Sådan vælger du foder til en aktiv hund

hund laver agility og får godbid

Hvad er en aktiv hund helt præcist? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler, at din hund er mere aktiv end en normal familiehund, og derfor er i tvivl om, den får det rigtige hundefoder.

I denne her artikel vil vi gennemgå forskellige eksempler på hvad man kan betragte som en aktiv hund, og hvordan de skal fodres. Siden er delt op i de følgende afsnit:

Mød hunden: den aktive hund Fie 

Fie er en border collie på fire år, der har en meget aktiv livsstil. Hendes hundemor er ude at gå med hende hver formiddag, hvor de kan gå op til fem kilometer. 

Efter frokost, er hun ude at træne med sin hundefar, og de tilbringer en time ved agilitybanen. Om aftenen nyder Fie en hyggestund med familien, hvor der også bliver leget gemmeleg med børnene, eller måske er der andre udfordringer, der sætter Fies hjerne på hårdt arbejde.

Man kan sige at Fies liv ikke ligefrem er afslappende, og er super glad for sit foder, men nogle gange synes Fies familie, at de kan blive ved med at fylde madskålen op, uden at hun bliver mæt. 

Det har selvfølgelig skabt bekymring for Fies mor og far, der ikke er helt sikre på, om Fie får den rigtige mængde hundefoder, og om hun overhovedet bliver fodret med den rigtige type hundemad, der kan sikre hendes næringsbehov.

Hvis du sidder derhjemme med en hund ligesom Fie, eller kan genkende nogle af bekymringerne som Fies ejere har, så må du endelig læse videre. 

I de følgende linjer vil du kunne finde ud af, om der er behov for at skifte din hunds madvaner, eller om du kan blive ved med at give den, det den får i forvejen.

Du kan også se med på denne korte video, hvor Andreas fortæller om foder til en aktiv hund. 

Hvordan ved jeg, om min hund er aktiv?

Det er svært at vurdere, hvor grænsen ligger mellem en hund der har en “normal” livsstil, og en hund, som er specielt aktiv. Som udgangspunkt er alle hunde ude at gå hver dag, men nogle gåture kan være hårdere og længere end andre.

Når man taler om aktive hunde, er der specielt fokus på politihunde, jagthunde, og lignende. Dog det også blo være, at hundeejeren bare går højt op i, at hunden skal have meget motion, eller at du selv er atlet, og nyder at have din hund med på træning.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Det er dog vigtigt at huske, at en hund ikke kun bliver træt, når den løber, men også, når den bliver mentalt udfordret. Det vil sige at aktiviteter vedrørende mental hundetræning også kan være med til at brænde kalorier.

Så, hvordan ved du om din hunds livsstil er aktiv nok til at skulle have en ny aktiv foderblanding? 

Prøv at tage stilling til de næste spørgsmål:

Hvor langt går du med din hund om dagen?

Hvis du beregner dine gåture i flere kilometer, og får hunden mere en to timers motion om dagen, kan det godt komme på tale, at hunden har en aktiv livsstil. 

Går den med eller uden snor?

Hvis din hund kan gå uden snor, i længere tid, så tyder det også på, at den får lov til at brænde lidt ekstra energi af sammenlignet med hunde, der går i snor.

Læs også: Lær din hund at gå i snor

Hvor går du tur med din hund?

Er din hund med dig ude at løbe i skoven, stranden eller på fortovet? Hvis turen foregår ude i naturen, der er gode muligheder for at få brændt noget krudt af.

Går din hund til agility eller træning?

En hund brænder en masse energi af under aktiviteter såsom hundetræning eller agility.

Har din hund en vedvarende aktiv livsstil, eller er det kun i weekenden?

Hvis din hund har en livsstil, der minder om det ovennævnte, men at det blot bliver opretholdt en gang imellem, eller i visse årstider, kan det muligvis være, at du skal finde en anden form for balance. En aktiv hund får altså rigeligt med motion gennem hele året.

hund løber i naturen

Hvad er en aktiv hund?

Som udgangspunkt kan vi sige, at en meget aktiv hund har uanede mængder af energi

En aktiv hund er ude på daglige gåture på over to timer – og det er bare begyndelsen. Endvidere er den aktive hund ude på mindst en eller to gange  ugentligt lange ture med et højt aktivitetsniveau. 

H usk, at det ikke kun er fysiske opgaver, der brænder kalorier, men også de psykiske. Hunde ligesom Fie, der leger eller bliver udfordret mentalt, kan godt blive træt efter mange timers leg.

Inden du foretager dig ændringer med hensyn til  din hunds foder, er det vigtigt at være sikker på, at den tidligere beskrivelse passer så godt som muligt med din hunds hverdag

Hvis ikke kan hunden er aktiv, og den får hundefoder til aktive hunde, kan den meget nemt tage på i vægt.

Læs også: Overvægt hos hunde

Hunderacer der har brug for meget energi

Det er også vigtigt at have styr på størrelse, muskelmasse, og race. Det er altså ikke en nem opgave at finde ud af, hvor mange ekstra kalorier din hund skal have.

Det kan godt være, at du går flere kilometer med din hund hver dag, eller at du bruger mange timer på agilitybanen, men at det alligevel ser ud som om, at din hund aldrig bliver træt. Det er derfor, at man også skal være opmærksom på, at der er visse racer der har mere energi end andre.

For eksempel, en dalmatiner, en border collie, eller en pitbull er alle hunderacer, der, helt enkelt, har meget energi, der skal brændes af. 

Læs også: Danmarks mest populære hunderacer

Hvis du omvendt har en race så som: grand danois, en engelsk bulldog, eller en shih tzu, er det meget sandsynligt, at de vælger at gå direkte i hundekruven, hvis I har valgt at gå en lille omvej under den sædvanlige gåtur.

Hvis du har en dalmatiner, en border collie eller en pitbull, kan du godt regne med, at din hund er aktiv.

Overvej din hunderaces behov for motion

Som udgangspunkt vi Vulleli anbefale, at hundeejeren sætter sig ind i, hvor meget motion ens race har brug for, og sammenligne den med ens daglige aktiviter. Passer det nogenlunde med hundens behov, eller dyrker i langt mere eller mindre motion end den forventede? Dette kan være en god indikator på, om du burde skifte til et foder med højt energidensitet eller ej.

Hundeejeren skal også tænke på, at selvom et menneske hurtigt kan blive træt af at løbe efter en frisbee, betyder det ikke, at en hund gør. 

Læs også: Så meget skal en hund motioneres

Faktisk, kræver det ikke så meget energi for en hund at motionere, som det gør for os mennesker. En hunds muskler er meget anderledes end vores, og det kræver mere energi fra vores side at kunne følge deres rytme. 

Skal Vuffeli give en hjælpende pote?

Sidder du stadig og vurderer, om din hund er meget aktiv, eller om den bare får den motion, den skal have? Hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe. Du kan altid kontakte vores kundeservice og vores veluddannede fodereksperter for at få hjælp.

Hvad skal en hund med et højt aktivitetsniveau spise?

Hvis du nu har fundet ud af, at din hund har en aktiv livsstil, der kræver ekstra kalorier i madskålen, så tænker du nok over, hvordan foderplanen skal ændres.

En foderblanding til en normal familiehund indeholder mellem 15% og 18% fedt

En meget aktiv hund, der omvendt fodres med et hundefoder, der indeholder 20% fedt – og gerne mere. Det er dog vigtigt, at hunden får mulighed for at nedbryde fedtet, da det ellers kan ende med fordøjelsesproblemer eller overvægt.

Det samme gælder for proteinindholdet i foderet. En meget aktiv hund skal helst have mere end 25% protein fra kød, for at kunne fastholde dens muskler, så de kan forblive stærke. 

Læs også: Disse ingredienser skal hundefoder indeholde

hund løber med bold i munden

Pas på godbidder og snacks

Det er en god idé at begrænse indtaget af godbider, hvis din hund får et foder med en høj energidentitet.

Hvis du eksempelvis efter en løbetur eller lignende belønner den med lækkerier, der indeholder meget fedt, kan du nemt komme til at fodre den med flere kalorier end dem, der er blevet nedbrudt. 

Hvis du går op i hundetræning eller agility vil det derfor gavne, hvis du finder på andre måder at belønne din hund på. Det kan være ved at klappe den, rose den stærkt verbalt eller ved give den sit yndlingslegetøj, og dermed kun give godbidder engang imellem.

Du kan blive klogere på, om din hund skal have aktiv foder, hvis du kigger på de følgende råd.

Læs også: Sådan belønner du en hund

Din hund skal have “normalt” voksenfoder, hvis…

…du ikke synes, at den sulter

Hvis din hund spiser op, og den ikke tigger efter måltidet, så ser det ud til, at du kan blive ved med at tilbyde den en regulær voksenkost.

…dens kropstilstand er, som den skal være

Hvis du har motioneret i længere tid, og du synes, at dens krop har den rigtige form og størrelse, kan du næsten være helt sikker på, at den får det foder, den skal have. Bliver den for tynd kan du overveje et andet foder eller en øget kalorietildeling til din hund. 

…den normalt er meget aktiv, men dens livsstil har ændret sig

Hvis du har fået nyt job, hvis du er kommet til skade, eller noget helt tredje, der medvirker, at der skurers ned for den tid, du motionerer dagligt, kan du godt regne med, at din hund også vil kunne mærke det. 

I de perioder hvor du ikke motionerer så meget, er det bedst at vende tilbage til det almindelige foder, så du er sikker på, at din hund ikke bliver overvægtig.

…det er vinter, og hunden motionerer derfor ikke meget

Det er også typisk, at man motionerer mindre over vinterperioden på grund af vejr og vind. Så hvis du synes, at I ikke er ude så ofte om vinteren, kan det være en god idé at overveje, at skifte over til normalt hundemad i den periode.

…hunden motionerer rigtig meget – en gang imellem

Hvis du en gang hver 14. dag tager på den store gåtur, hvor din hund får rørt sig rigtig meget, er der ingen grund til at basere dens kost på foder med højt energidensitet, da det ikke giver nogen mening, hvis det ikke er en del af hverdagen

Man kan omvendt sagtens skrue op for fodermængden de dage, hvor man har motioneret specielt meget, men der er ingen grund til at ændre på kosten.

hund kigger på ejer i skoven

Din hund skal have en foderplan til aktive hunde, hvis…

…dens livsstil ikke kan sammenlignes med en normal familiehunds

Motion, motion og motion. Det er det din hunds hverdag er baseret på, ikke? Så kan det godt være en god idé at finde et foder med højt energidensitet.

…hunden flere dage om ugen arbejder hårdt

Hvis din hund regelmæssigt bruger meget energi to til tre dage om ugen,kan det være en god idé at have to forskellige foderblandinger stående hjemme

En du kan servere på de meget hårde dage, og en til den normale hverdag. 

Et andet alternativ kan være at blande dem, afhængigt af. hvordan din hunds hverdag ser ud, eller tildele din hund flere kalorier de dage, hvor den er ekstra aktiv. 

Hvis du er i tvivl, kan vi anbefale dig at kontakte en af vores fodereksperter hos Vuffeli.

…din hund er på arbejde

Hvis din hund eksempelvis har et arbejde som politihund eller jagthund, kan vi garantere dig for, at den bruger meget energi. Det er altså også meget sandsynligt, at hunden skal have en anden slags foder.

Er du stadig i tvivl?

Det er, som tidligere nævnt,  en kompliceret sag at vide, hvor meget ekstra mad man skal give sin hund, hvis den er meget aktiv. Det er heller ikke nemt at vurdere, om den skal have en ny foderblanding. 

Man siger at ændringerne kan gå fra 5% ekstra mad i skålen til 25%. Så det er svært at komme med en generel regel. der gælder alle hunde, da man skal tage stilling til, blandt andet størrelse, muskelmasse og race. 

Hos Vuffeli kommer vi dagligt i snak med hundeejere vis hunde, som har vidt forskellige næringsbehov.

Så hvis du stadig er i tvivl, om din hund er meget aktiv, eller om den bare får de gåture. der lever op til det aktivitetsniveau, som den behøver, er du meget velkommen til at kontakte os.

Det bedste tilbud af aktivt foder til din hund

Hos Vuffeli laver vi en foderplan, der passer til din hunds specifikke aktivitetsniveau, samt en passende foderblanding af den højeste kvalitet.

Du kan oprette dit abonnement online, og få leveret din første prøvepakke lige til døren ved at bestille på Vuffeli.dk.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *