Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

hund alene hjemme kigger ud af vinduetVuffeli hundeblog

Når hundeejere spørger mig om de skal have en hund, er det første jeg tænker på altid, hvilken livsstil de fører og hvor meget tid en hund ville kunne få i løbet af deres dag. 

Det er vigtigt at tænke på inden man anskaffer sig en hund, at hunde er sociale væsener. Vi kalder dem vores bedste venner, vi ved hvor intelligente de er og hvor loyale og trofaste de er overfor deres flok. De er avlet til at bruge tid med os og arbejde for os, om det så er ved at holde os med selskab, stå vagt, fører os rundt eller hyrde kvæg. 

Læs videre, hvis du vil vide hvordan du lærer din hund at være alene hjemme.

Tænk over, om du har tid til en hund

Det er svært for hunde at blive gode til deres arbejde, altså at hjælpe os, hvis de ikke bruger noget tid sammen med os, men i stedet er alene 8 timer om dagen.

Samtidig skal du huske på at din hund lever et langt liv. Det er ikke 1-2 år eller et par gange om ugen, at du skal tænke på at dine arbejdsdage ikke bliver for lange eller at du skal lufte og aktivere hunden efter en trættende og hektisk dag. Det er HVER dag i 10-15 år at du siger ja til at tage ansvaret for at din hund får et indholdsrigt og stimulerende liv, med nye oplevelser, et meningsfuldt bånd til dig og ikke mindst et arbejde den kan udføre for at glæde dig. 

Det er ubeskriveligt vigtigt at gøre sig klart inden man anskaffer sig en hund, hvilken livsstil man har intentioner om at leve de næste mange år og dermed hvilket ansvar man kan påtage sig. 

Tænk over hvilken hund, du anskaffer dig

Nogle hunde kræver ekstremt meget, og ville under ingen omstændigheder kunne være hjemme i 8 timer om dagen uden at lave noget, hvor andre er mere tilgivende og ville kunne få en stor del af dagen til at gå med at slappe af på sofaen uden selskab. Husk at det ikke altid er racen af hunden der er afgørende for dens aktivitetsniveau. Den individuelle hunds energi og sind kommer i første række og dernæst er den defineret af sin race. Tag en god snak med dem du anskaffer dig hunden fra om hvad dens behov er eller forventes at være, og en god snak med din familie om, hvad I kan klare at binde jer til inden I springer ud i det.  

Læs også: Tips til at vælge den perfekte hunderace til dig

Med det sagt, vil der altid være timer i døgnet, næsten ligegyldig hvem vi er, hvor vores hunde ikke kan være med os. Dette måske når vi er i skole, på arbejde, ude med venner eller til arrangementer med familien, hvor hunden ikke er velkommen. Derfor er det essentielt for vores partnerskab med hunden, at den kan efterlades alene uden at blive destruktiv eller angst. 

Her vil jeg derfor komme med nogle tips og tricks til hvordan du kan lære din hund at være alene hjemme. 

populære hunderacer portrætVuffeli hundeblog

1. Selvtillid og tryghed

Alle hunde skal som første ting lære at det er helt okay at være uden deres ejer i korte perioder af gangen. De skal lære at være selvstændige og være trygge ved at underholde sig selv uden at denne underholdning bliver destruktiv. 

Allerede de første dage hvor du får din hvalp hjem skal du opfordre den til at lave ting selv og løse problemer selvstændigt. Med andre ord, skal den have bygget sit ego op så hurtigt som muligt, så den ikke bliver utryg når du som leder ikke er der. 

2. Et dedikeret alene hjemme område

Det kan være en rigtig god ide de første mange måneder, hvor din hund skal lære at være alene, at du giver den et afgrænset område, hvor den kan være tryg uden at noget går i stykker. Her mener jeg mere specifikt, at den skal kunne have uheld på gulvet og at den skal have en masse legetøj at bide i (som ikke involverer sko), tæpper eller ledninger/kabler. God alene hjemmetræning tager lang tid og megen dedikation fra dig som ejer, så sørg for at indlæringsfasen bliver så positiv som overhovedet muligt ved, at fjerne de ting den ikke må røre, når du ikke kan holde øje med den. 

3. Inden træningen begynder

Sørg for at du gør alt hvad du kan, for at give din hund en succesoplevelse inden du forventer noget som helst af den. Med dette menes at hunden skal være mæt og både fysisk og mentalt træt. Dette kan man opnå allermest effektivt ved at tage 30-60 minutter med kombineret gåtur og træning hvor man bruger foderet som godbidder inden man forlader hunden, alt afhængig af dens individuelle behov. 

Tænk på at hunden lige har sovet natten igennem og er udhvilet og klar til dagen ligesom dig. Du kan ikke forvente at den med helt opladte batterier skal være alene og forholde sig i ro i 8 timer mere uden først at blive aktiveret på en eller anden måde.Det er her dedikationen som hundeejer virkelig viser sig. De kolde vintermorgener, hvor man skal op 5:30 i buller ragende mørke for at få alt til at spille med hund og børn inden man møder på arbejde. Men det er disse ting der gør hele forskellen for succesfuld tid alene hjemme for din hund. 

Læs også: Sådan træner du din hund

HUSK
Forbered også gerne nogle ting hunden kan beskæftige sig med, mens den er alene. Legetøj, godbidder gemt under forskellige genstande eller andre aktiviteter der ikke går ud på at gnave dørkarmen i stykker, eller splitte sofapuderne ad. 

hund labrador på skærmVuffeli hundeblog

4. Start meget langsomt ud

Når du har en tryg hund, der kan beskæftige sig selv og har et område hvor det er trygt for den at den befinder sig i længere tid uden opsyn, kan den egentlige træning gå i gang. 

Start med at lade hunden være på sit område, om det er et værelse, en hundegård eller lignende, hvor du træder ud og ind af rummet med sekunder imellem for f.eks. at hente godbidder. Ros hunden for ikke at sige noget. Gentag dette mange gange. Hver gang du giver hunden en godbid kan du træde ud og vente på at den har spist færdigt, komme ind igen og give den en ny godbid den kan holde sig beskæftiget med. 

Samtidig med at du indleder denne træning kan du begynde at belønne din hund for at tage afstand til dig og familien. Hvis den ligger sig i et andet rum og slapper af eller træder lidt væk når den har fået et nyt legetøj så beløn den for dette. Det kan være super svært at holde afstand til en helt ny hundehvalp i hjemmet, men så længe den er i huset er det meget vigtigt at belønne for den selvstændighed der opstår når hunden går væk fra jer. Når I er udendørs er det en helt anden historie, men det skal i ikke bekymre jer om i de første måneder. 

5. Læg 30 sekunder til af gangen

Når det er blevet ganske naturligt for din hund at du træder ud og ind af dens afdeling for at hente ting og komme tilbage med dem, kan du begynde at lægge tid til. Sørg gerne for at hunden stadig kan høre dig i starten men bare ikke kan se dig. Giv den altid noget den kan lide at lave, f.eks. tygge i et marvben eller lignende, mens du træner den. Gå ud og lav noget larm i køkkenet og kom tilbage, gå ud og åben døren og kom tilbage, gå ud og tag din jakke på, tag den hurtigt af igen og kom tilbage. Dette vil lære din hund, at det er lige meget hvad du laver væk fra den, så kommer du altid tilbage igen. Husk at hver gang du kommer tilbage til din hund, kan du belønne den med en godbid, men du skal ikke gøre et stort nummer ud af din ankomst, men høje lyde og store armbevægelser. Hold hele tiden for øje at du er i gang med at lære din hund at den ikke skal reagere på at du går fra den. Det skal være normalt, trygt og stille.

6. Gå aldrig tilbage til hunden når den piver, hyler eller gør

Når du er igang med træningen vil der uden tvivl komme tidspunkter, hvor din hund synes at du trækker den lige længe nok og måske vil begynde at gø eller hyle for at kalde dig tilbage. Denne tid er en meget vigtig del af processen og her skal du aldrig gå tilbage til hunden når den larmer. 

Læs også: Grunde til at din hund kan være ked af det

Lad den pibe lidt og se om det ikke aftager. Hvis det gør, så skynd dig tilbage til den mens den ikke siger noget og beløn den for det. 

Bliver hunden ved med at pibe og eskalere det og bliver til gøen eller hylen, så lav en høj lyd, med f.eks. en gryde eller lampe der hvor du er. Hunden vil blive slået ud af den mentalitet den er røget ind i, og blive opmærksom på lyden i stedet for hvad den havde gang i. Kort efter kan du gå tilbage til den og belønne den for at være stille, selvom det ikke skete på eget initiativ. Gør alt hvad du kan for at sørge for at hunden er stille når du går tilbage til den og ros den mange gange for det. Oftest vil det ikke gå lang tid før din hund forstår at du kommer tilbage når den er stille. Tag her et par skridt tilbage og sørg for at understøtte denne konklusion, ved at komme tilbage med belønning hver gang den er stille og start så igen med at lægge minutter til. 

hund ligger i sengenVuffeli hundeblog

7. Husk at hunden læser din energi

De første mange måneder, hvor du prøver at lære din hund at være alene hjemme, skal du tænke meget over, hvilken tilstand du selv forlader huset i. Stå gerne 30 minutter tidligere op, hvis det er det der skal til for at du har ro i hovedet og kroppen når du går, frem for at du kaster morgenmaden i hovedet og smækker med døren på vej ud mens børnene skriger og skråler.

Giv dig god tid til at få din hund i samme stadie som når du træner med den en søndag morgen. Gå måske ind og ud af døren flere gange, giv din hund en godbid når du går og lad roen falde over huset inden du lukker døren og kører. Dette vil give din hund meget bedre forudsætninger for at slappe af alene. Hvis du er stresset bliver din hund det også, hvis du løber rundt vil din typisk også gøre det og hvis du er angst for noget bliver din hund det højest sandsynlig også. 

I naturen aflæser en flok deres leder. Hvis lederen er stresset, betyder det nok at der er fare på fære; og hvis lederen er rolig, betyder det omvendt, at man kan slappe af og læne sig tilbage.

Vi glemmer ofte at vi er hundes flok, vi er dens leder og vi sætter derfor tonen for vores hunds sindstilstand rigtig meget af tiden. Det er en kunst at være en rolig leder og det er langt fra det samme som at sidde stille. 

Der skal være ro i både hovedet og bevægelserne før din hund hopper på at du er rolig, men alle elementer af træningen vil gå meget hurtigere, hvis du er i ro før du begynder at kommunikere med din hund at den skal være det. 

Held og lykke med træningen!

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *