Forside » Hundetips og -tricks » Hunde og kulde: Hjælp din hund bedst muligt gennem vinteren

Hunde og kulde: Hjælp din hund bedst muligt gennem vinteren

hund, vinter, sne og snemandVuffeli hundeblog

Ligesom du kan mærke, at det bider lidt i næsen, når du trækker den kolde luft ind, og at dine fødder bliver kolde, så kan din hund det også. Læs med, og få et par gode tips til, hvordan dig og din hund kommer godt igennem vintervejret.

I denne guide giver vi gode råd til, hvordan du kan få din hund sikkert gennem vinteren. Det gælder både i forhold til udfordringer med kost- og motionsbalancen, salt på vejene, temperaturfald og sne.

Læs også: Gode aktiviteter til din hund og dig på en regnvejrsdag

Vuffeli hundeblog

Udfordring 1: Salt på poterne

Salt på vejene om vinteren er en kæmpe udfordring for hundens ellers meget robuste poter. Du har måske oplevet, at din hund slikker sig ekstra meget på poterne om vintereneller at den stopper op flere gange i løbet af en gåtur og piver eller simpelthen nægter at gå videre. Dette kan være grundet vejsalt på poterne.

Sprækker i hundens trædepuder

Om vinteren kan hundens trædepuder nemt sprække grundet den kolde, tørre luft i kombination med sne og slud, som også virker udtørrende. 

Det kan sammenlignes med, hvis vi mennesker i to til tre gange dagligt i 30 minutter havde vores fødder skiftevis i vand og ude i den kolde luft. Det ville tørre vores fødder ud lige med det samme. Selvom hunde kan klare meget mere slid på poterne, end vi kan, så er der altså stor risiko for at sprækker og flænger kan forekomme om vinteren.

Der skal nok ikke meget fantasi til at forestille sig, at vejsalt og sprækker i poterne er en rigtig dårlig kombination. Men du kan heldigvis gøre rigtig meget for at afhjælpe både sprækker og for meget salt i poterne.

Hjælp din hund af med sprækkerne i trædepuderne

Et nemt lille fif er at have en lille vaskeklud i lommen på gåture rundt på vejene. Specielt i byen eller andre steder, hvor man ved, at de strøer rigtig meget salt på vejene. 

Brug kluden til at tørre din hunds poter af et par gange undervejs, sådan at saltet ikke hober sig for meget op og bliver trykket helt ind i revner og op under pelsen.

hund har leget i sneVuffeli hundeblog

Stil varmt vand parat

I forlængelse af dette, er det en rigtig god ide at stille en balje med varmt vand klar inden for hoveddøren, når du går hjemmefra. Det meste effektive til at fjerne saltet er netop varmt vand.

Så når du kommer hjem, kan du blot lade din hund træde langsomt ind og ud af baljen på vej ind af døren og lægge et håndklæde klar i forlængelse. Dette er både effektivt i forhold til at fjerne salt, men det er også et udmærket trick til, når hundens poter er beskidte, men en fuld skyller ikke er nødvendigt.

Plej og pas trædepuderne med balsam

Det næste, jeg vil anbefale, er, at du køber en fed balsam, som du kan smøre på poterne inden og efter gåturen. Smører du det på før gåturen ligger det en tyk hinde af fedt hen over poterne og inde i revner, som kan være med til at beskytte dem, mod at saltet trænger ind i selve poten.

Smører du balsamen på efter et lille fodbad, når hunden kommer hjem, og lader du det også sidde til dagen efter, virker det til at fugte og forebygge udtørrede og sprukne poter på længere sigt.

Klip håret i og omkring trædepuderne

Sidste tip i forhold til vejsalt henvender sig kun til hundeejere af hunde med langhåret pels. Langt hår mellem trædepuderne kan bidrage til sprukne, ømme og sviende poter. Langt hår holder på skidt, snavs, salt og fugt, og det kan være årsag til kæmpe ugler, der strammer og gør din hunds poter ømme. 

Derfor er det vigtigt at klippe pelsen på hundens poter, specielt om vinteren, så de er nemmere at holde rene og tørre. Klipningen skal foregå meget forsigtigt, med en potesaks eller en potetrimmer. Der er ingen grund til at klippe dem helt i bund, da hårene også er med til at beskytte hundens poter. 

hund og barn i sneVuffeli hundeblog

Udfordring 2: Is på vandpytter og søer

Mange hundeparker, marker, villaveje eller lignende bliver fyldt med vandpytter og små åer med efterårets stigende mængde regn. Disse kan være super sjove at bade i for hundene, men om vinteren kan det være direkte farligt. Når den første is kommer på vandet, er der både risiko for, at de kan skære sig, blive fanget i isen eller blive voldsomt nedkølet. 

Vær opmærksom omkring frosne søer

Det kan derfor være en god ide at træne forebyggende omkring vandhuller med din hund, så den har helt styr på, at den kun må hoppe i, når den får tilladelse af dig. Vær ekstra opmærksom på gåturen, og tag eventuelt hunden i snor, når den skal ledes uden om store vandpytter eller undgå helt de søer den normalt elsker at springe ud i med hovedet først.

Har du en meget vandglad hund, så sørg for at have et tæppe liggende klar i bilen eller derhjemme, så du hurtigst muligt kan få den varmet op igen. Skulle det alligevel ske, at din hund hopper igennem isen, og mærker du herefter en forandring ved din hund, såsom hoste, spisevægring, meget lav energi eller feber, så besøg straks en dyrlæge. Ekstrem nedkøling kan have alvorlige konsekvenser for nyre, lunger og hjerte mv.

hund på frossen vandVuffeli hundeblog

Udfordring 3: De forskellige hunderacers begrænsninger

Selvom mange hunde får påført sig hundejakker til at holde sig varme henover vinteren, er der rigtig mange racer, der fra naturens side ikke er lavet til at leve i et koldt klima og derfor skal have hjælp til at holde sig varme. 

Ældre hunde og kulde

Denne ekstra beskyttelse kan også være god at overveje, hvis man enten har en meget ung eller meget gammel hund. For de ældre hunde kan kulden øge stivhed i bevægeapperatet og fremme gigt, samt give udfordringer for hjertet da blodomløbet ofte bliver svækket med alderen, og derfor ikke holder hunden så varm, som da den var ung og frisk.

Læs også: Sådan fodrer du en ældre hund

Hvalpe og kulde

De unge hunde har på samme måde et svagere kredsløb, fordi de ikke er færdigudviklede og er samtidig meget små, hvilket kan bidrage til hurtigere nedkøling.

HUSK
Racer såsom en samojede, husky, alaskan malamute, sankt bernhardshund, eller berner sennen kan være udenfor i ekstrem lavt temperatur (nogle gange ned til -50 grader) uden problemer. Der er også små racer som shetland sheepdog eller pomeranian, som kan klare mere end en chihuahua eller en whippet, fordi de har en større pels.

Hvordan ved du, om din hund fryser?

Tjek temperaturen. Fryser du med vinterjakke, halstørklæde, vanter og overtræksbukser, så er der stor chance for, at din hund også kommer til at fryse på turen.

Hold øje med din hund. Hvis din hund ryster, skælver, eller er langsom og stiv i bevægelserne, så er det fordi, at den fryser. Hunde reagerer på samme måde som mennesker, når det kommer til kulde, dvs. rysten og skælven er også for dem kroppens naturlige måde at prøve at holde varmen på, når den er blevet kold.

Kolde øre. Mærk gerne på din hunds øre, da de er en super god indikator på hundens temperatur. Der løber massere blod gennem hundens øre, som hjælper den med at regulere temperaturen i kroppen. Hvis de er helt kolde, er det et tegn på, at der ikke er meget blodgennemstrømning længere.

Læs også: Har min hund feber?

hund med trøje påVuffeli hundeblog

Hvad kan du gøre, hvis din hund fryser?

Anskaf en hundejakke

Der findes efterhånden uendelig mange beklædningsdele til hunde, og selvom du måske er en af dem der tænker, “Det skal jeg i hvert fald ikke med min hund!”, så kan det altså godt betale sig at overveje en jakke til din hund af praktiske årsager. 

Nedkøling og sygdomme

Nedkøling eller hypotermi, som man kalder det, kan som tidligere nævnt give både lungebetændelse, nyresvigt, hjertestop og andre alvorlige følger. Der er altså mange gode grunde til at holde både din hund og dig selv varm om vinteren.

Ophold dig ude i korte intervaller

Hvis din hund er ekstra udsat i det kolde vejr, så sørg for kun at gå ture på mellem 20-30 minutter. Har du dine hunde i et bryggers, en entre eller et skur, så sørg for, at der er varmt i de rum, som hunden opholder sig mest i, når den er indendørs. Tæpper, måtter og kurve er en rigtig god ide til din hund, specielt om vinteren, da der godt kan blive fodkoldt og koldt langs panelerne, som typisk er der, man finder hunden, med mindre den er så heldig at komme op i sengen eller sofaen med jer.

Udfordring 4: Ophobet energi når vejret er for slemt

Denne udfordring gør sig gældende for næsten alle hundeejere det meste af året. Hvad enten det gælder massivt regnvejr, snevejr, temperaturer langt under frysepunktet eller en hedebølge. Specielt hvis du, ligesom jeg, har en aktiv hunderace i hjemmet, er disse tips næsten uundværlige i perioder med for koldt eller for varmt vejr.  

Husk mentaltræning

Hvis din hund er ekstra udsat under ekstreme vejrforhold så husk værdien af mentaltræning til at dræne din hund for den energi, der ophober sig i løbet af dagen.

Listen er uendelig med fordele ved mentaltræning for din hund. Den bliver træt på en anden, men mindst lige så god måde, som når den løber en lang tur. Husk dog, at din hund stadig skal ud. Det er vigtigt at hunden får et sceneskifte, får snuset til fremmede dufte og ikke mindst får elimineret det, som den nu skal af med. 

Disse tips vil dog gøre det muligt for en ejer med en aktiv hund kun at gå med den i 20-30 minutter, to gange dagligt, i stedet for de 1-2 timer den måske normalt ville kræve for ikke at kravle på væggene.

Problemløsning eller et arbejde din hund kan udføre, er noget af det bedste, som du kan tilbyde den for at få udnyttet sin energi på en positiv måde og for at opretholde hundens generelle velvære og sundhed.

hund løber med pindVuffeli hundeblog

Mental træning mindsker uønsket adfærd

Uanset om du har en passiv eller en aktiv hund, er mental stimulering en central faktor i hundens velvære. Det giver selvtillid og et stærkt bånd mellem hund og ejer. Det mindsker derudover også destruktiv eller uønsket adfærd i hjemmet. Det er en såkaldt win-win.

Tricks eller indlæring af nye kommandoer er et godt sted at starte. Der er ikke langt fra et “sit” på gulvet til et “sit” på en eller andet sjov genstand. Eller fra et “dæk” til at kravle under ting og komme ud på den anden side til en helt masse ros. Hvis din hund er klikkertrænet, har du en god base at bygge videre på, når det kommer til kreative opgaver din hund skal løse

Leg indendørs med din hund

En anden god ting man kan sætte sin hund til, er at søge efter godbidder, der bliver gemt rundt omkring i huset eller under et håndklæde, at apportere forskellige objekter, eller at finde dig, hvis du gemmer dig, mens hunden venter i et andet rum. 

Dertil findes der mange aktivitetslegetøj til hunde, som man kan udforske, hvis man har lyst, men det er på ingen måde nødvendigt at investere i smart og dyrt legetøj for at få aktiveret sin hund indendørs. 

hund med sneVuffeli hundeblog

Udfordring 5: Mad vs. motion om vinteren

Den sidste ting man skal huske at tænke over om i vinterhalvåret er, hvor meget hunden forbrænder i forhold til, hvad den indtager. Hunde har typisk mindre appetit om sommeren, og mere appetit om vinteren. Ligesom os mennesker, bruger de meget energi på at holde kropstemperaturen oppe, når det er meget koldt.

Læs også: Fodring af aktive hunde

Dog er det her yderst vigtigt at være opmærksom på, hvor meget din hund egentlig er ude i vintermånederne, og om den så i virkeligheden har brug for de ekstra kalorier til at holde sig varm. Hvis aktivitetsniveauet er højt, hos eksempelvis en arbejdende hund, som en jagthund, politihund, slædehund mv. er det vigtigt, at der bliver skruet ekstra op for kalorierne om vinteren.

Hvis aktivitetsniveauet omvendt er lavere end i foråret og sommeren, kan det være at der skal reduceres en smule foder fra skålen i den periode. En dårlig kombination ville være kun at aktivere sin hund indendørs ved at lade den gå og finde godbidder i timer, og så give den samme mængde mad til måltiderne, som den får når den svømmer og løber i parken om sommeren.

Vær derfor ekstra opmærksom på energibalancen om vinteren og skriv endelig til Vuffeli for at få en skræddersyet foderplan, der passer til netop din hunds behov.

17 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *