et område, hvor din hund gerne vil hen. Denne form for belønning kan ikke rigtig bruges alene, men kan i kombination med de andre belønningsformer være super velfungerende. Hvis din hund ekstremt gerne vil indenfor, kan du bede den om at vente og rose den ved at sige “fri”, så den kan gå indenfor. Her vil ekstra ros ikke være nødvendigt. Det samme gør sig gældende, hvis din hund ønsker at komme op i sengen eller sofaen. Her kan tilladelse til at gøre det, den gerne vil, også være motivation nok til, at du kan bede den om at sitte, lægge sig, snurre rundt eller hente noget til dig, før den får lov til at hoppe op ved siden af dig. 

Hvad skal jeg undgå som belønning til min hund?

Når du belønner din hund, så husk at holde dig for øje, at de ting du belønner med, det skal være noget, din hund ser som belønning, og ikke noget du mener den burde se som belønning. Et stykke legetøj, du synes er fedt, er ikke nødvendigvis din hunds yndlingsbelønning, det samme gælder med godbidder og hjemmelavede snacks.

Følgende er derfor ikke gode belønninger til din hund:

  • Nyt legetøj, der endnu ikke har værdi
  • Mad, der ikke har værdi for din hund 
  • Neutral eller mørk stemmeføring
  • Truende eller lukket kropssprog

Hvordan timer jeg min belønning til min hund?

Belønning til din hund skal falde inden for ½ sekund af den ønskede opførsel, hvis din hund effektivt skal kunne koble adfærden til enten et positivt eller et negativt signal fra dig. Derfor er timing inden for hundetræning ekstrem vigtig. I dette afsnit kan du læse om to gode måder, hvorpå du kan opnå en præcis timing af din belønning til din hund. 

Klikkertræning 

Klikkertræning er blevet en af de mest populære måder at træne sin hund på verden over. Træningsformen er en variation af positiv træning, hvor hundetræner eller ejer bruger en lille rekvisit, der laver en mekanisk og identisk klik-lyd, når man trykker på den. Klikket er en måde at markere et meget præcist øjeblik på og derved få din hund til at associere det øjeblik med noget positivt. Herefter har du tid til at rose den eller fiske en godbid frem fra lommen, som vil blive koblet på det øjeblik, hvor du klikkede, i stedet for det øjeblik hvor du gav ros eller godbid. Det gode ved klikkeren er, at den laver den samme lyd hver gang, så når du har fået din hund til at associere den lyd med noget positivt, vil der på intet tidspunkt herske tvivl om, at den har gjort noget godt, når netop dette klik lyder. 

Klikkertræning kræver dog, at du altid har klikkeren klar og prioriterer at have den med dig, så du kan være konsekvent, i måden hvorpå du lader din hund vide, hvornår den har gjort noget rigtigt. Klikkeren kun markere én form for adfærd – og det er den positive. Den kan dermed ikke hjælpe dig til at give din hund information om, hvor længe den skal holde den ønskede adfærd, eller hvornår den er færdig med træning og derfor ikke kan forvente flere kommandoer.

 Vuffeli hundeblog

Verbal markør 

At træne sin hund med verbale markører, skal ikke forveksles med det tidligere afsnit om brug af stemmen under træning. Verbale markører er, ligesom klikkeren, meget bestemte, korte og præcise lyde, der markerer ting, som din hund gør rigtigt eller forkert. Med verbale markører kan du i modsætning til klikkertræning kommunikere flere ting til din hund. Du kan for eksempel have et ord for, at I skal til at starte træningen – det kunne være “klar”. Når den udfører en ønsket adfærd, kan du bruge “ja”. Når den gør noget rigtigt, og du ønsker, den skal blive ved med at gøre det, kan du bruge “godt”. Når den skal prøve en anden opførsel og altså ikke har ramt rigtigt, kan man for eksempel vælge at sige “nej” eller “om”. Endeligt kan man kommunikere at træningen er slut for nu med markører såsom “fri” eller “slut”.

Læg mærke til, hvor korte og præcise de ovenstående lyde er. De kan siges meget hurtigt, og de kan dermed ligesom klikkeren markere en meget præcis adfærd – og derfor kan de give meget præcise tegn om, hvornår hunden skal træne, hvornår den er færdig, og hvornår den skal forsøge at gøre noget anderledes for at udløse ros. 

Hvornår må jeg ikke belønne min hund?

Ligesom der er visse øjeblikke, hvor det giver god mening at rose sin hund, er der bestemt også mange øjeblikke, hvor det kan være direkte uhensigtsmæssigt at rose din firbenede ven. Der er mange delte holdninger om dette emne, og meningen med denne artikel er ikke at fortælle dig, hvad du SKAL gøre, men hvad du KAN gøre i forhold til belønning af din hund. 

Her vil jeg sætte fokus på, hvornår det er mindre godt at belønne sin hund og hvorfor. 

Nervøsitet 

Når din hund er nervøs eller angst i en given situation, og du ønsker at den skal ud af dette mønster, kan det være en dårlig ide at bruge ros. Ros betyder, at din hund gør noget rigtigt, og som beskrevet ovenfor, er der mange signaler, din hund kan opfatte som ros. Når din hund bliver nervøs, er det derfor vigtigt, at du afspejler den energi, du gerne vil have, af din skal hund udvise – nemlig at være tryg, sikker og rolig. Du kan derfor med gode resultater gå til din hund og være der for den, lade den trykke sig op ad dig og gøre den tryg, men det kan have det helt omvendte resultat, hvis du begynder at snakke til den i en rosende stemme, ae den eller give den godbidder. 

Hvis du roser din hund i en situation, hvor den er meget nervøs, vil du signalere til den, at det er den adfærd, du ønsker, at den skal udvise i lignende situationer. Såfremt du ønsker en hund, der er nervøs ved visse situationer eller mennesker, er dette op til dig, men hvis du ønsker at fortælle din hund, at den skal kigge på dig og finde ro i nye situationer og mennesker, så er dette et godt råd, der er værd at tage med.

Læs også: Er min hund ked af det?

 Vuffeli hundeblog

Når hunden napper

Nogle gange kan godbidderne være nok til, at hunden mister interesse i dine hæle, og her kan du derfor bare gå frem og tilbage for at vise hunden, at den får godbidderne, når den lader dine ben være. Du kan prøve at teste hunden ved at løbe eller flagre med dine bukseben og dernæst rose den for at lade dem være. 

Hvis hunden stadig går efter dine bukseben, stopper du op, giver et kort “nej”, får kontakt til hvalpen og roser den for at kigge på dig. Hvalpen vil hurtigt koble dine signaler sammen, hvis du og dine familiemedlemmer er konsekvente med træningen. 

Samme fremgangsmåde kan bruges hvis din hund er aggressiv overfor gæster, andre hunde og så videre. Hold altid din hund i snor, under træning og i offentligheden, hvis den har kræfter nok til at nogen kunne komme til skade ved dens adfærd. 

Overglad energi

Samme situation gør sig gældende ved en meget overglad hund. Vi har det med at afspejle, hvad vores hund laver i stedet for at gå forrest og lade den afspejle os. Derfor ender det tit med, at man griner og snakker i et højt og lyst toneleje, hvis man møder en meget glad hund, der logrer helt vildt med halen og næsten piver og hyler af glæde. Dette kan forværre situationen for hunden, gøre situationen ukontrollerbar og potentielt lede den helt op i et manisk niveau af glæde, der gør at den tisser på gulvet, hopper op af gæster eller bliver nervøs og utryg, fordi den er overvældet. 

Hunde må gerne være glade, men en rolig langsom hale, der svajer med brede strøg og et let sænket hoved, er en del sundere for hundens mentale tilstand og signalerer balance.

Fortæl derfor nye mennesker, der skal besøge din hund, at de skal forholde sig rolig, komme hen til hunden, sætte sig ned på huk og lade den undersøge dem, uden at de rører ved den, indtil den er faldet helt ned. Det er spændende og indtryksfuldt nok for vores hunde at møde nye mennesker og dyr i sig selv, da der er tusindvis af nye dufte, de skal forholde sig til, og derfor behøver vi ikke gøre det mere overvældende for dem. 

Aggressivitet 

Det bedste, du kan gøre, er, at vise din hund, at der ikke kommer noget som helst ud af aggressiv adfærd, men at positiv adfærd derimod får dem tættere på det, de gerne vil have. 

Aggressiv adfærd er noget man skal holde i meget kort line, hos specielt familiehunde. Hunde skal lære at kontrollere deres signaler i en meget tidlig alder, hvis de skal passe ind i vores verden, fordi vi ikke kan klare bid og nap i vores tynde hud, på samme måde som de gør det overfor hinanden i naturen. 

I den tidlige hvalpetid er det typisk, mad, kontakt eller leg, der er motivationsfaktor. Du kan derfor med succes tilbageholde disse ting, hvis der bliver bidt eller udvist anden uhensigtsmæssig adfærd. Hvis din hund bider dig i hælene når du går, så tag nogle godbidder eller legetøj i hånden og indled træning omkring dette. 

Læs også: Min hund knurrer, hvordan stopper jeg det?

 Vuffeli hundeblog

Beskyttende adfærd

Den sidste ting, der er vigtigt at have fokus på, er beskyttende adfærd. Dette kan være overfor dig, overfor hundens mad, legetøj, kurv eller andet, den føler, den skal beskytte fra udefrakommende. 

Denne form for adfærd har jeg set give folk store problemer med deres hund, og derfor er det vigtigt at understrege, at man ikke skal tage let på signalerne om, at ens hund beskytter materielle ting eller mennesker, som den tror, den har retten til at bestemme over. Alt hvad der er din hunds er også dit, og det er meget vigtigt at understrege. Ros derfor aldrig din hund, hvis den beskytter en pind eller et stykke legetøj. Hverken overfor andre hunde eller mennesker.

Lær din hund fra en meget tidlig alder, at den skal dele alt med dig og at du må tage dens mad, dens legetøj og dens plads i sofaen, lige når du har lyst. Husk at følgere altid flytter og føjer sig for lederen, så hvis du fanger dig selv i at gå uden om din hund eller give den din plads i sofaen, så skal du måske lige genoverveje, hvem der har bukserne på i jeres forhold.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *