Forside » Hunderacer » Dansk-svensk gårdhund: Den kvikke og energiske familiehund

Dansk-svensk gårdhund: Den kvikke og energiske familiehund

dansk-svensk-gårdhund-med-sort-og-hvid-pelsVuffeli hundeblog

Den dansk-svenske gårdhund har både været vagthund, rottehund og selskabshund igennem århundreder. I dag er den historiske gårdhund en populær familiehund med en masse utrolige egenskaber. Læs med, og bliv klogere på hunderacen.

10 ting du (måske) ikke vidste om dansk-svensk gårdhund

  1. Dansk-svensk gårdhund var den 8. mest populære hunderace i Danmark i 2021. Ifølge Dansk Hunderegister blev der registreret 1.773 nye dansk-svenske gårdhunde i Danmark i 2021.
  2. Den plettede gårdhund har haft sin gang på danske og svenske gårde i over tusinde år. Men det er først inden for de seneste årtier, at den har udviklet sig til den hunderace, vi kender i dag.
  3. Den dansk-svenske gårdhund har en fortid som både vagthund, selskabshund og rottefanger – derfor er den kendt for at være utrolig dygtig til at jage mus og rotter.
  4. Hunderacen har rødder i Danmark og Sverige. Før i tiden var den dansk svenske gårdhund også kendt som Skåneterrieren. Dansk svensk gårdhund hører dog faktisk ikke til terriergruppen – den er derimod kategoriseret som en pinscher.
  5. Dansk-svenske gårdhunde er kendt for at være både livlige, lærenemme og opmærksomme.
  6. Racen alsidighed og intelligens gjorde den engang til en populær cirkushund.
  7. Den dansk-svenske gårdhund er også kendt som “Kvik-hunden”. Til manges overraskelse blev rollen som Kvik dog rent faktisk spillet af en fox terrier. Dansk-svensk gårdhund, fox-terrier og Jack Russell-terrier kan til forveksling ligne hinanden. Men det er tre forskellige hunderacer med hver deres oprindelse.
  8. Det er en hunderace, som generelt har et sundt helbred.
  9. Den dansk-svenske gårdhund er en aktiv hunderace med behov for både fysisk og mental stimulering. De er kendt for at være dygtige til mange forskellige slags hundesport.
  10. Nogle dansk-svenske gårdhunde er født med en stumphale, andre har en lang hale.

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med.

Dansk svensk gårdhunds historie og oprindelse

Den dansk-svenske gårdhund er, som navnet antyder, en hunderace med skandinaviske rødder. Arkæologiske fund tyder faktisk på, at dens historie går over tusinde år tilbage.

I hundredevis af år er den dansk-svenske gårdhund blevet brugt som både vagthund, rottehund og selskabshund på danske og svenske gårde – særligt i Skåne. Her hjalp hundene med at holde mus og rotter væk fra landejendommene og advare mod ubudne gæster. Derfor er hunderacen kendt for at være en utrolig dygtig rottefanger.

dansk-svensk-gårdhund-hvalp-sidder-på-træterrasseVuffeli hundeblog

Selvom den dansk-svenske gårdhund har en lang historie, er det først indenfor de seneste årtier, at den har udviklet sig til den hunderace, vi kender i dag. Den dansk-svenske gårdhund fik faktisk først officielt sit navn i 1987, hvor den blev en anerkendt hunderace i Danmark og Sverige.

Siden da er dens popularitet kun vokset. I dag er den dansk-svenske gårdhund en populær familiehund, og de sidste par år har den gang på gang ligget i top 20 over mest populære hunderacer i Danmark.

Den dansk-svenske gårdhund er kendt for at være selskabelig og glad for at være lige i nærheden af sin familie, men den er samtidig en aktiv hunderace med et højt aktivitetsniveau og en stor lyst til at udføre meningsfulde opgaver. Den er typisk både livlig, nysgerrig og opmærksom.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Racestandarden for en dansk-svensk gårdhund

Dansk-svensk gårdhund hører til FCI-gruppe 2. Hunderacer i denne kategori er kendt for at være vagtsomme og venlige. De er typisk både selvsikre, aktive og kontaktsøgende. Der findes dog mange forskelligartede racer i denne gruppe, og derfor er der stor variation mellem hundene.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Dansk-svensk gårdhunds udseende, størrelse og pels

Dansk-svensk gårdhund er en lille og kompakt hund med en kort og glat pels. Den er hvid med aftegninger i sorte, brune, tan, gule og grålige nuancer.

Nogle dansk-svenske gårdhunde er født med stumphale. Det er ikke tilladt at halekupere dansk svenske gårdhunde i Danmark.

Hannerne er typisk 34-37 cm i skulderhøjde.

Hunnerne er typisk 32-35 cm i skulderhøjde.

dansk svensk gårdhund leger med bold i græssetVuffeli hundeblog

Hvor meget vejer en dansk-svensk gårdhund?

En dansk svensk gårdhund vejer typisk 7-12 kg. Som med de fleste andre hunderacer, er der som regel størrelsesforskel på hannerne og tæverne – tæverne er generelt lidt mindre end hannerne.

Hvor gammel bliver en dansk-svensk gårdhund?

Dansk-svensk gårdhunde er kendt for at have en høj levealder. De bliver gerne 11-14 år gamle.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

3 tips til træningen med en dansk-svensk gårdhund

1. Aktivér både krop, hovede og snude

Selvom den dansk-svenske gårdhund er en forholdsvis lille hund, så har den et stort behov for motion og aktivitet, og den har brug for bevæge sig og blive udfordret mentalt.

De dansk svenske gårdhunde er kendt for at være lynhurtige på poterne og hurtige til at komme op i høj fart. Derfor vil de typisk også elske hundesport som for eksempel agility, nosework, søgning eller tricktræning, hvor de kan få lov til at bruge både snude, krop og hoved.

dansk-svensk-gårdhund-ligger-i-græssetVuffeli hundeblog

Lad gåturene gå nye steder hen og find på snuselege, aktiviteter og sjove oplevelser. Hvis ikke din hund bliver tilpas stimuleret både fysisk og mentalt, kan den hurtigt finde på egne aktiviteter, som oftest er unoder som for eksempel at grave haven op eller tygge i ting og sager.

2. Husk jagtinstinktet

Den dansk svenske gårhunds fortid som mus- og rottefanger har udstyret den med et velbevaret jagtinstinkt. Derfor bliver hundene typisk også let optaget af smådyr – det gælder både i haven, hjemmet og på turen. Et egern, der pusler i en busk, eller en fugl, der hopper igennem haven, kan let vække dens opmærksomhed.

Hundene er typisk også både energifulde og gravelystne. Hvis du er så heldig at have grønne omgivelser lige uden for vinduerne, er det en god idé at hegne haven ind og holde ekstra godt øje med matriklens blomster og bede. Får din dansk svenske gårdhund færden af noget interessant, kan det let føre den på opdagelse. Racen er dog ikke kendt for at strejfe.

3. Sæt fokus på selvkontrol

Særligt bevægelser og dufte har tendens til at vække den dansk svenske gårdhunds jagtinstinkter. I situationer hvor det kan være uhensigtsmæssigt eller decideret farligt, er det derfor vigtigt at kunne kontrollere dens hang til at sætte efter.

dansk-svensk-gårdhund-i-græssetVuffeli hundeblog

Det kan man for eksempel gøre med øvelser, der lærer hunden at beherske sin trang til at handle på impulser – de kaldes også fristeøvelser. En fristeøvelse kan være, at du tager en godbid i hver hånd. Lad din hund se dem, og stræk herefter begge arme ud i skulderhøjde. Ros og beløn din hund med en af godbidderne i dét sekund, din hund retter sit blik væk fra dine hænder og over på dig. Skift med fordel, hvilken hånd du belønner fra.

Dansk/svensk gårdhunde hvalpe: Værd at vide

Vækstperioden er afgørende for en hvalps udvikling – både fysisk og psykisk. Små hunde er gennemsnitligt kortere tid om at vokse sig fra hvalp til voksen hund. Derfor kan de små hunderacer typisk opfattes som fuldvoksne, når de er 8-12 måneder gamle.

Det betyder, at mange milepæle indtræder i løbet af de første par måneder af hvalpens liv. Det er også typisk her, at det vil være hensigtsmæssigt at skifte fra hvalpe- til voksenfoder.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Mød hvalpens mor og hvis muligt flere slægtninge – de fortæller nemlig en hel del om den lille hvalp.

Læs også: De 20 mest populære hunderacer

Sundhed og typiske helbredsproblemer for en dansk-svensk gårdhund

Dansk-svensk gårdhund er generelt en sund hunderace, der typisk ikke er disponeret for lige så mange arvelige helbredsproblemer som en del andre hunderacer. 

Dansk svensk gårdhund kan som mange andre små hunderacer være tilbøjelige til hofteledsdysplasi og løse knæskaller, men det er ikke et udbredt problem. 

dansk-svensk gårdhund ligger på sit tæppeVuffeli hundeblog

Hvis den dansk svenske gårdhund ikke lever en aktiv livsstil og samtidig får for mange kalorier, kan den risikere at tage på i vægt. Overvægt har mange negative konsekvenser, der kan gå ud over både helbred, levetid og livskvalitet.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at den dansk-svenske gårdhund får en passende mængde motion, samt dens måltider passer til dens behov og kan give den de bedste forudsætninger for et langt og godt hundeliv.

FÅ EN GRATIS PRØVEPAKKE

Pelspleje med en dansk-svensk gårdhund

Dansk-svensk gårdhund har en kort pels og ingen underuld. Derfor kræver den ikke lige så meget pelspleje som mange andre hunderacer. Dens pels er tværtimod nem at holde.

Med en dansk svensk gårdhund i familien skal man dog forberede sig på hundehår i huset. Hundene fælder som regel en del, og de små stive hår har det med at sætte sig fast i tøjet og på møblerne. Fældningen topper typisk et par gange om året.

Motion og aktiviteter med en dansk-svensk gårdhund

Dansk-svensk gårdhund er en aktiv hunderace, der typisk elsker leg og aktiviteter. 

De er ofte både nysgerrige, samarbejdsvillige og rigtig glade for selskab. De er kendt for at være kvikke og ivrige og fulde af energi.

Ligesom med alle andre hunde, er det vigtigt, at de bliver stimuleret både fysisk, mentalt og socialt. Daglige ture med mulighed for at løbe, lege, snuse og måske grave lidt, falder typisk i rigtig god jord.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

7 Shares:
2 kommentarer
  1. Hej. Jeg undrer mig over det der står om vækstperioden :
    Vækstperioden er afgørende for en hvalps udvikling – både fysisk og psykisk. Små hunde er gennemsnitligt længere tid om at vokse sig fra hvalp til voksen hund. Derfor kan de små hunderacer typisk opfattes som fuldvoksne, når de er 8-12 måneder gamle.
    Skulle der ikke stå, at de små hunde er gennemsnitligt kortere ……
    Mvh May-Britt

    1. Hej May-Britt,
      Tusind tak for din besked!
      Jeg er meget glad for, at du kommer med denne rettelse til vores artikel. Det er helt korrekt, at der skal stå, at “små hunde er gennemsnitligt kortere tid om at vokse sig fra hvalp til voksen”.
      Dette er der fulgt op på nu.
      Rigtig god dag🍂
      Med venlig hilsen
      Sofia – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *