Forside » Hundefoder » Sådan vælger du hundefoder til din aktive hund

Sådan vælger du hundefoder til din aktive hund

hund laver agility og får godbidVuffeli hundeblog

Hvad er en aktiv hund helt præcist? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler, at din hund er mere aktiv end en normal familiehund.

Artiklen er delt op i følgende afsnit:

Mød hunden: Den aktive hund Fie 

Fie er en border collie på fire år, der har en meget aktiv livsstil. Hendes hundemor er ude at gå op til fem kilometer med hende hver formiddag. Efter frokost er Fie ude at træne med sin hundefar, hvor de tilbringer en time på agilitybanen. Om aftenen nyder Fie en hyggestund med familien, hvor der typisk også bliver leget gemmeleg med børnene eller sat gang i andre udfordringer, der sætter Fies hjerne på hårdt arbejde.

Man kan vist godt sige at Fies liv ikke ligefrem er udelukkende afslapning. Fie spiser sit foder med stor lyst, men nogle gange synes Fies familie, at de kan blive ved med at fylde madskålen op, uden at hun bliver mæt. 

Det har selvfølgelig skabt bekymring for Fies familie, der ikke er helt sikre på, om Fie får den rigtige mængde hundefoder, og om hun overhovedet bliver fodret med den rigtige type hundemad, der kan sikre hendes næringsbehov.

Hvis du sidder derhjemme med en hund ligesom Fie, eller hvis du kan genkende nogle af de bekymringer, som Fies familie har, så læs endelig med videre.

I de følgende afsnit vil du kunne finde ud af, om der er behov for at ændre din hunds madvaner, eller om du kan blive ved med at give den det, den får i forvejen.

Se også med i denne korte video, hvor Andreas fortæller om foder til en aktiv hund. 

Hvordan ved jeg, om min hund lever et aktivt hundeliv?

Det er svært at vurdere, hvor grænsen ligger mellem en hund, der har en “normal” livsstil, og en hund, som er særligt aktiv. Som udgangspunkt er alle hunde ude at gå flere gange hver dag, men nogle gåture kan være hårdere og længere end andre.

Når man taler om aktive hunde, er der specielt fokus på politihunde, jagthunde, servicehunde og andre hunde, der udfører et krævende og koncentreret stykke arbejde. Dog kan særligt aktive hunde også omfatte motionsglade familiehunde, hvis familie aktiverer dem mere end den almene familiehund. Måske er du selv atlet, eller også nyder du bare at have din hund med til træning.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Det er dog vigtigt at huske, at en hund ikke kun bliver træt, når den løber, men også, når den bliver mentalt udfordret. Det vil sige, at aktiviteter, der består af mental hundetræning også kan være med til at brænde kalorier af.

Så, hvordan ved du, om din hunds livsstil er aktiv nok til at skulle have en ny foderblanding? 

Det er en god idé at tage stilling til de næste par spørgsmål:

Hvor langt går du med din hund om dagen?

Hvis du beregner dig og din hunds gåture i flere kilometer, og hunden sammenlagt får mere en to timers motion om dagen, så kan det godt komme på tale, at hunden har en aktiv livsstil. 

Går din hund med eller uden snor?

Hvis din hund går uden snor i længere tid, så tyder det også på, at den får lov til at brænde lidt ekstra energi af sammenlignet med hunde, der går i snor.

Læs også: Lær din hund at gå i snor

Hvor går dig og din hunds tur hen?

Er din hund med dig ude at løbe i skoven, på stranden eller på fortovet? Hvis turen foregår ude i naturen, er der gode muligheder for at få brændt noget krudt af.

Går din hund til agility eller træning?

En hund forbrænder en masse energi under aktiviteter såsom hundetræning eller agility.

Har din hund en vedvarende aktiv livsstil, eller er det kun i udvalgte perioder?

Hvis din hund har en aktiv og højintens livsstil, men den kun bliver opretholdt en gang imellem – for eksempel i weekenden eller på visse årstider – så varierer din hunds ernæringsbehov, og der kan det muligvis være, at du skal finde en anden form for balance. En aktiv hund får rigeligt med motion hele året rundt.

hund løber i naturenVuffeli hundeblog

Definitionen på en meget aktiv hund

Som udgangspunkt kan vi sige, at en meget aktiv hund har uanede mængder af energi. Den er ude på daglige gåture på over to timer – og det er bare begyndelsen. Den aktive hund er ugentligt ude på mindst en eller to særligt lange ugentlige ture med et højt aktivitetsniveau. 

Husk, at det ikke kun er fysiske opgaver, der definerer en aktiv hund. Hunde som Fie, der løber, leger eller ofte bliver mentalt udfordret i løbet af en dag, bliver trætte efter en lang dag med koncentreret opmærksomhed.

Inden du foretager dig ændringer i forhold til din hunds foder, er det vigtigt, at du vurderer, om den pågældende foderblanding passer til netop din hund.

Hvis din hund får hundefoder til yderst aktive hund, men ikke er yderst aktiv, så kan det nemt resultere i, at den tager på i vægt, hvilket kan have mange negative følgevirkninger.

Læs også: Overvægt hos hunde

Er din hund på listen over hunderacer, der har meget energi?

For at sikre en hund den passende ernæring og livsstil, er det vigtigt at medtænke hundens størrelse, fysik, muskelmasse og race.

Måske du går mange kilometer med din hund hver dag, eller måske I bruger flere timer på agilitybanen, men det virker alligevel som om, at din hund aldrig bliver rigtig træt. Nogle racer har simpelthen generelt set mere energi end andre.

Hvis du har en dalmatiner eller en border collie, kan du godt regne med, at din hund er aktiv. De er nemlig begge eksempler på hunderacer, der helt enkelt har meget energi, der skal brændes af. 

Læs også: Danmarks mest populære hunderacer

Hvis du omvendt for eksempel har en grand danois, en engelsk bulldog eller en shih tzu, er det mere sandsynligt, at de vælger at gå direkte i hundekurven, hvis I har valgt at gå en lille omvej under den sædvanlige gåtur.

Netop dette er naturligvis afgørende for, hvor mange kalorier din hund skal have, og hvordan dens foder er sammensat.

hund laver agilityVuffeli hundeblog

Overvej din hunderaces behov for motion

Som udgangspunkt vi Vuffeli anbefale, at man som hundeejer sætter sig ind i, hvor meget motion en hund af den pågældende race har brug for, og at man sammenligner det med sine egne daglige aktiviter.

Passer det nogenlunde med hundens behov, eller dyrker du langt mere eller mindre motion end det forventede? Dette kan være en god indikator på, om du burde servere et foder med en høj energidensitet for din hund eller ej.

Læs også: Så meget skal en hund motioneres

Skal Vuffeli give en hjælpende pote?

Sidder du stadig og vurderer, om din hund er meget aktiv, eller om den bare får den motion, den skal have? Hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe. Du kan altid kontakte vores kundeservice og vores veluddannede fodereksperter for at få hjælp.

Hvilket hundefoder skal en hund med et særligt højt aktivitetsniveau spise?

Hvis du nu har fundet ud af, at din hund har en yderst aktiv livsstil, der kræver ekstra kalorier i madskålen, så tænker du nok over, hvordan foderplanen skal ændres.

En foderblanding til en normal familiehund indeholder mellem 15% og 18% fedt

En meget aktiv hund fodres derimod med en foderblanding, der indeholder minimum 20% fedt eller gerne lidt mere. Det er dog vigtigt, at hunden får mulighed for at udnyttet fedtet som energikilde, da det ellers kan ende med overvægt.

Det samme gælder for proteinindholdet i foderet. En meget aktiv hund skal helst have lidt ekstra protein for at kunne fastholde sine muskler, så de kan forblive stærke. 

Læs også: Disse ingredienser skal hundefoder indeholde

hund løber med bold i mundenVuffeli hundeblog

Pas på godbidder og snacks

Det er en god idé at begrænse indtaget af godbidder, særligt hvis din hund får et foder med en høj energidensitet.

Hvis du eksempelvis efter en løbetur eller lignende belønner din hund med lækkerier, der indeholder meget fedt, kan du nemt komme til at fodre den med flere kalorier end dem, den lige har nedbrudt. 

Hvis du går op i hundetræning eller agility vil det derfor gavne din hund, hvis du også finder andre måder at belønne den på. Det kan være ved at klappe den, rose den verbalt eller give den sit yndlingslegetøj – og dermed kun give godbidder engang imellem.

Læs også: Sådan belønner du en hund

Din hund skal have “normalt” voksenfoder, hvis …

… du ikke synes, at den sulter

Hvis din hund spiser op og ikke tigger efter måltidet, så ser det ud til, at du kan blive ved med at tilbyde den en regulær voksenkost.

… dens kropstilstand er, som den skal være

Hvis du har motioneret din hund tilstrækkeligt, og du vurderer, at dens krop har den rigtige form og størrelse, kan du næsten være helt sikker på, at den får det foder, den skal have.

Læs også: Hvordan ved jeg, hvad min hunds idealvægt er?

… den førhen har været meget aktiv, men dens livsstil har ændret sig

Hvis du har fået nyt job, hvis du er kommet til skade, eller dig og din hund er udsat for noget helt tredje, der medvirker til, at du har skruet ned for din hunds motionsmængde, så kan du godt regne med, at din hund også vil kunne mærke det. 

I de perioder hvor din hund ikke har en meget aktiv livsstil, er det bedst at vende tilbage til det almindelige foder, så du er sikker på, at din hund ikke bliver overvægtig.

… det er vinter, og hunden motionerer derfor ikke ligeså meget

Det er også typisk, at man motionerer mindre i vinterhalvåret på grund af vejr og vind. Så hvis du synes, at I ikke er ude så ofte om vinteren som om sommeren, kan det være en god idé at overveje at skifte over til normalt hundefoder for en periode.

… hunden motionerer rigtig meget – en gang imellem

Hvis du en gang hver 14. dag tager på den store gåtur, hvor din hund får rørt sig rigtig meget, er der ingen grund til at basere dens kost på foder med højt energidensitet. Specialfoder er kun nødvendigt, hvis det høje aktivitetsniveau opretholdes til hverdag.

Man kan sagtens skrue lidt op for fodermængden de dage, hvor hunden har motioneret specielt meget, men der er ingen grund til at ændre på kosten.

hund kigger på ejer i skovenVuffeli hundeblog

Din hund skal have en foderplan til aktive hunde, hvis …

… dens livsstil ikke kan sammenlignes med en normal familiehunds

Motion, motion og motion. Det er det, din hunds hverdag er baseret på, ikke? Så kan det være en god idé at finde et foder med højt energidensitet.

… hunden arbejder hårdt flere dage om ugen

Hvis din hund regelmæssigt bruger særlig meget energi to til tre dage om ugen, kan det være en god idé at have to forskellige foderblandinger stående derhjemme. En du kan servere på de meget aktivitetsfulde dage og en anden til de helt almindelige hverdage. Et alternativ kan være at blande dem, afhængigt af hvordan din hunds hverdag ser ud, så du kan tildele din hund flere kalorier på de dage, hvor den er ekstra aktiv. 

… din hund er på arbejde

Hvis din hund eksempelvis har et arbejde som politihund eller jagthund, kan vi garantere dig for, at den bruger meget energi. Det er derfor også meget sandsynligt, at hunden skal have en særlig slags foder.

Er du stadig i tvivl?

Det kan være en lidt kompliceret sag at vide, hvor meget ekstra mad man skal give sin hund, hvis den er meget aktiv – og ikke mindst af hvilken type.

Hos Vuffeli snakker vi dagligt med hundeejere, hvis hunde har vidt forskellige næringsbehov. Så hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt din hund er meget aktiv, eller om den bare får de gåture, der lever op til dens ideelle aktivitetsniveau, er du meget velkommen til at kontakte os.

Vuffeli hundeblog

Et rigtig godt bud på foder og fodringsvejledning til den aktive hund

Hos Vuffeli udarbejder vi en foderplan, der passer til din hunds specifikke aktivitetsniveau, samt en passende foderblanding af den højeste kvalitet.

Du kan oprette dit abonnement online her på vuffeli.dk, og få leveret din første prøvepakke lige til døren.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *