Forside » Hundeadfærd » Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

hund alene hjemme kigger ud af vinduetVuffeli hundeblog

Alene-hjemme-træning er en vigtig proces i enhver hund og hundeejers liv. Læs med her, og få gode tips til, hvordan du kan skabe trygge rammer og en god rutine for hundens alenetid.

Hunde er sociale væsener, og derfor kræver det tilvænning at lære dem at være alene. Vi ved, hvor intelligente de er, og hvor loyale og trofaste de er overfor deres kære. De er avlet til at bruge tid med os og arbejde for os, om det så er ved at holde os med selskab, stå vagt, føre os rundt, jage, hyrde kvæg eller bare være en del af familien.

Men der er også situationer, hvor det helt praktisk er nødvendigt, at vores hunde kan være alene hjemme. For der kommer uundgåeligt til at være tidspunkter, hvor de skal passes af andre eller være alene hjemme.

Hvis ikke man giver sig tid til alene-hjemme-træning kan ens hund udvikle seperationsangst og blive destruktiv, når den er alene. Og det er en meget ubehagelig situation for hunden. Samtidig kan det være til stor gene for naboer og hundepassere, hvis din hund lader sin frustration komme til udtryk med piveri, hylen og gøen. Det er meget bedre at kunne dele sin hund med
andre
. Sammen og hver for sig.

Labrador der ligger og slapper af

6-trins-guide til alene-hjemme-træning med din hund: Sådan gør du

Det er essentielt for dit partnerskab med din hund, at den kan efterlades alene uden at blive destruktiv eller angst

Her kommer 6 tips til, hvordan du kan lære din hund at være alene hjemme:

1. Skab selvtillid og tryghed

Først og fremmest skal din hund lære, at det er helt okay at være væk fra dig i korte
perioder af gangen. Den skal lære at være selvstændig og tryg ved at underholde sig selv, uden at underholdningen bliver destruktiv. Allerede mens din hvalp er lille, er det derfor en god idé at opfordre den til at lave ting selv og løse problemer selvstændigt.

De første mange måneder, hvor din hvalp skal lære at være alene hjemme, kan det være en rigtig god idé at skabe et afgrænset område, hvor den kender hver en krog, og hvor der ikke er noget, der kan gå i stykker. Her kan den have “uheld” på gulvet og legetøj at bide i, som ikke involverer sko, tæpper eller ledninger. Fjern de ting, din hund ikke skal have poterne eller snuden i, når du ikke kan holde øje med den.

Alene-hjemme-træning tager tid og kræver dedikation. Sørg for at indlæringsfasen bliver så positiv som overhovedet muligt.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

 Vuffeli hundeblog

2. Sørg for, at depoterne er fyldt op

Der er bedre chancer for, at din hund falder til ro, hvis dens fysiske og mentale behov er stillede. En mæt og træt hund forholder sig typisk meget roligere. Du kan ikke forvente, at den med helt opladte batterier skal være alene og forholde sig i ro i 8 timer uden først at være blevet aktiveret på en eller anden måde.

Forberedelse gør hele forskellen for succesfuld alene-hjemme-tid for din hund.

Husk
En hund skal altid have adgang til frisk vand. Fyld derfor vandskålen op, inden du efterlader din hund alene.

 Vuffeli hundeblog

Læs også: Sådan træner du din hund

3. Start langsomt ud

Når du har en tryg hund, der kan beskæftige sig selv og har et område, hvor det er
trygt for den at befinde sig i længere tid uden opsyn, kan den egentlige træning
gå i gang.

Start med at lade din hvalp være på et afgrænset område. Det kan være hjælpsomt med et babygitter, der kan skabe et mindre, aflukket område. Træd ind og ud af rummet med få sekunder imellem – for eksempel for at hente godbidder. Ros din hund for ikke at sige noget. Gentag dette mange gange. Hver gang du giver den en godbid, kan du træde ud og vente på, at den har spist færdigt, komme ind igen og give den en ny godbid, den kan holde sig beskæftiget med. Langsomt kan du øge længden på tidsrummet, du er væk.

 Vuffeli hundeblog

HUSK:
Forbered også gerne nogle ting, hunden kan beskæftige sig med, når den er alene. Det kunne eksempelvis være legetøj, godbidder gemt under forskellige gentande eller andre aktiviteter, der ikke går ud på at gnave dørkarmen i stykker eller splitte sofapuderne ad.

4. Læg 30 sekunder til ad gangen

Når det er blevet ganske naturligt for din hund, at du træder ind og ud af dens afdeling for at hente ting og komme tilbage med dem, kan du begynde at lægge tid til.

Start stille ud med meget korte tidsintervaller. Det vigtigste ved træningen er, at du kommer hjem, inden din hund reagerer ved at pibe eller hyle. Hvis din hund begynder at gø eller hyle, er det tegn på, at du er gået for hurtigt frem og skal træde et par skridt tilbage i træningen.

5. Sæt din hvalp op til succes, og bevar roen

Når du kommer tilbage til din hund, kan du belønne den med en godbid, men undlad at gøre et stort nummer ud af din ankomst med høje lyde og store armbevægelser. Hold hele tiden for øje, at du er i gang med at lære din hund, at den ikke skal reagere på, at du går fra den.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke gør et stort nummer ud af din afgang. Forlad hjemmet i ro og mag, og lad være med at ynke din hund på vej ud af døren.

Læs også: Grunde til at din hund kan være ked af det

 Vuffeli hundeblog

I starten kan det være en god idé at sørge for, at din hund stadig kan høre dig, men bare ikke kan se dig. Giv den altid noget, den kan lide at lave, som for eksempel at gnaske på et tyggeben eller lignende, mens du træner den. Gå ud og lav noget larm i køkkenet, kom tilbage, gå ud og åben døren, kom tilbage, gå ud og tag din jakke på, tag den hurtigt af igen og kom tilbage. Dette vil lære din hund, at det er lige meget, hvad du laver væk fra den, så kommer du altid tilbage igen.

6. Husk, at din hund læser din energi

Giv dig god tid til at sørge for, at din hund er tryg og afslappet, inden du tager ud af døren. Dette vil give din hund meget bedre forudsætninger for at kunne slappe af alene. Hvis du er stresset, bliver din hund det typisk også, og hvis du løber rundt, vil din hund typisk også gøre det. Der skal være ro – både i hovedet og i bevægelserne – før din hund oplever og anerkender, at du er rolig.

Held og lykke med træningen!

 Vuffeli hundeblog

En fælles livsstil

En hund lever et langt liv – gerne helt op til 10-15 år eller mere. Det er tusindevis af dage med hundeglæde og hyggestunder! Men det medfører også et enormt ansvar. Selv efter lange arbejdsdage skal din hund luftes og aktiveres. Hunde trives med et indholdsrigt og stimulerende liv med nye oplevelser og et meningsfuldt bånd til deres familie. De har ikke godt af at sidde på de samme få kvadratmeter i mange sammenhængende timer hver evig eneste dag.

Tænk over hvilken hund, du anskaffer dig

Nogle hunde kræver meget beskæftigelse og vil under ingen omstændigheder kunne være alene hjemme i 8 timer hver dag uden at lave noget eller være omkring andre. Andre er mere tilgivende og kan få en stor del af dagen til at gå med at slappe af derhjemme uden selskab.

Husk, at det ikke altid er hundens race, der er afgørende for dens aktivitetsniveau og temperament. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle behov og interesser.

 Vuffeli hundeblog

Tag en god snak med dem, du anskaffer dig hunden af, og find ud af, hvad dens behov er eller forventes at være. Drøft også situationen med din familie, så I kan gøre det klart, hvad I vil binde jer til, inden I springer ud i livet som hundeejere. 

Læs også: Tips til at vælge den perfekte hunderace til dig

Du er altid velkommen til at kontakte Vuffeli – kvit og frit – hvis du har spørgsmål.

31 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *