Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

hund alene hjemme kigger ud af vinduetVuffeli hundeblog

Sammen og hver for sig. Alene hjemme-træning er et vigtigt tidspunkt i enhver hund og hundeejers liv. Læs med her, og få gode tips til, hvordan du kan skabe trygge rammer og en god rutine for hundens alenetid.

Hunde er sociale væsener. Vi kalder dem vores bedste venner. Vi ved hvor intelligente de er, og hvor loyale og trofaste de er overfor deres flok. De er avlet til at bruge tid med os og arbejde for os, om det så er ved at holde os med selskab, stå vagt, føre os rundt, jage eller hyrde kvæg.

Men der er også tidspunkter, hvor det helt praktisk er nødvendigt, at vores hunde kan være alene hjemme. For næsten ligegyldig hvem vi er, er der timer i døgnet, hvor vores hunde ikke kan være med os. Det gælder blandt andet, når vi er på arbejde, i skole, til fritidsinteresser eller sociale arrangementer.

7 trinsguide til alene hjemme-træning med din hund: Sådan gør du

Det er essentielt for dit partnerskab med din hund, at den kan efterlades alene uden at blive destruktiv eller angst

Læs med, hvis du vil vide, hvordan du lærer din hund at være alene hjemme. Her kommer 7 tips:

populære hunderacer portrætVuffeli hundeblog

1. Selvtillid og tryghed

Først og fremmest skal din hund lære, at det er helt okay at være dig i korte perioder af gangen. Den skal lære at være selvstændig og være tryg ved at underholde sig selv, uden at denne underholdning bliver destruktiv. 

Allerede de første dage hvor du får din hvalp hjem, er det derfor en god idé, at opfordre den til at lave ting selv og løse problemer selvstændigt. Med andre ord skal den have bygget sit ego op så hurtigt som muligt, så den ikke bliver utryg, når du ikke er der. 

2. Et dedikeret alene-hjemme-område

De første mange måneder, hvor din hund skal lære at være alene hjemme, kan det være en rigtig god idé at skabe et afgrænset område, hvor den kan være tryg, og hvor der ikke er noget, der kan gå i stykker. Her kan den have uheld på gulvet og legetøj at bide i, som ikke involverer sko, tæpper eller ledninger.

God alene- hjemme-træning tager lang tid og kræver dedikation fra dig som ejer, så sørg for at indlæringsfasen bliver så positiv som overhovedet muligt. Derfor er det en god idé at fjerne de ting, din hund ikke få poterne eller snuden i, når du ikke kan holde øje med den. 

3. Sørg for at depoterne er fyldt op

Sørg for, at du gør alt, hvad du kan for at give din hund en succesoplevelse, inden du forventer noget som helst af den. Hunden skal være mæt og både fysisk og mentalt træt. En effektiv tilgang kan være at tage 30-60 minutter med kombineret gåtur og træning, hvor man bruger foderet som godbidder, inden man forlader hunden, alt afhængig af dens individuelle behov. 

hund labrador på skærmVuffeli hundeblog

Tænk på, at hunden lige har sovet natten igennem og er udhvilet og klar til dagen ligesom dig. Du kan ikke forvente, at den med helt opladte batterier skal være alene og forholde sig i ro i 8 timer mere uden først at blive aktiveret på en eller anden måde. Det er her, dedikationen som hundeejer virkelig viser sig. De kolde vintermorgener, hvor man skal tidligt op i buldrende mørke for at få alt til at spille, inden man møder på arbejde. Men det er netop denne rutine, der gør hele forskellen for succesfuld alene-hjemme-tid for din hund. 

Læs også: Sådan træner du din hund

HUSK:
Forbered også gerne nogle ting, hunden kan beskæftige sig med, mens den er alene. Legetøj, godbidder gemt under forskellige genstande eller andre aktiviteter, der ikke går ud på at gnave dørkarmen i stykker eller splitte sofapuderne ad. 

4. Start meget langsomt ud

Når du har en tryg hund, der kan beskæftige sig selv og har et område, hvor det er trygt for den at befinde sig i længere tid uden opsyn, kan den egentlige træning gå i gang. 

Start med at lade hunden være på sit område, om det er et værelse, en hundegård eller lignende. Træd ind og ud af rummet med få sekunder imellem – for eksempel for at hente godbidder. Ros hunden for ikke at sige noget. Gentag dette mange gange. Hver gang du giver hunden en godbid, kan du træde ud, og vente på at den har spist færdigt, komme ind igen og give den en ny godbid, den kan holde sig beskæftiget med. Langsomt kan du øge længden på tidsrummet, du er væk.

Vuffeli hundeblog

Samtidig med at du indleder denne træning, kan du begynde at belønne din hund for at tage afstand til dig og familien. Hvis den ligger sig i et andet rum og slapper af eller træder lidt væk, når den har fået et nyt legetøj, så beløn den for det.

Det kan være super svært at holde afstand til en helt ny hundehvalp i hjemmet, men så længe den er i huset, er det meget vigtigt at belønne den selvstændighed, der opstår, når hunden går væk fra jer. Når I er udendørs, er det en helt anden historie, men det skal i ikke bekymre jer om i de første måneder. 

5. Læg 30 sekunder til af gangen

Når det er blevet ganske naturligt for din hund, at du træder ud og ind af dens afdeling for at hente ting og komme tilbage med dem, kan du begynde at lægge tid til. Sørg i starten gerne for, at hunden stadig kan høre dig, men bare ikke kan se dig.

Giv den altid noget, den kan lide at lave, som for eksempel at gnaske på et tyggeben eller lignende, mens du træner den. Gå ud og lav noget larm i køkkenet, kom tilbage, gå ud og åben døren, kom tilbage, gå ud og tag din jakke på, tag den hurtigt af igen og kom tilbage.

Dette vil lære din hund, at det er lige meget, hvad du laver væk fra den, så kommer du altid tilbage igen.

Husk, at hver gang du kommer tilbage til din hund, kan du belønne den med en godbid, men du skal ikke gøre et stort nummer ud af din ankomst med høje lyde og store armbevægelser. Hold hele tiden for øje, at du er i gang med at lære din hund, at den ikke skal reagere på, at du går fra den. Det skal være normalt, trygt og stille.

6. Gå aldrig tilbage til hunden, når den piver, hyler eller gør

Når du er i gang med træningen, vil der uden tvivl komme tidspunkter, hvor din hund synes, at du trækker den lige længe nok, og derfor vil den måske begynde at gø eller hyle for at kalde dig tilbage. Denne tid er en meget vigtig del af processen. Lad være med at gå tilbage til hunden, når den larmer. 

Læs også: Grunde til at din hund kan være ked af det

Lad din hund pibe lidt, og se, om det ikke aftager. Når den stopper, så skynd dig tilbage til den, mens den ikke siger noget, og beløn den for det. 

hund ligger i sengenVuffeli hundeblog

Bliver hunden ved med at pibe, eller eskalerer det og bliver til gøen eller hylen, så lav en høj lyd, med for eksempel en gryde eller lampe, der hvor du er. Hunden vil blive forstyrret og blive opmærksom på lyden, i stedet for det den havde gang i. Kort efter kan du gå tilbage til den og belønne den for at være stille, selvom det ikke skete på din hunds eget initiativ.

Gør alt hvad du kan for at sørge for, at hunden er stille, når du går tilbage til den og ros den mange gange for det.

Oftest vil det ikke gå lang tid, før din hund forstår, at du kommer tilbage, når den er stille. Sørg for at understøtte denne konklusion ved at komme tilbage med belønning, hver gang den er stille, og start så igen med at lægge minutter til. 

7. Husk at hunden læser din energi

I de første mange måneder hvor du lærer din hund at være alene hjemme, skal du tænke meget over: Hvilken tilstand forlader jeg selv hjemmet i? Stå gerne 30 minutter tidligere op, hvis det er det der skal til, for at du har ro i hovedet og kroppen, når du går, frem for at du kaster morgenmaden i hovedet og smækker med døren på vej ud.

Giv dig god tid til at sørge for at din hund er tryg og afslappet. Gå måske ind og ud af døren flere gange, giv din hund en godbid, når du går og lad roen falde over huset, inden du lukker døren og tager afsted. Dette vil give din hund meget bedre forudsætninger for at kunne slappe af alene. Hvis du er stresset, bliver din hund det også, hvis du løber rundt, vil din hund typisk også gøre det og hvis du er angst for noget, bliver din hund det højest sandsynlig også. I naturen aflæser en flok nemlig dens leder.

Vuffeli hundeblog

Vi glemmer ofte, at vi er vores hunds flok. Vi er dens leder, og vi sætter derfor meget af tiden tonen for vores hunds sindstilstand.

Der skal være ro i både hovedet og bevægelserne, før din hund hopper på, at du er rolig. Alle elementer af træningen vil gå meget hurtigere, hvis du tænker over, hvordan du kommunikerer med din hund.

Held og lykke med træningen!

Harmonerer din livsstil med en hund?

Det er svært for hunde at blive gode til deres arbejde, altså at hjælpe os, hvis de ikke bruger tilstrækkelig med tid sammen med os, men i stedet er alene i mange timer de fleste dage om dagen. Det er ubeskriveligt vigtigt at gøre sig klart, inden man anskaffer sig en hund.

Hvilken livsstil har du intentioner om at leve de næste mange år? Og hvilket ansvar vil du påtage dig?

En hund lever et langt liv – gerne helt op til 10-15 år. Det er tusindevis af dage med hundeglæde og gode hundestundet! Men det medfører også et enormt ansvar. Selv efter lange og trættende arbejdsdage skal hunden luftes og aktiveres. Hunde trives med et indholdsrigt og stimulerende liv med nye oplevelser og et meningsfuldt bånd til dig. Hunde har ikke godt af at sidde på de samme få kvadratmeter i mange sammenhængende timer hver evig eneste dag.

Tænk over hvilken hund, du anskaffer dig

Nogle hunde kræver ekstremt meget, og vil under ingen omstændigheder kunne være hjemme i 8 timer om dagen uden at lave noget. Andre er mere tilgivende og kan få en stor del af dagen til at gå med at slappe af derhjemme uden selskab.

Husk, at det ikke altid hundens race, der er afgørende for dens aktivitetsniveau. Den individuelle hunds energi og sind har rigtig meget at skulle have sagt.

Vuffeli hundeblog

Tag en god snak med dem, du anskaffer dig hunden af, og find ud af, hvad dens behov er eller forventes at være. Drøft også situationen med din familie, så I kan gøre det klart, hvad I vil binde jer til, inden I springer ud i det.  

Læs også: Tips til at vælge den perfekte hunderace til dig

Du er altid velkommen til at kontakte Vuffeli kvit og frit, hvis du har spørgsmål.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *