Forside » Hunderacer » Australian shepherd: Den kærlige og kvikke aussie

Australian shepherd: Den kærlige og kvikke aussie

Vuffeli hundeblog

Australian shepherd – også kaldet en aussie – er en hyrdehund med masser af energi og intelligens. Læs med, og bliv klogere på den opmærksomme vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om australian shepherd

 1. En australian shepherd kaldes også en aussie
 2. Nogle aussier bliver født uden hale, mens andre bliver født med stumphale eller lang hale
 3. Aussier kan have forskellige farvede øjne; nogle har blå øjne, nogle har brune øjne, og andre har to forskellige farvede øjne
 4. Selvom navnet indikerer en australsk baggrund, så stammer hunderacen, som vi kender den i dag, faktisk fra USA
 5. Aussier er kendt for at være utrolig intelligente og lærenemme. Se bare på YouTube, hvor der findes videoer af aussies, der både maler, kælker og dyrker yoga
 6. Aussien er en hyrdehund, og derfor vil den gøre sit ypperste for at holde sammen på sin familie
 7. Farverne på en aussie tæller både blue merle, sort, red merle og rød, og de kan være med eller uden hvide og tan aftegninger
 8. Aussien har været en populær medvirkende i rodeo-shows i USA
 9. Den er kendt for at være en alsidig hunderace, der er velegnet til mange former for hundesport
 10. De fleste aussier er kælepotter, dog kan nogle være mere reserverede overfor fremmede hunde og mennesker

Vil du vide mere om den populære aussie? Læs med under billedet.

glad australian shepherd i naturenVuffeli hundeblog

Hvorfor en australian shepherd?

Aussien er kendt for sin intelligens, arbejdsomhed og godmodige væsen. Den er typisk opmærksom, adræt og hengiven. Det er en hunderace, som kræver masser af motion og mental beskæftigelse, og den elsker at være på farten med sin familie.

Der er mange teorier om aussiens oprindelse. Selvom navnet indikerer australske aner, så har hunderacen, som vi kender den i dag, faktisk sine rødder i USA. Her blev aussien en populær ledsager blandt amerikanske farmere og ranchejere, der brugte den som arbejdshund til at hyrde husdyr.

Mange mener, at hunderacen nedstammer fra de baskiske fårehunde, nærmere bestemt den pyrenæiske hyrdehund med korthårshoved, og at stumphalegenet også stammer herfra. Navnet, australian shepherd, menes at være kommet af, at de første aussier kom til USA med australske fårehyrder – og at navnet american shepherd faktisk allerede var optaget.

Siden er aussiens popularitet vokset og udover at være hyrdehund, er den blevet en udbredt familiehund i store dele af verden.

Racestandarden for en australian shepherd

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Vuffeli følger FCIs racestandarder for at kunne beskrive og rådgive omkring de enkelte hunderacer på så korrekt vis som overhovedet muligt.

Australian shepherdens størrelse, alder og pels

Aussien betegnes som en stor hunderace. Hannerne er ca. 51-58 cm i skulderhøjde, og tæverne er ca. 46-53 cm i skulderhøjde.

Det er en hunderace, som kan have mange forskellige udseender – både hvad angår øjne, hale og pels.

Australian shepherds kommer i flere forskellige farvevarianter og med eller uden hvide og/eller tan aftegninger:

 • Blue merle
 • Sort
 • Red merle
 • Rød
red tri aussie hvalpVuffeli hundeblog

Et af hunderacens unikke kendetegn er dens hale – eller rettere mangel på samme. Nogle aussier er født med en hale, andre har en stumphale, og nogle er endda helt uden hale. Så når du ser en aussie komme spænende eller spadserende, og halen mangler, så er det fordi, den er født sådan. Kupering er nemlig ikke tilladt i Danmark.

Årsagen til den manglende hale skal findes i aussiens baggrund som hyrdehund. Stumphalegenet menes at nedstamme fra de baskiske fårehunde. Sidenhen har amerikanerne selekteret på stumphaler for at undgå, at der var en hale, der kunne blive klemt eller beskadiget mellem kvæg og får. 

Selvom nogle aussier ikke kan logre med halen, så er der absolut ingen tvivl om, hvornår de er glade. Aussier er kendt for at være meget udtryksfulde og vrikker og drejer sig, når de bliver begejstrede. De leger gerne med hele kroppen, hvilket også ligger til grund for kælenavnet wiggle butt.

Aussiens øjne trækker også tit opmærksomhed. Nogle aussier har brune øjne, andre blå eller ravfarvede. Nogle har to forskellige farvede øjne, plettede eller marmorerede øjne.


En sund og rask australian shepherd lever i gennemsnit 10-12 år – nogle bliver endnu ældre.

pelset aussie ligger på strandenVuffeli hundeblog

Hvem er aussiens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Aussiens fortid som brugshund har gjort den til en hunderace med hyrde- og vogterinstinkter og masser af drive. Nogle aussies har meget stærke hyrdeinstinkter, mens andres trang til at hyrde er knap så dominerende. 

Fælles for de fleste aussier er, at de er meget opmærksomme på deres familiemedlemmer og gerne vil have samling på familien. 

Hvis en aussie ikke får mulighed for at bruge sin energi og sit drive på positiv vis, kan den udvikle sig til at være en utilpasset hund med uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. Derfor er det vigtigt, at den bliver stimuleret. De fleste aussier kan dog sagtens trives med at bo på mindre plads, så længe de bliver aktiveret – både fysisk og mentalt – på daglig basis og har mulighed for komme ud og bruge både krop og hovede.

Australian shepherd er typisk en rigtig social og kontaktsøgende hund, der elsker at være helt tæt på sin familie. Den har til trods for sin størrelse tendens til gerne at ville sidde på skødet eller ligge lige ved fødderne. Den holder sig som regel i nærheden af dig og er oftest lynhurtig til at opfange stemningen i rummet. 

TIP
Hvis du er i tvivl om, hvilken hund, der passer bedst til dig, så er det en rigtig god idé at lære forskellige typer hunde bedre at kende. Har du øje på en hvalp, så mød hvalpens mor og hvis muligt også andre slægtninge. De kan nemlig sige meget om dit kommende firbenede familiemedlems træk og egenskaber.

Økonomi og australian shepherd

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Det gælder blandt andet løbende udgifter til forsikring, dyrlæge, foder, plejeprodukter, udstyr og eventuelt træning.

Kærlighed har naturligvis ingen pris, men inden man anskaffer sig en australian shepherd (eller en hvilken som helst anden type hund), er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

black tri australian shepherd hviler sig med hovedet på poterneVuffeli hundeblog

Er en australian shepherd en god familiehund?

Mange har rigtig gode erfaringer med at have en aussie i familien. En aussie kan blive en fantastisk ven og legekammerat, der sandsynligvis er frisk på timevis af sjove aktiviteter med børn såvel som voksne. Den vil formentlig også elske at være en del af hyggestunder og rutiner i hjemmet.

Fordi aussien har hyrdeinstinkter og et opmærksomt gemyt, kan den let blive urolig, når dens familie skilles ad. Derfor vil den sandsynligvis spidse ører en ekstra gang, hvis et familiemedlem bryder med flokken. Den vil gerne have samling på tropperne og er typisk beskyttende overfor sin familie.

blue merle australian shepherd er glad på turVuffeli hundeblog

For at en hvilken som helst hund kan blive et sundt og velfungerende familiemedlem, er det essentielt, at dens behov bliver opfyldt, og at du skaber nogle klare og sikre retningslinjer for alle i hjemmet. 

Det er vigtigt at socialisere og miljøtræne sin aussie, så den kan vænne sig til sine omgivelser, mennesker, andre hunde, forskellige lyde og nye situationer. Det er en stor fordel at begynde træningen, mens den er hvalp. På den måde kan du nemlig skabe gode forudsætninger for, at dit firbenede familiemedlem bliver godt klædt på til at kunne tolerere nye indtryk og føle sig tryg i forskellige situationer i fremtiden.

Det er også en rigtig god idé at afstemme forventninger og regler i familien, så kommunikationen mellem to- og firbenede familiemedlemmer er så præcis og gnidningsfri som mulig. Det er vigtigt, at alle i familien lærer at aflæse hundens signaler.

Hvis du dedikerer din tid og energi til din aussie, vil den typisk returnere med trofasthed, kærlighed og entusiasme i lange baner. 

HUSK
Selvom racestandarden kan indikere, hvilke egenskaber og behov en hund er tilbøjelig til at have, så har hver hund sin egen personlighed – og heldigvis for det.

Hvordan ser dagligdagen ud med en australian shepherd?

Pelspleje

Aussien kræver moderat pelspleje. Med regelmæssig børstning ca. en gang om ugen er man rigtig godt på vej. Det hjælper med at holde både hud og pels sund og ren og fjerner døde hår.

I nogle perioder fælder aussien mere end andre. Det afhænger af blandt andet af årstid og klima. Når fældningen står på sit højeste, kan underulden falde ud i små totter, så her er det en god idé at være ekstra flittig med børsten.

Når du børster din aussie, så vær særlig opmærksom på de lange og lidt tyndere og finere hår under og omkring ørerne. De filtrer sig let sammen, og kræver kræver derfor en blid hånd og lidt ekstra opmærksomhed.

Gåture og motion

Aussien har et højt aktivitetsniveau. Det er en hunderace, som kræver daglig motion og aktivering, der byder på mere end et par korte gåture rundt i nabolaget. 

Nogle aussier har fokus og udholdenhed til timevis af aktiviteter, andre kan slappe af efter et par gode ture om dagen.

Aussien er kendt for at være en alsidig hunderace, der excellerer indenfor både agility, hyrdearbejde, lydighed, nose work, spor, dog dancing og meget andet. Men aktiviteterne behøver ikke foregå på træningsbanen. Aussien er også en oplagt makker på vandre- og løbeture, og den vil med stor sandsynlighed elske at komme med på eventyr og ærinder, uanset om det er først på toppen af bjerget eller til bageren.

Det er naturligvis vigtigt at huske på, at et aktivt hundeliv byder på meget mere end bare motion. Bevægelse og gåture er uden tvivl en vigtig forudsætning for en sund og tilfreds hund, men både sociale og mentale aktiviteter er også vigtige stimuli, der er med til at skabe en aktiv og afbalanceret livsstil.

smilende aussie hvalpVuffeli hundeblog

Træning med en australian shepherd

Aussiens høje intelligens og arbejdsomhed gør den yderst lærevillig. Hvis du har haft en aussie eller to inde på livet, kan du sikkert nikke genkendende til, at de typisk er utroligt hurtige til at gennemskue nye øvelser og elsker at arbejde for deres nærmeste. Potentialet og lysten til at udføre meningsfulde opgaver er stor, og derfor er det vigtigt at sørge for at stimulere sin aussie. Så snart du hiver en godbid eller et favoritlegetøj frem, er der derfor ingen grænser for, hvilke kunstner din aussie kan finde på.

En kvik hund som aussien er enormt dygtig til at læse sin mennesker. Det betyder også, at den typisk lynhurtigt gennemskuer, om du virkelig mener det, du siger, og at den derfor også er i stand til at træne sine mennesker til det, den ønsker. Vær derfor opmærksom på, at træningen nogle gange sker i begge retninger.

Du kan udvikle et fantastisk samarbejde med din aussie ved hjælp af positive træningsprincipper, der bygger på at opbygge et fælles sprog ved at rose og belønne ønsket adfærd. Husk at tilpasse træningen til din hunds udvikling og temperament.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Aussien har også godt af at lære at kunne slappe af og ikke være på hele tiden. Det handler om at finde en god balance, der passer til jer begge.

En australian shepherds typiske helbredsproblemer

Australian shepherd er generelt en sund hunderace. Aussier er dog som flere andre hyrdehunde desværre tilbøjelige til at udvikle hofteledsdysplasi og albuedysplasi – det er dog ikke et meget udbredt problem blandt aussier. Et andet udbredt helbredsproblem er arvelige øjensygdomme som katarakt (også kendt som grå stær). Derfor er det en god idé at sikre sig, at hvalpens forældre er testet fri for både hofteledsdysplasi, albuedysplasi og arvelige øjensygdomme.

Læs også: Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

Tilbøjeligheden til hofteleds- og albuedysplasi gør det ekstra vigtigt, at være opmærksom på sin hunds mobilitet og eventuelle tegn på ændringer i dens bevægelsesmønster. En scanning hos dyrlægen kan afsløre, hvis der er grund til bekymring. Skån din aussie for trapper, mens den er hvalp, og vent med belastende motion som lange cykelture til den har vokset sig stor og stærk.

australian shepherd hvalp sidder og kiggerVuffeli hundeblog

Et andet afgørende forhold for din hunds sundhed er dens måltider.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde en sund og nærende kost, der passer til netop din hund og dens behov.

GRATIS PRØVEPAKKE

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *