Forside » Hundeadfærd » Guide: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

Guide: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

border collie hvalp lægger hovedet i fotografens håndVuffeli hundeblog

Har du den heldige ejer af en lille hvalp, der skal lære at være alene hjemme? Eller har du en voksen hund, der er utryg uden selskab? Læs med her, og få gode tips til, hvordan du kan skabe trygge rammer for din hunds alenetid.

At være adskilt fra sin familie er en færdighed, som en hund skal lære. Hunde er sociale og trofaste væsener, og de er vant til at bruge tid med os, og arbejde for os, om det så er ved at stå vagt, jage, hente, hyrde eller bare være en del af familien. Men der er også situationer, hvor det helt praktisk er nødvendigt, at vores hunde kan trives i deres eget selskab.

Formålet med alene hjemme-træning er derfor at lære hunden, at det også er trygt at være alene. Og det allervigtigste er at undgå, at denn bliver utryg. Hvis din hund begynder at pive, hyle eller gø, når den er alene, skal du tage det som et tegn på, at du er gået for hurtigt frem – her er det derfor bedst at gå et par skridt tilbage i træningen.

Her kommer en guide med gode råd til træningen.

Golden retriever hvalp og Vuffeli-foderVuffeli hundeblog

Læs også: Hvalpefoder: Sådan finder du et godt foder til din hvalp

Kom godt fra start

 • Start gerne alene hjemme-træningen allerede et par dage efter, at din hvalp er flyttet ind
 • Lav et afgrænset område, hvor din hvalp trygt kan være alene. Det skal helst være et sted, hvor den normalt finder ro – for eksempel i stuen eller i køkkenet
  • Sørg for, at din hvalp har et blødt sted at ligge, som indbyder den til at slappe af
  • Sørg for, at området er hvalpesikret, så din hvalp ikke kan gnave i ledninger, tygge på noget farligt eller på anden måde skade sig selv på sine omgivelser
  • Stil frisk vand og lidt hvalpelegetøj frem. Et andet godt tip er at lægge en af dine t-shirts ned i din hvalps kurv, så der dufter trygt og velkendt. Hvis opdrætteren har givet dig et tæppe med, kan det også være en god tryghed
  • Man kan også bruge beroligende feromoner, som efterligner det stof, tæven udskiller til sine hvalpe for at berolige dem. Dette er dog kun en støtte til træningen og kan ikke erstatte alene hjemme-træningen

Sådan lærer du din hvalp at være alene hjemme

1. Sæt din hvalp op til succes

Sørg for, at din hvalp har fået dækket sine behov, inden du begynder på alene hjemme-træningen. Når hvalpen lige har været ude for at besørge, leget, spist og fået en god portion opmærksomhed og kontakt, vil den være naturlig træt, når den skal falde til ro alene.

Husk
Det er vigtigt, at hvalpe får hvilet og sovet i løbet af dagen, så de kan fordøje alle de nye indtryk i deres nye omgivelser – små hvalpe har typisk behov for at hvile sig i op til 20 timer i døgnet.

2. Læg langsomt tid til

De første skridt i træningen er at gå væk i et splitsekund, mens din hvalp er i sit afgrænsede område. Husk at opføre dig, som du plejer, når du kommer tilbage i rummet. På den måde signalerer du, at der ikke er grund til bekymring. Gentag gerne øvelsen flere gange om dagen. Afhængig af hvordan din hvalp reagerer, kan du langsomt øge tidsrummet til for eksempel at gå på toilettet eller gå ud med skraldet.

3. Skab trygge rammer

Så længe din hvalp forholder sig roligt før, imens og efter alenetiden, kan du gradvist øge tidsrummet. Husk, at hunde er meget forskellige; nogle hvalpe har brug for, at man kun lægger få sekunder til ad gangen, andre hvalpe forholder sig mere afslappet til alenetid, og her kan man gå lidt hurtigere frem.

Du kan med fordel give din hund et fyldt aktivitetslegetøj eller en anden hvalpesikker snack, inden du går ud af døren, så din hund forbinder alenetiden med noget attraktivt og hyggeligt. Obs: Hvis du giver din hvalp tyggeben eller gnaveben, så sørg dog altid for at holde opsyn – der er nemlig risiko for, at hvalpen sluger et større stykke.

Et godt tip
Film eller optag lyden i rummet, så du har en idé om, hvordan din hvalp har opført sig, mens den har været alene. Det er nemt at bruge sin smartphone, iPad eller computer. Bare fordi din hund ligger og sover, når du kommer hjem, betyder det ikke, at den har været rolig under hele alenetiden.

4. Hvis din hund piver eller er utryg

Du har måske hørt rådet, “gå ikke tilbage til en hund, som piver eller hyler, for så lærer den, at du kommer, når den kalder”. Helt så simpelt er det dog ikke.

Bestræb dig altid på at gå ind til din hvalp, når den er rolig. Men hvis din hund er meget utryg og urolig, så er vores anbefaling, at du går ind til den for at undgå, at situationen eskalerer, og din hund får en negativ oplevelse med at være alene. Når en hund er ængstelig og stresset, er den alligevel ikke i stand til at indlære ny adfærd.

Det er dog langt vigtigere at forebygge disse situationer ved at tilpasse træningen til din hund og gå langsomt frem.

cocker spaniel og ejer på sofaVuffeli hundeblog

Læs også: De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

Træningen skal vedligeholdes

Ligesom med alt andet træning er det vigtigt at vedligeholde alene hjemme-træningen. Hvis man i lange perioder er meget hjemme med sin hund for eksempel under lange ferier eller coronaperioden, er det en god idé at genoptage træningen, et par dage før hunden igen skal være alene en hel arbejdsdag. Man behøver ikke altid starte helt forfra, men husk at sætte din hund op til succes ved at gå et skridt tilbage i træningen. 

Tag også et ekstra skridt tilbage, hvis jeres omgivelser ændrer sig. Bare fordi din hund kan være alene i jeres hjem, er det ikke ensbetydende med, at den er tryg ved at være alene hjemme andre steder – for eksempel i sommerhuset eller hvis den bliver passet hos andre. I den slags situationer er det en god idé at vente med at lade hunden være alene hjemme, indtil den er rolig og kendt med de nye omgivelser.

Et generelt tip er at undgå at efterlade din hund alene det første døgn et nyt sted.

hund ligger i sengenVuffeli hundeblog

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Min voksne hund kan ikke være alene hjemme

Det kan ske, at en voksen hund som førhen har kunne være alene hjemme, kan opleve udfordringer med at være alene hjemme senere i livet. Det kan typisk ske i forbindelse med flytning, skilsmisse, familieforøgelse og tab af familiemedlemmer (både to- og firbenede), hvor hverdagen bliver vendt på hovedet for hunden.

Her er 5 typiske tegn på, at din hund har udviklet problemer med at være alene hjemme:

 • Vokalisering i form af piven, gøen og hylen
 • Destruktiv adfærd som gnaven i dørpaneler, sko eller andre ting i hjemmet
 • Urenlighed såsom “uheld” på gulvet
 • Urolig adfærd når du griber efter nøglerne eller tager sko og jakke på
 • Hektisk adfærd når du kommer hjem

Hvis du har en voksen hund, som ikke trives med at være alene, så kan du med fordel bruge samme fremgangsmåde som ved alene hjemme-træning med en hvalp. Start helt forfra, og skab gerne et nyt afskærmet område, hvor din hund ikke har haft negative oplevelser med at være alene førhen. Vær ekstra opmærksom på kun at forlænge alenetiden, så længe din hund er tryg ved at være alene.

For at du har god tid til at gå stille frem, kan du med fordel starte træningen i en ferie eller få hjælp af en ven, der kan være sammen med din hund midt på dagen.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Separationsangst

Ved mangelfuld eller forkert alene hjemme-træning kan hunde udvikle decideret separationsangst, hvilket gør dem stressede og kronisk angst for, at deres ejer forlader dem. Dette er et alvorligt problem, som kræver, at du henvender dig til en uddannet adfærdsrådgiver, der kan lave en individuel træningsplan til dig og din hund.

Læs også: Sådan træner du din hund

1 Shares:
2 kommentarer
 1. Hej Rikke.
  Jeg har brug for et råd. Jeg har en lille Coton De Tulear hvalp på 14 uger derhjemme. Men jeg kan ikke gå fra ham når jeg skal på job. Vi har lige fra start vænnet ham til at være alene hjemme. Han har vores lille bryggers. Der har han adgang til mad, drikke, hans kurv og hans transportkasse. Der er et lille tæppe, min mands t-shirt og lidt legetøj. Vi spiller musik og har købt adaptil til stikkontakten. Min man kan godt gå ud af døren og han bliver inden. Men når det er mig smutter han id af døren og løber fra mig, jeg kan ikke kalde ham til mig. Her til morgen var det helt slemt. Han ville ikke høre efter og blev ved med at løbe fra mig. Det endte med en meget presset situation hvor jeg have meget bestemt fat i ham og råbte af ham. Jeg var lige ved at græde, da det helt igennem var en super dårlig oplevelse. Det endte efter 20 minutters kamp med at jeg var nødt til at sætte ham ind i hans transportkasse (Som han selv kan komme ud af) for at komme ud af døren. Jeg aner ikke mine levende råd. Og bliver så ked af at dagen starter med så dårlig en oplevelse. Hvad kan jeg gøre??

  Ser frem til et forhåbentlig godt råd.

  De bedste hilsner fra Louise

  1. Kære Louise,

   Tusind tak for din fine kommentar og undskyld mit meget sene svar!
   Det er vores erfaring at adfærdsrådgivning igennem et opkald giver det bedste udfald, så derfor må du meget gerne ringe ind og spørge efter mig eller en af mine kollegaer.
   Jeg håber at høre fra dig!

   Med venlig hilsen
   Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *