Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

hund kigger til sidenVuffeli hundeblog

Hofteledsdysplasi, hoftedysplasi eller blot forkortet HDDer er her tale om en genetisk lidelse, der både i mild og slem grad kan opstå hos alle hunderacer. 

Vuffeli beskriver i denne artikel hvilke symptomer og vanskeligheder hunde med hofteledsdysplasi døjer med, samt hvad du som hundeejer aktivt kan gøre for mindske risikoen for, at din hund får hofteledsdysplasi. Læs med!

Hvad er hofteledsdysplasi, HD, hos hunde?

Helt overordnet opstår hofteledsdysplasi, når hundens lårbenshovede ikke støder korrekt op til hofteskålen. I sidste ende kan dette udvikle sig til slidgigt, der kan give hunden mange gener og begrænsninger. 

Hofteledsdysplasi kan opstå på baggrund af mange bagvedliggende faktorer. Der tales både om hundens størrelse, om forældrene har haft lidelsen, hvor meget træning hunden får og sidst men ikke mindst, hvor meget og hvilket foder hunden spiser. 

Læs også: Hundesygsomme – symptomer og behandling

Symptomer på hofteledsdysplasi hos hunden

En måde hvorpå du kan se, at din hund muligvis lider af hofteledsdysplasi, er ved at se på dens gang, når I er ude at gå tur. Hunde med hofteledsdysplasi vil vrikke meget med bagpartiet, og derved se en smule hjulbenet ud. 

Generelt vil al bevægelse, der belaster hoftepartiet, resultere i ubehag for hunden. Det kan være at gå op og ned af trapper, at hoppe op efter frisbeen eller at lege vildt med andre hunde. Ofte vil hundeejeren også kunne observere, at hunden ikke kan stå stille og oprejst i længere tid. Hvis I eksempelvis venter for rødt lys i et kryds, så vil hunden hurtigt sætte sig ned. Endvidere kan hunden også have vanskeligheder ved at lægge sig ned og rejse sig op igen.

Læs også: Hvornår er hundens knogler færdigudviklet?

Det skal her nævnes, at hofteledsdysplasi kan ramme hunden i forskellige grader og livsstadier, som derfor også medfører, at den pågældende hund enten vil kunne opleve symptomerne i mildere eller slemmere grad.

normalt hofteled og hofteledsdysplasi forskelVuffeli hundeblog

Undgå hofteledsdysplasi

Desværre kan lidelsen ramme alle hunderacer i alle aldre. Heldigvis kan man som hundeejer sørger for nogle enkle og basale ting, som både kan forebygge hofteledsdysplasi samt formindske gener og smerter. Vuffeli kommer altså her ind på de mest centrale områder, hvor du som hundeejer aktivt kan gøre en forskel for din hund og dens hofte. 

Undgå trapper

Bor du for eksempel i lejlighed, og har du mulighed for det, så skån din hunds hofter, ved at bære den op og ned af trapperne. Dette gælder specielt, mens hunden, specielt den store race, er en hvalp, hvor alle hundens knogler skal kunne vokse sig store og stærke. 

Generelt skal hvalpens krop ikke belastes i for høj grad. Her tænkes der både på træning, lange gåture samt voldsom leg. Omvendt kan din hvalp kan godt klare nogle få trappetrin et par gange om dagen. Et godt råd fra Vuffeli er dog, at man skal tænke sig grundigt om, hvis man overvejer at anskaffe sig en stor race hund, og samtidig bor på 4. sal i en lejlighed – uden elevator. 

Generelt handler det blot om at bruge sin sunde fornuft i de forskellige situtioner, og sørge for, at hvalpen ikke overbelaster sine led, der senere hen, muligvis, kan fremprovokere hofteledsdysplasi. 

Giv din hund godt med motion

På trods er ovenstående er motion generelt yderst vigtigt gennem hele hundens liv. Forskning har hertil påvist, at hunde der får rigeligt med motion, i gennemsnit oplever symptomer på hofteledsdysplasi en del år senere sammenlignet med mere inaktive hunde. 

Læs også: Hvor meget motion skal hunden have?

Dertil viser det sig også, at den aktive hund i gennemsnit, vil være mindre påvirket af smerter og gener. En hund der har været aktiv igennem sit hundeliv, vil derfor i gennemtsnit klare sig bedre igennem denne lidelse. Der er derfor en masse gode og glade år at hente for din hund, blot ved at tilføre motion og stimulans i hundens liv. 

Hunderacer med tendens til hofteledsdysplasi 

Trods at hofteledsdysplasi kan ramme alle hunde, er der en række forskellige hunderacer, der har en større chance for at udvikle lidelsen

Som det kan ses på den ikke udtømmende liste, er det oftest de store og tunge racer, der er specielt udsat. Racer med tendens til hofteledsdysplasi, hd, er følgende:

  • Newfoundlander
  • Rottweiler
  • Labrador
  • Sct. Bernard
  • Mastiff
  • Dalmatiner
  • Irsk sætter
  • Boxer
  • Ruhåret hønsehund
  • Schæfer 
engelsk bulldog i blå baggrundVuffeli hundeblog

Overvægtige hunde og hoftedysplasi

En sund og ikke mindst slank hund, der ikke vejer for meget, har en mindre risiko for at udvikle slemme og smertefulde symptomer

En sikker måde at få en korrekt indsigt i, om netop din hund vejer for meget, er ved at mærke dig frem på hunden. Helt konkret er der fire forskellige steder på hundekroppen, der kan indikere om vægten er, hvad den skal være eller om hunden er overvægtig. Vuffeli forklare om hvordan og hvorledes i nedenstående video. Du kan også læse mere om hunde og overvægt i den følgende artikel.  

Læs også: Er din hund overvægtig?

Hundefoder og hofteledsdysplasi

Slankefoder til et sundt vægttab

Har din hund fået konstateret hofteledsdysplasi, vil dyrlægen som noget af det første se på hundens vægt. Skal hunden med hofteledsdysplasi have et vellykket behandlingsforløb, hvad enten det medfører en operation eller medicin, vil en idealvægtig hund altid få de bedste resulater.

Er hunden for rund, kan det derfor være en god ide at sætte fokus på hundens indtag af foder og godbidder. Vuffeli har i samarbejde med en af landets førende dyrlæger, udarbejdet og sammensat et slankefoder, der sammen med en skræddersyet foderplan, giver din hund gode forudsætninger for et roligt og sundt vægttab

Godt og velafbalanceret hvalpefoder

Det er derudvover essentielt for hvalpe, især for større hunderacer, at de får et velafbalanceret foder, der passer til deres behov, og deres eksplosive vækst. En forkert fordring, både med henblik på mængde og indhold, kan resultere i, at hvalpens knogler vokser hurtigere end dens muskler, der kan føre til hofteledsdysplasi. 

Læs også: Alt det du bør vide om hvalpefoder

Dette undgår du ved at vælge Vuffeli, da vi, på baggrund af informationerne på din hund, præcist kan fortælle, hvor meget foder din hund skal have, samt tildele et foder, der passer til din hunds pågældende livsfase. 

Derudover er der både tilført glucosaminhydrochlorid samt chondroitinsulfat i hundefoderet fra Vuffeli. Disse ingredienser hjælper og styrker hundens sener og led, så din hund hofter forblive sunde, raske og stærke. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *