Forside » Hundehelbred » Vuffeli guider: Alt du skal vide om flåter

Vuffeli guider: Alt du skal vide om flåter

Vuffeli hundeblog

Det varmere vejr bringer desværre flåterne frem. Bliv klædt på til kampen mod flåterne med Vuffelis flåt-guide lige her. 

En flåt er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr.

Den bider sig ofte fast på mennesker og hunde, hvor huden er tynd, eller hvor det er varmt/fugtigt. Flåter er allerede aktive, lige så snart temperaturen sniger sig op på 5°C​. 

Det betyder, at flåtsæsonen varer fra omkring start marts til slut oktober.  Dog er der højsæson mellem april og september, men særligt fra juni til august er flåt-aktiviteten intens i den danske natur. 

Flåten trives bedst i områder med høj vegetation og luftfugtighed ved skove og enge. Men i byens buske og bede kan de også hygge sig – så byens hunde går typisk ikke fri fra flåterne. 

Det skal du være opmærksom på ved flåtbid 

Flåter kan forårsage en række sygdomme, som både kan ramme hunde og mennesker, herunder:

  • Borrelia: ​Forårsager forstyrrelser i nervesystemet.​
  • Anaplasma: Forårsager hos hund bl.a. høj feber, ledsmerter samt halthed i nogle tilfælde.​
  • TBE (Tick borne encephalitis):​ Forårsager forstyrrelser i centralnervesystemet.​
  • Babesia Canis (hundemalaria): ​Forårsager bl.a. blodmangel, træthed, appetitløshed.

Hvis din hund har fået nogle af disse symptomer fra et flåtbid, skal du tage forbi dyrlægen hurtigst muligt: 

  • Sløvhed
  • Nedsat appetit
  • Feber
  • Generelle smerter
  • Stivhed
  • Halthed, der kommer og går
  • Usikker på benene
  • Smerter i nakken
  • Kramper
  • Lammelser
  • Adfærdsændringer

Flåtsygdommene bliver overført indenfor 24 timer efter et flåtbid. Derfor er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du spotter en flåt på din hund. En flåt kan både fjernes med en pincet eller en flåtfjerner. Selvom det kan virke svært, bliver mange hundeejere hurtigt hærdede flåtfjernere.

Har du ikke fjernet en flåt på din hund før, så kan du se og følge vores trin-for-trin guide her:

SÅDAN FJERNER DU EN FLÅT PÅ DIN HUND

Der findes også et alternativ til at fjerne flåter selv. Mange hundeejere gør brug af forskellige typer flåtmidler, der virker forebyggende mod flåtangreb, så flåterne ofte selv falder af – og nogle midler har endda også repellerende effekt på flåterne. Det kan være lidt af en jungle at finde snude og hale i, så vi har skabt et overblik her. 

Her er et udpluk af de flåtmiddelprodukter, der er på markedet – alle disse kan købes via Vuffeli.

Vuffeli hundeblog

Vuffelis guide til flåtmidler 

Markedet for flåtmidler består af receptpligtige midler og midler, du kan købe i håndkøb på bl.a. apoteket. De receptpligtige flåtmidler er tabletter, som hunden skal indtage. Virkemidlet kommer ud i hundens blod og virker først på flåten, når den har bidt sig fast. Tabletterne  er nemme at give til hunden, da den blot skal spise dem – og virkningen holder i op til 3 måneder. 

Flåtmidler fås også som halsbånd. De virker ved, at have virkemidlet siddende på hunden, der langsomt får frigivet midlet ud i hundens pels. Dog skal man være opmærksom på ikke selv at komme i tæt kontakt med halsbåndet, da vi ikke har så godt af at komme i nærkontakt med virkemidlet. Virkningen af halsbåndet holder i op til 8 måneder. 

En anden type flåtmiddel – som Vuffeli også har god erfaring med – er pipetter. Her bliver virkemidlet påført direkte ned af nakken på  hundens pels, og forbliver derfor ude af hundens blod. Hvis din hund skulle have allergi for midlet, er det hurtigere at spotte og stoppe behandling. 

Dog kan pipetterne være svære at påføre korrekt, hvilket er skyld i, at nogle oplever at miste den fulde virkning. Se vores guide her for at være sikker på at påføre flåtmidlet korrekt. 

Vuffeli hundeblog
Vuffeli hundeblog

Hos Vuffeli vil vi gerne gøre det nemt at skabe det gode hundeliv – uden flåter og unødvendig flåtfjerning.

Hvis du har brug for yderligere hjælp til det rette valg af flåtmidler, sidder vi klar til at hjælpe dig. Som medlem hos Vuffeli, kan vi tilbyde dig flåtmidler til en god pris hele sæsonen igennem. Så kan du i stedet fokusere på at skabe gode oplevelser med din hund – også selvom der er flåter, der kribler og krabler på gåturene.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *