December er fyldt med festlige og velsmagende traditioner. Men kan hunde tåle julemad? Og hvad skal du vælge at sætte på menuen – både når det gælder mad og aktiviteter? Følg med i denne juleguide, for at få din hund godt igennem julen.
Når vores firbenede venner savler ved duften af and og flæskesteg og sender lange blikke efter bordet, så kan man være fristet til at ville forkæle dem med lidt julelækkerier. Men mange af vores juletraditioner kan være skadelige eller decideret livsfarlige for hunde. Hvert år kommer mange hunde galt afsted i julestrabadserne eller bliver alvorligt syge, fordi de har indtaget store mængder julemad.
Hunde kan ikke fortælle, når de har ondt i maven eller føler sig utilpasse. Vi giver dig gode tips til at undgå problemer med din hund i den søde juletid.
Læs med, og find ud af hvilke julefavoritter, der egner sig til din hund, og få gode råd til, hvordan I bedst kommer igennem december sammen.
7 madvarer hunde ikke kan tåle, når det gælder julemad
Julebordet er ikke for hunde. Den fedtholdige julemad kan nemlig give din hund problemer med maven, og det høje salt- og fedtindhold kan give bugspytkirtelbetændelse, som gør hunden alvorligt syg. Julemenuen er et højdepunkt for os mennesker, men den egner sig med andre ord ikke for hunde.
1. Giv ikke hunden knogler og ben fra flæskesteg og and
Vi ved, at hunde elsker et godt ben, men undgå at give din hund knogler – især hvis de er tilberedte. Ben fra fjerkræ kan splintre og ødelægge hundens tarme og mavesæk eller forårsage alvorlig forstoppelse, og de kan således være decideret livsfarlige for hunde.
2. Hunde kan hverken tåle løg eller hvidløg
Et lækkert måltid til os mennesker indeholder ofte løg, men løg er faktisk farlige for hunde. Både rå og tilberedte løg indeholder alicin, og det er giftigt for hunde at spise. Det afhænger selvfølgelig af mængden, men det er dog en god grundregel ikke at dele julerester med løg i med din hund.
3. Stil stegefedtet uden for rækkevidde af en lækkersulten hund
Julen står på timevis af madlavning og opvask. Mange synes ikke, at det er en god ide at hælde fedtet ned i vasken, men lad vær med at stille det et sted, hvor hunden kan få adgang til det. Den kan nemlig blive fristet til at labbe det i sig, hvilket kan udløse bugspytkirtelbetændelse, som hunden bliver alvorligt syg af.
Læs også: Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?
4. Ingen risalamande – eller mandel – til hunden
Den traditionelle juledessert er fuld af fløde, og det høje fedtindhold er ikke godt for hunde – det kan nemlig give dem dårlig mave. Hunde har ofte svært ved at fordøje mælkeprodukter. Mange hunde mangler enzymet laktasan, som medvirker til at nedbryde laktose i mælkeprodukter, og de er derfor laktoseintolerante. Derudover har hundens tænder ikke godt af det høje sukkerindhold, og hunde kan ikke tåle de fleste slags nødder.
5. Nødder kan være farlige for hunde
Nødder er både sunde og lækre for os mennesker, men de er ikke en godbid for hunde. Mange nødder er farlige for hunde og kan give dem både kvalme, feber og muskelsvigt. Undlad derfor at give nødder til din hund – det gælder også marcipan, som er lavet af mandler.
6. Hunde kan ikke tåle rosiner
Det står ikke klart, hvad vindruer og rosiner indeholder, som gør dem giftige for hunde, men de små bær er blevet sat i forbindelse med ubehag hos hunde og i de værste tilfælde nyresvigt.
7. Hunde kan ikke tåle chokolade – de kan nemlig få chokoladeforgiftning
Chokolade indeholder theobromin, som kommer fra kakaoplanten, og det er giftigt for hunde. Indtager hunden chokolade, kan det skade både dens nervesystem, nyrer og hjerte. Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys eller hvid chokolade. Har din hund spist en betydelig mængde mørk chokolade, så anbefaler Vuffeli, at du straks kontakter din dyrlæge.
Læs også: Hvorfor er chokolade giftigt for min hund?
HUSK
Har din hund spist noget, den ikke burde? Hundens reaktion afhænger af, hvor stor en dosis den har indtaget. Konsultér din dyrlæge, hvis du er i tvivl, eller søg akut dyrlægehjælp, hvis situationen er alvorlig.
Disse madvarer kan du med god samvittighed give din hund i julen
Hvis du vil forkæle din hund med lidt lækkert til ganen i den søde juletid, så gå efter enkle madvarer uden sovs og undgå ingredienser med et højt salt- og fedtindhold. Du kan i stedet glæde den med en lille smagsprøve på en bid flæskesteg uden flæskesvær eller kogt kartoffel.
Hvad med dadler og figner?
Mange hundeejere er i tvivl om, hvorvidt hunde må spise dadler og figner. Der er ikke noget, der tyder på, at dadler og figner skulle være giftige for hunde. Til gengæld er selve figentræet giftigt for hunde, så det skal de ikke tygge i. Overvejer du at give din hund et stykke dadel eller figne, så gør det dog i moderate mængder – ligesom med alt andet, der ikke er decideret hundemad.
8 tips til at undgå julestress for din hund
Det er ikke kun julemaden, som kan skabe problemer for din firbenede ven i juletiden. Faktisk kan julen være mindst lige så stressende for hunde som for os mennesker – og på nogle områder ligefrem farlig.
1. Mange nye indtryk kan skabe uro
Julen giver anledning til fester og gæster, høj stemning og mange indtryk. Hunde, og især hvalpe, kan let blive stressede eller urolige i den travle juletid, og det kan derfor være en god idé at etablere nogle retningslinjer i familien, som er tilpasset din hunds gemyt og vaner.
2. Skab plads til bevægelse og afslapning
En lang gåtur tidligt på dagen giver din hund mulighed for at falde bedre til ro, når juletrængslen melder sig. For at hjælpe hunden til at slappe af kan det også være en god idé at skabe et helle i huset, så hunden kan trække sig – især hvis der er mange børn og larm.
3. Lad ikke hunden spise af juletræet
Selvom det grønne omdrejningspunkt kan virke nok så interessant for vores kæledyr, så kan det faktisk udgøre en fare. Spiser din hund gran, kan det forårsage både diarré og opkast, for hunde kan nemlig ikke fordøje grannåle. Sørg også for at træet står stabilt, så din hund ikke kan komme til at vælte det.
4. Julestjerner og mistelten er ikke for hunde
Det er ikke kun grantræer, som vores firbenede venner ikke kan tåle. Både julestjerner og mistelten kan være giftige for hunde og medvirke til diarré og opkast. Det er derfor ikke godt for hundene at gnaske på julens grønne grene.
5. Pas på levende lys i hundehøjde
Når vi pynter den mørke tid med lys, skaber det hygge. Men undgå eller vær opmærksom på levende lys nederst på træet, så hunden ikke risikerer at sprede ilden eller brænder sin pels, knurhår eller hale.
6. Hold gavebåndet langt væk fra hunde
Pas på, at din hund ikke gnasker i pakkerne på gulvet. Gavebånd kan forårsage alvorlige skader i hundens mave og sætte sig fast om dens tarme.
7. Julepynt er ikke legetøj
De mange spændende juledekorationer kan være fristende for hunden at sætte både poter, næse og tænder i. Hunde kan nemt forveksle julekugler og nisser med legetøj, og derfor kan de komme til at sluge eller smadre julepynten, hvilket kan give alvorlige helbredsproblemer og efterlade glasskår, som både hunde og mennesker kan skære sig på.
8. Pas på lyskæder og ledninger
Julen er fuld af lys. Lavtsiddende elektriske ledninger og lys kombineret med en hunds nysgerrighed eller tendens til at tygge på lidt af hvert kan nemlig resultere i smertefulde forbrændinger.
Læs også: Guide: Sådan forbereder du din hund på nytårsaften
Hvad skal din hund have i julegave?
Når nu vores firbenede venner ikke kan sidde med ved julebordet og tage del i julemenuen, kan de i stedet blive forkælet med en hundevenlig julegave. Hunde får langt mere glæde af tyggeben til hunde, aktivitetslegetøj eller bare lidt ekstra kærlighed.
Kombinerer du det med et nytårsfortsæt om at give din hund sund og velsmagende ernæring, tilpasset netop din hunds behov, er du godt på vej til et logrende familiemedlem.
Glædelig jul! 🎄