Forside » Hundeadfærd » Guide: Sådan forbereder du din hund på fyrværkeri nytårsaften

Guide: Sådan forbereder du din hund på fyrværkeri nytårsaften

hund er bange for fyrværkeriVuffeli hundeblog

Nytårsaften er oftest forbundet med en kæmpe fest for os mennesker. Hverken maden, musikken, snakken, humøret, bordbomberne eller fyrværkeriet kan blive højt nok. Hundenes instinkter fortæller dem dog, at de skal løbe så langt væk som muligt.

Denne guide er til dig, der gerne vil kunne nyde nytårsaften med din hund uden angst, piben eller uheld på gulvet.

Labrador der ligger og slapper af

5 tips til at undgå en utryg hund nytårsaften

Det er ikke unormalt, at din hund bliver angst eller urolig nytårsaften – tværtimod. Hundens nervesystem reagerer nemlig kraftigt på lyde og specielt fyrværkeri, der også indebærer skarpt lys, en brændt lugt og et vibrerende underlag.

I naturen kunne det betyde forskel på liv eller død for din hund, hvordan den reagerer på lyde, som dem der kommer fra fyrværkeri og bordbomber. Det er imidlertid heldigvis slet ikke tilfældet for vores domesticerede venner, og det kan vi hjælpe dem til at forstå. For kæledyr eller husdyr er der ingen grund til at løbe nogen steder hen, når en raket går af – det kan tværtimod skabe yderligere fare.

Det er derfor vigtigt, at du som ejer tager ekstra forbehold for din hunds sikkerhed i dagene omkring nytår.

Læs med, og få inspiration til hvordan dig og din hund kan komme godt ind i det nye år.

1. Lydtræning

En effektiv måde, hvorpå man kan forebygge kraftige reaktioner på nytårsaften, er lydtræning. Lydtræning kaldes også systematisk desensibilisering og er en terapiform, der betyder, at man på systematisk vis forsøger at gøre sin hund mindre følsom over for særlige indtryk. Indtryk kan være alt fra lyde, berøring, kulde og varme eller noget helt andet. Det er desuden en terapiform, der også bruges hyppigt blandt mennesker, der lider af fobier.

Det er en god idé at starte tidligt

Lydtræning kan med fordel startes, allerede når hunden er ung. Dette kan eksempelvis gøres ved at sætte en actionfilm på som baggrundsstøj, når hunden sover eller leger eller ved at føre høje samtaler, så hunden vænner sig til forskellige lyde, og på den måde er klædt bedre på til at tackle nytårsaften.

Lydtræning kan også udføres ved at afspille en lydoptagelse af fyrværkeri, bordbomber, eller andet hunden er angst for. Start på et lavt lydniveau og ros hunden for at ligge ned eller på anden måde ignorere lyden.

Gør brug af klikker eller ros

Det er vigtigt at markere, når hunden udfører den ønskede opførsel. Til at rose hunden anbefaler jeg en klikker eller en anden simpel og stabil markør for rigtig opførsel – det kunne eksempelvis være ros i form af ja eller godt. Så ved hunden nemlig, at den har gjort noget rigtigt, i det sekund den hører markøren.

Lydtræning kan også udføres ved at afspille en lydoptagelse af fyrværkeri eller bordbomber, eller andet hunden er angst for. Start på et lavt lydniveau, og ros hunden for at ligge ned eller på anden måde ignorere lyden.

Væn din hund til forskellige lyde og miljøer

Bryd eventuelt træningen op med andre lyde, hvor hunden skal udvise samme opførsel eller andre kommandoer. Det kunne eksempelvis være at tabe en gryde eller en anden genstand på gulvet.

 Vuffeli hundeblog

Når din hund har vænnet sig til den afspillede lyd gentagne gange i et relativt højt lydniveau, så kan du begynde at overraske den med lyden i og uden for hjemmet, eventuelt når du er på besøg hos venner eller familie. Få eksempelvis din hund til at slappe af på et tæppe, og afspil derefter et lydklip af fyrværkeri under middagen eller lige efter. Det er en god at varsle venner og familie inden.

Når din hund er blevet rost mange gange for at ligge og slappe af med lyden i baggrunden, så kan du begynde at skrue op. Jo langsommere du går frem, jo flere succesoplevelser vil din hund få med den pågældende lyd. 

Brug din markør og belønning både under oplæring, og når du rammer nytårsaften.

En læringsproces

Når det kommer til hunde og angst, er det en god idé at gå langsomt og systematisk til værks. Man kan ikke verbalt rationalisere med sin hund og forklare den, at den ikke skal være bange. Hunden oplever det som en livsfarlig trussel, hver gang der går fyrværkeri af, hvis den ikke har lært at ignorere det.

Nogle hunde har vænnet sig til uforudsete lyde meget tidligt i livet – det gælder for eksempel politihunde, jagthunde eller hunde, der er vokset op i familier med mange børn. Andre hunde har ikke været udsat for meget støj i deres opvækst, og deres naturlige instinkter fortæller dem, at de skal reagere, når en høj, uforudset og potentiel farlig lyd dukker op.

Grib derfor træningen an i jeres eget tempo alt efter hundens sind og erfaring.

Læs også: Sådan træner du din hund

2. Gå aldrig tur med din hund uden snor i dagene omkring nytår

Ligegyldigt hvor trænet din hund er i at gå på plads og komme, når du kalder, vil jeg stærkt anbefale dig, at have den i snor i dagene omkring nytår. 

Kommer der en uforudset lyd eller et heksehyl imod den, eller ligger der noget skrald på gaden, som din hund synes den lige skal smage på, så kan den ekstra sikkerhed, der ligger i en snor gøre hele forskellen. 

Lad derfor være med at lade nytårsaften og dagene omkring nytårsaften være de dage, hvor du skal vise, hvad din hund har lært til hundetræning. Det kan sagtens vente.

Læs også: Lær din hund at gå i snor

3. Hold hunden væk fra fyrværkeri

Der er ingen grund til at udsætte din hund for mere larm, end hvad godt er. Hundes sanser er så meget bedre end menneskes, at det faktisk kan gøre direkte skade på din hunds ører at stå for tæt på fyrværkeriet. 

 Vuffeli hundeblog

Derfor anbefaler jeg at tage din hund ud, gerne meget tidligt om morgenen evt. i en hundeskov eller i andre grønne områder, hvor der ikke må fyres krudt af. Dette vil minimere larmen og de voldsomme indtryk så meget som muligt.

Sørg for at give din hund så megen motion og aktivitet som muligt fra morgenstunden af, så den får nemmere ved at falde til ro, når larmen starter. Undlad desuden at hive den ud på gaden omkring midnat eller i timerne op til, ligegyldigt om din hund er angst eller ej. 

Lad hunden hygge sig indendøre væk fra vinduer, med varme tæpper og et lækkert gnaveben i stedet. Hunde får som sagt ikke glæde af fyrværkeri, og det vil derfor kun give den unødige indtryk at tage den med ud på gaden eller at holde den op til vinduet for at se med.

Læs også: Sådan får du hunden sikkert igennem en kold vinter

4. Mental stimulering

Mental stimulering er altafgørende for din hunds velvære og sindstilstand. 

På dage hvor man ikke kan få sin hund udenfor grundet vejret, sygdom eller højtider såsom nytårsaften, kan man sørge for at stimulere hunden på anden måde end den fysiske.

Udover at bidrage til at komme af med ophobet energi, giver mental træning dig og din hund et yderst stærkt bånd. Det lærer din hund at søge dig, hvis den er usikker, at kopiere din adfærd og at stole på, at det du viser den, vil resultere i ros og andre positive ting såsom godbidder og legetøj.

 Vuffeli hundeblog

Kigger din hund til dig i usikre situationer, og har den lært at kopiere din adfærd, vil den højst sandsynligt falde til ro ved din side, hvis du forholder dig i ro og beder den om det. Dens erfaring vil fortælle, at hvis den forholder sig i ro, er den tryg og får belønning af dig.

Læs også: Gode indendørs aktiviteter til din hund

5. Skab et trygt helle

Er tiden knap, eller er angsten så slem, at du føler, at din træning ikke skrider frem, som den burde, så er der hjælp at hente på anden vis.

Første skridt kunne være at lave et dedikeret hundeområde, hvor hunden føler sig tryg. Giv hunden mulighed for at kunne pakke sig ind i tæpper eller gemme sig under puder eller bamser for at give den en følelse af tryghed. 

Dertil findes der utallige præparater, der kan hjælpe på ængstelige hunde, herunder diffusere med lavendel og andre beroligende urter eller medicin, der skal gives i kortere eller længere tid op til nytårsaften for at opnå den ønskede effekt. 

Spørg altid din dyrlæge til råds, inden du begynder at give din hund medicin, og giv den aldrig noget fra dit eget pilleskab, da dette kan være direkte farligt for din hund.

Held og lykke med træningen og rigtig godt nytår!

5 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *